niedziela, 5 stycznia 2014

Dlaczego warto przekonać się do owsianki i co zauważyłam u siebie po 4 tygodniach stosowania, a następnie 2 tygodniach odstawienia ?

zalety owsianki właściwości odżywcze owsianki Wiosną, latem i wczesną jesienią, 3-4 razy w tygodniu jadłam na śniadanie jogurt z mixem śniadaniowym.  

Umieszczałam go w publikowanych jadłospisach, oraz wiele razy polecałam przy innych okazjach.
Mix składa się z płatków owsianych, siemienia lnianego, pestek słonecznika oraz mieszanki otrębów żytnich i owsianych. To połączenie daje rewelacyjne rezultaty, jeśli chodzi o pracę żołądka. Poprawia perystatykę jelit, usuwa nagromadzone gazy i doskonale działa na cerę.
Na temat działania połączenia mixu z jogurtem otrzymałam on Was dziesiątki maili z podziękowaniami i opisem jak na Was działa.
Dziś chcę Wam polecić coś innego, idealnego na chłodne poranki.

Odkąd zrobiło się zimno zauważyłam, że jogurt z mixem na śniadanie za bardzo mnie schładza.
Potrzebowałam czegoś rozgrzewającego o takim samym działaniu.
Przerzuciłam się więc na owsiankę.
Wiem, wiem ..... powiecie mi, że źle się Wam kojarzy. Że ktoś Was do niej zmuszał w dzieciństwie itd. ale nie ważne jest to co było. Ważne jest to co tu i teraz, więc zapominamy o przyzwyczajeniach i skupiamy się na zaletach owsianki.

1. Tak jak mix śniadaniowy owsianka opiera się na płatkach owsianych. Najlepsze są te naturalne, zwykłe, NIE BŁYSKAWICZNE. 
Płatki owsiane zwykłe, poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej dzięki czemu zachowują najwięcej składników odżywczych.
Są prawdziwą skarbnicą błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, potasu i wapnia.
To dlatego tak świetnie działają na cerę, a zawartość magnezu koi i uspokaja.

2. Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego.
Owies pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ma również działanie przeciwutleniające.
Holenderscy naukowcy już 30 lat temu odkryli jego przeciwcholesterolowe działanie.  Głównym składnikiem owsa, obniżającym poziom złego cholesterolu jest rozpuszczalny składnik ziarna beta -glukan.

(źródło: J.Carter - Żywnośc -Twój cudowny lek).

3. Po 3 tygodniach jedzenia owsianki co drugi dzień zauważyłam efekty na skórze.
Skóra wyraźnie się wygładziła, rozświetliła.
Na święta wyjechaliśmy do rodziców. Po świętach na narty. W święta trochę inaczej jadłam. Podczas wyjazdu na narty mieliśmy zapewnione wyżywienie, więc znów nie gotowałam sama.
Po 2 tygodniach bez owsianki skutki jej braku zauwaźyłam na skórze.
Pojawiło mi sie kilka krostek, a skóra stała się szorstka, zaczerwieniona i jakby podrażniona.
Winę za to zrzucam na zmienione jedzenie i brak owsianki. 
Po tych dwóch tygodniach po raz kolejny przekonałam się, jak ogromne znaczenie dla skóry ma to co jemy. Żaden krem nie da nam takich efektów jak zdrowe, naturalne jedzenie. 

4. Ja owsiankę przygotowuję na mleku. Można ją przygotować również na wodzie.
Można zjeść ją bez dodatków. Można dodać cynamon i starte jabłko, suszone owoce, odrobinę miodu. Siemię lniane i pestki słonecznika.

5. Jeśli nie mieliście styczności z owsianką warto się do niej przekonać, ponieważ :

* jeśli macie kłopoty z cerą, żaden krem nie podziała tak jak owsianka, która zadziała od wewnątrz.
* owsianka świetnie działa na włosy. Regeneruje skórę głowy, sprawia, że włosy stają się błyszczące i mocne.
* zauważycie różnicę na skórze całego ciała.
* błonnik z owsianki reguluje pracę żołądka, poprawia perystatykę jelit. Owsianka jedzona na śniadanie sprawia, że od rana nie macie kłopotów z wzdęciami.
* jest syta. Da Wam energię na 3-4 godziny.

Jak przygotować owsiankę naturalną (bazową) - porcja dla 1 osoby :
* 400 mleka lub wody
* 4 łyżki płatków owsianych
* szczypta soli

1. Na gotującą się wodę lub mleko sypiemy płatki owsiane. Solimy. Gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15  minut.
2. Wyłączamy gaz. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5-10 minut. 

Do tak przygotowanej owsianki można dodać dodatki. 
Ciepła owsianka fantastycznie rozgrzewa i daje energię na cały poranek.

Kaloryczność owsianki bez dodatków to ok.340 kcal
(400 ml mleka 2% - ok.200 kcal; 4 łyżki płatków - ok. 140 kcal) 


Do owsianki przekonał się mój mąż co oznacza, że może się do niej przekonać każdy :)

190 komentarzy:

  1. Owsianka na śniadanie świetna :) Gdy doda się do niej jakieś dodatki typu owoce, to nie ma się ochoty na słodkie przez cały dzień - sprawdziłam na sobie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. A próbowałaś ze startym jabłkiem i cynamonem ?

      Usuń
    2. Owsiankę robię na wodzie i dodaję jabłko, gruszkę albo banana a efekt? Nie mam ochoty na słodkie :-P Mariola

      Usuń
    3. A ja robię taką wypasioną owsianeczkę na mleku z migdałami,rodzynkami i żurawina i dodaje jeszcze troszku gorzkiej czekolady 90 % oooo…i pychaaaa…

      Usuń
    4. Nie lubię mleka czy mogę dodać w zamian jogurt nat lub grecki? Jeśli tak to jaką ilość i jakie owoce można dodawać. Chciałabym, żeby owasianka robiona na wodzie i z dodatkiem jogurtu była moim codziennym śniadaniem ewentualnie szybką przekąską - czy wtedy można zastąpićJogurt np kefirem czy maślanką (chodzi o te zasady zakwaszania i alkalizowania organizmu)

      Usuń
    5. jak najbardziej TAK, do owsianki z jogurtem greckim owoce suszone (morele, żurawina) jak i świeże (banan, kiwi, jabłko)
      jogurt możesz zastąpić zarówno kefirem jak i maślanką a odkwaszająco będą działały owocowe dodatki

      Usuń
    6. A ja wyciskam na płatki owsiane sok z pomarańczy, poczekam aż nasiąkną dociskam soku i na to dwie łyżki jogurtu naturalnego mniam

      Usuń
    7. Ja podobnie jak moje przedmówczynie, po zjedzeniu owsianki z jabłkiem i cynamonem nie mam ochoty na nic słodkiego:) Wcześniej miałam ze słodyczami duży problem, dziń bez batonika był dniem straconym ;)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    8. A suszona zurawina jest zdrowa? Jest slodzona cukrem, wiec juz nie wiem. A uwielbiam wersje owsianki z jablkiem, orzechami wloskimi i zurawina... :)

      Usuń
    9. Właśnie, suszona żurawina najczęściej jest z cukrem. Jutro z rana spróbuję z jabłkiem i cynamonem :) Standardowo jem z bananem :)

      Usuń
    10. A czy prubowałyscie żurawine taką naszą, dziką, bagienną bez cukru trochę ciężko, ale łyżeczka konfitury do owsianki- niebo

      Usuń
  2. witaj,bardzo lubię owsiankę,ale pani dietetyczna odradziła mi owsiankę na śniadanie,co Pani na to? Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka ma dużo błonnika i odradza się ją osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka , trzustki czy jelit. Oraz osobom z chorobą wrzodową dwunastnicy czy żołądka.
      Jeśli żadna z tych dolegliwości Cię nie dotyczy to dziwię się dlaczego Ci odradziła.
      A podała jakiś powód ?

      Usuń
    2. dlaczego nie mogą pić jej osoby z problemami żołądkowymi??

      Usuń
    3. Chodzi tu o błonnik. Osobom z kłopotami żołądkowymi nie zaleca się zbyt dużych dawek błonnika gdyż może on powodować bóle brzucha, wzdęcia czy biegunkę.

      Usuń
    4. Na szczęscie każdy reaguje inaczej i myśle, że warto spróbować z owsianką. Ja mam problemy z zoladkiem i jelitami ale owsianka mi wrecz pomaga i je łagodzi. To idealny posilek, gdy czuje skurcz w zoladku rano. Mozliwe, ze akurat komuś pomoże, tak jak mnie :).

      Usuń
  3. Jak byłam mała to jadłam teraz pewnie też bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam owsiankę z bananem (1/2) i jabłkiem (też 1/2); do tego migdały i można góry przenosić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam owsiankę z bananem (1/2) i jabłkiem (też 1/2); do tego migdały i można góry przenosić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobny wpis przygotowałam wczoraj i czeka w roboczych na udostępnienie ;) Do owsianki warto się przekonać, śniadanie idealne, polecam każdemu. Jeśli chodzi o Twoje obserwacje to zauważyłam dokładnie to samo. Przez święta i chwilę przed nimi zaczęłam trochę gorzej jeść i samopoczucie i cera się pogorszyły, u mnie także pojawiły się wypryski, a ja czułam się zmęczona i ociężała.

    OdpowiedzUsuń
  7. z owsianką zaprzyjaźniłam się już ponad rok temu:) gości w moich śniadaniach na przemian z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajecznicą czy gotowanym jajkiem? :-)

      Usuń
  8. Jeśli chodzi o siemię lniane to bardzo ważne jest,aby przed spożyciem zalewać je gorącą wodą.Min. tutaj można o tym przeczytać: http://www.primanatura.pl/czy-siemie-lniane-jest-toksyczne/ pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się,że przed spożyciem w czasie śniadania - jako dodatek do owsianki, lepiej zmielić na młynku, na świeżo i dodać. Całe siemię "przelatuje", natomiast zmielone jest przyswajane. Tak ostatnio wyczytałam na mądrym blogu i tak stosuję...

      Usuń
    2. Zalezy czego sie od tego siemienia oczekuje. Zalane goraca woda tworzy zel ktory stanowi oslone dla sluzowki zoladka, pomaga przy wrzodach, nadzerkach itp

      Usuń
    3. Bzdura.Zlewanie ma charakter oslonowy , a nie zywieniowy.Siemię należy zmielić w młynku i takie dodawać do wszelakiego jedzenia z surówkami włącznie.

      Usuń
  9. Uwielbiam owsiankę i jem często, ale inna niż Twoja... Ja na 5 płaskich łyżek płatków owsianych ( najlepiej górskich ) daje 200 ml mleka. Wtedy jest taka gęsta kleista, do tego owoce, suszone owoce, ziarna co tylko dusza zapragnie :)

    Jusia

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chetnie bym jadla owsianke ale po 2 ciazach nabawilam sie hemoroidow i kiedy zjem owsianke wyproznianie baaaaardzo boli :( Jest na to jakas rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomogę w tej kwestii. Musisz poradzić się lekarza

      Usuń
    2. na hemoroidy spróbuj miodu. Możesz posmarować nim hemoroidy a na noc nałóż na płatek kosmetyczny i przyłóż na hemoroidy.

      Usuń
  11. Uwielbiam owsiankę. "Zdradzam" ją wprawdzie czasem z jakimiś kaszami, ale płatki owsiane zawsze muszą być w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od jakiegoś czasu płatki i otręby owsiane jem z jogurtem na śniadanie, do tego trochę suszonych śliwek albo żurawiny, odrobina mieszanki orzechów i śniadanie idealne gotowe. Efekt - zero problemów z trawieniem, wzdęciami, zaparciami itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię tak samo! Co więcej mój organizm tak potrzebuje owsianki, że 1 dzień bez niej i z wyproznaniem problem. Wystarczy rano owsianka i organizm działa jak szwajcarski zegarek.

      Usuń
  13. Właśnie do mnie doszło..od jakiegoś czasu mam mniej problemów z cerą(trądzik) i regularnie jadam owsiankę..może faktycznie coś w tym jest ;) Moja ulubiona wersja: 50g płatków owsianych, 20g masła orzechowego, banan i 200 ml mleka pyszne!
    Pozdrawiam, Wer.

    OdpowiedzUsuń
  14. Justyna Wysocka5 stycznia 2014 18:29

    A jak się ma Twój przepisy na owsiankę do diety "13 kg w 6 miesięcy" ? Ile taka porcja ma kalorii?? Dzięki z góry Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno, owsianka to fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie dla osób odchudzających się oraz chcących zachować sylwetkę i jeść zdrowo.
      400 ml mleka 2 % bo takie jest najzdrowsze to ok. 200 kcal
      4 łyżki płatków owsianych (40 g) to ok. 140 kcal

      Owsianka bez dodatków to 340 kcal.

      Usuń
    2. Justyna Wysocka5 stycznia 2014 19:24

      Dzięki za błyskawiczna odpowiedź!!!! pozdrawiam

      Usuń
  15. Jadłam owsiankę na śniadanie od 2 lat codziennie (z przerwami na wakacje, święta i czasem weekendy) i ją uwielbiałam. Myślałam, że nigdy mi się nie znudzi, ale niestety przyszedł taki moment, że nie mogłam przełknąć ani łyżeczki...aktualnie jestem na owsiankowym odwyku już 3 miesiące i póki co nie tęsknię :) ja nie zauważyłam jakiejś ogromnej zmiany w moim organizmie, ale pewnie każdy reaguje indywidualnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakich płatków owsianych używałaś ? zwykłych czy błyskawicznych ?

      Usuń
    2. Zawsze zwykłych. Z dodatkiem orzechów włoskich, słonecznika, siemienia lnianego, otrąb i suszonych śliwek. Codziennie taki sam zestaw. I jedyna zmiana po odstawieniu to trochę zwolniony metabolizm.

      Usuń
  16. a cukru ani trochę nie dodajesz? co można dodać żeby była trochę słodka, ale nadal zdrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wsypuje do talerza troche platkow sporo rodzynek i co tam jeszcze mam np. orzechy sliwki czy banany i daje troche miodu jak nie mam to odrobine cukru. Zalewam to gotujaca woda ,przykrywam i zostawiam na troche zeby platki stracily surowosc i woda wsiakla. Pierwszy raz mi nie bardzo smakowaly ale juz gdy konczylam dojadac polubilam je .

      Usuń
    2. Zamiast cukru ja rozgniatam banana dodaje lyzke granoli orzechy. Ja robie z mlekiem migdalowym :). Pychotka

      Usuń
    3. Ja polecam syrop z agawy 100 % natury :)

      Usuń
    4. Ja słodzę rozmoczonymi wcześniej daktylami :)

      Usuń
    5. Ja dodaję starte jabłko i cynamon i jest slodka. Można tez dla "większe slodkosci"😉 dodac banana 😊

      Usuń
  17. Jak najbardziej zgadzam się z tym co napisałaś, to dla mnie święta słowa:). Wbrew pozorom owsianka nie jest tak straszna jakby się wydawało, można ją sobie urozmaicić zgodnie z własnymi gustami kulinarnymi i może okazać się naprawdę miłym początkiem dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ha! I mam! Zasmucił mnie Twój post z początku, bo niestety nie mogę pić dużo mleka ani jogurtów z uwagi na uczulenie... ale doczytałam, że przecież owsiankę można przygotować na wodzie :)
    Zrobię mix smakowo-energetyczny do owsianki i będę jeść codziennie, zobaczymy czy na mnie zadziała równie dobrze, co na Ciebie :) Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zauważyłam u siebie takie same działanie owsianki. Miałam dużo pryszczy a owsianka ładnie mi wygładziła twarz. Dwa razy w tygodniu robiłam też peeling owsiankowy na twarz i maseczkę.
    pozdrawiam Asia,

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie owsianka prawie codziennie. A tekst pokażę rodzinie, niech w końcu nie robią min na moje śniadanie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie bylo to samo, kiedy odwiedzili nas rodzice meza. Wszyscy jedli kanapki, salatki bo przeciez odswietne sniadanka musialy byc, a ja przy owsiance :) Oczywiscie ja nie uwazalam, zeby mnie cos specjalnego omijalo, wole swoja zdrowsza wersje sniadanka z orzechami, ziarnami, suszonymi sliwkami i innymi owocami suszonymi, ale inni patrzyli na mnie jak na glodzaca sie anorektyczna, ktora pewnie liczy kazda przyjeta kalorie ;)

      Usuń
  21. Nie musisz dodawac mleka krowiego mozesz dac mleko sojowe ,ja daje mleko sojowe i nie gotuje ,wieczorem przygotuje ,daje piec lyzek platkow i piec lyzek mleka sojowego zalewam i zostawiam az do rana, rano dodaje lyzeczke plaska miodu i piec orzechow laskowych pokrojonych wszystko wymieszam ,pychota i zdrowe i do ubikacji chodze regularnie do pani Joasi





    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    ja robię płatki owsiane lub orkiszowe z dodatkiem melasy karobowej i mnóstwa rozgrzewających przypraw - cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków. Melasa karobowa jest słodka, ale czasem mam ochotę na więcej słodyczy i wówczas dosładzam jeszcze stewią.
    Zdarza mi się robic także owsiankę lub najlepiej jakieś płatkowe mixy na ostro. Wówczas używam wody zamiast mleka, dodaję odrobinę masła i przyprawy-kurkuma, papryka, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, cynamon, kardamon, kminek itp. Dodatkowo uprażone pestki dyni i słonecznika. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie,
      Znam stewię, moja teściowa mi ją pierwszy raz dała. Fantastyczna roślina, naturalnie słodka, doskonała dla cukrzyków.

      Usuń
  23. Już 7 lat razem z mężem jemy na śniadanie owsiankę z dodatkiem jabłek ,orzechów włoskich,żurawiny ,banana,czterech kostek gorzkiej czekolady i różnych owoców sezonowych,jesteśmy zdrowi mamy świetne wyniki i wyglądamy znakomicie(opinia znajomych),Dzień bez owsianki to dla nas dzień stracony.Wiesława .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! Cieszę się że jecie razem z mężem.
      Mój mąż również przekonał się do owsianki, jak również nasza córka.
      Pozdrawiam,

      Usuń
  24. Owsianki są super! Smaczne, szybkie w przygotowaniu i sycą na długo. Ja najbardziej lubię taką z kakao i bananem, jeszcze nic tego nie przebiło :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Najlepsza owsianka jest z bananem i świeżymi truskawkami, a już "wisienką na torcie" jest jeśli posypiemy to wszystko jagodami baaaaaaaa się rozmarzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja miałam styczność z owsianką z Activi i nieco obrzydziła mi jej smak, więc nie wiem czy się przełamie aby spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka z Activi jest obrzydliwa. Kupiłam ją kiedyś mojej córce bo zażyczyła sobie i spróbowałam.
      Jest tak słodka, że aż mdli. Poza tym z prawdziwą owsianką niewiele ma wspólnego :)
      Koniecznie wypróbuj taką domową z dodatkami. Dziewczyny w komentarzach podsunęły masę pomysłów na doskonałe dodatki ;)

      Usuń
  27. Owsianka to przepyszne śniadanie, z racji postanowień noworocznych bardzo przypadł mi do gustu pomysł, aby na przemian wcinać na śniadanie jajko i owsiankę- dziękuję za inspirację! :) Z racji tego, że jestem porannym leniuchem, chciałabym się zapytać czy mogę przygotować sobie cały wielki pojemnik owsiankowej mieszanki- płatki owsiane, słonecznik, siemię, otręby pszenne i żytnie, rano wsypać wszystko do gotującego się mleka, podgotować i wcinać? Czy ważne jest, aby zagotować same płatki owsiane, a całą resztę dodać po zagotowaniu?

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super !!! Bardzo zyska na tym Twoje zdrowie i zobaczysz jak dobrze będziesz się czuła. Jednak skłaniałabym się bardziej do przygotowania samej owsianki oddzielnie a później dodania dodatków :) To nie zajmie więcej czasu .
      W oddzielnym słoiku trzymaj same płatki a w drugim mieszankę dodatków.

      Usuń
  28. To jedno z moich ulubionych i najzdrowszych śniadań. Oprócz omletów, które też uwielbiam :)
    Kluczem zdrowego życia jest zrozumienie jak bardzo to co jemy wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i również wygląd. Ważne jest tylko by nie popaść w monotonię... Na szczęście owsianka daje mnóstwo możliwości rozszerzenia tego przepisu. Raz z bananem, raz z suszonymi owocami, raz połączona np. z kaszą jaglaną. Kombinujmy :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ja przez cale dziecinstwo a nawet dluzej( do ukonczenia liceum) codziennie rano jadłam mleko z platkami kukurydzianymi :D

    OdpowiedzUsuń
  30. W internecie znalazłam dietę owsiankową jednodniową. Chciałam oczyścić organizm, ale całego dnia nie wytrzymałam:) Za to tak mi zasmakowała, że teraz codziennie rano jem ją na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. heh, dzięki :) nieświadomie przemycam prawie codziennie w diecie płatki owsiane nawet nie zdawałam sobie sprawy, że są takie dobre :) to w chlebie, to w deserach....hihi dzięki!! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Owsianka na śniadanie to jest to! Do tego łyzeczka miodu, cynamon, jabłko pokrojone w kostkę i rodzynki:D staram sie tak jeść 2, 3 razy w tygodniu, czasami jak dorwę jagody albo maliny kombinuję:) Ale faktem jest, że odkąd jem owsiankę, tudzież musli (głównym składnikiem są właśnie płatki owsiane) moja cera wygląda o wiele lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam,
    Mam pytanie: czy jest jakas roznica, jesli owsianke robi sie w mikrofali, a nie gotuje w garnku na kuchence? Bo ja tak robie od kilku lat i teraz sie zastanawiam, czy nie lepiej jej gotowac?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie aczkolwiek nigdy nie przygotowywałam owsianki od podstaw w mikrofali. Ale jak wychodzi Ci dobra to ok !

      Usuń
    2. Mam pytanie, czy jeśli przygotuję owsiankę na mleku wieczorem i zjem ją po podgrzaniu w mikrofali na śninadanie następnego dnia, to nie straci ona swoich wartości odrzywczych, Dodam do niej żurawinę suszone morele i starte jabłko, wszystko zamknięte byłoby w pojemniczku przez noc w lodówce a rano tylko do mikrofali, aby zjeść coś ciepłego. Co ty na to? Generalnie ciekawa jestem co do tej mikrofali ... czy jej szkodliość to tylko mit. ?

      Usuń
    3. lepiej będzie jak zalejesz płatki gorącą wodą (napęcznieją przez nic) a rano dolejesz ciepłe mleko,
      jakoś tak nie mam przekonania do mikrofali :/

      Usuń
  34. A ja moją codzienną owsiankę wzbogacam siemieniem lnianym,orzechami,żurawiną,rodzynkami,pestkami dyni,bananem,odrobiną bardzo gorzkiej czekolady,wiórkami kokosowymi...muszę przyznać,że owsianka uzależnia :) ja juz nie wyobrażam sobie innego śniadania....:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Hej ja już się pogubiłam z tym przygotowaniem owsianki.
    Jedni piszą, że nie zalewać wrzątkiem bo zapycha jelita, drudzy ją gotują, inni zalewają na noc wodą...jak mam robić tę owsiankę?????
    Kupiłam płatki owsiane z pełnego ziarna z lidla, proszę napisz jak je przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotować !
      W poście masz dokładny przepis ile wody lub mleka a ile płatków :)

      Usuń
    2. Dziękuję za expresową odpowiedź!
      W międzyczasie znalazłam to; http://www.pannaannabiega.pl/dieta/owsianka-fakty-i-mity/
      cyt:" rozgotowana działa jak cukier prosty (to trochę tak, jak z rozgotowanym ryżem czy makaronem"
      Nie odbieraj tego jako złośliwość...ja tylko poszukuję dobrego rozwiązania :-)

      Usuń
    3. Nie rozgotowujesz owsianki. Płatki po prostu muszą zmięknąć.

      Usuń
    4. Witam, zaczynam pracę o 7+ godzina na dojazd. W pracy mam tylko czajnik elektryczny. A chciałabym zjeść ciepłą owsiankę na śniadanie?
      Czy można zalać gorącą wodą? Czy nie polecasz błyskawicznych owsianek?

      Usuń
    5. błyskawicznych nie polecam,
      zalej wrzątkiem dzień wcześniej i przykryj (napęcznieją i wchłoną wodę) a rano dolej ciepłe mleko i odrzuć np. suszone owoce

      Usuń
    6. A czy mogę zalać płatki wodą rano i zjeść je pół godziny później, czy będą jeszcze niedobre?

      Usuń
    7. a ja zalewam wrzątkiem płatki z suszonymi owocami, po 10 minutach wylewam resztkę wody której płatki nie wypiły, dodaję pestki dyni, słonecznika i siemię i zjadam :) na początku nie był to mój ulubiony smak ale teraz już nie narzekam ;) jest mniam

      Usuń
  36. JA ZALEWAM PŁATKI Z ULUBIONYMI BAKALIAMI PRZEGOTOWANĄ , ZIMNĄ WODĄ NA NOC I DO TEGO 2 ŁYZKI MIODU. RANO DODAJĘ STARTE ZE SKÓRKĄ JABŁKO I SOK Z CYTRYNY , POLEWAM JOGURTEM NATURALNYM .MOŻNA DODAWAĆ ULUBIONE OWOCE SEZONOWE !

    OdpowiedzUsuń
  37. Zalalam wczoraj na noc napojem ryżowym (Nie mylić z mlekim) te płatki rano dosypalam rodzynek, migdałów, siemię lniane, suszone zmielone jagody goji. Było pyszne nie sadzilam ze tak mi będzie smakowac, Żałuję ze tak mało zrobilam, dużo jem bo jestem mamą karmiąca. Jeszcze dodam ze niczym nie dosladzalam bo mleczko jest slodkawe chociaż bez dodatku cukru. Dzisiaj na noc tez zaleje ale więcej:))

    OdpowiedzUsuń
  38. Witaj :) Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem i nie mogę się od niego odkleić :)
    DZIĘKI CI KOBIETO ZA NIEGO,ale...
    za choinkę nie mogę przekonać się do owsianki. Raz gotowałam dłuuuuugo (w biedronce kupiłam jakieś "górskie").. i się zraziłam bo tam pełno jakiś łusek było.więc kupiłam błyskawiczne.. Dodaję banana i tylko wtedy daję radę zjeść. czy banan może iść w parze z owsianką czy raczej w czasie "dietowania" zrezygnować z niego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeważnie kupuję te płatki, są super! Do tego banan, jablko, teraz owoce sezonowe! Pycha!

      Usuń
    2. Oczywiście górskie! Nie błyskawiczne

      Usuń
  39. to ja mam pytanie, jem owsiankę na śniadanie od jakiś 2 lat, ale od pewnego czasu mam problemy z "gazami", jak tylko zamiast owsianki zjem owoce z jogurtem i np. otrębami gazy zanikają, bardzo lubię owsiankę no ale problem gazów trzeba zlikwidowac ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko jednoznacznie stwierdzić przyczynę, obstawiam zbyt dużą ilość błonnika w płatkach owsianych bo mają go jednak sporo

      Usuń
  40. a ja po owsiance tyję ! Co poradzić???? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tyjesz tylko Cię rozdyma ;) pewnie jesteś jedną z tych osób które nie mogą dań z dużą ilością błonnika.
      Spróbuj zamiast owsianki jogurt naturalny + otręby + ziarna słonecznika + siemię lniane + łyżeczka płatków jęczmiennych.

      Usuń
  41. Trzy dni temu dowiedziałam się, że warto jeść owsiankę na śniadanie. Czytając pani wpis na temat owsianki, przygotowałam ją dzisiaj tak jak pani proponuje i zjadłam (była wyśmienita), ale pojawił się problem, za jakieś kilka minut pojawiła się biegunka oraz przez cały dzień wzdęcia co mnie bardzo zaskoczyło:(. Czytając wpis, oczywiście również przeczytałam komentarze i wiem, że jedna osoba poruszyła problem z owsianką, która wynikała z choroby żołądka itd. Nie mam pojęcia czy mam problem z żołądkiem itd, bo nigdy się na to nie badałam. Zmartwiłam się strasznie ze względu na to. Nie wiem co mam robić, proszę o podpowiedź. Bardzo chciałabym odżywiać się zdrowo- to jest mój cel od wielu lat, ale boje się też powikłań z związanych z jedzeniem owsianki, choć tak bardzo mi smakuje. Proszę o pomoc/podpowiedź i za wszystko dziękuję:)).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie cierpisz czasem na zespół jelita drażliwego ?
      Jesteś najwyraźniej jedną z osób które nie mogą spożywać zbyt dużej ilości błonnika.
      Zrezygnuj z owsianki i zastąp ją jogurtem naturalnym + łyżeczka płatków owsianych + pół łyżeczki ziaren słonecznika + żurawina + siemię lniane mielone (działa fajnie osłonowo na żołądek) .
      Spróbuj i daj znać :)

      Usuń
  42. Witam. Owsianka na mleku, na śniadanie jest super..... Ale słyszałam że zakwasza organizm..... A podawana z wodą jakoś w ogóle mi nie smakuje..... Czy można jakoś zniwelować ten efekt zakwaszenia?! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwasza nie owsianka a mleko użyte do przygotowania, ale ileż byśmy musieli wypić tego mleka żeby miało nam zaszkodzić. Dietetycy od lat się o to spierają i walka o mleko trwa od lat. Jedni są za mlekiem inni polecają jogurt.
      Zdania są podzielone. Ja bym się nie obawiała owsianki bo na tyle wartości że warto z niej korzystać.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz.... Zostanę jednak przy mleku bo po jogurcie odczuwam kwaśność w przełyku:-/

      Usuń
  43. Hej :)
    Mam małe pytanko:
    Czy dodatki typu orzechy/słonecznik/siemię lniane prażysz przed dodaniem do owsianki czy gdy przygotowujesz mieszankę dodatkową?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo motywujący wpis! Muszę wrócić do częstszego zjadania owsianek ^^
    ps. owsianka jest sycąca, a syta możesz być Ty po jej zjedzeniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy to ma znaczenie czy wrzucam płatki owsiane na gotujące się mleko czy mogę wrzucić płatki do mleka i tak zagotować? Konieczne jest tak długie gotowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie nie ma znaczenia. Możesz wrzucić do zimnego, zagotować i wyłączyć. Dojdą same.

      Usuń
    2. Dziękuję za rozwianie wątpliwości :)

      Usuń
  46. A ja jem owsianke jako podwieczorek kolo 14:00 - czy tez jest to zdrowe?

    Dzis trafilam na Twoj Blog i jestem oczarowana!!! Super! Mam nadzieje, ze tez kilogramy pojda w dol :-)

    Pozdrawiam!
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  47. Owsiankę (i płatki owsiane pod różnymi postaciami) uwielbiam i jem bardzo często. Nie wątpię w to, że jest bardzo zdrowa. Wydaje mi się, jednak, że poprawa cery po 3 tygodniach jedzenia owsianki nie jest dowodem na zbawienny wpływ tego produktu na organizm. Na wygląd cery mógł wpłynąć chociażby cykl miesiączkowy.

    Pozdrawiam i gratuluję bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
  48. do wszystkich , którym owsianka nie smakuje
    DODAJCIE SOLI. Odkąd solę owsiankę - jem ją codziennie ! z dodatkami lub bez :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  49. Ja gotuje posolona owsianke gotowana na wodzie i tez posolona, dolewam zimnego mleka,PYCHA! A na sniadanie rowniez polecalam kasze jaglana, ugowowana w ten sam sposob, do ktorej czasem dodaje banana i borowki :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Nigdy nie gotowałam owsianki. Jaką powinna mieć konsystencję? Płatki powinny wchłonąć całą wodę (mleko) czy raczej powinien to być rodzaj zupy. Jest jakaś różnica między gotowaną na wodzie a na mleku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie może być za gęsta ani za rzadka, raczej konsystencja taka zupowa bym powiedziała,
      jaka jest różnica na mleku i na wodzie ? smakowa :)

      Usuń
  51. UWAGA: Osoby z alergią na zboża (wrażliwość na gluten i/lub celiakia) po owsiance mogą zaobserwować wręcz pogorszenie stanu skóry i problemy z jelitami - szczególnie jeśli dodatkowo maja alergię na mleko. To rzadko się diagnozuje, a można zaobserwować właśnie odstawiając dany produkt na jakiś czas i obserwując reakcje skóry.

    Borykałam się z trądzikiem przez cały czas jedząc co rano owsiankę - zazwyczaj z mlekiem. Po jej odstawieniu i przejściu na dietę paleo (z wykluczeniem zbóż) skóra uległa kolosalnej poprawie. A tak lubiłam owsiankowe śniadania! Proste w przygotowaniu, z wariacjami w postaci dodatków owocowych - ale cóż, to akurat okazało się dla mnie niezdrowe.

    Pozdrawiam autorkę i czytelniczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie,
      owsianki nie mogą jeść osoby z problemami trawiennymi co bardzo często wiąże się z nietolerancją glutenu o czym wiele osób nie ma pojęcia,
      kłopoty żołądkowe rzadko kiedy łączone są z glutenem, a wszystko odbija się na skórze

      Usuń
    2. Mnie boli trzustka po owsiance tak baaaardzo i mam mdlosci

      Usuń
  52. A czy mozna taka owsianke zrobic na nastepny dzien do pracy??? Nie zaszkodzi jej ze postoi kilka h w lodowce??
    Zuza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zalej ją na noc gorącą przegotowaną wodą, płatki namiękną, a w pracy zalej jogurtem

      Usuń
  53. witam
    a ja mam pytanie jaka jest różnica między płatkami błyskawicznymi a zwykłymi?? czytałam ostatnio, że błyskawiczne mają mniej wartości odżywczych. to znaczy, że nie mogę ich jeść. bo ja kupuję tylko takie. i na zimno z jogurtem, to wydaje mi się że zwykłe są niedobre.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby te błyskawiczne ugotowały się "błyskawicznie" są "obdarte" z twardej warstwy a ta twarda warstwa ziarna ma najwięcej wartości,
      kupuj górskie

      Usuń
  54. Na sniadanie w dni roboczenwybieralam zawsze jog. nat. plus twoj mix lub wlasny (z dodatkiem goji) od niedawna zauwazylam ze po zjedzeniu takiego zestawu strasznie boli mnie brzuch. Rozwolnienie i te sprawy tez maja miejsce, po ozdlozeniu tego typu sniadan jest lepiej, ale nie chce z niego rezygnowac na zawsze, co poradzisz? Dodam, ze te problemy zaczely sie chyba odkad dodalam goje, ale z niej rowniez rezygnowac nie chce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie masz wzdęć po chlebie ?
      to może być nadwrażliwość elita i wtedy po produktach wysokobłonnikowych mogą być takie objawy

      Usuń
  55. Gosiu a co sądzisz o owsiance gotowanej na mleku migdałowym z bananem,truskawkami i owocami goji? Czy kaloryczność będzie zbliżona do takiej normalnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobry pomysł jeśli nie lubisz mleka, kaloryczność będzie zbliżona

      Usuń
  56. A czy dobrym sniadaniem jest rowniez musli bez cukru ( zawiera platki owsiane )?? Sniadanie jem bardzo wczesnie rano i w sumie kazda minuta dluzej w łózku jest na wage zlota hehe, dlatego tez nie mam zbytnio czasu by gotowac rano owsianke....
    Dodaje do tego musli cynamon, suszona zurawine i pol banna no i oczywiscie mleko. Czy takie sniadanko jest ok??
    Dodatko mam pytanie odnosnie suszonej zurawiny...zauwazylam ze w skladzie ma rowniez cukier i olej. Nigdzie nie moge znalezc bez tych dodatkow...czy tykko takie sa na rynku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie śniadanko jest super :)
      jeśli chodzi o żurawinę popatrz w dziale ze zdrową żywnością lub w tego typu sklepach (istotne jest też aby nie była konserwowana tlenkiem siarki)

      Usuń
  57. Dziekuje za odpowiedz ;)
    Szukalam tez w sklepie ze zdrowa zywnoscia ale tez ma w skladzie cukier i olej....niewiem czym jest konserwowana ale sprawdze ;) jeszcze raz dzieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  58. Gosiu, piszesz, że po 3 tygodniach jedzenia owsianki zauważyłaś efekty na skórze. Czy takich efektów nie widziałaś wcześniej kiedy jadłaś mix śniadaniowy, który opiera się na płatkach owsianych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Między jogurtem a owsianką miałam trochę przerwy bo jogurt odstawiłam ze względu to że mnie za bardzo schładzał. Przez jakiś czas nie miałam pomysłu czym go zastąpić bo owsianka jakoś źle mi się kojarzyła ;)
      W końcu się przekonałam. Czas kiedy pozbawiona byłam platków owsianych odbił się na mojej skórze i nawet teraz jak gdzieś wyjadę na dłużej i nie jem owsianki czy mixu to widzę efekt na skórze. Na mnie osobiście płatki owsiane działają bardzo korzystnie.

      Usuń
  59. Kocham owsianki. Ja do swojej podobnie jak Ty do jogurtów dodaję otręby i ziarna, czasem owoce.

    OdpowiedzUsuń
  60. czy do mixu śniadaniowego również polecasz zwykłe płatki owsiane (górskie?) trochę obawiałabym się je jeść tak bez gotowania ;) dzięki za odpowiedź! Marta

    OdpowiedzUsuń
  61. Na opakowaniu płatków górskich, zwykłych nie błyskawicznych jest napisane, że wystarczy zalać wrzącym mlekiem i ja tak robiłam. Dopiero u Ciebie przeczytałam o gotowaniu przez 15 minut i pozostawieniu jeszcze na 5. Co Ty Małgosiu na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotowanie to jeden ze sposobów, można zaleć mlekiem lub wodą i taki też sposób podaję w przypadku mixu śniadaniowego w którym są "surowe" płatki

      Usuń
  62. Owies ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest bardzo pożądany w diecie. Usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacnia mięsień sercowy. Stosuje się go w przypadku dyzenterii, cukrzycy, zapalenia wątroby, wycieńczenia nerwowego, niestrawności lub opuchlizny. Jest doskonałym źródłem krzemu i dzięki temu wspiera regenerację układu kostnego. Wywar z owsa działa wewnętrznie jako środek bakteriobójczy, zapobiegając chorobom zakaźnym.
    Warto dodać, że płatki owsiane są prawie tak samo pożywne jak samo ziarno owsa.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  63. Bardzo mi sie podoba ten blog. Trafilam na niego przypadkiem Tyle tu znalazlam ciekawych tematow do przeczytania :)
    Mam pytanie. Choruje od kilku lat na cukrzyce typu II. Czy owsianka nie podnosi szybko cukru? Jaki ma index glikemiczny? Milutko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. indeks glikemiczny owsianki zależy do ilości - w poście o indeksie glikemicznym pokazuję jak sobie go obliczyć,
      owsiankę cukrzyk może jeść,

      Usuń
  64. Czy owsiankę, albo mix można jeść codziennie na śniadanie, czy lepiej urozmaicać ten posiłek innymi daniami ?

    OdpowiedzUsuń
  65. A czy z mixu nie mozna zrobic owsianki gotując na wodzie bądź mleku?

    OdpowiedzUsuń
  66. kurczę, chciałabym spróbować tej owsianki, przekonać się do niej, ale nie przepadam za słodyczami, więc owoców ani nic słodkiego do niej nie wrzucę, może po prostu dodam soli i awokado, szczypiorek ... coś na słono jeszcze, będzie taka .. wytrawna :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  67. A czy płatki owsiane błyskawiczne są dużo gorsze od tych zwykłych? Ja jadam dwa razy w tygodniu na śniadanie płatki owsiane błyskawiczne z jogurtem naturalnym, bananem, borówkami i ostatnio dorzuciłam poping z amarantusa. Niestety nie mam zbyt dużo czasu rano aby przygotowywać płatki owsiane zwykłe, a błyskawiczne wystarczy wrzucić do jogurtu i voila' :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Czy owsiankę można jeść z zimnym mlekiem bez podgrzewania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimnym nie. Możesz zalać dzień wcześniej gorącą wodą aby płatki namiękły przez noc, a rano zalać mlekiem.

      Usuń
    2. Gosiu a dlaczego nie??
      Ja od dawna zalewam muesli (Swiss Style z Lidla) zimnym mlekiem i tak zjadam, czy to blad??

      Usuń
  69. Chyba będę musiała się przerzucić na owsiankę, bo moja skóra zimą cierpi.Ogólnie nie jest zbyt dobra, a odkąd się zrobiło zimno, to jeszcze bardziej się pogorszyło. Ratuje ją jak mogę kremami, wygląda lepiej, ale to nie to. W takim razie na następnych zakupach kupuję składniki i zaczynam dzień od owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Moja owsianka - tylko na słono. Czasami na słodko niestety to nie to.

    OdpowiedzUsuń
  71. Od lat walczę że wzdeciami i wstretnymi gazami nad którymi nie panuje. Ograniczylam życie towarzyskie a praca to ciągły stres. Lekarze póki co nie pomogli. Od dwóch tygodni zaczynam dzień rozgotowana owsianką na wodzie i zaczynam normalnie żyć. Dużo mniej gazów i wzdec. Zastanawiam się czy nie robić sobie też podwieczorka z owsianki. Nie wiem jak to działa ale u mnie bardzo uspakaja uklad pokarmowy i eliminuje brzydki zapach gazów. Polecam bez dwóch zdań.

    OdpowiedzUsuń
  72. Czy można taką owsiankę zjrsc na podwieczorek lub kolację? Uwielbiam swoje śniadanie z serkiem wiejskim i nie chciałabym z niego rezygnować a ciekawią mnie właściwości owsianki.

    OdpowiedzUsuń
  73. Witam,
    przegladam sobie Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrazeniem wlozonej w niego pracy, nie ukrywam, ze zamierzam korzystac z zawartej na nim wiedzy, mozna? ;)
    My osobiscie (ja razem z malzonka) jemy codziennie rano otrabianke, czyli owsianke ale z otrebow. Laczymy mleko, otreby pszenne i owsiane, oraz jablko. Czasami dajemy slodzik. Jemy tak od kilku lat (4) i nie wyobrazam sobie innego sniadania :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  74. Od kilku lat (czyli odkąd schudłam 18 kg i próbuję utrzymać wagę...) jem owsiankę na śniadanie - 4 łyżki płatków górskich, 1 łyżka żytnich, gotuję w 1,5 szkl. wody ze szczyptą soli (nie mieszam - wtedy się nie przypala, wypraktykowałam - tak jak jaglanka :)), dodaję starte jabłko i cynamon, mieszam, odstawiam na kilka minut, dodaję 1 kostkę dobrej gorzkiej czekolady, łyżeczkę suszonych owoców (nie zawsze), 2-3 orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie...), łyżka mielonego siemienia lnianego i tak zaczynam każdy dzień, nawet w podróży o ile to tylko możliwe ;)
    Małgosiu, czy gdzieś na blogu jest wzmianka o diecie przy ostrych bólach menstruacyjnych i o tym, czy możliwe jest "przedawkowanie" zdrowego jedzenia (np. gdy kilka dni pod rząd je się koktajl z banana i świeżego szpinaku, mix sałat z rybą albo razowy chleb z półtłustym twarogiem i miodem)? często gdy otworzę jakiś produkt muszę go jeść przez kilka dni pod rząd, bo inaczej się zepsuje - zupełnie mi to nie przeszkadza, ale zastanawiam się czy to dobrze dla zdrowia...
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak "przedawkujesz" to organizm da Ci znak i będzie Cię obrzydzało np. jogurt.
      O diecie przy bólach menstruacyjnych nie pisałam bo nie uniwersalnych zasad.

      Usuń
  75. ja jem owsianki na wodzie i mleku z jogurtem albo serkiem z owocami bakaliami :) i nie wyobrazam sobie zycia bez owsianki, ale jem raczej płatki owsiane czasem otręby gryczane <3 albo pszenne. czasem też płatki orkiszowe lub jęczmienne :) kocham, nie brakuje mi w ogole chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  76. Ja jem owsiankę już od jakiegoś czasu, gdzieś kiedys coś tam o niej przeczytałam i stwierdziłam, że spróbuję. Pomogła mi w trawieniu, częściej się załatwiam i tak jak wspomniałaś o wzdeciach, miałam z tym problem, a teraz juz nie mam. Także naprawdę polecam. Ja akurat robię je na zasadzie,ze podgrzewam mleko w mikrofali 0,5% , zalewam płatki owsiane z łyżeczką musli, odstawiam na trzy minuty i mam gotowe do spozycia. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  77. Od paru lat jem owsiankę na wodzie + 4szt suszonych śliwek + mały kefir. Takie śniadanie rozwiązało mi parę problemów.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  78. Małgosiu tak mi zasmakowała owsianka orkiszowa ,że jem ją prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  79. Małgosiu,od jakiegoś czasu wraz moją 17-letnią córką czerpiemy z Twojego bloga pomysły na posiłki,może nie do końca ich przestrzegamy,ale bardziej jesteśmy na stronie zdrowotnego żywienia,otóż od kiedy przeszłyśmy na chleb na zakwasie,z pełnego przemiału,musli,itp.narzekamy na duży brzuch,wzdęcia i gazy ,co niestety jest dla nas krępujące i uciążliwe :(,przeczytałam właśnie wpis o diecie lekkost. i może tu jest przyczyna? dziś zaczęłyśmy od owsianki z upróżonym jabłkiem,jogurtem,kiwi,do szkoły zamiast jabłka(które b.lubi-ale może właśnie ono powoduje wzdęcia?)dałam jej banana,nie wiem ,gdzie szukać ,Ona też jest tym faktem załamana,bo jeśli chodzi o masę to chyba jest ok(przy wzroście 173cm waży 55kg)tylko ten nieszczęsny brzuch..:(, co robić ??czy możesz Małgosiu,dać jakieś wskazówki?będziemy bardzo wdzięczne:)gorąco pozdrawiamy i DZIĘKUJEMY za fantastycznego bloga!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy może jeść chleb na zakwasie. Zmieńcie chleb na graham lub orkiszowy i jak bóle miną to możecie znów spróbować ale na zasadzie na śniadania 2 kromki orkiszowego i jedna razowego. Jeśli dolegliwości wrócą, odstaw całkiem razowy.

      Usuń
  80. dziękuję,właśnie o tym pomyślałam,że może zakwas..ale czy chleb graham lub orkisz mam kupić na drożdżach?od czasu jak przeczytałam wpis o candidzie , staram się ich unikać.Od wczoraj jesteśmy na Twoim przykładowym jadłospisie: dieta lekkostrawna ,zobaczymy,jak będzie..rozumiem ,że owoców suszonych nie wolno-tylko miękkie i gotowane ,tak?dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam :)
    Czy można zmniejszyć ilość mleka i gotować, aż płatki je wchłoną? Tak aby otrzymać taką gęstą papkę. Mam na myśli mniej więcej takie proporcje- ok 200 ml mleka na 4 łyżki płatków. I czy konieczne jest odstawienie płatków po wyłączeniu kuchenki?
    A może lepszym rozwiązaniem jest zalanie płatków na noc, tak jak polecałaś wcześniej, i rano zalanie ich mniejszą ilością mleka?

    OdpowiedzUsuń
  82. Dzien dobry,ja zalewam płatki owsiane mlekiem lub mlekiem sojowym i zostawiam na noc w lodówce, a rano tylko podgrzewam taką papkę. Płatki sa miękkie zatem ich już nie gotuję. Czy to błąd?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  83. A jeśli zalewam płatki na noc jogurtem pitnym, rano mam smaczna papkę to taka na zimno ma mniej wartości odżywczych niż ta gotowana ?

    OdpowiedzUsuń
  84. Ja po owsiance tyję, więc ją odstawiłam.

    OdpowiedzUsuń
  85. Witam:) A ja mam takie pytanko, bo mój Syn jest przyzwyczajony jeszcze do konsystencji kaszek niemowlęcych Holle orkiszowej i jaglanej, czy mogę np. płatki owsiane, orkiszowe zmielić w młynku i dopiero w takiej postaci wsypać na mleko i ugotować? ( jak zrobiłam tradycyjną owsiankę spróbował i powiedział, że nie chce i już:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  86. MALGOSIU CHORUJE NA WRZODZEJACE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO,CZY COS JUZ PISALAS O TYM ?MAM PROBLEM Z ULOZENIEM SOBIE DIETY,DZIEKUJE JOLKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie pisałam ale mam w planach.

      Usuń
    2. DZIEKI ZA ODPOWIEDZ,A CZY KTORYS Z TWOICH PRZEPISOW MOGE WYKORZYSTAC?DZIEKUJE

      Usuń
  87. Owsiana jest cudowna, uwielbiam. Wieczorem zalewam płatki ciepłym mlekiem, przez noc namiękna, a rano tylko podgrzewam. Pycha. Na cerę działają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  88. Ja też jadam owsianki, praktycznie każdego dnia. NA początku nie mogłam się przyzwyczaić, a później zaczęłam dodawać sobie owoce itp i wszystko nabrało fajnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  89. a czy owsianka jest zalecana w chorobie refluksowej? zastanawiam się jakby smakowała z mlekiem kokosowym, tylko przed zalaniem należałoby podgrzać mleko kokosowe? Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale ilość rozsądna bo refluks nie lubi przepełnień.
      Mleko kokosowe możesz pomieszać np. z migdałowym aby nie miało tak intensywnego smaku. I podgrzej.

      Usuń
    2. Ja nawet czytałam na ulotce z ośrodka zdrowia, że owsianka pomaga przy refluksie. Jak na razie reaguję na nią średnio, być może jem za dużo albo to wina masła orzechowego, z którym ją jem... W każdym razie warto spróbować ją jeść :)

      Usuń
  90. A jaka jest różnica między płatkami owsianymi górskimi a zwykłymi? Które mają niższy IG?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe są z pełnego ziarna i mają najniższy IG.

      Usuń
  91. Bardzo lubię owsiankę :) czy można ją jeść prawie codziennie na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  92. czy można ją jeść codziennie?

    OdpowiedzUsuń
  93. Ja często robię sobie "budyń" owsiany - miksuję płatki z wodą i zagotowuję, dosładzam erytrolem i daję dodatki (owoce i orzechy, czasem mak/siemię/wiórki). Tylko mam pytanie: ja zazwyczaj robię owsiankę "konkretną", czyli ok. 80-90 g tych płatków. Czy to nie za dużo? To znaczy, ja się czuję dobrze, kalorycznie też to ładnie wychodzi wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  94. lubię owsianki, są bardzo smaczne i sycące, jem je z cynamonem i owocami, właśnie szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  95. A jak to jest z owsianką i ogólnie nabiałem przy pcos? Może Pani Małgosia mi podpowie albo inne czytelniczki?

    OdpowiedzUsuń
  96. Natrafiłam ostatnio na kaszę owsianą, czy można ją używać do owsianki zamiast płatków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale długo się gotuje i pozostaje aldente. Taka jej uroda.

      Usuń
  97. Czy owsiankę można jeść częściej niż raz dziennie? Przygotowuje ją 2-3 razy w tygodniu i wygodnie mi zrobić jej więcej i zabrać na 2 (i czasem 3) śniadanie do pracy. Czy taki Dzień z 2-3 porcjami owsianki, 2-3 razy w tygodniu jest OK?

    Pozdrawiam,
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo. Taka monodieta bardzo ogranicza ilość składników odżywczych. Wiadomo że tak jest wygodniej ale jeśli chodzi o zdrowie to mało odżywczo.

      Usuń
  98. Witam czy taką owsiankę można przygotować wieczorem i wziąść do pracy rano ponieważ wstaję o 5.00 więc raczej na przygotowanie jej o tej porze nie mam czasu a w pracy nie ma kącika kuchennego by ją ugotować?

    OdpowiedzUsuń