poniedziałek, 16 grudnia 2013

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !

Dziś zdradzę Wam mój sekretny przepis na kapustę, którą serwuję moim gościom w okresie świątecznym lub na sylwestra.
Zawsze jest hitem, nigdy nic nie zostaje i zawsze pada pytanie o przepis :)
Ta kapusta to mój patent i nigdzie takiej nie znajdziecie :)


Kaloryczność:

Porcja widoczna na zdjęciu o wadze 200 gram ma ok. 150 kcal 

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !
Składniki:

* główka czerwonej kapusty 
* pół cebuli
* czubata łyżka smalcu z boczkiem i cebulką Krakowski Kredens. Jeśli nie macie możliwości kupić takiego to zamiennie 100 gram wędzonego boczku (nie parzonego!)
* sól, pieprz, ocet winny jabłkowy, 
* pół szklanki wody 
* szklanka suszonych śliwek (można więcej jeśli lubicie suszone śliwki)

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !
 1. Na patelni rozgrzewamy smalczyk. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż cebulka lekko się przyrumieni. 
2. Kapustę kroimy dowolnie. Można drobno, można trochę grubiej. Solimy, zalewamy wodą.

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !
3. Do kapusty dodajemy smalczyk z cebulką i drobno pokrojone suszone śliwki. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Często mieszamy. 
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Kapusta jest gotowa ;) 

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !

Świąteczna czerwona kapusta z suszoną śliwką ! Świąteczny HIT ! Mój autorski patent !


17 komentarzy:

  1. Uwielbiam suszone śliwki a kapusty w takiej wersji jeszcze nie jadłam :-) Pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz suszone śliwki to koniecznie musisz wypróbować :)

      Usuń
  2. Fajnie, że nie ma tu żadnej zasmażki. Niby jest ten smalczyk ale na tę ilość kapusty nie jest go dużo. Fajny przepis, z chęcią wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis,te wypróbowane są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy śliwki wcześniej moczymy w wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, używasz śliwek suszonych czy wędzonych?
    Wygląda pysznie, chyba wypróbuję.
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzie można dostać śliwki wędzone? bo suszone to widziałam...

      Usuń
  6. ukradłaś przepis mojej rodzinie?? :D
    robię kapustę w ten sposób od lat, dodaję raz śliwki, raz jabłka a raz rodzynki, jednak najczęściej zdarza mi się dodawać wszystko na raz- dzieci tak lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam!!!! Robię taką z pokrojonym w kosteczkę jabłkiem, boczuś wiadomo musi być! :)
    Teraz spróbuję ze śliwką, bo mnie zainspirowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Gosiu
    a tak z ciekawosci dlaczego boczek koniecznie nie parzony?

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja kapusta wyszła gorzka, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń