środa, 18 września 2013

Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !

Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !

Okazuje się, że w sprytny sposób można przemycić dynię nieufnym wobec warzyw dzieciom.
Warto spróbować bo dynia ma dużo wartości odżywczych.
W formie placuszków, z jabłkiem i cynamonem smakuje wybornie i doskonale nadaje się na słodki podwieczorek lub kolację. Intensywnie pomarańczowy kolor ciekawi i zachęca do spróbowania.
Składniki:
* 2 kilogramowa dynia 
* 3 jabłka 
* jedno jajko
* szklanka mąki
* pół szklanki mleka
* łyżka cukru trzcinowego
* łyżeczka cynamonu
* szczypta soli
* olej do smażenia 
* ręcznik papierowy do odsączania z tłuszczu

Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !
Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !
























1. Dynię i jabłka ścieramy na grubej tarce.
2. Jajka, mąkę i mleko miksujemy na gładką masę. Jeśli trzeba dolewamy mleka, ale ciasto ma mieć gęstą jedwabistą konsystencję. Dodajemy sól i cukier.
3. Do masy dodajemy startą dynię i jabłka i dokładnie mieszamy łyżką.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

 Jeden placek widoczny na zdjęciu, ważący ok. 50 gram, 
usmażony na oliwie ma ok. 60 kcal.  

Dynia w wersji "na słodko" z jabłkami i cynamonem. A ile to kalorii ? Sprawdź !





30 komentarzy:

  1. Uwielbiam dyniowe placuszki, a połączenie dyni i cynamonu to już całkiem poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności u ciebie:) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa smaku dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i mam obiad na jutro . Dziękuję za ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis..pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. placuszków jeszcze z dyni nie robiłam ale uwielbiam ciasto dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei ciasta nie robiłam inie jadłam :) Wrzucisz przepis na bloga :)

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie :) Ile placuszków wychodzi z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wielkości. Mi wyszła ok. 25 małych placuszków.

      Usuń
    2. Dziękuję :) zagoszczą u mnie w niedzielę na śniadanie

      Usuń
    3. To życzę smacznego i napisz jak Wam smakowały :)
      Pozdrawiam,

      Usuń
    4. Przepyszne :) A teraz zajadam się kremem z dyni, idealny na rozgrzanie po grzybobraniu :)

      Usuń
  8. Lubię dynię pieczoną w piekarniku - jest cudownie słodka, więc myślę że i placuszki będą wyśmienite. Do tego jeszcze nie są zbyt kaloryczne. Same zalety:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki są pyszne, nie sądziłam że mogą tak smakować.Na początku miałam zbyt mało mąki- ciężko się je smażyło, przyklejały się bardzo do patelni, potem dodałam więcej mąki, byłby zwarte i smażyło się lepiej, troszkę mniej smaczne,ale i tak pyszne.Polecam naprawdę.Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, chciałam zapytać jakiej patelni używasz? Twoje wyglądają wprost idealnie..:) pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dwie z IKEI, wok i taką z pokrywką http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80129462/ jest świetna do duszenia,w zasadzie używam jej do wszystkiego, nawet do naleśników. Mam też 3 ceramiczne Accademia Mugnano natura mia

      Pozdrawiam,

      Usuń
  11. Planuję zrobić te placuszki, ale zastanawiam się, czy zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można. Będą jeszcze zdrowsze :)
      Pozdrawiam,

      Usuń
  12. Niestety nie wyszły. Podczas smażenia nasiąkły tłuszczem i środek się nie dopiekł mimo, że placki były mocno przyrumienione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno za wysoka temperatura. Mnie placki wyszły przepysznie chrupiące a piekłam na płycie na średnim "ogniu" (5 z 9)

      Usuń
  13. A zamiast mąki pszennej może być gryczana?

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, szukam inspiracji na śniadanie (mam niedoczynność tarczycy i cukrzycę ciążową -30 tc) ile takich placuszków mogę zjeść na śniadanie żeby nie zaszaleć z poziomem cukru i utrzymać go w granicy 120?

    OdpowiedzUsuń
  15. Skąd mam wiedzieć, że już się usmażyły? Z wierzchy niby zrumienione, a dynia twardawa, chrupiąca, w środku plajta jakaś :/ Jakieś dziwne, a robiłam już na prawdę wiele placuszków z dynią...

    OdpowiedzUsuń
  16. Skopałam... ciasto mi wyszło rzadkie, dosypałam mąki, ale chyba nic z tego...

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy w tych placuszkach wyraźnie czuć smak dyni? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja :) Właśnie jem, już trzeciego - co tam redukcja :P
    Ale pierwsze się kleiły, więc dodałam ciut mąki i jeszcze jedno jajko , straty na smaku nie ma, dobrze - acz, nie rewelacyjnie się pieką.

    OdpowiedzUsuń