piątek, 16 sierpnia 2013

Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta

Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta

Aktualnie od 2 tygodni jestem w remoncie. Farby, wałki etc. to mój chleb powszedni. Nie mam ani czasu ani nastroju na wymyślne gotowanie. Jak mam coś do zrobienia to nie lubię jak mnie coś rozprasza i odrywa od roboty.
W ogóle w tym okresie najchętniej oddałabym kuchnię w czyjeś ręce, aby całkowicie skupić się na tym co jest teraz najważniejsze, czyli na skończeniu remontu póki dzieci u babci.
Niestety nie mam nikogo takiego a zamawiania pizzy nie mam w zwyczaju. Zresztą pizzę można by zjeść raz czy dwa a ja mam sajgon w domu od 2 tygodni.
Dzisiejsze danie przygotowałam w 20 minut. Od początku do końca. 20 minut to jest jeszcze czas jaki jestem w stanie poświęcić na gotowanie no bo w końcu coś jeść trzeba.
A tak na marginesie. Remont to najlepsza dieta odchudzająca. Od skakania po drabinie od rana do wieczora z wałkiem schudłam już 2 kilo.
Dlaczego maluję sama ? Sama zaprojektowałam i sama chcę wykonać. Nie odbiorę sobie tej przyjemności nawet za cenę ogromu pracy. Efekt kolejnych pomieszczeń dodaje mi skrzydeł i nakręca do dalszej pracy.
A widok mojego męża wracającego z pracy i przecierającego oczy ze zdumienia BEZCENNY !!! 


Jeden cały naleśnik z farszem ma ok. 230 kcal  
Składniki:
* 4 naleśniki (przepis na naleśniki  tutaj )
* 4 garście szpinaku liściastego
* pół kostki sera feta 
* ząbek czosnku 
* łyżka śmietany 18 % 
* łyżeczka masła klarowanego
* sól 

Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta

Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta





















1. Na rozpuszczone masło wrzucamy liście szpinaku. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy na maleńkim ogniu często mieszając.
2. Do zblanszowanych liści dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę fetę i śmietanę. Dusimy 1-2 minuty. W razie potrzeby dosalamy (ostrożnie z solą bo feta jest słona)
3. Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki. 
    
Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta
























Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta
























Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta
Crepes con spinaci czyli naleśniki ze szpinakiem z czosnkową nutą i serem feta



38 komentarzy:

  1. Tak, to moje ulubione naleśniki ostatnimi czasy! Szpinak i feta genialnie razem się komponują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż wstyd przyznać ale nie jadłam w takim połączeniu:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, szpinak! Moglabym pisac poematy na jego czesc :)
    A remonty nawet lubie. Zwlaszcza malowanie. Taka prosta sprawa, a jak zmienia wyglad pokoju!

    OdpowiedzUsuń
  4. Remontu to ja nie zazdroszczę, ale galimatias w pełni rozumiem. Jeśli jednak serwujesz takie naleśniki w okresie bałaganu w domu - to szacunek!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też szykuję się do remontu..
    ale naleśniki pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja trochę inaczej robię naleśniki ze szpinakiem w wersji bardziej kalorycznej bo z serkiem topionym, ale Twój przepis też mi się podoba!
    powodzenia w remoncie, zobaczymy efekty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zasadzie jak skończę to wrzucę parę fotek ;)

      Usuń
  7. Ja też mam obecnie remont toalety więc łacze się w bółu:):)
    Naleśniki na pewno pyszne sama też czasami robię ze szpinakiem i pieczarkami i oczywiscie czosnkiem.
    Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, tak trzymaj! Ja też mam już kilka remontów za sobą i dopóki nie trzeba kuć ścian- mogę to zrobić sama:)Późniejsza satysfakcja- bezcenna:), a chłopy niech się boją- umiemy sobie radzić bez nich:P
    Naleśniki super, oczywiście do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z fetą nie robiłam, ale z serkiem kremowym lub ricotta.Ja jeszcze blenduje farsz, bardziej mi wtedy smakuje i ładniej wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja mam pytanko, o tą fetę, bo ja kupuję taką z napisem favita, w jednej kostce, to ile to będzie pół kostki z tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz mieć 135 gramów , standardowa kostka ma 270 g

      Usuń
    2. tylko na opakowaniu kaloryczność jest większa, 197 kcal na 100 gram i teraz nie wiem, czy ta feta będzie dobra?

      Usuń
    3. Tylko na kostce piszę że ma 197 kcal na 100 gram, czyli chyba więcej niż tutaj jest. Bo do przepisu gdzie jest np. 10 kostek, to trzeba taka kupić z małymi kosteczkami?

      Usuń
    4. będzie dobra, danie będzie po prostu ciut bardziej kaloryczne

      Usuń
  11. Tyle razy jadłam szpinak i nigdy w połączeniu z fetą... a to tak udane połączenie...
    Super pomysł!
    Dziękuję "mój" przewodniku... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. można do zwykłej mąki dodac ok 100g razowej i troche zytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,
      możesz zrobić też z samej żytniej lub z orkiszowej

      Usuń
  13. Właśnie zrobiłam te naleśniki, pychota:):) nigdy w życiu nie udało mi się zrobić tak delikatnego ciasta, Twoje przepisy są ekstra:) pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  14. czy zamiast sera feta mogę dać mozzarelle ? jeśli tak to jaka ilość ? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  15. TELEPATIA JAKAS CZY CO????
    wczoraj machnełam na kolacje :) rodzina na slodko ja na ostro tyle, ze zamiast fety pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej mój pierwszy obiad przygotowywany z Twojego bloga:) tylko ciasta jest tyle, że te 4 naleśniki takie grube i nie wiem czy tak ma być:) a farsz troche wodnisty, może ten szpinakpowinnien byc bardziej osuszony:) ale efekt końcowy super:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie pyszne! Szpinak robię zawsze z serkiem topionym ale z fetą jest też super. tylko dlaczego TYLKO 2naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
  18. polecam układać w trójkąt, wygląda wtedy bardzo estetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam 7 lat. Naleśniki są dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosia a jaką propozycja podgrzania nalesnikow? Mikrofala, patelnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podgrzewa w multicookerze ale jak nie masz to zawiń w folię aluminiową i do piekarnika. Folia zapobiegnie wysychaniu.

      Usuń
  21. Małgosiu czy zmniejszy się kaloryczność gdy ciasto na naleśniki zrobimy z mąki pełnoziarnistej lub razowej 2000 itp.? ile ma wtedy kalorii suchy naleśnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność wszystkich mąk jest taka sama. Inaczej są jednak metabolizowane.

      Usuń
  22. Małgosiu, czy można zastąpić śmietanę jogurtem greckim?

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam te naleśniki, są pyszne! Zawsze korzystam z Pani przepisu i wychodzą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam pytanie, a ten przepis na farsz jest na 4 naleśniki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy mogę użyć mrozonego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym to chciała wiedzieć :) Czy ktoś próbował?

      Usuń
    2. Moim zdaniem różnica polega nie na tym, czy szpinak jest mrożony czy świeży, ale na tym, jaką ma konsystencję. Ten liściasty (taki również można kupić na mrożonkach) smakuje lepiej, niż bardzo rozdrobniona, zielona masa ;)

      Usuń