wtorek, 13 sierpnia 2013

Krem z dyni z imbirową nutą. Porcja ok. 130 kcal

Krem z dyni z imbirową nutą. Porcja ok. 130 kcal

Nigella Lawson nazwała krem z dyni zupą szczęścia. Może ma to jakiś związek z tym, że w Chińskiej medycynie pestki dyni stosowano jako lek na depresję ?
Nie wiem, ale podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rękami. Uwielbiam tę zupę.
Nagotowałam wielki gar i będę raczyć się tym szczęściem ile się da !!!

Kto nigdy nie jadł kremu z dyni musi to jak najszybciej nadrobić !!!


Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że dynia ma sporo potasu, kwasu foliowego  i witaminy A. Nie wyrzucajmy pestek !!! Umyte i wysuszone to doskonała przekąska przed TV. Pestki to bogactwo magnezu, żelaza, fosforu, manganu, witaminy E.

I uwaga !!! Pestki dyni są największym po ostrygach naturalnym źródłem cynku a cynk nam kobietom dobrze robi na cerę i włosy.

Większość kremów z dyni jakie jadłam poza domem doprawiona była curry. Ja doprawiam imbirem. Smak jest zdecydowanie lepszy. 
Kluczowy dla tej zupy jest rosół. Leniwi mogą użyć z kostki, ale to już nie będzie to samo. Tradycyjny, esencjonalny rosół nadaje tej zupie szlifu.
Uważajcie z imbirem. Nie powinno go być za dużo. Ma być lekko wyczuwalny, nie powinien dominować. 

Składniki: 
* pół dyni (ok. 4 kg) 
* 1 mała cebula 
* łyżka masła 
* 5 ziemniaków 
* 2 litry esencjonalnego rosołu 
* sól 
* łyżeczka imbiru

Krem z dyni z imbirową nutą. Porcja ok. 130 kcal
1. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem 3-4 minuty często mieszając. 
2. Zalewamy rosołem, dodajemy imbir i dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Lekko wystudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem (zależy od stopnia doprawienia rosołu ).

Porcja zupy widoczna na zdjęciu ma ok. 130 kcal 
(bez groszku ptysiowego) 
Garść groszku ptysiowego ma ok. 50 kcal 

Krem z dyni z imbirową nutą. Porcja ok. 130 kcal

23 komentarze:

  1. Robiłem juz dyniowe kremy na wiele sposobów, każdy był rewelacyjny. Teraz spróbuję po Twojemu, tylko groszek pominę. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze prażone pestki i odrobinę oleju z pestek dyni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. z tym imbirem to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Z IMBIREM JEST PYCHA, ALE JA NIE DAJE ZIEMNIAKÓW TYLKO MARCHEWKE BO DYNIA BYŁA BLADA, AHA I JESZCZE SZCZYPTA CYNAMONU, POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, imbir na być mielony w proszku czy świeży? I czy wywar warzywny wystarczy czy mowa tu o rosole na bazie mięsa?
    Z góry dziękuję. Pozdrawiam Aśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wywar może być z warzyw, nie musi być z mięsa,
      a imbir może być zarówno świeży jak i suszony, nie ma tu wielkiego znaczenia aczkolwiek świeży jest bardziej słodki

      Usuń
  5. Ile litrow,porcji zupy wychodzi z podanych skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź. A jeśli chodzi o wagę dyni, to czy 4 kg to waga samego miąszu bez skóry i pestek?

      Usuń
  6. czy można jakoś zapasteryzować, dłużej przechowywać jakimś sposobem tę zupkę bo sporo jej wyszło. Co prawda jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można zapasteryzować w słoiki ale najlepiej zamrozić

      Usuń
  7. mi wyszło 5 litrów ogółem ale warto zrobić bo jest swietna

    OdpowiedzUsuń
  8. No po prostu rewelacja zupa wyszła super nawet mąż zjadł ;) dziękuję za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. hm... mam dynię ale zdążyłam ją już zamrozić... mogę ją taką zamrożoną wrzucić do garnka z ziemniakami? ale mam ochotę na ten krem!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu na jedną porcję 4 kg dyni potrzeba tak? Dobrze rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytać wszystko dokładnie! Gosi wyszło 3 litry zupy. To nie jest na jedna porcję...

      Usuń
  11. Kochana powiedz mi porcja zupy o której napisałaś ma 130 kcal a ile to 0,5l ?

    PS.Twój blog jest najlepszy!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do zupy można dodać marynowany imbir? jesli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale ilość zależy od indywidualnych upodobań.

      Usuń
  13. witam,
    Przepis wygląda super, mam ochotę ją zrobić, tylko nie mam pojęcia jakiego rodzaju dyni użyć. Jak taką dynię wybrać, jaką odmianę? bardzo proszę o pomoc Gosiu

    OdpowiedzUsuń