środa, 25 września 2013

Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią

Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią



Dziś coś dla miłośników kasz.
Czytałam ostatnio, że my Polacy jemy tych kasz za mało. Przypuszczam, że może to mieć związek z tym, że obiad z udziałem kaszy, większości z nas kojarzy się z tłustym sosem mięsnym w towarzystwie kiszonego ogórka, lub kaszą ze skwarkami.
Ja chcę Wam dziś pokazać, że kasza nie musi być nudna i można z niej przygotować fajne, ciekawe i niebanalne danie.
Przygotuję dziś dla Was zapiekankę z kaszy gryczanej z czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i kukurydzą, przyprawioną słodką papryką i świeżą bazylią.
Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jak również może być dodatkiem do, na przykład marynowanego w oliwie,czosnku i przyprawach, grillowanego kurczaka.
Jeśli nie zjemy od razu całej zapiekanki możemy ją następnego dnia odsmażyć na aromatyzowanej czosnkiem oliwie. Smakuje wtedy wybornie. Zwłaszcza ta chrupiąca skórka.


W codziennym menu nie powinniśmy pomijać kasz.
Kasze świetnie wpływają na serce i układ krążenia, ponieważ zawierają dużo potasu i magnezu.
Duża zawartość żelaza,kwasu foliowego i witaminy E powoduje, iż kasze (głównie gryczana i jaglana) są  świetne dla osób mających kłopoty z niedokrwistością i kobiet w ciąży.
Są bezpieczne dla diabetyków, ponieważ dostarczają dużo skrobi,która podnosi poziom insuliny we krwi. Alergicy mogą bezpiecznie spożywać kasze, gdyż nie zawierają one glutenu.
Jedząc regularnie kasze szybko zauważmy efekty na skórze, włosach, paznokciach i ogólnym samopoczuciu.

Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią
 Składniki zapiekanki:
* 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - ok. 280 kcal 
* pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek - ok. 110 kcal 
* 10 plasterków suszonych pomidorów w oleju - ok. 400 kcal 
* 200 gram cukinii bez skórki - ok. 30 kcal 
* 2 łyżki kukurydzy z puszki - ok. 30 kcal 
* 1 jajko - ok. 80 kcal
* sól, pieprz 
* łyżeczka słodkiej papryki
* garść drobniutko posiekanych liści bazylii
*pół łyżeczki masła do wysmarowania formy - ok. 20 kcal

1. Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie (należy uważać aby kaszy nie rozgotować)
2. Oliwki, suszone pomidory i cukinię drobno kroimy. Dodajemy wraz z kukurydzą do kaszy. 
3. Następnie dodajemy drobniutko posiekane liście bazylii, pieprz, słodką paprykę i jajko. Dokładnie mieszamy.
4. Masę wkładamy do wysmarowanej masłem formy i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 st. 

Porcja zapiekanki ma ok. 230 kcal 
 
Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią
Jak gotować kaszę aby była dobra ?:
1) na szklankę suchej kaszy gryczanej i jaglanej - 2 szklanki wody
2) na szklankę pęczaku - 3 szklanki wody
3) na szklankę kaszy jęczmiennej - 2,5 szklanki wody 
Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy 10 minut i wyłączamy. Kasza dalej sama dojdzie.
Ja unikam kasz w plastikowych torebkach. Nie wierzę, że gotowanie plastiku nie ma wpływu na zdrowie i w jakiś sposób nie przenika do kaszy.


82 komentarze:

  1. uwielbiam kaszę, najbardziej właśnie gryczaną :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, nigdy bym nie wpadła na to, żeby zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej, chociaż ją uwielbiam. Najbardziej lubię w postaci sałatki z rukolą, suszonymi pomidorami i dużą ilością zieleniny - pietruszka, szczypiorek, koperek. Do tego sos miodowo - musztadrdowy. Ale ten przepis naprawdę mnie zaintrygował i na pewno go wypróbuję. Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie to wygląda, do tego suszone pomidory... Mmm... lubię takie smaki;) chociaż zapiekanki z kaszy nigdy nie robiłam... :o

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię suszonych pomidorów,. Można je zastąpić świeżymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeżymi nie bardzo, są zbyt wodniste. Suszone dają charakterystyczny smak ale można by je zastąpić pieczoną lub grillowaną papryką obraną ze skóry.

      Usuń
    2. Proszę spróbować kaszy gryczanej niepalonej! Jest mniej aromatyczna ale ma cenniejszy skład. Prażenie niszczy wiele wartościowych substancji.

      Usuń
    3. Potwierdzam :) Palonej nie znoszę a niepalona pycha :)

      Usuń
  5. Kasza gry czana jest. Pyszna:) nawet bez dodatków

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, przypadkowo trafiłam na Twojego bloga i bardzo podoba mi się powyższy przepis. Przeglądalam również Twój ostatni jadłospis (nr 18) i myślę, że jesz za mało białka a dużo nabiału (jogurty, serki, feta). Wiem, że dieta nie może być nudna i musi "smakować", ale z jednej strony unikasz kaszy w plastikowym woreczku, ale z drugiej jesz gotowy serek Almette :) Pamiętaj też, że podstawą każdego posiłku powinny być warzywa. A mięso nie musi być nudne :) Przecież możesz robić rozmaite sałatki z mięsem, mięso pieczone, grillowane,nadziewane, ryby, owoce morza itd oraz oczywiście więcej jajek. Pozdrawiam :) Będę zaglądać na bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biało jest też w nabiale no i w mięsie, jajach więc tego białka jest sporo ;)
      Gotowe serki to nic złego a do produktów w plastiku nie mam zaufania. Gotowany plastik zawsze coś tam z siebie uwolni i przeniknie do jedzenia. Nie ufam tym plastikowym torebkom.
      Przeledź inne przepisy i przekonasz się że dużo jest w nich warzyw i jajek. Pozdrwawiam :)

      Usuń
    2. Kasze gryczana mozna "gotowac" zalewajac wieczorem wrzatkiem, tak na grubosc palca ponad poziom kaszy, i rano jest pyszna sypka kasza, bez gotowania......wyprobowalam te metode rowniez "za dnia"....wystarcza jakies dwie godziny i wcale nie trzeba gotowac :-)

      Usuń
  7. szkoda ,że nie podajesz wagowo ile zawiera dana porcja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość osób nie ma wagi kuchennej dlatego pokazuję orientacyjnie jakiej wielkości jest porcja.

      Usuń
    2. Hmm, większość osób nie ma wagi? To ciekawe...

      Usuń
    3. Zauważ, że przepis jest z 25 września. Teraz na prośbę czytelników podaję wagę dań. Zwróć na to uwagę.

      Usuń
    4. ja nie mam wagi..... co w tym ciekawego?

      Usuń
    5. Małgosia ma rację.. Większość nie ma wagi kuchennej:)

      Usuń
  8. A ja dzisiaj jadłam kaszę jaglana i wymyśliłam, że ja polacze z oliwkami, suszonymi pomidorami, cukinią i bakłażanem.do tego dodałam rybę po grecku z poprzedniego dnia, która wyszla mi za słodka i mialam pyszne danie w pracy.dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy gryczna mozna zastapic jaglana?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić cukinię?

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można dodać ser? jeśli tak to jaki?? tarta mozarella może być ? chodzi mi o to żeby za bardzo tego nie "utłuczyć"..a uwielbiam sery

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozzarella fajnie by pasowała, albo ser niebieski który jak dla mnie jest genialny na ciepło i nadaje się świetnie do zapiekania

      Usuń
  12. To ile gotować kasze żeby nie była rozgotowana? Np.w woreczku jak jest napisane 15min.to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotuj 15 minut ale wysyp z woreczka (gotując w woreczku gotujesz w dużej ilości wody, potas z kaszy przechodzi do wody i wylewasz to co najcenniejsze), wsyp do szklanki i dodaj dwa razy więcej wody niż kaszy,
      jak zobaczysz że kasza wchłonęła wodę a nie upłynęło jeszcze 15 minut, wyłącz, kasza dojdzie sama

      Usuń
  13. Zapiekamy pod przykryciem czy nie? Kiedy ten ser niebieski dajemy? Odrazu zanim włożymy do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser niebieski dodajesz od razu, nie przykrywasz zapiekanki

      Usuń
  14. Czy bazylie można zastapic oregano? Pozdrawiam :) i czy np duszona ryba lub pieczony kurczak do tego pasuje? :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oregano pasuje, ale smak już będzie trochę inny,
      kurczak czy rybka jako dodatek rewelacja ! I masz obiad :)

      Usuń
    2. serdecznie dziękuję za odpowiedź :)) pozdrawiam i miłego dnia życzę ;))

      Usuń
    3. zrobiłam <3 było przepyszne ! Nawet mój chłopak, który uwielbia miec wszystko w tłuszczu stwierdził : " całkiem niegłupie i pomysłowe" po czym zjadł podwójną porcję :D zrobiłam do tego sałatkę z pomidorkami koktajlowymi z sosem jogurtowym i do zapiekanki dałam przypieczonego wcześniej kurczaka :) no przepyszne ! Zostało nam jeszcze na jutro :)))

      Usuń
  15. Ale fajne danie, taką zapiekankę to i do pracy można zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy jest jakaś różnica w wartości odżywczej między kaszą gryczaną paloną a niepaloną (tzw. białą), o palonej nie znoszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niepalona ma więcej wartości odżywczych (50% wartości traci podczas palenia) więc jeśli lubisz niepaloną, jak najbardziej wybieraj taką :)
      fakt, w przeciętnym sklepie jest ciężka do dostania :(

      Usuń
  17. Zrobiłam, pięknie pachnie i wygląda :) czy całą porcje na raz? czy mogę pół i np. jutro na śniadanie odgrzać albo obiad?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj, 2 szklanki ugotowanej kaszy tzn 2 szklanki surowej i ugotowac (wowczas wyjdzie wiecej) czy 2 szklanki maja wyjsc juz po ugotowaniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 szklanki ugotowanej czyli szklanka suchej

      Usuń
    2. Dzieki!! zrobilam z jaglana i zamiast kukuryszy dalam gorszek i dodalam dodatkowo ogorka kiszonego i na sama gore dalam mozarelle :> bardzooooo smaczne :) dziekuje!! ps.a leczo z samych warzyw wlasnie sie 'gotuje' ;) dzieki dzieki dzieki!!

      Usuń
  19. przepyszna!!!! zrobiona, druga porcja na jutro :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosieńko,ile gram ma Twoja porcja?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mogę tą zapiekanke upiec w foremce w takim ksztalcieale ta aluminiowa jak sie zwykle placki piecze? Bo nigdzie nie moge znaleźć takiej żaroodpornej
    Mama taka keksowke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne że tak ;) tylko wyłóż papierem do pieczenia

      Usuń
  22. ile porcji/ ile gramów ma cała zapiekanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moja ok 700 g. Dosyć spora różnica.. Co zrobiłam nie tak?

      Usuń
  23. Dziękuję Ci bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu czy gotowa zapiekanke mozna zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy byłaby możliwość, abyś po każdym dniu pisała na ile osób? Blok świetny, potrawy rewelacja, ale zauważyłam że w dużej liczbie przepisów brakuje sprecyzowania właśnie tej ważnej rzeczy. Z góry dziękuję! Jesteś naprawdę wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  26. Na ile osób jest ta zapiekanka?

    OdpowiedzUsuń
  27. Witaj Małgosiu,
    Czym można zastąpic oliwki? Pozdrawiam serdecznie Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam, zjadłam, zasmakowałam ;) Moja była z kaszy jęczmiennej bo nie lubię bardzo gryczanej ale może kiedyś spróbuję z tą kaszą, kto wie, tak czy inaczej przepis bardzo fajny, kolacja udana, zostało mi jeszcze na drugi dzień :) Mężowi też smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  29. długo się broniłam przed tym daniem i szkoda że tak późno odkryłam tą pyszność!
    Małgosiu, masz rewelacyjne pomysły na zestawienie smaków. z prostych produktów powstają pyszne i pełnowartościowe posiłki! tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  30. Gosiu, dzisiaj robiłam tą zapiekankę na kolację. REWELACJA!!! Zajadałam z tatą, pycha. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jajko ma byc surowe czy ugotowane i pokrojone w kostke??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...no i znalazłam odpowiedz! Tak czytam i czytam te komentarze w nadziei ze ktoś zainteresuje się czy to jajko ma być ugotowane i pokrojone w kostkę jak można by się sugerować tekstem, czy tez jest tam po to aby tą kaszę trochę zlepić w całość. Dzięki, pa.

      Usuń
  32. Uwielbiam! Dzisiaj robię juz 3 raz(zawsze zapiekam z mozarella).uwielbiam zapiekanki,bo można je przygotować wcześniej,posprzątać gdy siedzi w piekarniku.idealne i szybkie w przygotowaniu danie,gdy chce sie zaskoczyć gości(serwowalam pierwszy raz na kolacje a drugi raz na obiad razem z kurczakiem).

    OdpowiedzUsuń
  33. zrobiłam dziś hmmm....zapiekankę ? . Wszystko zrobiłam wg przepisu ale niestety masa nie trzymała się kupy ,w efekcie na talerzu wylądowała zapiekana( niestety nie zapiekanka) kasza z dodatkami .Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia ;) mi zawsze wychodziła zwarta,
      tę zapiekankę robili też chyba wszyscy moi znajomi i zawsze wychodziła ;)

      Usuń
    2. Witaj Małgosiu. Mi też wyszła zapiekana kasza z warzywami, a nie taka fajna zwarta jak u Ciebie.. Coś z proporcjami musi być nie tak - w moim wykonaniu oczywiście. Wydaje mi się, że jeszcze jedno jajko załatwiłoby sprawę:)

      Usuń
  34. Chciałam zapytać, czy kasze naprawdę nie mają glutenu? Czy tylko jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gluten ma kuskus, jęczmienna, manna, pęczak,
      bezglutenowa z tych popularnych to jaglana i gryczana

      Usuń
  35. A ja też dopytam, ile czasu jest zdatna do jedzenia, na drugi, trzeci dzień nadaje się?

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu, świetny przepis! Powiedz proszę - na ile porcji jest to danie?

    OdpowiedzUsuń
  37. Malgosiu czy moge dodac kawalki pieczonej lopatki? i jeszcze takie pytanko odnosnie naczynia - mam tak samo wygladajace, ale napisane jest zeby wkladac je do zimnego piekarnika, wiec jakie to zaroodporne skoro moze peknąć? :))

    OdpowiedzUsuń
  38. zapiekanka w piekarniku,aż nie mogę się doczekać. MB

    OdpowiedzUsuń
  39. Rewelacja! Zrobiłam wczoraj pierwszy raz. Rano przed wyjściem do pracy ugotowałam kaszę, kiedy wróciłam, przygotowałam wszystko i wrzuciłam do piekarnika z dodatkiem mozzarelli. Roboty 5 minut a obiad przepyszny! Dzisiaj zabrałam porcję jako lunch na zimno do pracy i też smakowała genialnie ;) Dzięki wielkie za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ta zapiekanka jest STRASZNIE pyszna! mniam... <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy kaszę gryczaną można podmienić na inną? Lubię każdą inną tylko nie gryczaną :( Pęczak, jęczmienna, jaglana...która nadaje się do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja jak zwykle mam problem z tym jak przeliczasz kalorie. ;-) Piszesz, że 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to ok. 280 kcal i że to szklanka suchej. Na szklankę suchej kaszy wchodzi ok 200 g. 100 g kaszy ma ok 350 kcal. Czyli 700 kcal ma szklanka suchej kaszy, więc skąd te 280 kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie aby miec kaszę o 280kcal to wychodzi mi z 60g suchej

      Usuń
  43. Witam. Ile to jest "porcja zapiekanki", makaronu, zupy itd? pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń