piątek, 25 października 2013

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność



To mięsko to jest hit !
Podczas jednego z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler robiła karkówkę marynowaną w mleku.Generalnie za karkówką nie przepadałam, ale zachęciła mnie euforia gości, którym podano taką karkówkę na kolacji podczas owej rewolucji.W programie nie podała oczywiście całego przepisu, nigdy tego nie robi ,ale mnie wystarczyły jej sugestie i polecenia, jakie wydawała kucharkom. Posklejałam to w całość i spróbowałam w domu.

Karkówkę przyprawiłam po swojemu, obłożyłam cebulą i zalałam mlekiem. W takiej kąpieli spędziła 24 godziny. Później wylądowała na grillu, po czym dusiła się w sosie. Efekt ? Powalający !
Tak zrobionej karkówki jeszcze nie jadłam. Mięso mięciuteńkie, kruchutkie, rozpływające się w ustach.
Spróbujcie !Polecam.
Do mięsa nie dodaję grama tłuszczu. Obsmażane jest na patelni grillowej po wyjęciu z marynaty. W ten sposób tłuszcz, którym poprzerastana jest karkówka wytopi się i już do nie zjadamy.
Mięso dusi się w sosie chrzanowy. Całość świetnie się razem komponuje. 

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność
























Składniki: 
* 1 kg karkówki (ważna jest jakość mięsa, kupujcie w kawałku, ma być różowa, nie za duża) 
* 3 cebule
* sól gruboziarnista,pieprz, słodka papryka,kolendra,
* litr mleka 2% 

 1. Karkówkę kroimy na steki. Nacieramy przyprawami, obsypujemy kolendrą. Cebulę kroimy w cienkie krążki.
2. W wysokim naczyniu układamy mięso warstwami z cebulą tzn. warstwa mięsa - cebula, warstwa mięsa - cebula.
3. Zlewamy mlekiem. Naczynie owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4. Mięso wyjmujemy z marynaty. Steki obsmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu !
5. Obsmażone mięso wkładamy do sosu. 

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność
 Składniki i przygotowanie sosu chrzanowego
* 2 czubate łyżki klarowanego masła
* 4 łyżki mąki
* pół cebuli
* pół litra mleka 
* szklanka bulionu z kurczaka 
* 2 łyżki chrzanu (w zasadzie według uznania)
* sól, biały pieprz 

1. W wysokiej patelni lub wysokim rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy, po czym stopniowo wlewamy mleko wymieszane z rosołem cały czas mieszając trzepaczką.
2. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu, doprawiamy solą i chrzanem.
3. Do sosu wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność



Jeden kotlet z karkówki widoczny na zdjęciu ma ok. 130 kcal 
Jedna łyżka sosu ma ok. 25 kcal

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler w sosie chrzanowym kaloryczność

56 komentarzy:

  1. super, na pewno wypróbuję na niedzielny obiad...
    pysznie wygląda a i kcal nie odstrasza....

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zainwestować w końcu w patelnię grillową :) moja ulubiona wersja karkówki to w ketchupie, majonezie i z serem. Fakt jest to kaloria, ale robię ją od święta (np jak mam gości), a można ją podać z ryżem, kaszą, ale najlepiej pasuje z ziemniakami ;) Może być również z duszonymi warzywami :) Przepis wzięłam od mojej mamy, tu link do niego: http://misskateshow.blogspot.com/2013/02/karku.html

    tę również chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda Gessler ma wiele cudownych pomysłów i trików, wiele z nich wykorzystałam i za każdym razem trafione w punkt! Zazdroszczę jej takiego wyczucia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a Ty myślisz, ze to sa jej trick'i i "patenty"? ;) Wyczytala to w książkach. Sam mogę jedna polecić. Najlepsza i najbardziej polecana ksiazka kuchni wloskiej: "Classical Italian Cooking" pani Marcelli Hazan, leciwej Wloszki, która rzetelnie i ze szczegółami opisala w niej większość klasycznych i nie tylko dan kuhni wloskiej. M.in. slynna pieczen ze schabu lub kerkowki z koscia duszona w mleku co daje jej krychosci (brzmi znajomo? ;) Lub rewelacyjny i prosty kurczak z dwiema cytrynami, który zachwyci delikatnoscia. Kto wcześniej myslal, ze zna wloska kuchnie to czytając ta ksiazke zobaczy, ze nie wiedział o niej prawie nic lub bardzo mało. Chociazby jak się robi prawdziwa carbonare a nie makaron ze smietana i szynka jak się zwyklo robic i nazywać tak to danie w Polsce, albo bolognese które nie jest po prostu sosem pomidorowym z mielonym mięsem a i nie je się go wcale nie je się go z makaronem spaghetti tylko z tagiatelle. Z drugiej strony można odkryc, ze wbrew pozora kuchnia Polska jest do wloskiej bardzo podobna :) Wierzcie lub nie ale polski schabowy tez miał swojego wloskiego przodka, a i "nioki" jest bardzo podobne do polskich kopytek :)

      Usuń
    2. Chyba chodzi o gnocci specjalisto włoskiej kuchni... Haha nioki :D

      Usuń
    3. Nioki to gnocchi, śmiejesz się a nawet nazwy nie potrafisz napisać poprawnie.

      Usuń
    4. Gnocchi piszemy nioki czytamy

      Usuń
  4. nie była pierwsza ,Kuroń w mleku marynował schabowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przed Kuroniem inni :) Dzisiaj w kuchni ciężko cos wymyslic co nie było już wymyślone i wielu przypisuje pomysl na cos temu od kogo się go nauczylo, nie zastanawiając się skad tamta osoba to zna, bo bardzo rzadko jest tak, ze sama to wymyslila a nawet jeśli sama dla siebie to wymyslila bo mi się tez tak zdarza to często jest tak, ze już to istniało tylko ta osoba o tym nie wiedziała :)))

      Usuń
    2. masz racje zgadzam sie w zupelnosci z Toba!!Geslerka tez zasiega porad w sprawach kulinarnych pozatym do kazdego programu Kuchennych rewolucji musi sie dobrze przygotowac zeby nie walnac babola!!

      Usuń
  5. lubię karkówkę, z grilla najlepsza, mniam! ale widzę obok czerwoną kapustę i na nią mam teraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez karkowki nie lubie , ale na pewno skusze sie na wersje ekipy Gosia &M. Gessler :)))

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sosik idealnie pasuje do karkówki lecz taka moja delikatna sugestia żeby karkoweczke dusic wczesniej zanim do sosu trafi jakies 30 minut i dopiero w sosie 30 wtedy jest idealnie mieka 40 minut to zdecydowaie za mało, jest twarda nie da się kroic nozem, a w sosie 60 minut nie wytrzyma gdyż sos na dnie się przypala(wiadomo maka) i po 60 minutach sosu jest tak mało ze trzeba by dolac wody lub mleka a to przecież było by bez sensu,stralcil by sos caly aromat.

      Usuń
  7. Wiem, że nie na temat karkówki, ale...

    Małgosiu, dzisiaj po raz pierwszy (i zapewne nie ostatnio, ale to zobaczymy, jak będzie smakować) upiekłam chleb!!!!! Co prawda nie z twojego przepisu, ale mój wygląda równie pięknie jak Twój. I tak cudnie pachnie :)

    Jeżeli chciałabyś to mogę przesłać zdjęcie.

    Pozdrawiam serdecznie

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  8. Malgosiu jaki typ patelni grillowej polecasz?planuje zakup i chcialabym,aby byl trafiony.Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam patelnię grillową z Ikei i świetnie mi się sprawdza,

      Usuń
  9. Już dwa razy moja rodzina zajadała się karkówką Twojego przepisu.PYCHA!!!! Serdecznie pozdrawiamy z Olszanki.Iwona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Cię Iwonko :) Uściski i do zobaczenia :)

      Usuń
  10. mam pytanie odnośnie mleka. czy te z marynaty 24 godzinnej z mięsa można wykorzystać do sosu? czy to ma być czyste, nowe mleko? a drugie pytanie to czy jak mleko jest zimne to czy ten bulion ma być również zimny, ostygnięty? czy może być ciepłu? ale wtedy się nic nie zważy? dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko musi być "czyste" nie to z marynaty. A bulion zimny .
      Pozdrawiam,

      Usuń
  11. Dziś zrobiłam to danie i jest pyszne. Mięso rozpływa się w ustach ale podczas gotowania mleko się zwarzyło. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sosik zrobiony! Jest pyyyychaaaaa :) bez karkówki bo mam do tego pieczeń po rzymsku i sałatkę z buraczków

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w domu karkowke marynuje sie w mleku i cebuli tylko 2 godziny, nastepnie jest panierowana, smakuje chrupiaco a w srodku jest soczysta. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Co robimy z tą cebula z marynaty? Wyrzucamy?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj Małgosiu, wczoraj robiłam karkóweczke , co prawda dziś będę ją dopiero probować ale czy tobie podczas smażenia na patelni grilowej nie paliła się ta patelnia razem z resztkami mleka? bo mi się przypalało troszke a później jak wsadziłam mięsko do sosu to ono nie chciało się zrobić takie mięciutkie i mam wrażenie że jak dziś usiąde do obiadu to będzie cięzko je kroić a siedziałow sosie z 1h. Jaki masz sposób na miękkość tego mięska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięsko powinno wyjść super miękkie i kruchutkie, dużo też zależy od samego mięsa (czy np.nie jest ze starego świniaka)
      żeby mleko się nie paliło musisz wyjmując karkówkę z marynaty jak najbardziej ją odsączyć, może za duży gaz ustawiłaś że się paliło ?

      Usuń
    2. Mięso miałam ze swojego świniaczka więc na pewnoo nie było stare a jeżeli chodzi o gaz to robiłam to na tym najwiekszym palniku ale skręconym do minimum,może rzeczywiście i tak był płomień za duży. może powinnam podsmażać długo na małym palniku.
      Fakt mięsa nie odsączyłam jakoś bardzo tylko poprostu wyjęłam z miski i włożyłam na patelnie.

      Usuń
  17. Zrobiłam sos zgodnie z przepisem i jakoś słodkawy wyszedł....

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam,
    dzis marynuje miesko tylko zastanawiam sie nad kolendra czy nalezy ja rozgniesc?

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam ją wczoraj i wyszła suuuper :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy tak zrobioną karkówkę można zamrozić

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeśli nie mam patelni grillowej to czy mogę podsmażyć mięso na tłuszczu na patelni teflonowej, potem ewentualnie odsączyć tłuszcz za pomocą ręcznika papierowego???

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj Malgosiu. Planuje zrobić ta karkowke na swieta . karmie jednak piersią i trochę obawiam się czy nie wychodzi ona bardzo ostra? Mała ma juz pol roku i jadam potrawy z czosnkiem i cebula bez żadnych problemów a mała nie miała darcia brzuszka. Bardzo ostre wychodzi miesko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Nie wychodzi ostre. Zawsze możesz dać mniej przypraw i zrobić wersję delikatniejszą.

      Usuń
  23. Czy karkówka będzie miękka bez procesu duszenia. Po prostu upieczona na tradycyjnym grillu w ogródku ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam wszystkich :) robiłam tą karkówkę wczoraj na obiad. Według domowników była to "zaje*ioza" :) ja osobiście nie jadam mięs, poza kurczakiem, więc dla siebie według przepisu przyrządziłam również pierś z kurczaka.
    Dla mnie pierś była trochę sucha, ale bardzo smaczna.
    Jeżeli chodzi o karkówkę, była (podobno :P) mięciutka i pyszna. Moja patelnia grillowa również uległa przypaleniu, jednak to wszystko pozostało na patelni, mięso było czyste.
    Jeżeli ktoś nie przepada za intensywnymi smakami, polecam kolendrę zmłotkować/zmielić, dodać jej mniej, albo też zeskrobać ziarenka przed smażeniem.
    Uwaga z solą, ja do sosu nie dodawałam soli (dla mnie poziom słoności sosu był odpowiedni po dodaniu rosołu), jednak po uduszeniu karkówki w sosie, stał się on słonawy. Sól z marynaty wygotowała się w sosie.
    Oczywiście każdy ma swój smak i gust, jednak dla mnie sos smakował lepiej bez dodatku chrzanu i z tylko odrobiną białego pieprzu. Sosu również przyrządziłam więcej, według uznania dodawałam bulion, masło i mleko. Podałam karkówkę z ziemniakami ugotowanymi w całości, polałam mięsko i ziemniaczki sosem, a na ziemniaki posypałam jeszcze koperek. Przygotowałam również surówkę z marchewki, pora, jabłka i majonezu. Ogólnie rzecz biorąc BAAAARDZO POLECAM!!! :) zrobię to danie jeszcze nie raz, ale według zmodyfikowanego przeze mnie przepisu. POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy mozna miesa smażyć na normalnej patelni ? Niemam patelni gril . Czy to zmieni smak miesa ?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy może być zwykle masło? Ewentualnie co innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam zwykłe masło, wszystko wyszło idealnie

      Usuń
  27. Powiem tak, pycha, pycha i jeszcze raz pycha! Do sosu dodałam troszkę musztardy, wyszedł idealny, tak samo jak karkówka, która wyszła miękka i soczysta. Wreszcie znalazłam idealny przepis na karkówkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ile czasu smazyc karkowke na patelni grilowej

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy mozna zamiast mleka uzyc piwa? Syn ma ucUlenie na mleko

    OdpowiedzUsuń
  30. Dobre pytanie i pomysł też dobry :)

    OdpowiedzUsuń