środa, 18 grudnia 2013

Prosty przepis na kruche pierniczki na ostatnią chwilę !


Pieczenie pierniczków na święta to ogromna frajda nie tylko dla dzieci, aczkolwiek dzieci wyjątkowo lubią angażować się w świąteczne przygotowania :)
Ja w tym roku postanowiłam upiec furę pierników ku uciesze moich małych pomocników. To co Wam dziś prezentuję to pierwsza tura.
W piernikach najfajniejsze jest to, że ich zapach unosi się nie tylko w dniu w którym pierniczki pieczemy, ale i przez kolejne 2-3 dni. Ten zapach tworzy niesamowity przedświąteczny klimat.
Moje pierniczki możecie upiec na ostatnią chwilę. Są kruche i delikatne. Nie musicie czekać, aż zmiękną. Są gotowe do zjedzenia od razu :)
Polecam,

Pierniczek choinka o wadze 20 gramów ma ok. 70 kcal 

Składniki:
* 1 kg mąki pszennej
* 300 gramów masła
* 250 gramów cukru
* 250 gramów płynnego miodu
* 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
* 2 łyżeczki cynamonu
* 4 łyżki gorzkiego kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 żółtka
* 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany


1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do masy miodowej i dokładnie mieszamy.
3. Z masą miodową mieszamy również roztrzepane żółtka.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masę korzenną wlewamy do mąki, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
5. Ciasto można rozwałkować od razu lub schłodzić w lodówce. Rozwałkowujemy na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu 7-8 minut.
8. Do dekoracji użyłam gotowych lukrów Dr. Oetker.


135 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja użyłam lipowego ale może być wielokwiatowy, spadziowy ..... jaki lubisz i jaki masz w domu. Musi być płynny.

      Usuń
    2. ja też lipowy. a w punktach przepisu jest 1,2,3,4,5,6,8

      Usuń
  2. Gdzie można kupić takie puszki na ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje mam po innych ciasteczkach, ale myślę, że w większych marketach można dostać.

      Usuń
    2. Widziałam w pepco (3 sztuki w zestawie) i w kik (pojedyńcze).

      Usuń
  3. Gdzie można kupić takie puszki na pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie można kupić takie foremki? nie umiem znaleźć:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komplet foremek : ludzik, skarpeta i choinka kupiłam w Empiku.Zestaw kosztuje 11,99 zł. Domek wycinałam sama nożem.

      Usuń
  5. moje pierniczki już prawie zjedzone :) ciekawe czy twoje dotrwają do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci już trochę wyjadły. Upodobały sobie szczególnie ludziki :) Ale wczoraj dorobiłam kolejną porcję :)

      Usuń
  6. Piękne! U mnie dziś też dekorowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie dziś też czeka Dekorowanie. Wczoraj piekłam do 22-giej. Ale już się zregenerowałam, właśnie wróciłam od fryzjera :)
      Zapraszam na facebook'owy profil .

      Usuń
  7. Ojejku, jakie piękne! :) Uwielbiam dekorować pierniczki nawet bardziej niż je piec. Nigdy nienudząca się zabawa praktykowana od dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że ja też wolę dekorować. Od dziecka lubiłam takie zabawy :)

      Usuń
  8. ze mnie takie beztalencie do pieczenia i dekorowania aż wstyd się przyznawać :P Twoje pierniczki wyglądają smakowicie, może spróbuję tym razem tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ten przepis jest tak prosty, że na pewno Ci się uda :)

      Usuń
  9. Twoje pierniczki są urocze :) Ja akurat ciasteczek nie robiłam, zrobiłam przekładane ciasto piernikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ile pierniczków wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dużo :) zależy też jakie masz foremki ale żeby w przybliżeniu podać Ci ilość to z jednego przepisu przy drugiej turze wyszło mi 7 dużych domków, 12 choinek i 14 ludzików. Na facebooku mam zdjęcie ilości ciasta z jednego zagniecenia.

      Usuń
    2. no bo właśnie zastanawiam się nad pomniejszeniem składników o połowę, kilogram mąki brzmi jak mnóóóstwo pierniczków :)

      Usuń
    3. mi wyszło z tego przepisu dokładnie 222 małych pierników :)

      Usuń
  11. Ależ masz już pięknie ozdobione pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam. Pyszne, juz robimy. Moje dzieciaki maja 5i prawie 7 lat. Lubia wszelkie pieczenia I gotowania po polsku. Mieszkamy w Kanadzie, wiec internet jest lacznoscia. Pozdrowienia Malgosiu. xxxtez Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Cię serdecznie ! Mam rodzinę w Toronto i Calgary. Skąd dokładnie jesteś ?

      Usuń
  13. czym nałożyłaś lukier? trzeba mieć jakiś specjalny przyrząd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłej plastikowej strzykawki lekarskiej (bez igły oczywiście). Lukier wkładałam do środka przy pomocy końcówki od małej łyżeczki. Trochę z tym zabawy jest :)

      Usuń
    2. Możesz też nalać do woreczka foliowego i obciąć różek

      Usuń
  14. Jak długo pierniczki zachowają swoją świeżość? czy dzisiaj zrobione przetrzymają do świąt? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ! Przetrwają jak najbardziej. Przechowuj je tylko w zamkniętym pojemniku. :)

      Usuń
  15. Jak długo pierniczki zachowają swoją świeżość? Czy dzisiaj zrobione przetrwają do świąt? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne te Twoje pierniczki! Udało się zrobić 26 szt. do obdarowania wszystkich:)?

    OdpowiedzUsuń
  17. Jesteś idealną,wspaniałą kobietą...pedantyczna i b zdolna

    OdpowiedzUsuń
  18. Ilu procentowa ma być ta słodka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  19. czy konieczne jest użycie płynnego miodu? skoro będzie podgrzewany to nawet i ten twardy zmieni się do postaci płynnej, czy w związku z tym nie jest to obojętne jakiego miodu użyjemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za szybką odpowiedź! zamierzam dziś wypróbować Pani przepis, bo jest inny niż te, z których dotychczas korzystałam i ciasteczka pięknie wyglądają :) moim małym pomocnikom na pewno przypadną do gustu :)

      Usuń
  20. A czy te puszki do przechowywania pierników powinny być metalowe czy mogą być plastikowe/plastikowe pojemniki czy to jednak różnica?

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu a gdzie można kupić taką silikonową stolnicę, czy jest droga?

    OdpowiedzUsuń
  22. A czy taką silikonową stolnicę/mate z Ikei mozna wkładać do piekarnika tj.piec na niej jak na blaszce?
    I jeszcze, jak grube ma byc ciasto po rozwałkowaniu bo nigdy nie robiłam jeszcze pierniczków?

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeśli chce mniej tych pierników to wystarczy, że zmniejszę o połowę ilość składników ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy do "zagniatania" można użyć miksera (tych końcówek spiralek) czy trzeba to zrobić ręcznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ręcznie. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić.

      Usuń
  25. a mogę przygotować ciasto dzień wcześniej niż chcę piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam. Ciężko powiedzieć.

      Usuń
    2. Tak można! Pierniki wychodzą super, właśnie dziś upiekłam z podwójnej porcji (lata doświadczeń) - choć mam nieco inny przepis, też są pyszne. Jutro lukrowanie! pozdrawiam Dana

      Usuń
  26. Jaka ilość do zjedzenia jest dozwolona w ciągu jednego dnia ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  27. ten gotowy lukier chyba nie jeest zbyt zdrowy.... czy to nadal zdrowy tryb życia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o masz ......
      nie musisz go dodawać, w ogóle możesz nie robić pierników bo to cukier, mąka i masło,
      sory że się unoszę ale od lukru raz na rok w święta świecić nie zaczniesz,

      Usuń
    2. po prostu zamiast gotowego zrobie sama

      Usuń
  28. a ta śmietanka płynna to jaka ma być 12%, 18% czy 30% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było wyżej że 30% :)

      Usuń
  29. a po jakim czasie od upieczenia pierniczki zmiekna? ile dni przed swietami mozna je upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki są miękkie od razu. Polecam zamrozić i wyjmować tyle ile jest się w stanie zjeść. Odgrzewać można albo w piekarniku albo kładąc na grzejnik.

      Usuń
  30. A czy mozna zastapic make pszenna maj0ka orkiszowa? Albo zrobic 50/50?

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy z bezglutenowej mąki i sody zamiast proszku do pieczenia też wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem Ci odpowiedzieć ponieważ nie testowałam z bezglutenowej mąki.
      Proszek do pieczenia bezglutenowy kupisz w każdym sklepie eko.

      Usuń
    2. Dziękuję. Spróbuję z mniejszą ilością składników i dam znać :)

      Usuń
    3. I spróbowałam. Użyłam mąki ryżowej. Ciasto nie jest tak plastyczne, jak w przypadku mąki pszennej, wyrabia się trudniej, pierniki trzeba ostrożnie przenosić na blachę, bo są bardzo kruche. Jednak w smaku są pyszne. Zrobiłam na próbę z pół kilograma mąki, ale moje chłopaki "na spróbowanie" zjedli połowę.
      Dziękuję za przepis :)

      Usuń
  32. Małgosiu!!!!pierniczki z twojego przepisu sa pyszne.kruche pachnace poprostu pycha.moje dzieci niemoga sie nimi najesc.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakują :) Ja robię jutro z dziećmi :)

      Usuń
    2. Małgosiu czy już dziś robiłaś na święta? Zamierzam właśnie jutro piec i się zastanawiam czy będą dobre

      Usuń
  33. no własnie niewiem czy jeszcze niebedzie trzeba ich dorobic!!!!troche dziewczyny rozdały rodzinie i tak pomalu nam znikaja ale pewnie ruszymy jeszcze z produkcja:-)świetny przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. A ile mniej więcej wyjdzie sztuk z takiej porcji składników?
    I czy ewentualnie mąkę pszenna można zastąpic orkiszową albo żytnią?

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam z orkiszowej typ. 700 - wychodzą super. Z żytniej nie piekłam ale też myślę wyjdą ;)

      Usuń
    2. piekłam pierniczki w sobotę :) wymieszałam po połowie mąkę orkiszową z żytnią razową...w smaku wyszły genialne :) trochę są pomarszczone, nie idealnie gładkie ale przepyszne :) wszyscy, którzy próbowali są zachwyceni.
      wyszło ich naprawdę sporo, ale jutro robię znów bo zostało dosłownie kilka do porannej kawy ;)

      Usuń
  35. Małgosiu ile pierniczków wychodzi z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wielkości pierniczków, ale kilkadziesiąt. Generalnie z jednej porcji bardzo dużo.

      Usuń
  36. Małgosiu, piszesz że dziś miałaś robić pierniczki.Czy one wytrzymują tyle do świąt?Bo ja zrobiłam właśnie wczoraj i tak się zastanawiam nad tym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki wytrzymają do wakacji ;))
      Co roku robię hurt i jeszcze latem dzieciaki wyjadają :))

      Usuń
  37. Dziękuję :) Pierniczki są przepyszne. Właśnie skończyłam je piec i chyba nie mam na razie siły na dekorowanie. Zostawię sobie tę przyjemność na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uff, zrobione :) młody (3 lata) miał radochę, połowę pierniczków wyciął sam, w związku z tym są prawie same misie, a choinka nie cieszyła się powodzeniem ;)
    Zrobiłam według twojego przepisu, tylko dałam o połowę mniej cukru, a i tak są nieprzyzwoicie słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki. Wyszły aromatyczne i pyszne, ale chyba za cienko wałkowałam ciasto i są twarde - myślisz Małgosiu, że zmiękną jeszcze do świąt w zamkniętej puszce? A raczej puszkach, bo wyskoczyło mi ich 120 sztuk ;) Także naprawdę za cienko, no ale człowiek uczy się na błędach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za cienko rozwałkowałaś a piekłaś tyle ile w przepisie więc za bardzo je wysuszyłaś.
      Zmiękną do świąt ;)

      Usuń
    2. To super. Pachnie cały dom :)

      Usuń
  40. Gosiu czy te pierniczki wyjda z maki pszennej razowej?

    OdpowiedzUsuń
  41. Witaj Małgosiu, a pierniczki kłaść na papierze i do pieczenia, czy jakoś inaczej.
    Dziękuję, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu dziekuje za ten przepis pierniki wyszly przepyszne a nasz syn 2lata 3m. mial ogromna frajde z walkowania wycinania i zdobienia.

    OdpowiedzUsuń
  43. Zastanawiam się nad tą śmietaną. Bo raz widzę że 12% a raz że 30%. Więc nie wiem jaka będzie lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  44. Wypróbuję Twój przepis. Mam co prawda przepis na pierniczki a'la Ikea ale one trochę dłużej muszą poleżeć, no i jestem ciekawa tych. I też z pieczeniem zeszło mi się do 22:))) Pozdrawiam słodko :)))))

    OdpowiedzUsuń
  45. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  46. Małgosiu, czy mozna zamiast cukru dodać więcej miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zaburzy konsystencję bo miodu objętościowo będzie więcej. Wtedy mąki będzie potrzeba więcej.
      W ogóle proporcje będą inne.

      Usuń
  47. Napisz proszę na jaką grubość Ty rozwałkowałaś swoje ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cienko rozwałkowuję bo ciasto w piekarniku przyrasta.
      Rozwałkowuję cienko na silikonowej stolnicy i podważam nożem.
      Myślę że na ok. 3-4 mm

      Usuń
  48. A jak z połowy porcji to ile żółtek? :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Jakiej wielkości miala pani opakowanie przyprawy do piernika ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie mam pojęcia. Standardowe ze sklepu, a ile tam jest gramów to nie wiem ;)

      Usuń
  50. Witam. Pierniczki wyszły pyszne. Zamroziła i czekają do świąt :) dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  51. A kiedy najwcześniej mogę je zrobić, żeby na święta były idealne? :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. 10 pierniczków to aż 700 kcal?! Zjeść 10 sztuk to żaden problem. Oj, trzeba się będzie jednak pilnować święta :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Help!!! :)
    Czy tylko 3 żółtka na cały kilogram mąki naprawdę wystarczą??? Wczoraj robiłam ciasto według Twojego przepisu i musiałam dodać 4 dodatkowe żółtka i masę śmietany, ponieważ ciasto było zbyt suche i w ogóle nie chciało się scalić... :( Czy masę miodową trzeba całkowicie schłodzić? Zastanawiam się, ponieważ moja po ustygnięciu zrobiła się bardzo gęsta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis rodzinny, w naszej rodzinie robiony co rku od lat. Poza tym testowany prze moich czytelników. Zawsze wychodzi. Nie wiem czemu Tobie nie wyszło.

      Usuń
  54. Małgosiu proszę podpowiedz: 250g płynnego miodu - ile to łyżek? Nie mam wagi kuchennej a bardzo chciałabym wypróbować przepis! Dziękuję za pyszne inspiracje i z niecierpliwością czekam na książkę! Pozdrawiam - Aga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj łyżek to nie powiem. To pełna szklanka.

      Usuń
    2. Szklanka miodu nie może ważyć tyle, co szklanka wody. To będzie raczej 3/4 szklanki, jak nie mniej.

      Usuń
  55. Ksylitol zamiast cukru moze być- prawda...?

    OdpowiedzUsuń
  56. Małgosiu a czy te pierniczki wykonane z mąki orkiszowej różnią się jakoś smakiem lub konsystencją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z jakiej najbardziej polecasz mąki zrobić?

      Usuń
  57. a miód może być skrystalizowany , bo płynny mam jeszcze nie otwarty a mam jeszcze połowę skrystalizowanego

    OdpowiedzUsuń
  58. Czy mogę je zrobić w tą środę i będą ok?

    OdpowiedzUsuń
  59. Pierniczki pyszne. Znikają z pojemników w zastraszającym tempie i obawiam się, że przed świętami powtórzymy przepis. Dziękuję i gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  60. Zrobiłam wczoraj, mam małe foremki (takie, które były dołączane do pierniczków Dr. Oetker) i z całego przepisu wyszło mi 7 dużych blach - całe mnóstwo pierniczków, ważą 9-10 g sztuka :) Polecam przepis, pierniczki są pyszne, wzięłam dziś do pracy na małą degustację ;)

    OdpowiedzUsuń
  61. Hej :) czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawiniete w lodówce w foli?

    OdpowiedzUsuń
  62. Gosiu a wiesz może ile wagowo wychodzi tej przyprawy? Bo w sklepach są różne opakowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie wiem. Zawsze sypię całą torebkę nie patrząc na wagę.

      Usuń
    2. Ja też mam taką dużą torebkę z przyprawą jak na całą blachę piernika i też nie wiem ile odsypać do pierników...

      Usuń
  63. A jeśli chcę polać je białą czekoladą to dodać coś do niej czy nie? Bo nie wiem czy ona mi zastygnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Po prostu rozpuść ją w kąpieli wodnej.

      Usuń
  64. Małgosiu a ksylitol można wykorzystać do tego przepisu zamiast cukru? Bo zauważyłam że rozpuszcza się on nieco gorzej niż cukier, ale czy tu ma to znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
  65. Małgosiu zrobiłam ciasto według przepisu Ale strasznie się kruszy ciasto, nie idzie go rozwałkować :( co moge dodać aby uzyskać odpowiednią konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
  66. trzeba bardzo długo wyrabiać, mi też na początku się kruszyło ale wyszły. Mam inny problem od razu po upieczeniu były miękkie,zamknęłam je w puszce po pół godz próbuję i już są bardzo twarde, prszypominają kruche ciastka a nie pierniki( gdyby nie przyprawa) czy one zmiękną? pogryźć się da, ale tak jak mówię są bardzo twarde, wszystko robiłam wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
  67. o idealny dla mnie, ja nigdy nie mam czasu :)

    OdpowiedzUsuń