czwartek, 7 listopada 2013

Rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki, doskonały na jesienne chłody

kaloryczność zupa krem z dyni























Pisałam Wam wczoraj na facebook'u , że testuję nowe smaki. Nie zdradziłam szczegółów, bo w zasadzie sama nie wiedziałam, jaki będzie efekt tych testów, ale wyszło przepysznie.
Zupę chwaliły moje dzieci, a to surowi sędziowie. Ich pochwała i puste talerze to znak, że zupa jest świetna.

Ciężko zliczyć ile razy robiłam krem z dyni. Po prostu uwielbiam tę zupę i powtórzę za Nigellą Lawson, że zupa z dyni to zupa szczęścia. Dlatego tak mnie kusiło, aby coś w tej zupie namieszać.

Na blogu jest przepis na krem z dyni z imbirową nutą i zupa z dyni w takiej wersji do tej pory była dla mnie hitem. Robiłam też wersję z curry, ale wersja z imbirem smakuje mi bardziej.  
Wczoraj postanowiłam połączyć dynię z pieczoną papryką. Jeśli nigdy nie jedliście pieczonej papryki to koniecznie musicie to nadrobić. Upieczona papryka jest pyszna sama w sobie. Słodziutka, aromatyczna .... mogłabym ją jeść samą.
Połączenie dyni z pieczoną papryką to był świetny wybór. Delikatnie pikantny smak imbiru świetnie komponuje się ze słodyczą pieczonej papryki. Zupa zyskała piękny kolor. Fantastycznie rozgrzewa w jesienne chłody.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ja z pewnością zrobię tę zupę jeszcze nie raz.

Polecam Wam także  krem z pomidorów i pieczonej papryki oraz sos z pieczonej papryki , świetny do grissini lub nachos.

kaloryczność zupa krem z dyni pomysł przepis
 Składniki na zupę dla 5-6 osób:
* pół średniej dyni (ok. 3 kg)
* 4 papryki
* średnia cebula
* 4 średnie ziemniaki
* 3 litry dobrego, esencjonalnego bulionu
* łyżka słodkiej papryki
* łyżka startego korzenia imbiru (ilość w zależności od tego jak ostrą zupę lubicie)
* sól do smaku (zależy jak doprawiony jest bulion)
* 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza będzie aromatyzowana np. z suszonych pomidorów, ja używam tej z pomidorów Smak. I pomidory i oliwa tej firmy jest według mnie najlepsza) 

zupa krem kaloryczność przepis
























1. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Delikatnie solimy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 5 -10 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
2. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy skórą do góry 20 minut w temperaturze 180 st. grzanie od góry. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujcie blaszki od razu. Niech papryka "posiedzi" w piecyku jeszcze kilka minut. Łatwiej będzie zdjąć skórę.

pieczona papryka






















3. Z papryki zdejmujemy skórę i dodajemy miąższ do zupy. Dodajemy także słodką paprykę i imbir. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Lekko wystudzoną zupę blendujemy na gładki krem.
NIE UŻYWAJCIE BLENDERA DO GORĄCEJ ZUPY!!! Stępią się noże.

pieczonej papryki




















Zupę podajemy ze świeżą ciabattą. 
Można ją podpiec w gofrownicy lub piekarniku. 

Talerz zupy ma ok. 140 kcal 

Rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki, doskonały na jesienne chłody

16 komentarzy:

  1. Kupiłam wszystkie składniki (pierwszy raz imbir) i jutro zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna! Smak kremu z dyni znam, bo robiłam kiedyś i w tym przypadku też mi smakuje.papryka dała śliczny kolor, a imbir pikanterii.polecam, tym co tak jak ja, lubią zupy krem.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglada.A masz może filmiki kulinarne na YT? Bo nie mogę znaleźć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam jeszcze filmików ale mam nadzieję już wkrótce będą :)

      Usuń
  4. Czy w przepisie chodzi o 3 kg miąższu z dyni czy jest to waga całej dyni ze skórą i pestkami?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kalorii będzie miał talerz zupy (400ml) ugotowany na wywarze z samych warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, gdzie kupujesz pomidory suszone formy Smak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, ta zupa jest genialna!!! Właśnie jem....mniammm! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna zupka, robię znowu aż mi się znudzi

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Małgosiu, czy tą zupkę można podać rocznemu dziecku?
    Dziękuję i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń