wtorek, 30 lipca 2013

Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami. Porcja ok. 450 kcal

Wczorajszy dzień był baaaardzo ciężki. Żar lał się z nieba. W lodówce hulał wiatr więc pojechałam na zakupy. Generalnie unikam zakupów w marketach, wolę bazarki i małe sklepy gdzie znam sprzedawcę i nierzadko producenta. Ale nie wczoraj. Temperatura w dniu wczorajszym była zdecydowanie za wysoka na radosne przechadzki po targu i rozmowy o marchewce. Pojechałam więc klimatyzowanym samochodem do klimatyzowanego marketu. Weszłam do środka i miałam ochotę  już stamtąd nie wychodzić. Spacerowałam między półkami to tu to tam, oglądałam rzeczy, których totalnie nie potrzebuję, ale jakoś tak było mi przyjemnie w tym chłodku.
Gdyby nie nogi, które czułam już w pewnej części ciała obleciałabym pewnie jeszcze kilka sklepów w galerii handlowej.
Niestety. Moje nogi powiedziały dość a żołądek dopominał się jedzenia. Zapakowanie zakupów do bagażnika w temperaturze 38 stopni (tyle pokazywał termometr w moim samochodzie) totalnie mnie rozłożyło. Opadłam z sił a że mam kłopoty z serduchem to muszę uważać na takie temperatury bo mogą być dla mnie niebezpieczne. W tamtym momencie współczułam wszystkim, którzy jadą dziś nieklimatyzowaną komunikacją miejską, stoją na przystanku, pracują na powietrzu etc.
W domu czekały na mnie dzieci z masą "niecierpiących zwłoki spraw do załatwienia" a ja marzyłam tylko o tym żeby w pierwszej kolejności napić się czegoś zimnego a  potem coś zjeść.
Przy takich temperaturach czas spędzony w kuchni ograniczam do niezbędnego minimum.
Przygotowanie dania, które zjedliśmy na obiad zajęło mi równo 15 minut. Danie jest mega szybkie i mega smaczne. Polecam.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 450 kcal 

Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami. Porcja ok. 450 kcal

























Składniki dla 3 - 4 osób 
* 600 gramów świeżego makaronu tagliatelle 
* 200 gramów wędzonego łososia 
* łyżka klarowanego masła
* 1 cukinia
* 4 marchewki 
* szklanka jogurtu greckiego
* sól 

Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami. Porcja ok. 450 kcal





















1. Makaron obgotowujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta (mój gotował się 4 minuty).
2. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię kroimy w słupki długości ok. 4 cm.
3. Na rozpuszczone masło wrzucamy marchew i cukinię. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty. Często mieszamy.
4. Łososia kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Często mieszamy. Łosoś jest gotowy jak zmieni kolor na jasny. Jogurt grecki hartujemy 2 łyżkami warzyw z patelni, dodajemy do całości i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
5. Do sosu dodajemy makaron. Mieszamy.

Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami. Porcja ok. 450 kcal

62 komentarze:

  1. Ooo! I to jest to, co tygrysy lubią najbardziej! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. często jadałam podobne :) teraz mi przypomniałaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne wygląda:) musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos zamiast lososia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast makaronu tagiatelle moge dac makaron pelnoziarnisty penne ?? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to na osobę 150 gram makaronu?ważymy przed czy po ugotowaniu?

      Usuń
    2. przed ugotowaniem, tylko zwróć uwagę, ze w przepisie jest makaron świeży, a on ma inną wagę niż suchy,

      Usuń
  6. Jutro spodziewam się gości przejazdem w porze obiadowej i wybrałam to danie. Co prawda jeszcze go nie robiłam, ale wygląda przepysznie. Oczywiście nie znalazłam makaronu kolorowego tylko zwykły i z łososiem jeszcze eksperymentuję, który będzie dobry, zresztą kupiłam taki pakowany sałatkowy i teraz zastanawiam się czy się nadaje do odróbki cieplnej ??? A kukurydza z puszki pasuje do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydza z puszki nie ale łosoś tak.
      Rozumiem, że ten sałatkowy jest wędzony ? Jeśli tak to super. Pokrój go w kawałki i delikatnie podsmaż (podduś) na oliwie.

      Usuń
    2. Makaron zjedzony. Rewelacja, danie napewno zagości u nas na stałe! Nawet nie podsmażałam łososia jak mi napisałaś (zapomniałam) i wyszło super! Dzięki

      Usuń
  7. moj obiad dzis byl rowniez przepyszny .. szklanka makaronu pelnoziarnistego ktory ugotoealam, na patelni rozgrzalam odrobinke oliwy i dodalamcwierc cukini, starkowana marchew ,ząbek czosnku , 2 suszone pomidorki , 50g wedzonego lososia wszystko dusilam i na koncu dodalam 3 lyzki jogurtu naturalnego . Wylozylam to na makaronik i zajdlam bylo pysznie ale to wszystko dzieki Tobie kochana !!!:-**

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaką śmietanę dodajesz do warzyw? Kwaśną czy taką płynną do zup i sosów?

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu, a ja z innej beczki: wciąż czytam o tym, że jeśli makarony, to tylko pełnoziarniste, że białe podnoszą poziom cukru, a u Ciebie.... świeży biały, a raczej kolorowy:) przejrzałam Twoje przepisy i wyglądają bardzo smakowicie, ale widziałam, że w innych również korzystasz ze świeżego makaronu bądź białej mąki, jak mam to rozumieć?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dania w których używam tylko ciemnego, pełnoziarnistego ale są też takie do których używam białego, raz na jakiś czas nie zaszkodzi tym bardziej jeśli występuje z dużo ilością warzyw (chodzi o bilans produktów kwasotwórczych i alkalizujących).
      Wybór makaronów pełnoziarnistych jest ograniczony. Świeże są głównie z białej mąki. Tak jak powiedziałam raz na jakiś czas nie zaszkodzi zwłaszcza jak podajesz z warzywami.

      Usuń
  10. Gosiu a zamiast jogurtu mozna śmietanę 12%?

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, jaki to ma byc ten losos wedzony? ja kupuje zawsz taki w opak co sa cienkie platy lososia, ktory daje na kanapke . o taki tu chodzi??? cz zamiast greckiego, moze byc zwykly naturalny?
    szczerze, zawsze zastanawiam sie czym sie te dwa jogurty roznia? grecki jest kwasniejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to jest właśnie taki łosoś,
      jogurt grecki jest gęsty, bardziej tłusty,
      do tego dania możesz użyć zwykłego ale zahartuj go najpierw aby się nie zważył

      Usuń
  12. Świetny przepis, już wypróbowane, było pyszne, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To danie jest mega. :D od dzisiaj należy do moich ulubionych. Małgosiu jesteś wielka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. czy zamiast łososia może być tuńczyk w sosie własnym?? bo akurat nie mam łososia:(

    OdpowiedzUsuń
  15. o matko niebo w gębie! - właśnie zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne! Żałuję, że nie znalazłam makaronu świeżego, bo na pewno byłoby lepsze, ale i tak makaron był kolorowy, jak u ciebie. Robiłam z połowy porcji, ale przypadkowo dodałam trochę więcej jogurtu greckiego - mam nadzieję, że nic się nie stało. Korzystam z Twoich jadłospisów, dlatego dzisiaj to jadłam. Mam pytanie, gdyż jestem dopiero na drugim dniu na Twoich jadłospisów, a zwiększam kaloryczność do ok. 1700 to jeśli zjadłam trochę mniejszą porcję niż ta u Ciebie na zdjęciu a potem po ok. 30 min zjadłam talerz zupy z białej fasoli i z ziemniakami (zupa bezmięsna) to zjadłam zbyt dużo? Nie chciałam jeść tej zupy, bo nie chciałam sobie tak zmienić jadłospisu, ale mama nie dawała mi spokoju i miałabym niemiłą rozmowę na temat tego co i ile jem (jem wg twoich przepisów i gotuję sobie zawsze porcję ok. 2-4 osoby, tak bym zjadła ja i inni domownicy, ale ci inni domownicy nigdy nie chcą tego mojego jeść, bo mama już coś ugotowała w równym czasie co ja, a dla siebie samej gotować nie mogę)... A więc z 250g jogurtu naturalnego na kolację zmniejszę sobie ilość do 180g, może nie jest to wielka różnica, ale czy chociaż trochę zbilansuje się to z ilością kalorii jaką spożyłam na obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobrze zjadłaś ;)
      może tak być że zmniejszasz porcję tego co w jadłospisie i dodajesz coś innego,

      Usuń
  17. Czy łosoś może być świeży?



