środa, 3 lipca 2013

Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.

Latem pozwalam sobie na więcej jeśli chodzi o słodkości. Jeżdżę na rowerze, biegam za dwójką moich dzieci w międzyczasie wykonując obowiązki domowe. Praktycznie cały dzień jestem w ruchu. Bywa, że wieczorem nie czuję nóg.
Czasem jednak trzeba zwolnić, żeby nie zwariować. Usiąść, zaparzyć kawy i zjeść kawałek ciasta z owocami. To zdecydowanie poprawia nastrój. Lubię te momenty.
Pomimo iż jestem osobą bardzo ruchliwą to jak już znajdę czas na relaks i jak już usiądę to delektuję się tym czasem na maxa.
Na straganach królują jeszcze truskawki, powoli zaczynają się jagody i maliny. Lada chwila pojawi się agrest, porzeczki i winogrona. Te owoce oprócz tego, że kojarzą się z robionymi latem dżemami, kompotami i sokami mnie przede wszystkim kojarzą się z ciastami z galaretką, roladami z kremem oraz tortami śmietanowymi z owocami.
Podstawą do zrobienia tych ciast jest biszkopt. Niby łatwy a nie zawsze wychodzi.
Dziś podam mój przepis na puszysty biszkopt i kilka zasad, aby się udał i nie opadł.

Cały upieczony biszkopt ma 1900 kcal 

Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.

Przede wszystkim wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, warto więc przygotować sobie wszystkie składniki odpowiednio wcześniej.
Ja nie piekę biszkoptu z termoobiegiem. Zawsze ustawiam piekarnik z grzaniem góra - dół i NIGDY podczas pieczenia nie otwieram piekarnika. Każde "wpuszczenie" powietrza powoduje, że biszkopt traci na puszystości a w konsekwencji przy kilkukrotnym otwarciu w końcu opadnie.
Po upieczeniu jak już wyłączę piekarnik,  zanim go otworzę czekam ok. 5 minut po czym delikatnie otwieram na szerokość 3-4 cm i ponownie czekam ok. 10 minut. Dzięki czemu nie opada.

Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm :
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! )
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody

1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
2.  Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując  powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia. 
3. Miksujemy ok. 5 minut. 
5. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką w temperaturze 180 st. ok. 40 -45 minut.

Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.
Przepis na biszkopt ! Podstawa letnich ciast i deserów.



24 komentarze:

  1. Hm... W zasadzie koniec pieczenia biszkoptu robię tak jak Ty: najpierw trzymam 5 minut, potem otwieram na 10 - nie opada, jest niby wszystko ok. Ale zastanawiam się, co zrobić, żeby on mi wyszedł taki równy górą. Bo ZAWSZE, dosłownie zawsze wychodzi mi górą... góra:) Strasznie mi rośnie i jak chcę zrobić z niego np. 3 placki, to jest problem, bo ten z góry odbiega od reszty... A u Ciebie na zdjęciu jest wlasnie taki, jaki chcialabym, zeby byl moj. No i nie wiem co zle robie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarujesz boki tortownicy i posypujesz mąką lub kaszą manną ?
      Ważne jest pieczenie góra - dół i wstawienie do nagrzanego piekarnika. Robisz tak ?

      Usuń
  2. To coś dla mnie. Prosty, podstawowy przepis na biszkopt dla takiego kuchennego niemowlaka jak ja;d

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszedł Ci piękny biszkopt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że i Ty masz sposób na idealny biszkopt:-). Jest naprawdę idealny:-), przepis wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Gosiu :) Nominowałam twój blog do nagrody Liebster Award wyróżnienie. Po więcej informacji zapraszam do mnie na lekkoogotowaniu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem :) na pewno wybróbuję, ponieważ mój biszkopt nigdy nie wyszedł tak, jakbym sobie go wymarzyła... :) dopiero zaczynam swoją podróż po kulinarnych blogach i staję się jedną z Was dlatego też zapraszam do mnie na mój pierwszy przepis w internecie!

    http://ricette-casalinga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, piekę biszkopty od lat, zawsze wkładam do zimnego piekarnika i fajnie wychodzą. Zainteresował mnie twój przepis, gdyż nigdy nie dodawałam wody, może to dodaje puszystości. Na pewno spróbuję. Zapraszam do mojego (jeszcze raczkującego) bloga http://ciasta-aktivialnia.blogspot.com/.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj. Piekę biszkopty od wielu lat , zawsze wkładam do zimnego piekarnika ustawionego na góra-dół i też ładnie rosną. Zainteresował mnie twój przepis, gdyż nigdy nie dodawałam wody do ciasta. Myślę, że może to mieć wpływ na puszystość biszkoptu. Muszę koniecznie to wypróbować, a będę miała okazję, bo mam za tydzień urodziny, więc będzie tort.
    Pozdrawiam i zapraszam do mojego (jeszcze raczkującego) bloga
    http://ciasta-aktivialnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dodaję odrobinę octu /1 łyżeczka/ i nigdy nie opada, a ocet wyparuje

    OdpowiedzUsuń
  10. witam a jakie benda skladniki na tortownice 26 prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. błagam, bez takich głupich pytań!

      Usuń
  11. Malgosiu, ten przepis jest rewelacyjny, zrobilam już drugi raz ten biszkopt i wyszedł rewelacyjny. dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  12. malgosiu czy nasaczasz czyms biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak wysoki wychodzi biszkopt? Tzn. przekrawasz go na 2 czy 3 części? Jak myślisz, lepiej użyć 23cm czy 25cm, bo 24cm akurat nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I jeszcze jedno pytanie: używasz szklanki 200ml czy 250ml? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. aby biszkopt nie opadł - wyciągamy z piekarnika zaraz po wyłaczeniu i upuszczamy równolegle z wysokości około 60cm na recznik lub koc i wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygł to działa zawsze nigdy nie opada, mąki nigdy nie miksujemy z masą jajeczną tylko mieszamy rózgą bądź szpatułką delikatnie. Ważne aby cukier w białkach się rozpuścił a po dodaniu żółtek miksować jeszcze tak aby masa była bardzo jasna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dlaczego mąka krupczatka ?? a inne nie mogą być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być jeszcze orkiszowa typ. 650 ale z krupczatki wychodzi najlepszy.

      Usuń
  17. Prawdziwy biszkopt nie ma w składzie proszku do pieczenia. Aby był na górze równy, po wyjęciu z piekarnika odwracam go do góry nogami i tak sobie stygnie.

    OdpowiedzUsuń