środa, 27 listopada 2013

Roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym

Roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
























Dziś chcę Wam zaproponować danie, które z powodzeniem możecie podać na świąteczny obiad lub inną uroczystą okazję. Roladki faszerowane szpinakiem i suszonym pomidorem w kremowym sosie śmietanowym.
Schab większości z nas kojarzy się z kotletem schabowym w panierce. Tłustym i ciężkostarawnym.
Dziś chcę odczarować schab i udowodnić, że ze schabu może powstać ciekawe danie.

Standardowej wielkości kotlet schabowy w panierce (130 gram) to ok. 420 kcal.
Jedna roladka, którą chcę Wam dziś zaproponować to ok. 135 kcal .
Obiadowa porcja składająca się z dwóch roladek to ok. 270 kcal .
Na dole strony podałam również wagę.

Jeśli lubicie szpinak i suszone pomidory koniecznie musicie wypróbować to danie.
Jakie macie sposoby na schab, aby nie był on kotletem w panierce ?

Roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym

























Składniki dla 4 osób:
* pół kilograma schabu wieprzowego (wychodzi 8 roladek)
* pół litra bulionu/ rosołu  (intensywny w smaku)
* paczka świeżego szpinaku
* 3-4 ząbki czosnku 
* łyżka klarowanego masła
* 16 plasterków suszonego pomidora w oleju (ja używam Smak, smakują najlepiej )
* sól, pieprz ziołowy
* oliwa z suszonych pomidorów do smażenia 
* czubata łyżka mąki
* pół szklanki mleka 
* 3 łyżki śmietany 18%

Roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym










1. Schab kroimy na kotlety i cieniutko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy czosnek i szpinak.Solimy. Dusimy często mieszając. Szpinak ma być al dente. Nie wolno go rozgotować.














3. Na każdym kawałku schabu kładziemy szpinak i po 2 suszone pomidory.Zawijamy w roladkę.
4. Roladki dobrze jest spiąć wykałaczkami, aby nie rozwaliły nam się podczas smażenia.









5. Na rozgrzanej oliwie (tej z suszonych pomidorów) obsmażamy roladki z każdej strony ok. 1-2 minuty i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
6. Zalewamy bulionem/rosołem, przykrywamy od góry pokrywą od naczynia i ustawiamy na gazie. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.  

7. Wyjmujemy roladki z bulionu. Bulion podgrzewamy. W mleku rozrabiamy mąkę. Dodajemy do gotującego się bulionu cały czas mieszając trzepaczką. Nie może być grudek.
8. Śmietanę hartujemy łyżką gorącego sosu. Dodajemy do reszty sosu. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9. Roladki przekładamy do sos. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Kaloryczność: 

Jedna roladka o wadze ok. 75 gramów ma ok. 135 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal 


50 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie.
    Zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyglądają w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada smakowicie. Ja zawsze schab gotuje i pokrojone porcje robie w lekkim bialym sosie.
    Delikatne, dietetyczne.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam białe sosy. Ostatnio jadłam w jednej z Warszawskich restauracji biały sos z kolorowym pieprzem. Pycha.

      Usuń
    2. Przypomnialam sobie, ze tak faszerowane roladki jadlam w filecie z piersi kurczaka.
      (nacieta kieszen do srodka) oraz troche na slodko filet z piersi wypelniony w srodku suszonymi morelami i sliwkami. Troche inne w smaku, ale tez dobre od czasu do czasu

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne! jeszcze w takim sosie nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, z przyjemnością czytam Twojego bloga a ostatnio zrobiłam na obiad właśnie te roladki. Przepyszne były :-). Pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Cieszę się że smakowały.
      Pozdrawiam !

      Usuń
  7. Musze to zrobic wyglada super i zdrowo dzieki jestes fantastyczna wlasnie dowiedzialam sie o twojej stronie i jestem przeszczesliwa.Zaczynam od poniedzialku Twoje potrawy pozdrawiam i dzieki ogromne

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzis zrobiłam na obiad....pyszne!!!! Nie zdawałam sobie sprawy ze potrafie zrobic tak smaczny sosik ;) naprawde Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. A przepis na te piękne kluseczki można gdzieś dostać?:P
    Właśnie robię roladki- pachną rewelacyjnie.
    Zaraz się okaże jak będą smakować- jestem pewna, że nieziemsko!
    Jedyne co zmieniłam, to włożyłam po kawałeczku mozzarelli do każdej roladki.
    Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Małgosiu! Czy roladki można zrobić z dowolnym farszem, np. z pieczarkami, bo akurat posiadam w domu. A szpinak mrożony taki w "kulkach" mógłby być? Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mogą być z pieczarkami,
      w temacie szpinaku w "kulkach", tak, ale musisz go odparować na patelni aby nie miał wody

      Usuń
  11. zakochałam się w tych roladkach! mój Facet też:) robiliśmy je już dwa razy, raz z mrożonym szpinakiem, raz ze świeżym - genialne w obu wersjach:) a pomidory suszone kupuje na wagę w Auchan, są bez oliwy, a nie ujmuje im to smaku, namaczam je jedynie we wrzątku przed zawinięciem w roladkę;) od niedawna stałam się Pani wierną czytelniczką, próbuję cały czas nowych przepisów. Robiłam już faszerowaną cukinię, smażony ryż, naleśniki żytnie... wszystko wyszło przepyszne i na pewno na tym nie poprzestanę:) jutro robię koktajl z awokado, a pojutrze piekę chleb:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ten wspaniały Blog i regularne posty! Ola

    OdpowiedzUsuń
  12. A może przepis na roladki z piersi kurczaka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czym można zastąpić suszone pomidory? Córka za nimi nie przepada :( są bardzo wyczuwalne w smaku?
      Gdzie kupujesz te z firmy Smak? Wszędzie szukałam i nie mogę dostać

      Usuń
    2. ja je kupuję w top market, w tym przepisie możesz je zastąpić np.papryką

      Usuń
    3. A papryka świeża czy konserwowa?

      Usuń
    4. świeża, ale dziewczyny mi pisały że robiły z konserwową i wyszło fajnie

      Usuń
  13. Robiłam wczoraj na niedzielny obiad Twoje roladki, dla mnie bomba. Mięsko delikatne, mięciutkie a sos poezja. Nigdy nie robiłam sosów na bazie mleka, a tu miłe zaskoczenie, bo bardzo dobre. Szczerze można to danie polecić, warto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie robie, zapach super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu a czy można używać do zabielania gotowej śmietany łaciatej 18% do zup i sosów? Jej nie trzeba hartować z sosem, ale nie wiem czy się nadaje.

    OdpowiedzUsuń
  16. A gdzie można takie suszone pomidory przykładowo kupić? i czy może być mrożony szpinak.?

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu,
    jeżeli chce przygotować takie roladki ale z piersi z kurczaka to ile czasu mają się dusić przed zrobieniem sosu?również 30 min?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dziś na obiad roladki. Były po prostu pyszne! Nigdy nie przygotowuję i nie jem żadnych sosów, ale ten to inna bajka. Polecam przepis niezdecydowanym :) Ja zrobiłam 4 większe roladki, zamiast 8 małych, dzięki temu łatwiej było mi skutecznie zamknąć je z farszem.

    Mam jeszcze jedno pytanie, może będziesz umiała mi odpowiedzieć.
    Robiłam ostatnio risotto i zastanawiałam się jak wliczać kaloryczność wina i rosołu, którymi podlewałam ryż. Nie tylko taki przypadek mnie zastanawia. To samo dotyczy gotowania np. kaszy jaglanej na mleku kokosowym. Czy należy liczyć kaloryczność całej objętości płynu? Czy całość będzie wchłonięta przez produkt sypki, czy część wyparuje..? Liczę na Twoją pomoc w tym względzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. liczysz kaloryczność całego płynu bo to co wparuje to woda a tłuszcz (jeśli bulion jest z kurczaka) zostaje

      Usuń
    2. Dzięki :) Jeszcze pytanie mam jeśli pozwolisz.
      Jak smażenie wpływa na kaloryczność, mocno ją podwyższa? Ile mniej więcej dolicza się kalorii? Zastanawiałam się też czy bez podsmażania roladek (od razu surowe włożyć do rosołu i gotować) udałoby się?

      Usuń
    3. podsmaż bo wtedy "zamykasz" mięso i nie oddaje soku,
      ja podsmażając doliczam 30% kaloryczności użytego tłuszczu, bo przy podsmażaniu mniej więcej tyle się wchłonie

      Usuń
  19. Witaj Gosiu,planuję przygotować je w piekarniku, tak samo w bulionie pod przykryciem. Czy tez wystarczy 30 minut? będą mieszane z drobiowymi, z kurczaka więc czy te wyjąc wczesniej, a wieprzowe piec dalej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, drobiowe 15 minut od momentu aż bulion zacznie Ci w piekarniku bulgotać, wieprzowe 30 minut,

      Usuń
  20. a śmietana 18 % ma być zagęszczana:)?

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu, czym można zastąpić szpinak w roladki. Mąż ma kamicę nerkową i unikam między innymi szpinaku w potrawach, które przygotowuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda apetycznie. Właśnie mamy polski i ślinka nam cieknie ,7 lekcja,czas na obiad. Całe szczęście,że nie torturujemy Mickiewicza tylko czytamy blogi.Mamy zadane wyszukać dobry przepis na obiad,ale ta propozycja też nam się podoba. POZDRAWIAMY III C

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam dziś. Do środka dałam pomidorka cherry z mojego ogrodka,bazylię, kalafiora ,oregano. Niebo w gębie! Pyszności. Dziękuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  24. a jak dlugo smazyc ten szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  25. Mój absolutny nr 1 z tego blogu!!!! Przepyszny a sos obłędny! !!

    OdpowiedzUsuń