czwartek, 14 listopada 2013

Włoska polenta z sałatką z grillowanych warzyw

Włoska polenta z sałatką z grillowanych warzyw

























Dziś zaprezentuję Wam drugi przepis z książki Suzanne Carreiro Sekrety domowej kuchni Włochów i będzie to polenta.
Cóż to takiego?
Polenta to tradycyjne danie wiejskie w postaci drobnej ugotowanej kaszki kukurydzianej.
Serwując polentę stawiano ją w misce, na środku stołu i każdy nakładał sobie porcję na swój talerz. Podaje się ją w wersji tzw.papki lub w wersji zwartej tak ja u mnie. Ja wolę tę drugą wersję.

Do tego przepisu podeszłam z dużą dozą nieufności. Do wypróbowania zachęcił mnie opis w książce, jednak główny składnik nie bardzo do mnie przemawiał. 
Kaszka kukurydziana kojarzyła mi się z jedzeniem dla niemowląt lub ludzi bez zębów :) No ale, na bok uprzedzenia. Kto nie spróbuje ten się nie przekona. 

Cały smak dają dodatki. Te wszystkie aromaty świetnie się ze sobą komponują.
W Umbrii polentę podaje się z ragù. W innych częściach kraju z czym kto chce. Ja zrobiłam wersję lunchową, więc polentę zestawiłam z lekką sałatką z grillowanych warzyw.
Doskonała propozycja na lunch do pracy pod warunkiem, że macie gdzie podgrzać. 

kuchnia włoska sałatki kaloryczność
Składniki dla 4-5 osób :
* dwie szklanki wody
* dwie szklanki bulionu warzywnego
* sól do smaku
* 1 szklanki kaszki kukurydzianej 
* 50 gramów startego parmezanu
* łyżka drobno posiekanej natki pietruszki  
* łyżka drobno posiekanej bazylii (liście)

1. Zagotowujemy wodę i bulion. Cały czas mieszając wsypujemy powoli kaszkę pilnując,żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, aż kaszka zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan, pietruszkę i bazylię. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.

kuchnia włoska kaloryczność przepisy
2. Polentę wylewamy do naczynia w którym ma zgęstnieć. Rozsmarowujemy równomiernie. Studzimy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. 
3. Po tym czasie odkrawamy kawałki polenty wielkości trójkątów. Pieczemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej leciutko posmarowanej oliwą (patelnia ma być lekko muśnięta oliwą - użyj pędzelka silikonowego)

przepisy kuchni włoskiej inspiracje kaloryczność
 Przygotowanie sałatki z grillowanych warzyw - dla jednej osoby: 
* pół czerwonej papryki
* dwie łodygi selera naciowego
* garść sałaty lodowej
* 10 oliwek 

sałatka z grillowanych warzyw
  1. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy paprykę i selera naciowego. Delikatnie solimy. 
2. Wystudzone grillowane warzywa mieszamy z posiekaną sałatą i pokrojonymi oliwkami.
3. Na koniec dodajemy łyżkę sosu winegret i mieszamy wszystkie składniki. 

Kaloryczność:

Porcja polenty (dwa trójkąty) ma ok. 225 kcal 
Porcja sałatki ma ok. 140 kcal 

sałatka z grillowanych warzyw kaloryczność dietetyczna kuchnia

21 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś polente, ale nie smakowała mi, Twoja wygląda tak ładnie, że chyba spróbuję się do niej przekonać po raz drugi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyglada :) az ciezko uwierzyc ze to kasza kukurydziana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam polentę i czeka na ostygnięcie :- ) a w domu pachnie włoską kuchnią. Mąż już się zakręcił w kuchni z pytaniem "kiedy to będzie można zjeść" hehe...
    Zamiast pietruszki, której nie lubię dodałam 1/2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego (czarnuszka z suszonymi pomidorami). Mam nadzieję, że będzie pyszna.

    z pozdrowieniami, Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, a mi się nie chce za obiad zabrać. Może wpadnę do Ciebie na polentę :) ?

      Usuń
    2. ZAPRASZAM !! do tego będzie duża misa sałatki greckiej z fetą i oliwkami, żeby było totalnie międzynarodowo-kolorowo :-)

      Usuń
    3. oooo , już się głodna zrobiłam :)

      Usuń
  5. Genialny pomysł! muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna zrobic ja z czosnkiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, a czym można zastąpić pietruszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać np. koperek lub świeżą kolendrę

      Usuń
  8. A ser koniecznie musi być??

    OdpowiedzUsuń
  9. A na czym ty to grilujesz?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! To muszę sobie taką sprawić:)

      Usuń
  10. Małgosiu,
    Dwie szklanki wody są do przygotowania bulionu? czy raczej powinnam użyć dwóch szklanek wody po prostu + ugotować dwie szklanki bulionu warzywnego?

    OdpowiedzUsuń