wtorek, 15 października 2013

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań !

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią




Pierwszy raz w takim zestawieniu smaków zrobiłam to danie w ramach testów na sobie ponad tydzień temu.
Nie mogłam uwierzyć, że z delikatnego w smaku bakłażana mogła wyjść taka petarda aromatów.
Słodka i ostra papryka oraz imbir, z kawałkami bakłażana i kuskusem komponują się doskonale, a ser lazur nadaje całości charakteru. Wyostrza i "podbija smaki". Po zapieczeniu kuskus robi się z zewnątrz lekko chrupiący.
I nie wymieniajcie lazura na żaden inny ser. Próbowałam później z innymi i to już nie to samo.Tylko ser z niebieską pleśnią pasuje do tej kompozycji.

Zeszłej soboty przetestowałam to danie na moim mężu, który do nowości zawsze podchodzi z rezerwą i generalnie jest surowy w ocenach. Stwierdził że nie przepadał nigdy za bakłażanem, ale w tym zestawieniu bardzo mu smakuje.
Ja kocham to danie !!! W weekend wybieram się do mojej siostry i zamierzam im to przygotować :)

To danie jest wegetariańskie. Nie zawiera kszty mięsa. Świetnie nadaje się na wieczorną obiadokolację lub szybki lunch. Danie przygotujesz w 15 minut. A czas kiedy znajdzie się w piekarniku możesz wykorzystać na przygotowanie stołu czy relaks po pracy.

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią

 Składniki dla jednej osoby:
* 1 bakłażan wielkości dłoni (około 10-12 cm, takiej wielkości są najsmaczniejsze) 
* 1/4 drobno posiekanej cebulki
* 1/3 szklanki gotowej kaszki kuskus
* łyżeczka słodkiej papryki
* 1/3 łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki mielonego imbiru
* 1/3 kostki sera lazur z niebieską pleśnią (ja użyłam Turek)
* sól
* łyżka oliwy aromatyzowanej pomidorami (najlepsza jest z pomidorów suszonych - ja polecam pomidory suszone firmy Smak, są świetne. Można je kupić w każdym sklepie Top Market)

1. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy " łódeczki". Przygotowujemy kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu.Wydrążony miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę.

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie



Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie
Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie



 2. Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.
3. Łódeczki bakłażana solimy i wypełniamy farszem.Na koniec na górze obkładamy kawałkami sera lazur.

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie


 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut bez termoobiegu. Pierwsze 10 minut pieczemy ustawiając grzanie tylko od dołu. Drugie 10 minut ustawiamy grzanie góra - dół.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 330 kcal 

Faszerowane łódeczki bakłażana na ostro - jedno z moich ulubionych dań ! kasza kuskus suszone pomidory ser z niebieską pleśnią bakłażan danie wegetariańskie


34 komentarze:

  1. Z pewnością każdemu, komu je przygotujesz - posmakuje. Wygląda super, jeśli ktoś lubi takie faszerowane potrawy, a ja na przykład się do nich zaliczam:) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow jutro ide do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Taki farsz do mnie przemawia. Zazwyczaj jadłam bakłażana z mięsem, albo z sosem pomidorowym i parmezanem.
    Ale to... świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny z Twoich przepisów trafi na mój stół :)

    PS. W podanych składnikach wkradł się drobny błąd - 2 razy słodka papryka.

    Pozdrawiam serdecznie!
    Stała czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zamiast ostrej i słodkiej dwa razy wpisałam słodką. Już poprawiłam :)

      Wypróbuj ten przepis koniecznie. Ja w ciągu ostatnich 10 dni jadłam to danie 5 razy :) Czyli średnio co dwa dni :) Próbowałam różnych wersji ale ta jest najlepsza :)

      Usuń
  5. Idę właśnie po bakłażana i zamierzam zrobić to danie na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...czy skórka od bakłażana jest zjadliwa? bo nigdy nie próbowałam.pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak najbardziej, ja ją zjadam :) tylko wybierając bakłażany wybieraj te małe, wielkości rozłożonej dłoni, są najsmaczniejsze,

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś rano zrobiłam na lunch do pracy. Wyglądały i pachniały mega apetycznie :) Odgrzewane w mikrofali nie bedą już pewnie tak samo smaczne ale nie mogłam sie powstrzymac aby je zrobić.
    P.S. Świetne przepisy i cykl tygodniowego menu :) Pozdrawiam, Paula

    OdpowiedzUsuń
  9. Hm, chyba za mało kaszy dałam, ja bym tu miesko dorzuciła, troszkę mdłe mi wyszło. Muszę jeszcze spróbować Twój przepis z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałaś za mało przyprawić. Ile dałaś imbiru ?

      Usuń
  10. Farsz - obłędnie dobry, bakłażan wyszedł mi twardy i nie wiem dlaczego ( nie mam z nim doświadczenia) może za mało wydrążony, hmm ... Jutro robię drugi raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stopień dojrzałości bakłażana ma znaczenie,
      jeśli jest twardy podpiecz łódeczki 10 minut w piekarniku,

      Usuń
    2. To jutro będę testować :D I wielkie dzięki za fajne przepisy dla takich laików jak ja :)

      Usuń
  11. Malgosiu, te lodeczki sa przepyszne! W ogole przetestowalam juz duzo twoich dan, i wszystkie sa przepyszne, chociaz czasami ciezko jest mi znalezc niektore skladniki Bo mieszkam w Hiszpanii ale daje rade. Gratulacje za wspanialy blog! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. zamiast sera lazur dałam zwykły żółty, starty na tarce - wyszło pyycha!
    tylko skórka bakłażana trochę twardawa była... ale zjadliwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodałam indyka i wyszło również pyszne. Polecam odczekać chwilę z upieczonym bakłażanem. Po 10 min - po "przegryzieniu" się - smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a czy zamiast sera Lazur może byc Rokpol?

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, a czy to smakuje dobrze na zimno czy tylko ciepła wersja "wchodzi w grę"??? Bo chciałam sobie przygotować do pracy, ale nie mam jak podgrzać. Pozdrawiam, Ewela.

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu,czym uzupełnić białko i wapń w zastępstwie nabiału jak ktoś nie toleruje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wapń migdałami i mlekiem migdałowym.
      Białko - mięsem, jajami, strączkami, kaszami, produktami z soji,

      Usuń
  17. dzis robiłam, ale z serem feta bo innego u nas nie dostałam, i tak pycha , będę robić częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. zapowiadało się tak pysznie.... a wyszło bez smaku, nie rozumiem czym się zachwycacie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak dla ciebie ser pleśniowy i imbir jest bez smaku to ja nie widzę dla ciebie ratunku ;)

      A tak serio to może wystarczyło mocniej doprawić - kuchnia to nie apteka, nie trzeba się co do grama trzymać ilości przypraw.

      Usuń
  19. u mnie dzisiaj bakłażan dla mnie i dla córki. Syn nie ble - pierogi ma. Nie mogę go zmusić do jedzenie warzyw. Jedyne warzywa jakie lubi to ciasto marchewkowe.;(

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam to danie. Mialam swego czasu chyba podobna faze na nie jak Ty... Bylo srednio co drugi max 3 dzien... Ale to tez dlatego ze mi w pracy podjadali :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja dziś zrobiłam z kaszą jaglaną.. Równie dobre!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy mogę tak przygotowaną łódeczkę zamrozić a potem odgrzać w piekarniku? Została mi jedna a szkoda mi wyrzucać ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że rozmrożony bakłażan będzie wodnisty. Włóż do lodówki i zjedz jutro.

      Usuń
  23. Gosiu pyszne to danie, tylko skorka baklazana wychodzi mi nie zjadliwa, strasznie twarda i konczy sie tym ze tylko farsz wyjadam :) co moze byc tego przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam,
    Jakim innym serem mogłabym zastąpić ten, gdyż nie przepadam za tym serem, aby danie nie straciło wyrazistości i smaku .

    OdpowiedzUsuń