sobota, 2 listopada 2013

Moja urodzinowa wuzetka ;)

Moja urodzinowa wuzetka ;)  kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt

























Składniki  na biszkopt 
(wszystkie składniki mają mieć jednakową temperaturę, najlepiej, aby przed przystąpieniem do pieczenia minimum godzinę postały na blacie w kuchni): 

* 7 jajek 
* 2/3 szklanki mąki krupczatki (warunek konieczny !!! )
* 2/3 szklanki gorzkiego kakao w proszku
* szklanka cukru 

1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Prostokątną formę wykładamy wysmarowanym masłem papierem do pieczenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Następnie zwiększamy obroty miksera na maksymalne i dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas miksując (w sumie szklanka). Pianę z cukrem miksujemy w sumie około 3-4 minuty. Gdy dodamy już cały cukier miksujemy kolejne 3 minuty na najwyższych obrotach.
3. Cały czas miksując dodajemy do piany po żółtku (dodajemy kolejne żółtko, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy całość jeszcze przez około 3 minuty.
4.Kakao mieszamy z mąką. Dodajemy partiami do masy białkowej. Miksujemy na najniższych obrotach bardzo krótko do momentu, aż składniki się połączą (nie miksujemy długo, aby piana nie opadła).
3. Ciasto wkładamy do formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy na blat. Po 10-15 minutach wyjmujemy biszkopt z formy (przy pomocy papieru), wykładamy do góry dnem i studzimy. 
Po wystudzeniu kroimy na dwie części.


Krem:
* litr śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzonej)
* 100 gram cukru pudru 
* 2 łyżki żelatyny 
* 12 łyżek ciepłej wody  

Polewa czekoladowa:
* 2 czekolady mleczne
* czubata łyżka klarowanego masła
* 150 ml mleka 2%

oraz:
* dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny dżem


1. Żelatynę mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder. Aby zapobiec kropkom śmietany dookoła w kuchni warto miskę i mikser owinąć bawełnianą ściereczką. 
3. Do zimnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy po czym dodajemy kolejne 2-3 łyżki. Tak "zaprawioną" żelatynę miksujemy z pozostałą ubitą śmietaną. 
4. Dolną warstwę biszkoptu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy bitą śmietanę (zostawiamy trochę do dekoracji)  i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.
5. Górną warstwę biszkoptu polewamy polewą czekoladową i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. 

Polewa:
1. W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokruszoną w kawałki czekoladę i mleko. Cały czas mieszamy, aż masa stanie się gładka i jednolita.
2. Polewę wylewamy na górną warstwę biszkoptu i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Moja urodzinowa wuzetka ;)  kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt



























Wuzetka co tu kryć, jest mega kaloryczna, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;) 
Ja mam dziś urodziny i zamierzam sobie dziś pofolgować ;) a co !

Porcja ma ok. 450 kcal

Moja urodzinowa wuzetka ;)  kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt

44 komentarze:

  1. wyszła piękna! jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Ja tez mam dzis urodziny i sie zastanawiam jaki placek upiec. Ta w-zetka wyglada smakowicie! Pozdrawiam!Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i dla Ciebie również wszystkiego naj naj naj :)

      Usuń
    2. Dzieki;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wuzetka idealna! Wszystkiego.... najsmaczniejszego:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego naj najlepszego ) ciastko brzmi wyśmienicie .......idę robić

    OdpowiedzUsuń
  5. STO LAT! a ciacho wygląda świetnie, przydałby mi się taki kawałeczek do kawki... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i podsyłam wirtualnie kawałek do kawki !!

      Usuń
  6. Wszystkie najlepszego! Wielu kulinarnych sukcesów :) Wuzetka wygląda obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego, ciasto wygląda super apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zdjęcia takie kuszące.
    Wuzetka obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  9. perfekcyjna :)
    wszystkiego najlepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana, wszystkiego najlepszego! powodzenia w sferze blogowej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda obłędnie:) Wszystkiego najlepszego Gosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wuzetke, ta wyglada pyyysznie! ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Malgosiu,a co z proszkiem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. No coś Ty ? Robiłam to ciasto wiele razy i nie tylko ja. A pianę ubiłaś dobrze ? I miksowałaś tyle czau ile napisałam ??? Piana musi być ubita na skałę.

      Usuń
  15. Piana byla ubita na skale.Wmoomencie dodawania proszku z kakao ciasto"usiadlo" ,ciag dalszy znasz-nie wyroslo.
    Jednak nie poddaje sie.Reszta przepisow idzie jak po masle:Plascuszki z riccota,serniczki,dania obiadowe,etc.Pozdrawiam i zabieram sie za chlebek domowego wypieku :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, na jaką formę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  17. kilka razy dodawałam rozpuszczoną żelatynę do ubitej zimnej śmietany i zawsze wychodziły mi grudki z tej zelatyny, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a "hartowałaś" żelatynę ?
      Do żelatyny dodaje się 2-3 łyżki śmietany i dokładnie miesza. Potem kolejne 2-3 i dopiero dodaje się do reszty.

      Usuń
    2. nie hartowałam, wiec sprobuje, dzieki

      Usuń
  18. Witam! ile to jest tak naprawde 2/3 szklanki mąki czy kakao....Sorry za głupie pytanie

    OdpowiedzUsuń
  19. No i jestem po....niestety moja wuzetka wogole nie wyglada jak Twoja. Biszkopt cieniutki mimo ze robiłam wszystko z dokladnościa tak jak pisałaś.....zahartowałam żelatynę ale i tak ubita śmietana nie jest jednolitą masą :( , polewa strasznie rzadka i nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale generlanie sprobowałam i da się zjeść :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy zamiast śmietany 36% może być 30%???

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam. Po komentarzach widzę, że nie wszystkim wyrosło ciasto może dodać by zapobiegawczo 1 łyżeczkę proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponawiam powyższe pytanie? I dodatkowo czy żelatyna to taka zwykła wieprzowa tak?

      Usuń
    2. ja proszku nie dodaję ale myślę że nie zaszkodzi, a żelatyna zwykła, sklepowa

      Usuń
  22. Gosiu chce zrobic wuzetka z Twojego przepisu :) Podaj prosze wymiary blachy jakiej uzywalas.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam, przepyszna (przynajmniej tak mówił mój facet) . PS uwielbiam Twojego bloga, często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji! :))

    OdpowiedzUsuń