piątek, 2 sierpnia 2013

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal

Dziś prezentuję danie,które powstało w zasadzie z przypadku. Miałam w domu ciasto francuskie i warzywa. Bazylię mam zawsze. Dokupiłam tylko kawałek udźca z indyka.
Trochę tego, trochę tego i z proporcji na tzw "oko" wyszło fajnie i smacznie.
Schodzi się trochę przy farszu. Trzeba zmielić mięso, ugotować ryż , wszystko połączyć i doprawić. Dalej idzie szybko. Po zawinięciu rolady piecze się już samo. W tym czasie można przygotować sos i posprzątać kuchnię.

 W zasadzie farsz i sos można by było przygotować dzień wcześniej. Wtedy wszystkie składniki doskonale się połączą smakowo a to dodatkowa zaleta. Chowamy do lodówki a następnego dnia po przyjściu z pracy lekko podgrzewamy farsz, zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy. Pozostaje tylko podgrzać sos i poczekać aż kulebiak się upiecze.
Porcja widoczna na ostatnim zdjęciu czyli dwie rolady szerokości ok. 4 cm z sosem mają ok. 600 kcal. Wydaje się sporo ale te dwie rolady są naprawdę syte. Ja z ledwością je zjadłam i jedząc je na obiad o 14-tej do wieczora nie byłam głodna.

Składniki (dla 4 osób) :
* opakowanie gotowego ciasta francuskiego 

Farsz :
* 500 gram mięsa z udźca indyka
* 100 gram ryżu 
* 1 czerwona papryka
* pół cukinii
* pół cebuli
* jeden ząbek czosnku
* garść bazylii 
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* łyżeczka ostrej papryki
* 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz 
* łyżka oliwy 

Gdybyście chcieli wykorzystać farsz do czegoś innego to cały ma ok. 1020 kcal.

Sos:
* 500 ml przecieru pomidorowego
* ćwierć cebuli
* dwie garście bazylii
* łyżka klarowanego masła
* łyżka śmietany 18 %
* sól, pieprz, cukier trzcinowy 

Przygotowanie farszu:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka i dusimy pod przykryciem bardzo często mieszając. Po 3-4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, przyprawy, pastę pomidorową oraz posiekaną bazylię.
Smażymy często mieszając ok. 5-10 minut. 
2. Farsz mięsno - warzywny mieszamy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
3. Przed nałożeniem farszu na ciasto należy go lekko przestudzić. 

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal

 Przygotowanie kulebiaka:
1. Przestudzony farsz wykładamy na ciasto francuskie zostawiając marginesy z każdej strony. Zwijamy delikatnie w roladę. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (najlepsze jest prostokątne w formie keksówki) 25-30 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania rumianego koloru.

Uwaga ! Po rozwinięciu ciasta francuskiego nie usuwamy papieru w którym jest opakowane. Wygodniej nam będzie zawijać roladę i przełożyć ją do formy. Pieczemy razem z papierem.

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal






















Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal






















Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal






















Przygotowanie sosu:
1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i przyprawy. Dusimy 4-5 minut.
2. Zabielamy śmietaną i "blendujemy" w blenderze na jednolitą, gładką masę. Można zostawić sobie kilka listków bazylii do dekoracji.

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal






















Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 600 kcal 

Kulebiak z indykiem, ryżem i warzywami oraz sosem pomidorowo - bazyliowym. Porcja ok. 600 kcal

47 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie :)
    zapraszam do siebie na kulinarną podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może to zabrzmi głupio, ale to idealny obiad świąteczny! Zapiszę sobie przepis, bo to elegancka i ładna propozycja podania obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz Małgosiu tymi przysznościami:) danie wygląda przegodnie:) będę musiała się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na smaczne i piękne danie.
    Gosiu, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracy nad utratą wagi.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama prawda. Moja Córcia zagląda do Ciebie i czerpie pomysły.

      Usuń
  5. Właśnie zrobiłam Kulebiaka z Pani przepisu :) Wyszedł pyszny,palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam kulebiaka z Pani przepisu wyszedł przepyszny,palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, dziś miałąm na obiad. Jednak następnym razem musze trzymać ciut dłużej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, robiłam już to danie drugi raz, trzymałam dłużej (chyba z 45 minut) w otwartym naczyniu żaroodpornym i dalej jakoś to ciasto mi się nie dopiekło. Chyba spróbuję bez tego papieru... Pychota to danie. A i jeszcze jedno, nie wiedziałam, że są takie przeciery w kartonikach - mniami! Jak dobrze, że trafiłam na tego bloga!

      Usuń
  8. Ja wyciaglam z papieru bo tez cos mi sie nie chcialo przyrumienic,i wtedy wyszlo pychotka!! Nie wierzylam ze mozna tak pojesc takim malym kawalkiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy możesz powiedzieć ile w gramach może mieć ta porcja widoczna na zdjęciu 600kcal?

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, zrobiłam wczoraj na obiad - pycha, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj robiłam, wyszedł przepyszny. W mojej wersji bez sosu, ale do środka dałam parę kuleczek mozzarelli :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu, a jak cenowo się ma jadłospis tygodnioy?Zamierzam skorzystać z pyszności, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i mi i dziewczynom na 4 osoby wychodzi 350-400 zł na tydzień

      Usuń
  13. Robilam już 2 razy i pokochalam. Ten farsz to bajka. Nastepnym razem nawet zrobię go jako osobne danie np. Z brazowym ryżem. A co sadzisz o zawinieciu go np. W nalesniki? Dzięki. Ze jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam nigdy ;)
      myślę że można spróbować aczkolwiek obawiam się ze będzie się ciężko kroić bo naleśnik ma dość zwartą strukturę

      Usuń
    2. Tak myślę, że ten farsz można nałożyć do papryki i zapiec, albo jako klopsiki :) Świetny przepis!

      Usuń
  14. Małgosiu zostało mi sporo sosu z roladek z kurczaka z pietruszkowym pesto i ciekawa jestem czy można użyć go do tego dania bo jutro akurat będę robić to na obiad :) Jak myżlisz czy zwiększy to bardzo kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos z roladek jest trochę inny ale możesz użyć mięsa + pieczarki lub kurki + ten sos od roladek i będzie miała kulebiaka w innym wydaniu ;)
      mięso podsmaż z grzybami i cebulą i zalej sosem do roladek

      Usuń
    2. Z tego względu że nie lubię pieczarek a grzybów nie dostałam w moim sklepie polałam kulebiaka samym tym sosem i było pycha :) Gosiu wspaniały przepis! I już wiem co przyrządzę jak będę miała gości ;) Dodam Twój blog na mojej stronce https://www.facebook.com/OooCiastko?ref=hl, niech inni zobaczą że zdrowe jedzenie też potrafi być mega pyszne :)

      Usuń
    3. Przez to że nie lubię pieczarek a z grzybami miałam problem użyłam samego sosu i szczerze przyznam że było bardzo pyszne :) Taki wykwintny obiad :) Już wiem co będę mogła przygotować jak będę miała gości ;) Uwielbiam Twoje przepisy dlatego postanowiłam napisać o Tobie na moim fanpage o tutaj https://www.facebook.com/OooCiastko?ref=hl :) Mam nadzieję że tak jak ja i inne osoby korzystające z Twoich przepisów zachwyca się zdrowym odżywianiem i takim stylem życia :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. To są tak smaczne dania, że ja nie mogę się doczekać kiedy miną 3 godziny, żebym mogła znowu coś pysznego zjeść :)

      Usuń
  15. I jaki kawałek przysługuje na osobę? 1/4?

    OdpowiedzUsuń
  16. My jesteśmy z mężem we dwójkę (jeszcze ;) ) i staram się gotować na dwa dni. Można po upieczeniu schować do lodówki na następny dzień, a później tylko odgrzać w piekarniku, czy bedzie niesmaczne? moze lepiej podzielić ciasto na dwie części i każdego dnia faszerować i piec osobno?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepsze będzie przygotowanie farszu luzem i pieczenie codziennie bo jak upieczesz wcześniej więcej to ciasto francuskie będzie miękkie bo wchłonie wilgoć z sosu

      Usuń
  17. Czy można masło klarowane zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zainspirowana stworzyłam swoją wersję farszu (z braku niektórych,a nadmiaru innych składników). Dałam pół papryki, całą cukinię i zamiast ryżu kaszę jaglaną. Reszta tak samo.
    Czekam aż rodzinka wróci i wstawiam do pieca.
    pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  19. czy masło klarowane w związku z dietą niskocholesterolową można zastąpić olejem np. ryżowym, a śmietanę mlekiem? Czy smak sosu będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można,
      masło polecam zastąpić pesto,

      Usuń
    2. czy dobrze zrozumiałam, mam na pesto podsmażyć cebulkę do sosu? To chyba nie wyjdzie ?

      Usuń
  20. Gosiu czy zamiast indyka mogę dodać zmielone mięso z nóg kurczaka? Czy będzie to miało istotny wpływ na smak? Chciałabym to danie przygotować dla 4 dorosłych i 2 dzieci. Myślałam zrobić z 2 ciast francuskich i zrobić trochę więcej farszu. Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mięso wczesniej gotujemy? Czy smazymy surowe?

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam pewną wątpliwość.. zawsze używałam gotowego ciasta francuskiego ale ostatnio przeczytałam skład i te ze sklepu, gotowe płaty zawinięte w papier do pieczenia nie mają w kładzie masła tylko olej palmowy. Później poczytałam o tym oleju i nie przedstawia się to za dobrze. Gotowe ciasta z masłem w składzie gdzieś podobno można kupić, ale są mrożone (trzeba rozmrażać) i w dodatku do rozwałkowania. W związku z tym pytanie: jakiego ciasta Ty używasz (mrożonego na maśle, czy chłodzonego na oleju) i co myślisz o tym oleju zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na maśle. Kupuję w sklepie ekologicznym ale jest trzykrotnie droższe niż to sklepowe :(
      Na szczęście jem je bardzo rzadko.

      Usuń
  23. Czy ja dobrze rozumiem, że zwijamy w roladę czyli taki "ślimak" wyjdzie, że w środku między farszem też będzie ciasto ?? Czyli siłą rzeczy papier trzeba zdjąć. .... Czy na zasadzie "pieroga", że ciasto jest tylko na zewnątrz?? Dzisiaj będe zwijac i chciałbym zrobić to dobrze 😉 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Matko, uwielbiam ten przepis...pychota Małgosiu, a ten sos...niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy to prawda, że żywność smażona ma więcej kcal? Czy to zależy od tego, na czym smażymy i czy można smażyć np: na oleju Kujawskim?

    OdpowiedzUsuń