    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile ciemnego makaronu pelnoziarnistego? Niestety nie mam swiezego :/

    OdpowiedzUsuń
  19. Co to znaczy zahartować jogurt naturalny, żeby się nie zważył?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodajesz do jogurtu np. łyżeczkę sosu i mieszasz, później kolejną i kolejną,'dzięki temu nie zważy się jak dodasz całośc do sosu

      Usuń
  20. Czy to danie można jeść na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  21. A co zamiast cukini?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ponawiam pytanie: co zamiast cukinii ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia jest istotnym elementem tego dania i ciężko ją będzie w tym daniu zastąpić bo jest delikatna a każde inne warzywo będzie dominowało i zdecydowanie zmieni smak dania

      Usuń
    2. Kurczę jakoś nie mogę się przekonać do smaku cukinii ;) Może w ogóle ją pominąć ?

      Usuń
    3. Patison, bałażan, ogórek lub dynia

      Usuń
  23. A ja mam pytanie o łososia. Jest wędzony na ciepło lub na zimno.
    Osobiście wybieram ten wędzony na ciepło, bo bardziej mi smakuje, ale czy jest jakaś różnica poza smakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w wędzonym na zimno będzie więcej omega bo starty są minimalne

      Usuń
  24. Zrobiłam to danie z wędzoną makrelą. Było smaczne, aczkolwiek mam wątpliwości czy to dobry zamiennik dla łososia. Czy aby makrela nie jest bardziej kaloryczna?

    Wiola

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy można zrezygnować z jogurtu , ponieważ boję się że w pracy kiedy będę odgrzewać w mikrofali jogurt się zetnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam zapytać o co chodzi z tym "świeżym" makaronem....??? Czy macie na myśli taki zrobiony w domu czy coś innego???

      Usuń
  26. jaka porcja makaronu zwykłego nie świeżego powinna być na osobę w tym przepisie? makaron świeży jest cięższy od suchego.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wlasnie zrobilam na jutro, ale wydaje mi sie ze danie jest dosc mdle.. robilam kiedys w wrrsji bardziej dietetycznej takie danie pascala z kuchni lidla - mskaron z lisosiem grilliwanym i cukinia oraz duuuużą ilościa świerzej bazylii, bazylis dodawala fantastyczny aromat, ale nie wiem czy gralaby z wedzonym losodiem. Poki co dodalam kapary i troche pieprzu i natki pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyszło bardzo smaczne danie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. A można zamiast ryby dać kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy w tym daniu na zdjęciu jest marchewka? Bo ja robiłam to danie i wyszło mi caaałkiem inne pod względem wyglądu, całość jest taka czerwono-pomarańczowa, chyba właśnie dzięki marchewce. Czy coś zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest marchewka,
      musiałaś użyć po prostu większych,

      Usuń
  31. gdzie kupić ten makaron i tego lososia? bo szukalam, ale niemoge znalezc

    OdpowiedzUsuń
  32. Właśnie zrobiłam i pychotka chciałabym zjeść porcję dla 4 osób ;)
    Odkryłam pani bloga miesiąc temu i w końcu się zmobilizowałam żeby zacząć się zywić wg. pani jadłospisów i muszę powiedzieć że coraz bardziej mi się to podoba. Zmienia pani mnie i moją rodzinę.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Jakie przyprawy dodajesz oprócz soli? Z góry dziękuję za odpowiedź. Jesteś wielka!

    OdpowiedzUsuń
  34. nie przepadam za rybami ale to danie niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń