piątek, 4 października 2013

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka
























Dziś mam dla Was danie obiadowe. Ale jeśli akurat nie macie ochoty na towarzystwo kurczaka, można go pominąć. Risotto smakuje doskonale również jako samodzielne danie.
Do risotto dodałam moją ukochaną dynię i połączyłam ją z cynamonem i curry. Efekt jest zaskakujący. Tak przyprawione risotto smakuje doskonale a przy tym jak cudownie pachnie.
Zachęcam do wypróbowania !   

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka

Składniki na risotto dla 4 osób :
* 200 gram ryżu do Arborio (połowa torebki ryżu do risotto Kupiec,  całe opakowanie ma 400 gram)
* litr bulionu drobiowego 
* 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 
* jedna czubata łyżka masła 
* pół szklanki białego wina(półsłodkiego)
* łyżeczka cynamonu 
* pół łyżeczki curry 
* 3 łyżki startego parmezanu
* sól

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka
1. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę dynię i smażymy aż dynia się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy aż będzie lekko szklisty. Lekko solimy.

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka
2. Wlewamy wino i odparowujemy ciągle mieszając. 
3. Następnie stopniowo wlewamy po łyżce wazowej bulionu, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gdy ryż wchłonie cały bulion wlewamy kolejną porcję. 
4. Po trzeciej łyżce bulionu dodajemy cynamon i curry. 
5. Risotto powinno być luźne. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Trzeba to sprawdzać. Może zostać trochę bulionu, ale może się też okazać, że trzeba będzie trochę dolać. To zależy od "wodnistości" dyni i rodzaju ryżu. 
6. Na koniec po zdjęciu z ognia dodać starty parmezan,wymieszać i odstawić na 1-2 minuty pod przykryciem.
7. W razie potrzeby doprawić solą. To zależy od stopnia doprawienia bulionu. 

Z podanej ilości wyjdą 4 porcje risotto.
Jedna porcja risotto ma ok. 300 kcal

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka kaloryczność
 Marynowany kurczak dla 4 osób:
*  cała podwójna pierś z kurczaka 
* sól 

Marynata do kurczaka: 
* 2 ząbki czosnku
* sok z połowy cytryny
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* łyżka słodkiej papryki
* świeża bazylia 

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka
1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Liście bazylii drobniuteńko posiekać. Połączyć z resztą składników. 
2. Pierś kurczaka podzielić na 4 części. Posolić i natrzeć marynatą. Odstawić na godzinę. Można też przygotować kurczaka rano i zrobić po przyjściu z pracy. Im dłużej kurczak jest w marynacie tym lepiej. 



3. Kurczaka zawinąć w pergamin i smażyć na suchej patelni grillowej. 
Porcja gotowego fileta ma ok. 130 kcal

Cała podwójna pierś z kurczaka ma średnio ok. 400 gram. Przecinamy ją wzdłuż i każdą połowę dzielimy na dwie części.
Jedna porcja przed przyrządzeniem waży ok. 100 gram.

Porcja widoczna na zdjęciu to jedna porcja risotto i 2 kawałki kurczaka
Cały obiad ma ok. 560 kcal
Z jednym kawałkiem kurczaka obiad będzie miał ok. 430 kcal

Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka

A to tak dla przypomnienia, przepis na risotto według mojej córki  (publikowałam Wam już go na facebook'u
:)
Risotto z dynią,cynamonem i parmezanem w towarzystwie marynowanego, grillowanego kurczaka

28 komentarzy:

  1. Hehe nie miej mi tego za zle , ale przepis Twojej corci lepszy od Twojego:p

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj:-)
    Zdarzylo mi sie byc w zyciu raz na diecie. I to takiej dosc ostrej (zero cukru - nawet tego w owocach czy jarzynach, zero mleka, "bialych" produktow, kofeiny itd.... Zoladek odmowil mi posluszenstwa a diagnoza byla krotka - candida (grzybica, w moim przypadku zoladka). To co prezentujesz na swojej stronie moglabym nazwac odzywianiem po mojej diecie, a po takiej diecie to wszystko jest rozpusta :-). Dzieki za nowe pomysly! Bede tu zagladac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że do mnie trafiłaś !
      Jedzenie to przyjemność a zdrowe odżywianie to styl życia. Odżywiając się właściwie i jedząc odpowiednie ilości można czuć się świetnie, wyglądać świetnie i smakować życie.
      Nie lubię diet bo na diecie je się określone produkty więc jak po diecie rozszerzysz jadłospis to jojo masz gwarantowane. W Twoim przypadku monotonna dieta doprowadziła do problemów zdrowotnych.
      U mnie jest ciekawie, smacznie i w żadnym razie nie jest monotonnie.
      Otrzymuję dużo maili ze zdjęciami i opisami od dziewczyn które chudną jedząc według mojego schematu. To mnie motywuje i nakręca do prowadzenia tego bloga.
      Zachęcam do spróbowania :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie,

      Usuń
  3. Mimo tego, że jestem po kolacji to mam ochotę na to risotto. A do tego przepis córeczki - super:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy jest "burion" i "rysz" :D Użyje ich ;)
    Super to narysowała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Risotto jest przepyszne Gosiu! Polecam kazdemu,

    OdpowiedzUsuń
  6. czy kurczaka smażymy w papierze?

    OdpowiedzUsuń
  7. A mozna jakis zamiennik dyni?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy kurczaka można robić na grillu elektrycznym?Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może być taki zwykły papier do pieczenia?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu ? czy moze być zwykły ryż? albo jaśminowy? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czym mogę zastąpić parmezan?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakim serem zastąpić parmezan? W naszym wiejskim sklepiku nie ma:(

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu a czy może być dynia mrożona? jak wtedy się za to zabrać?

    OdpowiedzUsuń
  14. A zamiast parmezanu może być ser cheddar? Będzie smakowo pasował?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Czy to rissotto można przygotowac dzien wczesniej i przechowac w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobiłam wczoraj wieczorem i dziś już na obiadek podgrzałam. Tylko przy grzaniu podlewaj bulionem.

      Usuń
    2. Bardzo dobry przepis, mała moja modyfikacja nie dałam wina tylko łyżeczkę pasty curry żółtej. Mięsko uparowałam w folii.
      Musiałam wczoraj wynieść to risotto do teściowej żeby nie podjadać wieczorkiem jak je robiłam.

      Usuń