sobota, 21 września 2013

Jak zrobić domową nalewkę. Na co zwrócić uwagę i jakie owoce wybrać ?

Jak zrobić domową nalewkę. Na co zwrócić uwagę i jakie owoce wybrać ?
Otrzymałam sporo próśb o przepisy na domowe nalewki. Pytacie z jakich owoców, ile cukru, jaki alkohol, jak długo muszą stać etc ......
Do zrobienia nalewek nadają się owoce mające intensywny smak, jak malina, wiśnia, czarny bez czy pigwa.
Mówi się że nalewkę można zrobić ze wszystkiego, jednak jeżeli dany owoc nie ma charakterystycznego, intensywnego smaku, trunek oczywiście powstanie,  jednak jego smak nie będzie pełny.
Do nalewki wybieramy owoce najbardziej dojrzałe. Smak nalewki z owocu dojrzewającego na słońcu będzie się różnił od owocu, który dojrzewał w pochmurne dni. Osoby często robiące nalewki z łatwością wychwycą tę różnicę.

Jak zrobić nalewkę ?

Owoce wsypujemy do szklanych słojów i warstwami zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy pokrywką i stawiamy w mocno nasłonecznionym miejscu. Następuje proces maceracji. Czas trwania tego etapu zależy od stopnia nasłonecznienia, ale średnio jest to od 2 do 4 tygodni.
Po tym czasie do do owoców wlewamy alkohol i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na okres od 3 do 6 miesięcy w zależności od nalewki.

Najpopularniejsze owoce na nalewkę?

Pigwa - powstanie nalewka o bursztynowym kolorze i kwaskowo - cierpkim smaku.
Wiśnia - jak dla mnie najlepsza, słodka,lekko kwaskowata.
Malina - piękny zapach. Słodka i rozgrzewająca.
Czarny bez - nalewkę robimy i z kwiatów i z owoców. Intensywny kolor i smak.

Nalewka wiśniowa
* 2 kg dojrzałych wiśni
* 700 gram cukru
* pół litra spirytusu
* pół litra wódki 

1. Wydrylowane wiśnie zasypujemy warstwami cukrem w wysokim słoju. Stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 2-3 tygodnie.
2. Po tym czasie wlewamy alkohol i stawiamy w ciemny miejscu na 3-4 miesiące.
3. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek a wiśnie odkładamy do słoiczka. Są doskonałe do lodów, ciast .......

Nalewka malinowa
* 1 kg dojrzałych malin
* 700 gram cukru
* pół litra spirytusu
* pół litra wódki  
 
1. Maliny zasypujemy warstwami cukrem w wysokim słoju. Stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 2 tygodnie.
2. Po tym czasie wlewamy alkohol i stawiamy w ciemny miejscu na 6 miesięcy.
3. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek. Maliny wyrzucamy.

Nalewka z pigwy
* 1 kg pigwy
* pół litra wódki
* ćwiartka spirytusu
* 700 ml wody
* 1 duża łyżka miodu lipowego
* 1 duża łyżka cukru trzcinowego
* sok z 3 cytryn 

1. Owoce pigwy obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do wysokiego słoja. Dodajemy miód,cukier i sok z cytryny. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe, jasne miejsce. 
2. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek (owoce pigwy wyrzucamy) i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Cytrynówka
* kilogram cytryn
* pół litra  wódki
* ćwiartka spirytusu
* pół litra wody
* 4 łyżki miodu lipowego

1. Cytryny sparzyć wrzątkiem. Odciąć boki. Wrzucić do wysokiego słoja. Dodać miód, zalać alkoholem. Odstawić na 6-8 tygodni. 
2. Po tym czasie zlewamy cytrynówkę do naczynia. Wyciskamy sok z cytryn i dolewamy wodę. Oczywiście jeśli ktoś chce mocną nalewkę może wody nie dodawać. Mieszamy i zlewamy do butelek.
3. Nalewka jest od razu gotowa do spożycia. 



Na targach nie widziałam już wiśni ale są jeszcze maliny. Jest pigwa i cytryna. Nalewkę można też nastawić ze śliwek. 

50 komentarzy:

  1. Dzięki za taki prosty poradnik, przyda się na przyszłość. Póki co bazuję na zdolnościach mojej Mamy, ale kiedyś kto wie, może zacznę produkcję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w tym roku robiłam wiśniowkę, malinówkę i cytrynówkę, ale z trochę innych przepisów (sok z wiśni i malin zlewałam, mieszalam ze spirytusem,a owoce zalewałam wódką). zresztą każda metoda dobra, tutaj cierpliwość się liczy :)
    natomiast jeśli chodzi o cytrynówkę, to oddzielnie macerowałam skórki (bez białego pod spodem), a oddzielnie całkowicie obrane cytryny, bo bałam się że zgorzknieje. trochę zabawy z tym było ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja polecam nalewkę z aronii ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nalewka malinowa z wiśni? To dopiero smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) dzięki za czujność ! Tyle osób czytało i tyle razy ja i nikt nie zwrócił uwagi :)

      Usuń
  5. Czy tak samo zrobić nalewkę z truskawek, jak nalewkę z malin??

    OdpowiedzUsuń
  6. A nalewkę z truskawek można też zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ze mnie gapa, komentarz nade mną jest odnośnie truskawek ^^

      Usuń
  7. Malgosiu a czy taka ilosc % nie sprawi, ze bedzie za mocne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma być mocne :)
      ma rozgrzewać w zimowe wieczory ;)

      Usuń
  8. Gosiu czy ten słój z owocami zasypanymi cukrem ma być zakręcony szczelnie czy tak jak na Twoich zdjęciach wystarczy szmateczka i wstążeczka ;)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy nalewka z wisni musi zawierac az tyle spirytusu plus jeszczec do tego wodka? Mozna dac mniej spirytusu czy wtedny nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dać mniej spirytusu, oczywiście,
      ilość spirytusu zaważa na mocy nalewki,

      Usuń
  10. czy można dać samą wódkę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej. Mam pytanie czy po zasypaniu cukrem odstawienie na 2 do 3 tygodni to nie za długo - owoc sfermentuje. Ja spotkałam się z okresem 2 - 3 dni - owoce zdążą puścić sok jednak proces fermentacji jeszcze nie nastąpi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja znajoma właśnie tak robi, robi zasypuje na kilka dni, ja z kolei na 2-3 tyg. minimum to tydzień

      Usuń
    2. Ja zasypalam wczoraj wiśnie cukrem i zamknęłam słoik. Dziś jak odkręcilam słoj owoce sfermentowaly. Czy tak ma być czy już nici z mojej nalewki?

      Usuń
  12. Malgosiu a czy malinowka po zalaniu % musi stac az 6 miesiecy ? Na fb (pod wczorajszym zdjeciem) piszesz ze postoi trzy miesiace

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza jest po sześciu ale, rzadko tyle stoi :) dobra jest już po 3

      Usuń
  13. czy boki cytryn to końcówki gdzie trzyma się ogonek czy dosłownie boki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Malgosiu a Ty sloiki szczelnie zakrecasz,gdy maja puszczac sok?

    OdpowiedzUsuń
  15. Malgosiu doradz. Dzis mija piaty dzien odkad nastawilam wisniowke, z wierzchu zaczela tworzyc sie piana,przy otwieraniu sloika poszlo syczenie i owoce sfermentowaly,znajoma mowi,ze z tego nalewki nie bedzie, jak sadzisz? Czy mam nastawic nowe owoce czy jednak da sie cos zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dałaś czasem za mało cukru ? owoce muszą być szczelnie przykryte cukrem.
      Raczej musisz nową nastawić ;(

      Usuń
  16. Dalam tyle co w przepisie. Nastawie nowa,a owoce nie beda fermentowac jak beda zakrecone,moze wystarczy nakryc sloik gaza?

    OdpowiedzUsuń
  17. Po tygodniu moj sok z wisni pachnie jak wino,sloik sie zagazowal,tzn. Podczas odkrecania slychac syczenie,czyli do wyrzucenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety tak ;( a cukru nie było za mało ?

      Usuń
    2. Szkoda :( cukru bylo tak jak w Twnich zaleceniach, ale rzeczywiscie na te pierwsze warstwy dalam mniej niz na kolejne, kurcze,az boje sie nowa nastawic,zeby znowu sie nie zepsula... Moze tak jak pisal ktos wczesniej, bezpieczniej bedzie jak sloik nakryje gaza albo sciereczka i zaleje alkoholem po kilkt dniach,jak myslisz?

      Usuń
    3. Malgosiu,to znowu ja :p przepraszam,ze Cie tak mecze. Wlasnie otworzylam moj nieszczesny wyrob i tak, po wczorajsým gazowaniu ani sladu,otwheralam sloj powoli,gdyz balam sie wybuchu, nie gazowal,zapach winny ulatnia sie zaraz po otwarciu, sok jest pysznie slodki,nie smakuje jak wino.Co o tym sadzisz?

      Usuń
    4. wlej spirytus i odstaw na 2 miesiące

      Usuń
    5. Tak wlasnhe zrobie. Dziekuje Ci bardzo :) a myslisz,ze pol litra wodki i cwiartka spirytusu beda ok? Chcialabym aby nalewka nie byla zbyt mocna

      Usuń
  18. Mam pytanie czy owoce np. maliny przesypane cukrem mają sfermentować czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będą miały charakterystyczny zapach ale nie powinny się skwasić

      Usuń
  19. Mam pytanie, czy zalane alkoholem owoce, które stały 1 tydzień można odcedzić i podać do picia po tym 1 tygodniu? czy to nie ma sensu? W piątek zalałam maliny i osobno jeżyny alkoholem a w następny piątek mam imprezę domową no i maiłam wielką chęć poczęstować swoją nalewką gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za wcześnie, nie będzie smaku
      u mnie stoją zawsze 3 miesiące, minimum 2 muszą stać

      Usuń
  20. Witam :) chciałbym zrobić nalewkę z suszonych kwiatów hibiskusa, ale nie wiem jak, nie znalazłem w internecie żadnego przepisu, a nie mam wprawy w robieniu nalewek. Czy kwiaty należy zalać spirytusem czy wódką? A może najpierw zalać wrzątkiem, aby zrobić napar, i dopiero dodać alkohol? Z góry dziękuję za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pomogę :(
      nie mam doświadczenia w nalewkach z kwiatów

      Usuń
  21. Coś robię nie tak, jak wlałam spiritus to owoce się ścięły, zrobiła się galareta,nie wie Pani dlaczego tak się stało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widocznie zalałaś świeże owoce spirytusem a zalewa się owoce które pod wpływem cukru puściły sok,

      Usuń
  22. Zrobiliśmy w zeszłym roku wiśniową, teraz właśnie robimy ponownie :-) Wiśnie tanie, więc aż się prosi! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A jakie proporcje w przypadku śliwek?
    pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń