piątek, 23 sierpnia 2013

Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo - ziołowym na bazie jogurtu greckiego

Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo -  ziołowym na bazie jogurtu greckiegoTrochę się ochłodziło. Przeprosiłam się z kurtką i zakrytymi butami. Po ostatnich upałach trochę szok dla organizmu, ale prognozy na wrzesień są dość optymistyczne, jeśli wierzyć naszym synoptykom.
Myślę, że trochę imprez grillowych jeszcze przed nami.
Na wszelakich grillowych imprezach/spotkaniach, które miałam przyjemność organizować lub na których miałam przyjemność być gościem moje kofty zawsze były tematem rozmów i dawały gościom duuuużo radości.
Nie wiedzieć czemu, ale goście zawsze mieli ubaw z tej nazwy :)
Ale jak na ostatnią imprezę nie zrobiłam wszyscy byli rozczarowani :))


Jeżeli zdecydujecie się robić kofty na grillu w momencie ich formowania, przed wstawieniem do lodówki przebijcie je wzdłuż długim patyczkiem do szaszłyków.Oczywiście można tego nie robić i grillować kofty na tackach bez patyczków. Można je też przyrządzić w domu na patelni grillowej tak jak ja to zrobiłam. Są równie smaczne.
Kofty zwane inaczej mini kebabami na patyku to danie kuchni greckiej. Dobrze doprawione są genialne i są fantastyczną odmianą tradycyjnie grillowanej przez naszych rodaków kiełbasy. A jak wiadomo czasy mamy takie, że można kupić kiełbasę i nie zjeść kiełbasy ...... tu wiemy co jest w środku.
Doskonale smakują w towarzystwie lekkiego czosnkowo - ziołowego dipu. Mój zrobiłam na bazie jogurtu greckiego.
Polecam :)
1 sztuka ma ok. 50 kcal

Składniki na kofty:
* 300 gram mięsa wołowego
* 200 gram mięsa z indyka
* 1 jajko
* mała cebula
* łyżeczka imbiru
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka kminku
*pół łyżeczki ostrej papryki
* sól, pieprz 
* łyżeczka oliwy
 
Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo -  ziołowym na bazie jogurtu greckiego

1. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulę,jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i  odstawiamy na godzinę.
2. Z mięsa lepimy kofty jak powyżej i odstawiamy na 1- 2 godziny do lodówki.
3. Kofty grillujemy na grillu lub w razie niepogody na patelni grillowej.

Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo -  ziołowym na bazie jogurtu greckiego



















Składniki na dip czosnkowo - ziołowy:
* szklanka jogurtu greckiego
* 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
* garść bazylii 
* kilka listków tymianku
* kilka listków mięty 
* sól, pół łyżeczki cukru 

Orientalnie przyprawione kofty z dipem czosnkowo -  ziołowym na bazie jogurtu greckiego
 1. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty czosnek oraz drobno posiekane zioła. Doprawiamy solą i cukrem.

27 komentarzy:

  1. Pyszny obiad :) Też robię sosy na bazie jogurtu, nie tylko z racji kalorii, ale też dlatego, że nie lubię majonezu. Jogurt świetnie się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego tak późno wrzucasz ten przepis? :)
    wykorzystam na pewno, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie propozycje obiadowe, czas na jakieś mielone!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o Ty kusicielko!!! Cudowne!!! Już czuję ich zapach!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedługo będę szczęśliwym posiadaczem tuszki jagnięcej, wtedy na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie konkrety :)
    bardzo pysznościowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. jeśli nie ma się grilla, można zrobić na patelni ?

    OdpowiedzUsuń
  8. to znaczy, ze moge mieso wolowe polaczyc z jagniecina?? bedzie pyszny obiad, a dla chlopa zimnioki i sie wszyscy najemy mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy na taka patelnie dodajesz tłuszcz do smażenia ? Czy smażysz na suchej ? Jeśli na suchej to ile minut trzeba smażyć takie mięsko ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. delikatnie smaruję pędzelkiem takim silikonowym aby lekko natłuścić

      Usuń
    2. Ja rowneiz lekko smaruje silikonowym pedzelkiem,ale mimo to kotleciki sie lekko przypalaja. Dzis je robilam po raz drugi - rewelacyjny smak! Karola

      Usuń
  10. Zrobię na jutro na obiad dla moich chłopaków.
    Uwielbiam przepisy z mięsa mielonego.

    OdpowiedzUsuń
  11. ile sztuk wychodzi z takiej ilości mięsa?
    10? :-) dziś na pewno będę je robić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mi wychodzi 10, ale to też zależy od wielkości

      Usuń
    2. w końcu od czego mamy wagę ;-)
      cała masa ważyła 600g / 10szt. = 60g/1szt. :-):-):-)
      prosta matematyka :-)
      a a propo samych mini kebabów
      REWALACJA i sosik jogurtowy idealnie do siebie pasują choć obawiałam się mięty... zupełnie niepotrzebnie!
      Kolacja była pyszna :-)
      pozdrawiam Małgosia

      Usuń
  12. Z czym.podajesz Gosiu te pyszności?

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam dziś pierwszy raz:) balam się tego imbiru ale nie potrzebnie:) podalam z ryzem basamati i salatka z sosem vinegret:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małogosiu kofty sa rewelacyjne! jem je na kilka sposobów.. nawet do hambugerów z bułki pelnoziarnistej!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podbijam temat, jak długo trzeba je grillować na patelni, na jakiej temperaturze (duży gaz/prąd czy raczej mniejszy?) i jakie kofty powinny wyjść w środku - grillowałam dosyć długo przekręcając co jakiś czas i nadal były lekko surowe w środku i po bokach, przypiekały się z zewnątrz mimo posmarowania lekko patelni - sama nie wiem czy ja coś robię źle czy tak ma być? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń