piątek, 30 sierpnia 2013

Leczo z samych warzyw jako dodatek do wszystkiego. Porcja ok. 180 kcal

Leczo z samych warzyw jako dodatek do wszystkiego. Porcja ok. 180 kcal

Idzie jesień i tego nie da już się nie zauważyć. Szybciej robi się ciemno, wieczory są chłodne, a noce zimne.
W poniedziałek zaczyna się wrzesień i moje dziecko idzie pierwszy raz do szkoły.
Już sam ten fakt sprawia, że czuję jesień i czasami w tym wirze przygotowań czuję się, jakbym sama miała zasiąść w szkolnej ławie :) Czy to stres ? Nie, raczej podekscytowanie. Zapach książek zawsze tak na mnie działał. Dlatego wolę kupować książki  online zamiast w księgarni. Z czysto ekonomicznych względów :)


Gdy czuję jesienny powiew wiatru i ten, pomimo promieni słonecznych, wyczuwalny już chłód, lubię zjeść coś gorącego. Może to być zupa, może to być aromatyczne leczo z dodatkiem chudego mięsa z ryżem, kaszą lub nawet pełnoziarnistym makaronem.
Leczo, które chcę dziś zaproponować przygotowane jest bez dodatku mięsa. Jedynie rosół, który został dodany, jest z kurczaka, ale gdyby ktoś chciał go zrobić zupełnie  w wersji wege musiałby przygotować bulion warzywny. Lubię to leczo bo można go podać na wiele sposobów. Ja ostatnio zrobiłam go jako dodatek do placka ziemniaczanego.
Jeśli macie w kuchni szybkowar i gotowy już rosół, samo leczo przygotujecie w 15 minut. Jeśli nie to trochę dłużej.

Porcja widoczna na pierwszym zdjęciu ma ok.180 kcal 

Składniki dla 4 osób:
* 2 czerwone papryki
* szklanka mrożonego zielonego groszku
* 3 marchewki 
* 2 pietruszki
* 6 pieczarek 
* pół małej cebuli 
* 2 szklanki dobrze doprawionego rosołu (z kurczaka)
* 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu 
* płaska łyżeczka cukru 
* sól,świeżo zmielony czarny pieprz
* łyżka klarowanego masła
* łyżka śmietany 18 % 

Leczo z samych warzyw jako dodatek do wszystkiego. Porcja ok. 180 kcal






















1. Do garnka wkładamy pokrojoną w zasadzie dowolnie marchewkę i pietruszkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Smażymy 3-4 minuty.Dodajemy do garnka. 
3. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy na maleńkim ogniu aż się lekko zeszkli i dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, aby papryka nie była rozgotowana. Ja wolę jak jest al dente.
4. Do warzyw dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy do smaku. Gotujemy chwilę ciągle mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną.

Leczo z samych warzyw jako dodatek do wszystkiego. Porcja ok. 180 kcal

























49 komentarzy:

  1. Uwielbiam leczo a Twoje wersja jest wspaniała ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na paprykę rozkręca sie, zatem żal nie korzystać:) Takie leczo jest doskonałe zarówno jako obiad z dodatkiem mięsa, jak i w Twojej wersji.

    Trzymam kciuki za Twoją latorośl, pierwsze kroki w szkole...Nic przyjemnego, chociaż ciekawość towarzyszy podobno każdemu dziecku^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała już się doczekać nie może.Codziennie przegląda książki i cały ekwipunek :)

      Usuń
  3. Wiesz co lubię, właśnie gotuję rosół więc jutro na obiadek leczo :)

    mój młodszy też idzie pierwszy raz, spędziłam z nim trzy lata... ciężko mi, pewnie poleci łezka dlatego to mąż odprowadzi go do przedszkola!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze kroki w przedszkolu do łatwych nie należą. Trzymam kciuki :)

      Usuń
  4. O, nigdy nie dodawałam groszku do lecza... Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja wersja jest rzeczywiście light. Ja robię warzywa z kawałkami kurczaka, co daje już pełną potrawę obiadową. I niestety jest bardziej kaloryczna, ale smakuje bardzo dobrze:) Pozdrawiam Iwona
    http://strefaulubiona.blogspot.com/2013/09/potrawka-z-kurczaka-i-warzyw.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Katarzyna l.337 lutego 2014 11:32

    Narobiłam już sobie chęci na Twoje leczo.Ale myślę,że mogłabym je podać na kaszy jęczmiennej.Chciałabym się pochwalić,że wciągnęłam męża w zdrowe odżywianie.Sam narzekał od dawna,że musi zgubić trochę kilogramów.I tak ja na śniadanko jem jogurt naturalny z mixem śniadaniowym i kiwi a dla męża robię 3 kromki chleba razowego z masełkiem,wędliną,ogórkiem i papryką.Do pracy na drugie śniadanie-jabłuszko i kefir.Oczywiście ćwiczenia też.Ja o godz.10 na orbitrek-tak z 35minut(akurat w tym czasie córka śpi),o godz.16 Skalpel.Mąż wskakuje na orbitrek wieczorem jak Syn usypia.Ogląda tv i ćwiczy.Widząc co dzieje się z moją skórą,włosami i paznokciami to czas najwyższy żeby to naprawić.Wieżę droga Małgosiu,że z Tobą i Twoim Blogiem uda się to.A przy tym stracę zbędne kilogramy.Dziękuję Małgosiu.A to dopiero początek.Dam radę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ! Mój mąż na początku też kręcił nosem ale odkąd schudł i lżej się czuje sam woła owsiankę i zdrowe jedzonko chwali :) ech te chłopy :)
      Dasz radę ! Dacie radę !!!

      Usuń
  7. Robiłam i szczerze polecam. Danie jest przepyszne. Nie miałam groszku, za to użyłam selera naciowego. Świetnie się wpasował :)
    By mąż nie marudził do jego porcji dodałam kawałki kurczaka, całość podawałam z razowym makaronem - świetny obiad

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ten te przepisy zero problemu z obiadami a jutro leczo ;)
    Ja z mężem problemu nie mam za to z symem ooogromny :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam! Mega pyszne danie. Ja dodałam tylko cukinię i pierś z kurczaka marynowaną w kurkumie, czosnku, oliwie i świeżym imbirze, a następnie grillowaną. Kocham Twoje przepisy!
    Pozdrawiam, Ola :)
    PS. Na Twoich jadłospisach schudłam już 1 kg w tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj! co mogę dodać do lecza zamiast marchewek, nie mogę jeść gotowanych, proszę odpisz Małgosiu chcę zrobić dziś na obiad? pozdrawiam rysiaa

      Usuń
  10. Dzień dobry :-). Czy moge prosic porcja dla 1 osoby? Z gorej dziekuje <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu mam na obiad 150gr łososia ugotowanego na parze, jaką porcję lecza mogę go niego dodać? Z góry dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam w domu ogromną cukinię, troszkę jej dodałam wczoraj do sosu, ale nadal jest jej strasznie dużo, jeśli zamiast marchewek dam cukinię - to ile gram mniej więcej, nie wiem jak zachować proporcję

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast groszku mrożonego można dodać konserwowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo, zdecydowanie zmieni smak na niekorzyść

      Usuń
  14. Wielkie dzięki za odpowiedz. Dzięki Twoim przepisowym wskakuję za wyższy level gotowania:) ale niestety brakuję mi odwagi, spontaniczności w gotowaniu i oceny smaku przed ugotowaniem potrawy;) Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy mogę zamiast groszku dodać pokrojona fasolkę szparagowa?

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś zrobiłam leczo pycha,fantastyczne przepisy,świetny blog. Pozdrawiam i zostaje tutaj na długo Lida

    OdpowiedzUsuń
  17. Cześć Malogosiu, chce się przyłączyć do odchudzania z tobą.tylko nie wiem czy zacząć od pierwszego tygodnia jadlospis czy mogę.zacząc od.ostatniego 38?

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuje, wiec biorę się za dietę. ;-) super przepisy, gratulacje. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. a mogłaby Pani podać ilość składników na niewielką ilość takiego wywaru jakby chciało się zrobić specjalnie tylko do lecza:)?

    OdpowiedzUsuń
  20. a czy ta pietruszka, marchewka i groszek cały czas mają się gotować jak będziemy dodawać paprykę, pieczarki itd?? Czy wyłączamy i tylko dodajemy z patelni i mieszamy?

    OdpowiedzUsuń
  21. czy mozna dodać dukinię?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystko to wygląda przepysznie! :) czy takie leczo można zjeść z ryżem?

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne leczo i super smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rosół z kurczaka nie jest wegetariański. Bo jest z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  25. dziś gotowałam, przepyszne !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. pycha! :) i naprawdę porcja 400 gr ma tylko 180 kcal?? ciężko uwierzyć bo jest to bardzo sycąca porcja :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mój sos wyszedł, baaardzo rzadki, a wydaje mi się, że ten Twój na zdjęciu tak jakoś fajnie "zostaje" na tych warzywach. powinnam go jakoś zagęścić?

    OdpowiedzUsuń
  28. Kolejny mój ulubiony przepis. Ja troszkę podrasowałam danie ostra papryka ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy ta porcja to w gramach to ok300g

    OdpowiedzUsuń
  30. Pani Małgosiu, ile maksymalnie leczo może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  31. Pani Małgosiu, jeśli zamiast papryki chcę dac cukinię, to też powinna być dodana na końcu?

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy ta potrawe mmożna mrozic

    OdpowiedzUsuń