piątek, 13 grudnia 2013

Przepisy FIT: Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika (406 kcal)

Przepisy FIT: Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika

Dziś coś dla miłośników dań bezmięsnych. Bardzo lekkie danie do przygotowania w maksimum 20 minut. Doskonałe na lekką obiadokolację po wyczerpującym dniu, lunch do zabrania do pracy dla osób mających możliwość podgrzania lub weekendowy szybki obiad. Mięsożerni mogą dorzucić tu kawałki grillowanego fileta z kurczaka. 
Tę kompozycję wymyśliłam dokładnie tydzień temu i od razu przypadła mi do gustu. Zasmakowała również mojej teściowej :)
Mam nadzieję, że słoneczna kolorystyka tego dania zachęci Was do wypróbowania. Gorąco polecam :)


Kaloryczność: 

Całe danie waży 286 gramów i ma ok. 406 kcal

Przepisy FIT: Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika
 Składniki dla 1 osoby:

* 60 gramów świeżego makaronu tagliatelle 
* pół średniej cukinii 
* średnia marchewka
* łyżka oliwy z suszonych pomidorów (ja używam Smak)
* 3 suszone pomidory
* kilka kropel soku z limonki
* 1 łyżka pestek słonecznika 
* sól 

warzywne tagliatele z warzyw



























1. Marchewkę i cukinię ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej kuchennej obieraczki.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oczywiście al dente :) Świeży makaron gotujemy 2-3 minuty. 
3. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Solimy i dusimy aż marchewka będzie miękka.

warzywne tagliatele z warzyw

4. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron.Mieszamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i smażymy chwilę ( około 1 minuty).
5. Danie wykładamy na talerz. Posypujemy uprażonymi wcześniej na gorącej patelni ziarnami słonecznika.

























Przepisy FIT: Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika

53 komentarze:

  1. Same składniki, które uwielbiam :) Na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś zrobiłam warzywne spagetti z warzywami "pociętymi" w ten sposób(marchewka, pietruszka, seler, cukinia i por); też było pyszne :) wszystko wygląda wtedy bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci,że ja ostatnio jestem ogromną fanką warzywnych spaghetti. Dorzucam do tego jakieś podprażone ziarna i smakuje MEGA :-) nawet bez makaraonu czy kaszy

      Usuń
  4. Robie takie ale nie wpadłam na dodanie slonecznika ;) moja córcia uwielbia spaghetti z marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prażony słonecznik fantastycznie podkreśla smak:-)

      Usuń
  5. o matko, ależ to pięknie wygląda! aż szkoda ruszać:)- ja bym się tak gapiła bez końca...:P

    OdpowiedzUsuń
  6. mam nadzieje, ze jak uzyje oliwy z oliwek to smak sie calkiem nie popsuje?

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne danie. polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam wczoraj na obiad, palce lizać i rzeczywiście smak podkreślony po dodaniu prażonego słonecznika, dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Małgosiu,
    Od kilku dni podczytuję Twojego bloga i nie mogę sie odkleić ;-)
    Dzis na obiad było to słoneczne tagliatelle (nie mogłam znaleźć świeżego makaronu, więc użyłam pełnoziarnisty Lubelli) - przepyszne !!
    Śledzę Twoje jadłospisy i na pewno zaprzyjaźnię się z nimi na dłużej ;)
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy jeśli zamiast świeżego użyję zwykłego suchego makaronu to ilość ta sama - 60 g na osobę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, Małgosia! Mmm..ta marchewka i mmm..te prażone pestki...bomba! Makaronu dałam 4 gniazdka, bo 40g (2 gniazdka) to mi się wydało zbyt mało - wtedy byłyby raczej warzywa z makaronem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dziś na obiad. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejny już wypróbowany Twój przepis Małgosiu. Wyszło bardzo smacznie :)
    Na śniadanie było dzisia pesto i pasta jajeczna...a teraz popijamy z Mężem kawkę i zajadamy babeczki orkiszowe z czekoladą.
    Uzależniłam się od Twoich przepisów Małgosiu!
    Pozdrawiam słonecznie z Gdyni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Patrząc na ten przepis nie sądziłam, że to będzie aż tak pyszne!!!!!
    Ten słonecznik.... mmm...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszniaste, dziękuję za przepis! :) Małż powiedział, że smakuje jak w najlepszej restauracji :)

    A myślisz Małgosiu, że w wersji z kurakiem będzie ok? Jakich przypraw wtedy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, zamarynuj fileta w czosnku, oliwie i koperku

      Usuń
  17. Uwielbiam to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobione, zjedzone, REWELACJA ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności ;-) dzieciaki zajadaly z apetytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda pięknie. Ja lubię kolorowe jedzenie, chociaż nie zawsze jest smaczne. Ale to danie jest po prostu przepyszne. Uwielbiam to danie. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgoisu, dzisiaj po dłuższej przerwie zrobiłam pyszne tagliatelle. Te prażone ziarna słonecznika nadają wspaniały smaczek. Pychotka! Mąż oczywiście stwierdził, że takie obiadki to może jadać codziennie :-) Zawsze tak mówi, jak przygotuję coś z Twojej strony :-)
    Oby tak dalej Małgosiu, widać, że wkładasz w dania dużo serca :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne! Przyznam, że podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, ale gdy zrobiłam, przekonałam się, że jest naprawdę świetne.
    Mam tylko pytanie Gosiu, czy słonecznik nie traci swoich wartości podczas prażenia?

    OdpowiedzUsuń
  23. Jutro planuję to na obiad :) A co proponujesz zamiast suszonych pomidorów ? :) Niestety nie mam dostępu do takich..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są kluczowe w tym daniu, nie bardzo jest czym zastąpić,
      pomiń je po prostu

      Usuń
  24. Prze....prze....przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja nie miałam suszonych pomidorów więc pominęłam a użyłam oliwy z oliwek a także dodałam spory ząbek czosnku. Na koniec oprócz ziaren słonecznika dodałam łyżkę pestek dyni. I wyszło pyszne :) aha makaron pełnoziarnisty tagliatelle Lubella

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu ktos kopiuje Twoje przepisy i publikuje jako swoje -profil na facebook -Smaczne zdrowie i wlasnie ten przepis tagliatelle (19 listopad 2014)

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu jak ci podam linka to bedzie to strona z dostepem do mojego facebooka. Mozesz sobie sprawdzic na facebooku, profil Smaczne zdrowie (ul stawowa, ustron) i na tym profilu jest twoj przepis z dnia 19.11

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nalazłam. Już się skontaktowałam telefonicznie i najgorsze jest to że to jest Pani Dietetyk, pracująca w poradni i publikująca czyjeś przepisy, z czyimiś zdjęciami, jako swoje, bez podania źródła.

      Usuń
  28. Wyglada pysznie :) w sam raz na obiad w taki ponury dzien ;)
    Super te Twoje przepisy! Dzieci sie zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy to danie można przy candidzie? Czy lepiej uniknąć takiego duszenia na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  30. Hmm.. smaczne, głównie dzięki tym ziarnom - dodałam mieszankę sałatkową Kamis: słonecznik,dynia, pinia. Mój mąż niestety nie byłby zachwycony tym daniem, za malo wyraziste. Ale.. ja chyba też mam już dość cukinii :(. Gosiu może masz przepis na jakąś jarską fasolke po bretońsku,gulasz z soczewicy.. Coś zupełnie bez cukinii najlepiej bo mi się strasznie przejadła :). w czwartek spróbuję zrobić sos z pieczonej papryki.

    OdpowiedzUsuń
  31. bardzo dobre danie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pycha pycha. Maz krecil nosem bo cos innego, nowego.. w moj gust jak najbardziej trafilo. Jutro robie znowu.. pojutrze tez :-)))))
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam niedawno dodając baklazana(którego uwielbiam) jako...salatke do obiadu :) mężowi bardzo smakowało

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam.
    Czy mogę cukinię zetrzeć na taglitelle , po porcjować i zamrozić ?
    Czy to danie musi być tylko przygotowanej ze świeżej cukinii ??
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ponieważ nigdy cukinii nie mroziłam. Obawiam się jednak że po rozmrożeniu będzie wodnista i taka "klapciata".

      Usuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam ten przepis. Świetnie nadaje się do zabrania do pracy. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, Nie posiadam obieraczki do warzyw wiec ścieram warzywa na tarce na grubych oczkach. Zamiast makaronu tagiatelle używam makaronu spaghetti pełnoziarnistego. No i doprawiam czosnkiem, słodka papryka i odrobina ostrej.
    Poza tym odkad poznałam ten przepis często dusze cukienie albo marchewke i podaje w formie sałatki do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń