wtorek, 5 listopada 2013

Umbryjskie Ragù

Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność

Przepis na Umbryjskie Ragù pochodzi z książki Suzanne Carreiro Sekrety domowej kuchni Włochów, którą aktualnie czytam i którą jestem coraz bardziej zafascynowana.Pisałam Wam o niej wczoraj. 

Umbryjskie Ragù to sos mięsny stosowany do makaronów, gnocchi, polenty i lasagne.
"Sugo con carne mista" w wolnym tłumaczeniu oznacza sos z mięsa mieszanego, ponieważ zależnie od zamożności rodziny ragù zawierało różne rodzaje mięsa. Popularne połączenia to mięso kaczki i królika, gęsi z jagnięciną i wieprzowiną, wołowiny z wieprzowiną oraz podrobami.

Każda umbryjska rodzina robi ragù według własnego przepisu, ale aromatyczna podstawa do sosu jest niemal zawsze taka sama i stanowi ją seler naciowy, cebula i marchewka.
Wielu włochów nie wyobraża sobie sugo di carne mista bez kurczaka i pancetty czyli suszonego boczku, który zdecydowanie wzbogaca smak tej potrawy.
Zgodnie z tym co pisze autorka książki przepis pozostawia dużo miejsca na innowację. W związku z tym ja ze swojej strony wzbogaciłam go o dwa składniki: czosnek i bazylię. I to był mój strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o tę potrawę.
Stopień zredukowania płynu zależy od tego do czego ragù będzie użyte. Jeśli ma być podane w formie zupy redukujemy go delikatnie, jednak smak wszystkich składników zostaje wydobyty dopiero wtedy jeśli cierpliwie zredukujemy prawie cały płyn.

Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność























Składniki na 7-8 porcji Ragù:

* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 2 łodygi selera naciowego
* 1 cebula 
* 2 marchewki
* pół szklanki wody
* 300 gram mielonej wołowiny
* 200 gram mielonej wieprzowiny (łopatka)
* 2 małe udka z kurczaka lub  4 skrzydełka 
* 90 gramów pancetty lub wędzonego, surowego boczku (nie parzonego !!!! )
* 2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
* łyżka słodkiej papryki
* szklanka wytrawnego białego wina
* 2 puszki pomidorów krojonych
* 250 ml przecieru pomidorowego
* garść liści bazylii
* ząbek czosnku 

Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność
Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność

 1. W wysokiej patelni (ja używam woka) na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany seler, startą marchewkę i posiekaną cebulę. Dodajemy wodę i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając aż woda wyparuje, a cebula stanie się miękka .

Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność





















2. Boczek zesmażamy na suchej patelni. Do warzyw dodajemy mielone mięso, kurczaka i zesmażony boczek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu kolejne 10 minut mieszając i rozdrabniając mięso (kurczaka nie ruszamy).

Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność




















3. Wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając i rozgniatając mięso.Płyn powinien się mocno zredukować.

Umbryjskie Ragù  kuchnia włoska przepisy kuchni włoskiej sekrety domowej kuchni włochów kaloryczność



















4. Do potrawy dodajemy pomidory, słodką paprykę, bazylię i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy ma maleńkim ogniu około 2 godzin często mieszając. Sos ma zredukować swoją objętość i zgęstnieć. Na koniec wyjmujemy kurczaka. Obieramy mięso i dodajemy do sosu. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porcja zawierająca szklankę (250 ml) ragù ma ok. 290 kcal  
(ilość widoczna na zdjęciu)

przepis z mięsa mielonego pomysł na danie kalorycznosć


Ragù zredukowane delikatnie, do podania w formie zupy z opiekaną bagietką lub grzanką zapieczoną z serem. 

danie z mielonego mięsa i kurczaka, kaloryczność sos zupa


20 komentarzy:

  1. nie jadłam czegoś takiego, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe to, co napisałaś. Podoba mi się to danie, coś w rodzaju jednogarnkowego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wczoraj podałam ragu z makaronem tagliatelle,

      Usuń
  3. Powinnam mieć zakaz oglądania takich dań na "głodniaka" :) Super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Mam zaszczyt wyróżnić Twój blog i wręczyć Ci nominację”Liebster Blog Awards”. Blog jest ciekawy, często na niego zaglądam i polecę znajomym.
    Więcej informacji dotyczących nominacji znajdziesz na mojej stronce: http://kosmetyka4u.blog.pl/

    Pozdrawiam cieplutko, Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. Mówi do mnie. Jutro robię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie jak to jest z makaronem?? waga i kcal na opakowaniu są na sucho czy po ugotowaniu?? np. zjadłam 200 gram ugotowanego makaronu spaghetti, ile to kcal??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. waga na opakowaniu oznacza wagę makaronu gotowego do zjedzenia czyli ugotowanego.
      200 gram ugotowanego makaronu pełnoziarnistego spaghetti to ok. 300 kcal

      Usuń
  7. Witam mam pytanie to danie Ragu jest podane na jedna osobe czy na rodzine chodzi mi o skladniki. I jeszcze jedno szklanka soku lub koktailu jaka ma byc duza.Pozdrawiam Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki w przepisie są na 7-8 osób
      szklanka do koktajlu taka 300 ml

      Usuń
  8. Dzis jedlismy weneckie ragù, hahahha. mi sie tak nie chc epaksudzic, bo ragù robie srednio ra z na miesiac i mroze w kubeczkach plastikowych 200ml - akurat starcza na 3 osoby jako sos do kluchow. JA robie tylko marchewke i cebule ( wrzucam do miksera, musi byc drobniutko posiekane) , rzadko selera bo srednio go lubimy. mieso mieszane i 2-3 puszki polpa di pomodoro na 500-600 g miesa. nie smaze miesa na twarde kulki ( tak robi moja wloska tesciowa, smazy mieso mielone czesto mieszajac, a potem do zupelnie usmazonego dodaje pomidory ) , tylko dusze je w sosie pomidorowym i podlewam winem ( jak mam) , a jak nie, to woda, i dusze min godzinke. czosnek dodaje tylko granulowany i galke muszkatolowa. w toskanii dodaja cynamon, i do ragù, i do kielbasy surowej, ale ja go wole w wersji szarlotkowej :) a nie do miesa. takei ragù w moim regionie robi sie i z kaczki, ale nie jadam, bo jest tak tluste, ze na talerzu zostaje masa tluszczu ( ktory tubylcy skrzetnie wycieraja chlebem, ten zwyczaj nazywa sie scarpetta) . wbrew temu co myslicie o diecie srodziemnomorskiej ;) buzka z Wenecji, Nata

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu czy to można zamrozić? Bo na 2 osoby jak zrobię taką jedną porcję to sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie wygląda , ale jak dla mnie za dużo mięsa :/ , tak się zastanawiam czy sam filet z kurczaka mógł by być , bo ja nie przepadam za mięsem ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy moge pominac wino?jak tak to zastapic je czyms?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz ale to już nie będzie ragu bo przepis jest oryginalny, włoski,
      zwiększ wtedy ilość wody

      Usuń
  12. Pyszne zrobiłam dziś na obiad ale porcja którą podałaś mega za duża czy naprawdę tyle powinno się zjeść?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przecier pomidorowy dodajemy razem z pomidorami tak ?

    OdpowiedzUsuń