czwartek, 10 października 2013

Szybka tarta sernikowa amaretto

Szybka tarta sernikowa amaretto  sernik płatki migdałów deser wigilia Boże Narodzenie święta

Dawno nie było ciacha, więc postanowiłam zrobić coś słodkiego tym bardziej, że zbliża się weekend, a w weekend jemy przecież słodkości :)
Trochę przyjemności należy się każdemu, nawet dbającym o linię. 
Osoby korzystające z moich jadłospisów  z pewnością wyczekują na ten moment cały tydzień. Ja zresztą też :) 
Dziś będzie szybka tarta sernikowa na spodzie z czekoladowych herbatników lub ciasteczek amarettini. Pierwszy raz robiłam z ciasteczkami amarettini, teraz z czekoladowymi herbatnikami i powiem Wam, że nie ma wielkiej różnicy.

Tartę robi się szybko bo nie musimy zagniatać kruchego ciast,chłodzić go w lodówce etc., więc oszczędzamy sporo czasu. Spód z ciasteczek smakuje wyśmienicie. Smak tej tarty przypomina sernik ambasador. Jedliście kiedyś ambasadora?
Wierzch tarty to kawałki ciastek, płatki migdałowe, polewa czekoladowa i wiśnie z nalewki wiśniowej. Wiśnie z procentami to jest hit, ale oczywiście jeśli nie macie wiśni z nalewki zróbcie bez.
Tak naprawdę wierzch tarty możecie przyozdobić dowolnie.

Składniki:
* opakowanie czekoladowych herbatników lub ciasteczek amarettini
* 5 jajek
* 250 gramów serka mascarpone
* 500 gramów serka śmietankowego (w wiaderku do serników)
* 100 gramów cukru
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 7 łyżek likieru amaretto
* 50 gramów płatków migdałowych

1. Herbatniki włożyć do woreczka, zawiązać i pokruszyć przy pomocy tłuczka do mięsa :)
 Formę do tarty wysmarować masłem,oprószyć mąką i wysypać pokruszonymi ciastkami (zostawić trochę do wysypania góry tarty) .
2. Jajka starannie utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
3. Serek mascarpone zmiksować z serkiem śmietankowym. Cały czas miksując dodać budyń w proszku i likier amaretto. Następnie masę serowa połączyć z masą jajeczną.
4. Masę serową wylać na ciasteczka. Górę posypać resztą ciasteczek i płatkami migdałowymi.
5. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu i piec 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 10 minut.

Polewa czekoladowa:
* tabliczka czekolady mlecznej
* łyżeczka masła
* 4 łyżki mleka

1. W naczyniu rozgrzewamy masło i dodajemy połamaną w kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Jeszcze ciepłą masą czekoladową polewamy tartę. Na koniec dekorujemy wiśniami z nalewki.

Cała tarta ma ok. 3500 kcal 
Kawałek wielkości tego na zdjęciu ma ok. 290 kcal 

Szybka tarta sernikowa amaretto  sernik płatki migdałów deser wigilia Boże Narodzenie święta








40 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie! właśnie piję kawę i taki kawałeczek byłby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze jak by się dało to bym Ci podrzuciła kawałek :)

      Usuń
  2. Jak to wygląda, o maaaamo! Wierzch tej tarty to istna rozpusta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie było tu nic słodkiego, a tu dzisiaj sernik... dla mnie to nie słodycz;p ale doceniam urodę tarty, jest bardzo... elegancka? :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Amaretto w serniku smakuje wspaniale :) A jeszcze z wiśniami - poezja na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka ma wartość kaloryczną kawałek tego pysznego ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy jajka z cukrem trzeba ucierać ręcznie czy wystarczy mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikserem jak najbardziej. Zaraz zmienię w tekście żeby była jasność :)

      Usuń
    2. Dziękuję. To mi ułatwia zadanie. Ucieranie ręczne - mimo odpowiednich naczyń - nigdy mi nie wyszło. Uwielbiam sernik i z pewnością go zrobię, chociaż w ten weekend zabieram się na brownie - po raz setny dodam. Moja rodzina uwielbia. Jednak teraz go zmodyfikuję troszkę i dodam orzechy zamiast owoców. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. Daj znać jak wyszło z orzechami. Nie dodawałam nigdy.

      Usuń
  7. Obawiam się tylko, że na jednym kawałku bym nie poprzestała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłedbie:) Jestem ciekawa jak smakuje. A czy można by pominąć spód oraz wierzch i upiec sam ser? Są przecież serniki bez spodu z samej masy serowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko masę serową zrób x 2 żeby sernik był wyższy

      Usuń
  9. Oki dziękuje bardzo za szybką odpowiedź:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki, a tak sobie jeszcze pomyślałam że może dobrym pomysłem było by upieczenie samej tej masy serowej w formie małych serniczków/babeczek, tylko pewnie czas pieczenia trzeba by było skrócić. Co o tym sądzisz Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam tę tartę w ubiegłym tygodniu! Jest przepyszna. Mój mąż uwielbia tarty i często je robią. Za chwilę jadę na zakupy i będę ją znów robić - na specjalne życzenie męża :p Pozdrawiam cieplutko Małgosiu w ten zimny dzień. Twój blog jest świetny i często tutaj zaglądam. Zresztą na fb również. Poleciłam Cię kilku znajomym. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.Pracuję na trzy zmiany 6-14, 14-22, 22-6. Na pierwszej zmianie przerwę mam o 10:00 i jestem w domu o 16:00. Na drugiej przerwa o 18:00,a na trzeciej o 2:00 ale wtedy piję tylko kawę by dotrwać do rana:). Dodam,że pracę mam siedzącą.I jak mam zdrowo się odżywiać? Posiłki 5:00,10:00,16:00,19:00 albo 9:00,13:20,18:00 lub 13:00,16:00,20:15.Proszę pomóż.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Paczka herbatników czyli dokładnie taka, w której jest 10 sztuk w opakowaniu?
    Budyń waniliowy duży czy mały? PEwnie mały i bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spora paczka ciasteczek (najwyżej Ci zostanie) i mały budyń bez cukru (cukier dodasz wg. życzenia)

      Usuń
    2. Nie mogę nigdzie znaleźć kakaowych herbatników.Szukałam w tesco, carrefour, biedronka jak i małe sklepy. co najwyżej są,ale w czekoladzie zwykłe herbatniki. Chętnie się dowiem gdzie mogę kupić te kakaowe :)

      Usuń
  14. czyli razem pieczemy 50 minut?

    OdpowiedzUsuń
  15. a czy zamiast foremki do tarty mozna uczyc zwyklej tortownicy 24 cm? wtedy dłuzej jakoś piec?

    OdpowiedzUsuń
  16. co za miast migdałów dać ? niestety mnie uczulają ?

    OdpowiedzUsuń
  17. pychotka zrobiłam na 2 dzień świat

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy forma o średnicy 19 cm może być? Czy trzeba zmienić proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, jaki ser polecasz użyć? Czy gdy nie znajdę takiego co ma 500g, mogę dać cały kg?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja nie miałam mascarpone i dodałam cały kg sera z wiaderka, żeby był troszeczkę wyższy. Sernik wyszedł wspaniały. Dziękuję za pyszny przepis, męża nie mogłam dogonić od ciasta, a on nie mógł przestać chwalić ;-) Rewelacja na święta :-)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja tarta tak nie wyglądała: była wysoka i puszysta, ale czas pieczenia był zdecydowanie za krótki (spód rozpływał się).

    OdpowiedzUsuń