piątek, 27 września 2013

A na niedzielny obiad : Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !

Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !

Roladki z kurczaka są daniem prostym do zrobienia a wyglądają na tyle efektownie, że można je podać gościom i nie będzie obciachu.
Świetnie sprawdzą się na niedzielnym obiedzie. 
To co włożymy do środka, to już kwestia indywidualna. Ja dziś zrobię z wędzonym baleronem,który kupiłam na targu od zaprzyjaźnionego masarza. Pachnie pięknie i aż szkoda go do roladek, ale co tam .....
Składniki na roladki :
* 300 gram fileta z kurczaka 
* 200 gram wędzonego baleronu 
* sól, curry, biały pieprz 
* oliwa do smażenia 

1. Filety z kurczaka rozbijamy cieniuteńko. Oprószamy solą, pieprzem i curry.

Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !


2. Na każdym kawałku fileta kładziemy wędzony baleron i zawijamy w roladkę. Roladki spinamy wykałaczkami i smażymy na rozgrzanym oleju.

Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !
Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !
 3. Usmażone na złoty kolor roladki przekładamy do sosu i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut.

Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !


Składniki na sos curry :
* 100 ml białego wina
* 1 łyżka octu winnego 
* jedna cebula
* 2 łyżki  klarowanego masła
* 3 czubate łyżki mąki 
* 1 łyżeczka suszonego estragonu
* 2 duże żółtka (o temperaturze pokojowej) 
* 3szklanki bulionu drobiowego
* 3 łyżki śmietany 18%
* sól, pieprz 
* łyżeczka curry

1. Wino, ocet winny i estragon zagotowujemy. Trzymamy na ogniu tak długo, aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.Odcedzamy na sitku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na maśle.Dodajemy mąkę i zasmażamy. Stopniowo wlewamy bulion cały czas energicznie mieszając trzepaczką, aż uzyskamy konsystencję sosu.
3. Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z odcedzonym i wystudzonym winem i hartujemy trzema łyżkami sosu. Dodajemy do reszty sosu mieszając energicznie. Dodajemy curry, oprawiamy solą i pieprzem. Zaklepujemy śmietaną.
Jeśli wolicie bardziej pikantne możecie dodać więcej curry.

Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !


 Jedna roladka ma ok. 120 kcal 
Jedna łyżka sosu ma ok. 20 kcal 

Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !
Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry !









65 komentarzy:

  1. Kurczak i obciach w jednym zdaniu?! Kurczak to jedno z najlepszych mięs świata:) Twoja propozycja jest pyszna^

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kasia nie masz tam jakiegoś targu we Wrocku albo sklepu ekologicznego z tradycyjnymi wyrobami ?

      Usuń
  3. O mniam! Pychotka! Wpraszam się na ten obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu roladki wyglądają przepysznie:) piszę natomiast w trochę innej sprawie...zauważyłam, że podając składniki używasz słowa "gram" np. 100 gram...mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale poprawny zapis powinien brzmieć "gramów". Piszę tylko dlatego, że blog jest bardzo popularny i wiele osób tu zagląda i dlatego, że sama będąc na Twoim miejscu chciałabym żeby ktoś zwrócił uwagę na ewentualne błędy. Jeszcze raz mam nadzieję, że nie uraziłam Cię tym komentarzem. Pozdrawiam ciepło Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanko mam odnośnie bulionu, który często gości w Twoich przepisach. Czy używasz takiego sporządzonego z kostki czy robisz na świeżo? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotuję bulion na skrzydełkach i warzywach lub korpusie i warzywach. Jak mam więcej, mrożę w pojemniczkach i mam do innych dań, najczęściej sosów.

      Usuń
  6. bardzo smacznie zapowiadający się przepis wypróbuję go za tydzień,w na razie w niedziele robię ten przepis http://www.mojanowafigura.pl/przepisy/73/p%C4%99czotto-z-grillowanym-kurczakiem-i-cukini%C4%85/ myślę,że też będzie super, poleciła mi go koleżanka i mówiła,że pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszniunie... też dziś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a co polecacie zamaist balerony i wogoel wieprzowiny ? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie możesz wieprzowiny możesz nafaszerować czym chcesz np.szpinakiem z czosnkiem, grzybami, farszem z pieczonej papryki z czosnkiem i pomidorami .... co lubisz :)

      Usuń
    2. A jak przygotować taki farsz z pieczonej papryki? I czy cukinia nadawałaby się jako farsz? Jak ją przygotować?

      Usuń
  9. ale to musi być pyszne! na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moim zdaniem te roladki nadają się nawet na wykwintną kolację:) No i ten sosik z winem brzmi apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, prawdziwie królewski obiad!

    OdpowiedzUsuń
  12. I już wiem co będzie u mnie w następną niedzielę :) Dziękuję za przepis ,brzmi smakowicie,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy bulion drobiowy mozna zrobic z kostki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo. Zachęcam do zrobienia bulionu samodzielnie. Jest bez porównania lepszy.

      Usuń
  14. A czy zamiast baleronu moze byc chudy wedzony boczek???

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy wtedy zmieni sie znacznie ich kalorycznosc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, boczek wędzony, cienko pokrojony, chudy ma podobną kaloryczność :)

      Usuń
  16. chciałam wyłączyć wino, gdyż danie będzie również dla mojego 6 letniego brzdąca. Jak wtedy zrobić bazę do sosu? zamiast wina dodać tę objętość wody?

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziś właśnie wykorzystałam ten przepis:) Kolejny mój ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
  18. co to jest masło klarowane??

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, a jak dodam te przesmażone roladki do sosu i mam jeszcze gotować 30 min to nie zważy sie to wszystko ? śmietana, żółtka ..? bedę wdzięczna za odpowiedz.
    Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zważy, żółtka musisz zahartować ! i śmietanę też ! ;)

      Usuń
  20. Czy można użyć octu balsamicznego zamiast winnego ??

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, czy porcja gotowego dania widoczna na zdjęciu została przygotowana z 300 gramów mięsa? U mnie jedna pierś tyle waży :). Czy robiąc roladki przecinasz mięso z piersi kurczaka wzdłuż na cieńsze kotlety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, na zdjęciu zresztą to widać że mięso jest przecięte i rozbite

      Usuń
  22. Powiem Ci, że naprawdę pomysłowe danie :D I do tego jeszcze kapustka i ziemniaki - strzał w dziesiątkę. W niedziele mam gości na obiedzie no to już wiem co dla nich przygotuję :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja 4 letnia córeczka dzisiaj przy obiedzie: mmmmmm niesamowite!
    Ja: co kochanie?
    Córeczka: ten smak jest niesamowity:)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  24. a propos kurczaka. Gdzie i jak kupić dobrego kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w sklepie ekologicznym,
      polecam też szukać zagrodowych - czasem można trafić w sklepach

      Usuń
  25. A jaka to sałatka/surówka była do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaką przyprawę proponowałaby Pani zamiast curry? Mój Mąż nie lubi jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj musztardę francuską i będziesz miała musztardowy albo zielonego lub kolorowego pieprzu i kilka kropel soku z cytryny

      Usuń
  27. Małgosiu, całe danie dla ilu jest osób?

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam, Małgosiu jakiego używasz octu winnego do swoich dań, bo w najbliższych sklepach widzę tylko z konserwantami.

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy sos można przygotować bez octu? Albo dać jakiś zamiennik? Nie lubię posmaku octu. Jeśli nie, to jakiego octu użyć, aby był najmniej wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiłam dzisiaj i sos mi się zważył......Dlaczego?????

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu z takiej ilości mąki wyszedł mi budyń a nie sos ja nawet nie mogłam tego zasmażyć w dwóch łyżkach masła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zbyt czubate dałaś. Trzeba było rozrzedzić mlekiem lub bulionem.

      Usuń
  32. Jutro robię roladki na obiad :) mam tylko nadzieję, że wyjdzie pycha nawet jeśli pominę wino i jajka a śmietanę dodam sojowa :) (uroki gotowania dla dwulatka -alergika ). Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  34. czy można wyeliminować śmietanę? nie spożywam mleka krowiego i nie wiem czym to mam zastąpić

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy mogę do tego użyć mięsa schabowego?

    OdpowiedzUsuń
  36. Danie wyśmienite. Całej rodzince bardzo smakowało... Jest też wyjątkowo syte... Dziękuję za inspiracje kuchenne i nie tylko...

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu proszę podpowiedź co można dać zamiast estragonu?
    Czy wg go pominąć?
    Chcę wypróbować przepis na jutrzejszy obiad 😊

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy to danie wyjdzie z użyciem mięsa schabowego?
    Czy procedura będzie ta sama?

    OdpowiedzUsuń
  39. Proponuję nie dodawać mąki, tylko zredukować sos,odparowując go. Zagęszczamy już żółtkami. Będzie bardziej fit:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Danie pyszne,proste i idealnie pasuje na rodzinny obiadek.Polecam

    OdpowiedzUsuń