środa, 7 sierpnia 2013

Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!

Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!

Dzisiejsze danie nie jest może wykwintne, nie jest może nazbyt eleganckie, ale jest smaczne i lekkostrawne i świetnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę.
Filet z kurczaka przyrządzony moim sposobem jest soczysty i bardzo aromatyczny. Doskonale nadaje się na szybki lunch w towarzystwie dowolnych warzyw lub sałatki.
Tak przygotowany filet może być także użyty jako dodatek do sałatek.

100 gram świeżego fileta z kurczaka ma ok. 100 kcal
100 gram fileta z kurczaka przygotowanego według mojego przepisu ma również ok. 100 kcal !


Składniki:
* filet z kurczaka
* sól
* imbir w proszku 
* słodka papryka w proszku
* zwykły papier do wypieków 

1. Fileta kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Nacieramy solą, słodką papryką i imbirem. Tak przygotowanego przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. 
Możemy go natrzeć rano a przyrządzić po przyjściu z pracy .
2. Zamarynowane kawałki fileta zawijamy w papier do wypieków. Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu pod przykryciem. Filet powinien się smażyć ok. 3- 4  minuty z każdej strony.

Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!



























Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!






















Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!



















Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!





















Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!





















Porcja obiadowa widoczna na zdjęciu ma ok. 350 kcal

* kurczak - ok. 200 kcal 
* kalafior - ok. 90 kcal 
* łyżka masła + łyżka bułki tartej do kalafiora - ok. 60 kcal

Soczysty kurczak Fit - przygotowany bez dodatku tłuszczu !!!


44 komentarze:

  1. Też tak przyrządzam kurczaka, jedynie ciut oleju do marynaty. Dostępne są gotowe papiery, ale przecież dużo zdrowiej i smaczniej jest dobrać samemu przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo, bardzo, bardzo przypaadł mi do gustu ten pomysł!
    genial! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bravo!!!! pomysł rewelacyjny, koniecznie muszę wypróbować!:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. taki kurczak jak najbardziej dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. a na normalnej patelni czy coś innego ?

    OdpowiedzUsuń
  7. a to na normalnej patelni czy jakieś innej bardziej zaawansowanej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na normalnej. Ta moja na zdjęciu to jest akurat ceramiczna ale możesz użyć teflonowej czy innej z powłoką nieprzywierającą.

      Usuń
    2. Witaj..
      Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przepisy..Mieso,niebo bo jak inaczej to nazwać.Pozdrawiam miło...

      Usuń
  8. Wczoraj zrobiłam tego kurczaczka i jak dla mnie rewelacja, nawet syn jadł bez gadania :) Tak samo usmażyłam kotleta mielonego tylko bez bułki tartej i był super, praktycznie nie różnił się od tradycyjnego (poza tym, że nie był przypalony jak to mnie się często zdarza :) Nawet mielonego można odchudzić :)
    Dzięki Małgosiu, że jesteś, Twój spokój zaczyna mi się udzielać. Pozdrawiam Ania (ta od dużego 13-latka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu kochana :) myślałam ostatnio o Tobie i Twoim synu. No widzisz, zdrowe jedzonko nie musi być "bezpłciowe", trzeba je tylko odpowiednio przyprawić :)
      Aniu załóż sobie konto na google, żebym Cię lokalizowała :)

      Usuń
    2. Czytasz w moich myślach, miałam się Ciebie zapytać jak zrobić żeby nie być anonimowym ale pomyślałam, że to głupie pytanie i jakoś do tego dojdę a tu proszę dostałam odpowiedź mimo, iż nie pytałam :) Konto założę oczywiście i jak znajdę dłuższą chwilę to napiszę do Ciebie maila, bo coraz więcej pozytywnych myśli krąży mi po głowie. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
    3. Już jestem, oczywiście nie miałam odpowiedniego swojego zdjęcia ale dzieci jak najbardziej :)

      Usuń
  9. Przepraszam może to głupie pytanie, ale po co zawijamy kurczaka w ten papier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. woda która paruje z kurczaka zostaje w papierze i dzięki temu kurczak jest bardzo soczysty ,

      Usuń
  10. właśnie przyżądziłąm takiego kurczaka, REWELACJA :-) super soczysty i bez tłuszczu, tydzień minął odkąd tu jestem i już 1 kg mniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy wiesz ile kalorii miałby taki kurczak 100g ale tradycyjnie usmażony ?

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam tak kurczaka i niestety papier mi się zjarał a kurczak był surowy :/

    OdpowiedzUsuń
  13. ile kalafiora ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja filet piekę w opiekaczu do kanapek :P

    OdpowiedzUsuń
  15. A mozna zawinac go w folię i na grilla elektrycznego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na grilla tak ale nie w folię - w papier pergaminowy

      Usuń
  16. Czy można tak usmażyć kotlety schabowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale potrzymaj 5 minut dłużej z każdej strony.

      Usuń
  17. Czy można wykorzystać papier ale taki do pieczenia...ciasta? I zrobić to wszystko w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ma znaczenie którą stroną papieru zawiniemy DO kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  19. Będzie jutro na obiadek;) Super przepisy Małgosiu!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wlasnie zrobilam. REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mi trochę przypalilo się ale pewnie temu że za długo przytrzymalem. Ale teflon z patelni zdziera się :\ Może być bez tej powłoki antyprzywierajacej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia musi być teflonowa. Nie smażymy bez tłuszczu na patelni bez teflonu.

      Usuń
  22. Ja zrobiłam i pergamin w ogóle nie chciał odejsc od mięsa i mało tego- trzeba było go kawałeczkami wyskubywać.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam tego kurczaka!! A czy w taki sposób można też usmażyć udko kurczaka bez skóry albo łososia?

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki jest ten papier do pieczenia. Zwykły pergamin czy papier do pieczenia ciast?

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie są makro takiego kurczaka w 100 g ? :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Genialny jest ten sposób z papierem. Szkoda tylko, ze tu gdzie mieszkam papier do pieczenia jest nieosiągalny i muszę go sprowadzać z Polski. :/ W każdym razie dziekuje za pomysł!

    OdpowiedzUsuń