wtorek, 22 października 2013

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym kaloryczność dania z rybą

Dziś proponuję danie rybne. Ryby trzeba jeść ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe obniża stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, oraz obniża poziom tzw. "złego" cholesterolu.
Pulpeciki robi się szybko. Trochę czasu wymaga przygotowanie bulionu, ale można go zrobić nawet dzień wcześniej


Składniki na 10 pulpecików:
* 250 gramów fileta z łososia 
* pół cebuli
* jedna kajzerka
* szklanka mleka
* jajko 
* sól, pieprz
* mąka do obtaczania pulpetów 
* oliwa do smażenia 

Wywar na sos:
* skóra z fileta łososia lub dwie głowy rybie
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* seler
*cebula
* por
* 1,3 litra wody 
* sól, pieprz, liść laurowy, kolorowy pieprz ziarnisty,
* łyżka sosu rybnego   

Z włoszczyzny, skóry z łososia i przypraw gotujemy bulion. Doprawiamy solą i sosem rybnym.Przecedzamy przez sitko.

 Do sosu:  
* czubata łyżka klarowanego masła
*  3 łyżki mąki
* 2 czubate łyżki śmietany 18%
* świeży koperek
* przygotowany bulion

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym kaloryczność dania z rybą


1. Kajzerkę wkładamy do ciepłego mleka. Odsączamy dokładnie tak jak na mielone. Łososia, cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie na złoty kolo. Odkładamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę po czym delikatnie i stopniowo wlewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Gotujemy 2-3 minuty cały czas mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną i  dodajemy koperek. 
5. Pulpety wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu  5-10 minut. 

Podajemy z surówką z czerwonej kapusty oraz pure ziemniaczanym .

Jeden standardowej wielkości pulpecik ma ok. 85 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym kaloryczność dania z rybą




21 komentarzy:

  1. ryba w połączeniu z sosem koperkowym ? idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś w sosie koperkowym jest wszystkim znany, w sosie śmietanowo-koperkowym również... ale żeby pulpeciki!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpeciki są świetnym sposobem na podanie łososia dzieciom :)

      Usuń
  3. Pierwszy raz coś takiego widzę i zdecydowanie dodaję do kategorii: do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zrobic ten sosik jak nie mam sosu rybnego ani skory z ryby. Kupuje zazwyczaj wyfiletowanego lososia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgotuj zatem kawałek łososia z warzywami i powstanie wywar.

      Usuń
  6. Kolejny przepis wypróbowany, pulpeciki - niebo w gębie:) Nawet moje maluszki zjadły ze smakiem. Pyszne, mięciutkie, lekkie, cudne! Az chciałoby się wypróbować wszystkich przepisów na raz :)Blog świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej Małgosiu, tak się zastanawiam.. Bo zauważyłam, że nie unikasz mąki czy śmietany do sosów, czy w takim razie zupy tez mozna zageszczac maka i smietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zup nie zagęszczam mąką, ale dodaję śmietanę,

      Usuń
    2. Dzięki Małgosiu, że jesteś co bym bez Ciebie zrobila to nie mam pojęcia;);) Od kiedy Cie znalazlam, dzień bez Twojego bloga to dzień niepełny..;) Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę dużo, dużo pomysłów kulinarnych dla Nas wszystkich:) sylwia;)

      Usuń
  8. Przygotowuję właśnie na jutro powyższy przepis. Mam mały mętlik w głowie, bo napisane jest przy wywarze, że doprawiamy go solą i sosem rybnym. Zastanawiam się skąd mam go wziąć? W końcu sos rybny robimy na sam koniec i to właśnie z użyciem bulionu. Dobrze rozumiem, czy może ja coś poplątałam? A może to chodzi o inny sos rybny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o gotowy sos rybny (kupowany na tym samym dziale co sos sojowy), jeśli go nie masz, zrób bez tego sosu

      Usuń
  9. a czy robisz kotlety rybne z innych rybek niż łosoś? szukam jakiegoś dobrego sposobu na podanie ryb mojej 3 letniej córce. ja bardzo lubię lososia, ale nie chciałabym tylko do niego ograniczać się w kuchni no i chciałabym, żeby moja córa zjadła tez inne ryby
    J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, robiłam też z morszczuka
      z kolei dorsz na pulpety nie nadaje się bo wychodzą suche

      Usuń
  10. A czy zamiast łososia może być jakaś mrożona ryba???

    OdpowiedzUsuń
  11. Co uzyc zamiast kajzerki moga byc zmielone platki owsiane??
    Ile porcji mozna zjesc na obiad? Z ziemniakami??

    OdpowiedzUsuń
  12. witam
    pulpeciki zrobiłam zamiast z lososia świeżego z łososia wędzonego- przez przypadek kupilam więc zrobiłam na probę :) ale mam teraz wątpliwość ile te moje danie może miec kcal??

    OdpowiedzUsuń