poniedziałek, 2 grudnia 2013

Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce

Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce

W ciągu ostatniego miesiąca otrzymałam sporo maili z prośbą o więcej przepisów na dania fit, oraz lunch boxy, czyli do zabrania do pracy lub na uczelnię.

Część z Was ma w pracy możliwość podgrzania i prosi o dania na ciepło (ja odchudzając się jadłam o 13-tej właśnie na ciepło), część nie ma np. studentki na uczelni  i początkowo zastanawiałam się jak Was pogodzić i zdecydowałam, że będą dania i na ciepło i na zimno :) 
Zgodnie z prośbami będę również podawała wagę dania :) 

W związku z tym zapraszam na pierwszy przepis w nowym cyklu Przepisy FIT: Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce.
Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. Marynata nadaje mu głębokiego i wyrazistego smaku. No i najważniejsze ! Jest soczysty, a to w kurczaku najważniejsze.
Zielona sałatka to kaszka kuskus z grillowanymi zielonymi warzywami. Bardzo lekka, świeża i aromatyczna.
Do przygotowania tej sałatki używałam pełnoziarnistej kaszki kuskus ze sklepu ze zdrową żywnością.
To danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, jeśli macie gdzie go podgrzać, lub jako lekka obiadokolacja jak już z pracy wrócicie.
Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.
Cały posiłek ma tylko ok. 400 kcal, ale  gwarantuję Wam, że na długo zapewni uczucie sytości. 

Pamiętacie układ posiłków? Jak układać posiłki, aby metabolizm był na właściwym poziomie. Dla nowych osób podaję link do cyklu Jak zgubiłam 13 kilo w 6 miesięcy.


Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce


Kaloryczność:

 Kurczak widoczny na zdjęciu (96 gramów) ma ok. 120 kcal 
Porcja sałatki widoczna na zdjęciu (295 gramów) ma ok. 280 kcal 
Całe danie ma więc ok. 400 kcal 

Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce
Składniki dla 2 osób:  

 * 180 gram fileta z kurczaka

Do marynaty:   
* 2 łyżki oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami (ja używam z pomidorów Smak)  
*sól
* szczypta kurkumy 
*1 ząbek rozgniecionego czosnku
* pół łyżeczki imbiru
* pieprz cytrynowy

1. Do oliwy dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, kurkumę i imbir. Mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy fileta z kurczaka. 
2. Na koniec oprószamy pieprzem cytrynowym i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie kurczaka wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową (suchą, kurczak ma na sobie oliwę z marynaty!) i grillujemy z każdej strony.
Jak sprawdzić czy już jest dobry?
Jeżeli po bokach nie widać surowego mięsa (różowego) kurczak jest gotowy. 

marynata do piersi z kurczaka
W tym czasie przygotowujemy zieloną sałatkę.  

Składniki:
* jedna mała cukinia 
* 2 łodygi selera naciowego
*szklanka pełnoziarnistej kaszki kuskus 
* bulion drobiowo-warzywny 
* łyżeczka oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami
* sól 
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 1. Kaszkę kuskus zalewamy bulionem (jeden centymetr powyżej poziomu kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
2. Cukinię i selera naciowego kropimy w kostkę lub kawałki i grillujemy na patelni grillowej posmarowanej oliwą. Polecam użyć kuchennego pędzla silikonowego. Solimy.


Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce
3. Grillowane warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do kaszki kuskus. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce
Przepisy FIT : Soczysty grillowany kurczak podany na zielonej sałatce



 

90 komentarzy:

  1. oby częściej były takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie był wczoraj bardzo podobny obiad. Grillowany kurczaczek, dużo warzyw i brązowy ryż zamiast kaszy, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dawno brązowego ryżu nie jadłam :) narobiłaś mi ochoty :)

      Usuń
    2. A właśnie a propos brązowego ryżu, to jaki najlepiej wybrać? Gotowałam ze dwa razy i zawsze był jakiś taki twardy i jakby z łuskami :(

      Usuń
  3. pyszna kompozycja. a kurczak wygląda bardzo soczyście! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie sie prezentuje , tak wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  5. soczystość widać nawet na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha, takiego kurczaka uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) filet jak jest soczysty to jest pycha ! :)

      Usuń
  7. Pyszne, zdrowe danie :) Uwielbiam kurczaka w połączeniu z kus kusem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie mam grilowanej patelni,Czy usmażenie kurczaka i warzyw na zwykłej patelnii będzie miało wpływ na smak potrawy?Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie będzie miało wpływu. Musisz tylko użyć patelni teflonowej lub z powłoką nieprzywierającą i posmarować ją minimalną ilością oliwy. Najlepiej użyć pędzelka silikonowego lub rozsmarować oliwę przy pomocy ręcznika papierowego. Nie będziesz miała charakterystycznych rowków :)
      Pozdrawiam,

      Usuń
    2. Co daje (poza rowkami) patelnia do grillowania? Ja tez takiej nie mam, widze, ze u Ciebie calkiem sporo dan wlasnie grillowanych, w zwiazku z czym zastanawiam sie, czy by takiej sobie nie sprawic. Ale jesli rownie dobrze mozna smazyc na teflonowej... Zanim wydam pieniadze na kolejny przedmiot, ktorego nie mam gdzie trzymac, wolalabym poznac jego zalety i wady. Moglabys napisac cos wiecej? Dlaczego Ty uzywasz wlasnie takiej?

      Usuń
  9. fajny pomysł, ale w przekroju ten kurczak wygląda na lekko niedosmażonego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIE NIE, kurczak jest wysmażony ale nie przesmażony. Jest soczysty.

      Usuń
  10. świetny przepis- u mnie również grill rządzi w kuchni :)
    robie się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  11. kapitalny blog, wlozylas w niego duzo serca i to widac :). Dziekuje za super prace!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis mam tylko pytanie bulion robisz zapewne sama i mogłabyś napisac jak go przygotowujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przepis jest tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/05/solidna-podstawa-zup-i-sosow-wywar.html
      KATEGORIE PRZEPISÓW / OBIAD

      Usuń
  13. Rewelacyjny przepis. Mąż jest zachwycony i właśnie zrobiłam mu porcyjkę na jutro do pracy :) Jedno pytanie Asiu - obierasz seler ze skórki?? Ja pokroiłam ze skórką i też wyszło super...

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, dziś robiłam i własnie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zabieram to danie do pracy i jem na zimno, fileta kroję w paseczki i jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten przepis jest super a piers jest naprawdę boska Dziękuję bardzo jutro na obiad gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zaglądam codziennie i codziennie znajduję jakąś inspirację:)
    To danie też gościło już na talerzach.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem Twoja :) Własnie wypróbowałam pierwszy przepis na obiad :) MNiam, mąz będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jestem Twoja :) Własnie wypróbowałam pierwszy przepis na obiad,mmmm ... Tego mi bylo trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj, Przepis super !!!! :D Mam tylko pytanie co do kus-kusa, czy może być zwykły? Czy on jest dużo bardziej kaloryczny od pełnoziarnistego? Nie mam akurat gdzie takiej kaszy kus-kus (pełnoziarnistej) kupić a przepis wygląda rewelacyjnie i chciałabym go wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć zwykłego kuskusa, kaloryczność jest ta sama, różnica ,między zwykłym a pełnoziarnistym jest w wartościach odżywczych

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Dzisiaj będzie zwykły ale przy najbliższej okazji na pewno zakupie pełnoziarnisty

      Usuń
  21. Przepis super :) Ale z tych proporcji to chyba bedę miała obiad na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, wlasnie zjadlam to arcydzielo ;) tylko uzylam kaszy jaglanej i masla klarowanego zamiast bulionu (nie mialam).. przepyszne!! nawet maz,ktory nie jada takich tworow jak kasza byl zachwycony (gdy kazalam mu zgadnac co je to powiedzial,ze kalafior z cukinia :D
    OGOLNIE TO JESTEM ZACHWYCONA TWOIMI PRZEPISAMI, DZIEKUJE!! Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również użyłam kaszy jaglanej (brak kuskusu w domu :-)
      wszystko zgrillowałam na grillu elektrycznym. super przepis. dziękuję.
      jutro w planie Twój dorsz w sosie szpinakowym. coś mi się wydaje że na dłużej się z tą stroną zaprzyjaźnię :-)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  23. Mam pytanie o ilość kaszy kuskus. Czy chodzi o szklankę suchej kaszy czy gotowej?

    OdpowiedzUsuń
  24. To całkiem sporo tego jedzenia, tylko mięsa trochę mało:).
    Ale danie super! Proste ale smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  25. DOPIERO NIEDAWNO ODKRYLAM PANI BLOGA JESTEM ZACHWYCONA.JESTEM MAMA 6-MIESIECZNEJ CÓRECZKI CHCE WRÓCIĆ DO FORMY CZUĆ I WYGLADAC LEPIEJ:DZIS BYŁO DANIE Z PIERSI I Kuskus WCZORAJ ZIElONA ZUPA,JUTRO KOLEJNY PRZEPIS.DZIĘKUJE ZA PIĘKNE INSPIRACJE:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyszło mi trochę bardziej... żółte :D
    I dodałam marchewkę z bulionu, który gotowałam na szybko, ale czasu nie było na cackanie się z takim super hiper wypasionym ;) Nawet przekonałam się chyba do cukinii :) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Pani Gosiu,czym mogę zastąpić selera naciowego, ponieważ niestety mam na niego alergię :-( ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo koprem włoskim albo większą ilością cukinii

      Usuń
  28. Czesc!
    mam taki problem, nigdzie nie moge dostac pieprzu cytrynowego, czym go zastapic?
    podobny problem mam z papierem pergminowym...

    OdpowiedzUsuń
  29. witam gdzie można kupic taka kasze kus kus? :)

    OdpowiedzUsuń
  30. w każdym spożywczym sklepie

    OdpowiedzUsuń
  31. zakochałam się w tym kus-kusie ....

    OdpowiedzUsuń
  32. Witaj ;) od jakiegoś czasu korzystam z Twoich przepisów i są świetne :) mam pytanie odnośnie tej potrawy, a dokładnie o ilość kaszy kuskus, której należy użyć. Mam na myśli szklanke, czyli 200 g, 250g? Przepraszam za takie pytanie ;) a drugie moje pytanie odnosi się do bulionu, otóż nie zrobiłam go jeszcze.. Czy mogę po prostu zalać kaszę wodą z przyprawami? Aha i jestem w posiadaniu kuskusu z firmy Halina. Nie jest on bardzo tragiczny w porównaniu z tym, którego Ty używasz? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka kuskusa zaważy ok. 180 g samej kaszy,
      bulion zrobisz w pół godziny, wrzuć do garnka jakiekolwiek warzywa jakie masz +przyprawy i gotuj pół godziny (czas od zagotowania) na małym ogniu
      kuskus Halina jest ok ;)

      Usuń
    2. Ślicznie dziękuję za odpowiedź :) dostaniesz drugi podobny komentarz też ode mnie, ale jako anonimowy - bo nie byłam pewna czy się wysłał. A powiedz mi jeszcze czy jak sobie ugotuje taki warzywny bulion to czy mogę go zamrozić, np w woreczkach do lodu ? I żeby smak był intensywny ile mniej więcej użyć wody? Dodam że jestem studentką i gotuję dla siebie i chłopaka, więc jakiś dużych ilości tych kostek nam nie potrzeba :)

      Usuń
    3. spokojnie możesz mrozić w woreczkach,
      żeby był bardziej intensywny dużo mniej wody, np. pęczek włoszczyzny na 2 l wody

      Usuń
  33. pysznie wygląda i na pewno smakuje :) ja tak troche z innej beczki ale nie wiem na co sie zdecydowac. chce kupic własnie patelnie do grillowania i zupełnie nie wiem jaka. jedni polecaja zeliwne, drudzy zas teflonowe. jaka wy macie? mozecie pomoc?

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  35. Pycha !! Zaczęłam twój jadłospis dzisiaj i jeśli przede mną więcej takich pysznych dań to WA WA WUMM!!! jak to mówi moja ulubienica z telewizji!

    OdpowiedzUsuń
  36. Danie pięknie się prezentuje! Fajnie też, że jest tak niskokaloryczne - idealne dla osób dbających o sylwetkę.

    OdpowiedzUsuń
  37. Gosiu czy jak zrobię kurczaczka na grillu elektrycznym to muszę go zawijać w folię żeby nie wyszedł suchy? planuję na sobotę zrobić i podać z Twoją sałatką z rzodkiewki i kalarepki (super pomysł :)
    a teraz właśnie się dusi gulasz z indyka, pięknie pachnie mam nadzieję że zasmakuje mojej 2 latce. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, chodzi o to żeby para która wydobywa się z kurczaka, nawilżała go,
      w ten sposób będzie soczysty

      Usuń
  38. Cześć Małgosiu, Mam pytanie czy zamiast kus-kusu może być kasza jaglana ? Lub co innego byś poradziła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być w zasadzie każda kasza,
      mi z pęczakiem też smakuje

      Usuń
  39. Witaj Małgosiu. Czy selera naciowego mozna czymś zastąpuć?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tej porze roku zastąp ogórkiem małosolnym - będzie pycha :)

      Usuń
  40. Zrobiłam kurczaka z kuskusem. Pychotka. Do kuskusu dodałam grillowaną cukinię, z porem i papryką oraz koperkiem bo nie miałam takich składników jak Ty. Wyszło też fajnie. Kurczak wyśmienity. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu pysznościowy posiłek! Największą furorę zrobiła kasza :D Mój mąż który woli na obiad mięsa powiedział że kasza była najlepsza ^^ Całość ogólnie bardzo fajna :) Ja 1/3 kaszy zastąpiłam 1/2 pomidora z solą i pieprzem, mam nadzieję że to nie zmieni zbytnio kaloryczności potrawy :) Polecam spróbować każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  42. marynowanie fileta olejem z suszonych pomidorów rewelacja ,pycha, dziękuję za inspirację Lida

    OdpowiedzUsuń
  43. Super przepisy,będę korzystać,bo muszę zgubić ok.8 kg. Mam nadzieję,że się uda.

    OdpowiedzUsuń
  44. Super. Ja właśnie sporządzam plan oszczędnościowy i zarazem zdrowy, tak więc ten obiad jest idealny i taki w moich klimatach. Jutro będzie test :) Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam, blog jest świetny, właśnie zaczynam przygodę z twoimi przepisami, dziś pierwszy kurczak na zielonej sałatce z kuskusem, wyszło pysznie, dzięki! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  46. dzien pierwszy trwa u mnie na dobre... po drugim śniadaniu mogłabym chodzić po ścianach taki mam zły humor z braku cukru :( ale jestem właśnie po takim obiadku: http://imageshack.com/a/img540/4215/QPSwQU.jpg i czuję że zjadłam coś pysznego ale się nie przejadłam :) mężowi też na pewno posmakuje taka wersja kurczaka :) Zakupy zrobiłam do piątku i wyszło mi niecałe 150 zł więc nie jest źle. Do tej pory potrafiłam tyle wydać na zamawiane jedzenie w 5 dni.. co w skali miesiąca daje mi 600 zł wyrzonych w błoto - SZOK !

    OdpowiedzUsuń
  47. Jutro zaczynam pierwszy dzień z pierwszego tygodnia tylko mam pytanie czy Kus Kus zalewamy gorącym bulionem?

    OdpowiedzUsuń
  48. Asiu mam pytanie w sumie nawet dwa, dopiero "raczkuję" w kuchnie i nie wiele wiem, nie wiele umiem i nie wiele sprzętów posiadam, a więc:
    1) czy oliwę aromatyzowaną suszonymi pomidorami (ja używam z pomidorów Smak) można zastąpić zwykłą oliwą? a jeśli nie to gdzie taką dostanę? w zwykłym markecie?
    2) a co jeśli nie mam patelni grillowej? czy można ją jakoś zastąpić? myślisz, że to konieczność w kuchni?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że chodzi o oliwę z suszonych pomidorów (tę zalewę ze słoiczka), proszę mnie poprawić, jeśli się mylę :)
      a co do patelni grillowej - już padło wcześniej to pytanie, Małgosia odpowiedziała, że można ją zastąpić inną patelnią; trzeba ją wtedy posmarować tłuszczem (najlepiej silikonowym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym)

      Usuń
  49. ojej, najmocniej przepraszam Małgosiu, nie wiem skąd ta"Asia"
    PRZEPRASZAM! :)

    OdpowiedzUsuń
  50. tak sobie myślę, że jest to dobry pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Pani Małgosiu :-)
    ten kurczak jest świetny! stosuję go zarówno w wersji jak powyżej ale również dodaje go do sałatek. Soczysty, mięciutki i świetnie przyprawiony :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. U Nas dzisiaj w wersji z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Super szybki i pyszny obiad a do tego jak syci! Swietny przepis - u mnie z niewielka modyfikacja bo zamiast kurkumy jest curry a zamias pieprzu cytrynowego- ziolowy i kilka kropel soku z cytryny. Uwielbiam Twoj blog!

    OdpowiedzUsuń
  54. Gosiu od pewnego czasu podczytuję Twojego bloga.
    Jestem pod dużym wrażeniem.
    Dzisiaj zrobiłam pierwszy obiadowy posiłek całkowicie z Twojego przepisu.
    Poezja smaków. Jak dla mnie to już kurczaka mogło by nie być.
    Zadowoliłam się samą sałatką.
    Porcja kaszki kuskus to chyba na 4 osoby, bo jeżeli ja mam jeść takie ilości przy moim zapotrzebowaniu kalorycznym ( ok 1500) i chudnąć to Oskar za mało dla Ciebie.
    Jeszcze sprawa najważniejsze danie robi się błyskawicznie.
    Gosiu jestem Twoją fanką na zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  55. Małgosiu porcja kurczaka jest na dwie osoby,a ta porcja sałatki co napisałas to jest tez dla dwóch osob? Jak robię tylko dla siebie to mam wszystkie składniki podzielić na dwa? Tzn kurczak 90 i sałatka tez?

    OdpowiedzUsuń
  56. Ale mi narobiłaś smaka! Magłosi przecież to wygląda tak przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  57. ile gram jest na zdjęciu tej kaszy kuskus?

    OdpowiedzUsuń
  58. Małgosiu, czy mogę jeść obiad na ciepło dopiero o 17.00, a kolację o 20.00? Nie mam możliwości podgrzania w pracy a wolę jeść tak wspaniałe i apetyczne obiady na ciepło. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń