niedziela, 22 grudnia 2013

Dressing miodowo - ziołowy na bazie oleju rzepakowego

Dressing miodowo - ziołowy na bazie oleju rzepakowego


Dziś mam dla Was coś specjalnego!
Dressing miodowo - ziołowy na bazie oleju rzepakowego do doskonały dodatek do sałatek, oraz marynata do mięs.


Osoby, których dieta bogata jest we wszelkiego rodzaju sałatki doskonale wiedzą, że dobry dressing to podstawa. Wystarczy stworzyć sałatkę z tego co lubimy najbardziej, a  mój dressing podkreśli jej smak i  nada charakteru. 
Olej rzepakowy jest naturalnym konserwantem dzięki czemu niezużytą ilość dressingu możecie przelać do słoika i  bezpiecznie przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Przypuszczam, że większość z Was jako bazę większości dressingów i sosów winegret stosuje oliwę z oliwek. Ja proponuję to zmienić na nasz polski olej rzepakowy.
Dlaczego ?
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy jak najczęściej stosować go w naszej kuchni do przygotowania potraw. Nie wiem czy wiecie, ale olej rzepakowy zawiera prawie trzy razy więcej kwasów Omega-3 niż oliwa z oliwek.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.
Macie jeszcze jakieś wątpliwości ? :) 

Dressingu możecie użyć także jako marynaty do mięs. Doskonale pasuje do drobiu.
Filet kurczaka zanurzony w moim dressingu na 4-5 godzin i wrzucony na grilla jest po prostu bajeczny. 


Składniki:

* 20 łyżek oleju rzepakowego 
* 5 łyżek soku z cytryny
* 5 łyżek płynnego miodu
* pół łyżeczki soli morskiej
* szczypta  ostrej papryki lub odrobina drobniutko posiekanej papryczki chili
* 2 listki świeżej bazylii (drobniutko posiekane)
* 4 listki świeżego oregano (drobniutko posiekane)
* szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wszystkie składniki wkładamy do słoika i potrząsamy intensywnie, aż dokładnie się połączą.

 1 łyżka stołowa dressingu do ok. 80 kcal



12 komentarzy:

  1. Prezentuje się znakomicie. W pierwszy dzień świąt planuję podać pieczoną kaczkę na obiad i wykorzystam ten dressing do sałatki :)
    Pozdrawiam, Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dziś do obiadu sałatkę z tym dressingiem i wyszło super ! Dressing robi cały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Gosiu:) pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak myślisz,czy z suszonymi ziołami też będzie smacznie czy trzeba będzie wzbogacić jakoś smak?..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, aczkolwiek ja mam zawsze problem z suszonymi ziołami bo czuje je na języku i to mi przeszkadza :)

      Usuń
  5. właśnie jem sałatkę z tym dressingiem :) PYCHOTA :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten dresing jest po prostu genialny :) dodaje sobie do warzywek gotowanych na parze :) rewelacja :) daje tylko troszkę mniej miodu bo jakoś za słodko mi było ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można zamiast miodu użyć ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przypadku tego dressingu niestety nie miód go zagęszcza

      Usuń
    2. można użyć musztardy w celu zagęszczenia-też będzie pyszne

      Usuń
  8. A skad o tej porze wziasc lejacy miod? Kazdy naturalny ktory mam dawno sie zkrystalizowal i nawet po podgrzaniu ma grudki ktore nie chca sie rozpuscic. Robilam wczoraj ten dresing i z takim miodem nie za bardzo smakuje. Co mozna dac zamiast miodu? Moze byc syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń