wtorek, 7 stycznia 2014

Przepisy FIT: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal

Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal

Dziś coś dla miłośników warzyw i orientalnych smaków. Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Danie w sam raz dla wegetarian, lub chcących odpocząć od mięska. Mięsożerni lub panowie którzy naturalnie jedzą więcej, mogą tu oczywiście dodać kawałki grillowanej piersi kurczaka.

Ilekroć jadłam smażony ryż z warzywami na mieście, zazwyczaj był bardzo tłusty i czułam się po nim jak balon. Moja wersja zawiera tylko 2 łyżeczki oliwy. Jedna do przygotowania ryżu, druga do warzyw. 

Do przygotowania tego dania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Zimą bardzo często korzystam z mrożonek. Mrożone warzywa zachowują wszystkie wartości odżywcze, oczywiście pod warunkiem, że ktoś po drodze ich tych wartości nie pozbawił, na przykład nieprawidłowym przechowywaniem lub zaniedbaniami w procesie transportu.
Dobra mrożonka jest luźna w środku. Jeśli warzywa są zbite w bryłę lub bryły znaczy, że na jakimś etapie zdążyły się rozmrozić, a potem kolejny raz zamarzły.
Taka mrożonka jest bezwartościowa. 

Kaloryczność porcji ( 300 gramów) to ok. 330 kcal

Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal

Składniki dla jednej osoby :

*  50 gramów suchego ryżu paraboiled lub jaśminowego (wyjdzie po przyrządzeniu 130 gramów czyli szklanka)
* 150 gramów mrożonej mieszanki warzywnej orientalnej - ja użyłam warzyw na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (dołączonej przyprawy nie używam, dodaję własną kompozycję).
Opakowanie ma 450 gramów. Dla jednej osoby użyłam 1/3 opakowania.
Producent obliczył, że 100 gramów mieszanki warzyw ma 37 kcal. Skorzystam z tych obliczeń, nie będę się bawić w liczenie kaloryczności poszczególnych składników. 
* 1/3 łyżeczki curry
* 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 
* sól 
* łyżeczka sezamu
* sos sojowy (według uznania) 
* łyżeczka oliwy do ryżu
* łyżeczka oliwy do warzyw
* woda 


1. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ryż i przyprawy (curry, imbir, słodką paprykę). Smażymy, aż ryż się zeszkli.

Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
2. Wlewamy wodę 1 cm powyżej poziomu ryżu. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką.
3. Ryż często mieszamy i cały czas go pilnujemy. W momencie w którym ryż wchłonie całą wodę, a jest jeszcze twardy należy dodać wody. Wody dolewamy do momentu, aż ryż będzie dobry. Ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ja robię al'dente.
Wody dolewajcie ostrożnie. Lepiej 3 razy dolać po trochu niż raz chlusnąć i później nie wiadomo co z tą wodą zrobić.
Sprawdzajcie ryż na słoność. Jeśli jest mało słony, dosólcie według uznania. 
4. Jak ryż jest już dobry przygotowujemy warzywa. 
5. W woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa, solimy i smażymy często mieszając.

Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal

6. Jak na warzywach nie będzie już szronu przykrywamy je pokrywką, jednak często mieszamy. Trzymamy pod przykryciem, aż zmiękną, jednak mają być chrupkie. Trzeba tego pilnować. 
7. Na kolejnej patelni, suchej, prażymy ziarna sezamu.


8. Uprażone ziarna sezamu dodajemy do warzyw, a następnie całość mieszamy z ryżem.
9. Gotowe danie polewamy sosem sojowym według uznania.

Sos sojowy dodaję na końcu ponieważ to danie bardzo lubią moje dzieci, a im serwuję bez sosu sojowego.
Jeżeli macie ochotę możecie to danie oczywiście mocniej przyprawić.

Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal

94 komentarze:

  1. Pyszności :) Świetny przepis. Często robię warzywa z mrożonki z ryżem, ale ryż najczęściej gotuję, nie pomyślałam żeby przyrządzić go w ten sposób. Niebawem na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, smażony ryż jest sypki, delikatny. Do tego typu dań sprawdza się idealnie :)

      Usuń
    2. Czy bulion drobiowy z kostki może być czy samemu trzeba ugotować na mięsie?

      Usuń
    3. Teraz rozpoczyna się festiwal świeżych warzyw: cukinia, kalafior, pieczarki, seler naciowy i co tylko się na winie.... natka pietruszki, koperek, szczypiorek, dymka, groszek. Kto wie, może spróbuję młode buraczki. Same pyszne rzeczy. Dziś jadłam taki obiad. POLECAM!!!!

      Usuń
  2. No to już wiem, co zrobię dziś na kolację. Ile czasu zajmuje przygotowanie tej potrawy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ! To danie jest MEGA !!! W sumie przygotowanie zajęło mi 25 minut.

      Usuń
  3. Lubię przyrządzać takie bezmięsne dania, oszalałabym jedząc mięso codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten ryż nie jest twardy ?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest :)
      stopień miękkości ryżu regulujesz dolewając wodę, jeśli chcesz aby był bardziej miękki dolewasz więcej wody i dłużej przytrzymujesz na patelni.

      Usuń
  5. Bardzo fajne danie. Muszę dziś poszperać w sklepie za tą mrożonką Hortexu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam dziś prawie identyczny obiad, tylko mój jest z mięsem :) Uwielbiam takie domowe wersje fast foodów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, uwielbiam takie dania! Sama ostatnio korzystałam z tej mrożonki, ale w mojej nie było tyle grzybków:P, i również dodałam do tego mięso, bo mąż innych obiadów nie uznaje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No panowie muszą mieć mięsko :)
      Mojemu mężowi dodaje do tego kawałki grillowanej piersi z kurczaka marynowanej w sosie sojowym i pieprzu cytrynowym.

      Usuń
  8. Małgosiu, czy wiesz może jaka jest różnica między patelnią grillową a wokiem? Co lepsze, które-do czego najlepiej? pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, wok to wysoka patelnia (widoczny jest na zdjęciu z warzywami w tym poście - 6 zdjęcie) idealna do dań takich jak to, oraz wielu innych wymagających wymieszania (makaron z warzywami, z sosem, kasze z warzywami) . W wielu moich przepisach zauważysz na zdjęciach wok. Ja go używam bardzo często.
      Z kolei patelnia grillowa jest idealna do grillowania warzyw, kurczaka etc. jest prostokątna, ma wystające charakterystyczne rowki. Używam jej rzadziej niż woka ale również jest bardzo przydatna.

      Usuń
  9. Tak:) tylko chodziło mi o obróbkę potraw..Na patelni grillowej tłuszczu praktycznie nie trzeba używać, warzywa wymagają krótszej obróbki termicznej niż na zwykłej patelni i są "kruchsze"-niedawno dostałam patelnię grillową i przetestowałam.Ciekawa jestem czy wok spełnia podobne funkcje:) Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wok również świetnie się sprawdzi do warzyw i również wyjdą kruche. Można na nim smażyć bez tłuszczu. Ma tę przewagę nad patelnią grillową, że jest wysoki i łatwo wymieszasz w nim potrawę.

      Usuń
  10. Jest to kolejny Twoj przepis ktory postanowilam zrobic i wyszedl bardzo dobry. Malo tego zjadlam porcje ok18.30 i juz pozniej nie jadlam nic. Jest syty i pyszny. Dzis mam w planach zrobienie szarlotki. Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie, przekonuje mnie wartość kaloryczna :) i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakbyś czytała w moich myślach :) Też kocham ryż smażony z warzywami ale w tych kupnych ilość tłuszczu potrafi powalić. Przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie zjedzone :) tyle że z kurczakiem :) pyyyysia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne, lekkie i szybkie do zrobienia - czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy brązowy ryż się nadaje do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zaraz zabieram się za obiadek :) dziękuje ślicznie!!!

      Usuń
  16. Nigdy nie jadłam tego ryżu, ale przyznam, że dobry. Niestety niepotrzebnie dodałam do warzyw gotowe przyprawy z torebki, bo popsuło mi smak. Ale na pewno ryż zagości w moim menu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Robilam z brazowego! Pycha!super przepis w swojej prostocie! Uwielbiam takie! Dzieki Malgosiu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj weszłam przez przypadek na Twojego bloga i od razu przypadły mi do gustu Twoje przepisy...właśnie...lekko i dietetycznie:) to jest to czego szukałam...ale wracając tak mi się spodobały ze dziś zrobiłam oto ten posiłek wieczorem na jutrzejszy obiad bo nie mogłam się doczekać efektu i powiem że mega smakuje! Ten blog będzie moja codziennoscia:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze :)
      Witam w moich skromnych progach :)

      Usuń
  19. Witam !!! Mój mąż, który lubi sobie dobrze podjeść, stwierdził, że taki ryż mógłby jeść nawet co drugi dzień...Przyznam, że bardzo mnie to ucieszyło bo nie bardzo chcialo mi się robić obiad "na dwa garnki". Na pewno jeszcze skorzystam z Twoich przepisów, tym bardziej, że staram się zmienić swój sposób odżywiania. Dziekuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziś nadrabiam zaległości i uzupełniam komentarze pod daniami, które u mnie gościły.
    Ten ryż to odkrycie kulinarne w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kurde...;/mi się przesoliło;/

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziś piątek, a ja do teraz nie miałam pomysłu na obiad. Wczoraj zrobiłam zieloną zupę wg Twojego przepisu, wyszła pyszna, część zamroziłam, a za chwil kilka zrobię ryż.
    Dziękuję, że jesteś :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Małgosiu inspirując się Twoim przepisem zrobiłam bardzo podobne danie z kawałkami kurczaka mniam pyszne odkryłam nowe możliwości

    OdpowiedzUsuń
  24. To jest tak pyszne że możemy jeść bez końca :) Od pięciu dni zaczelismy z tatą podróż z dietką w twojej wersji i czujemy się świetnie, dania są przepyszne :) I porcje duże, cudownie że są osoby które chcą się dzielić swoimi umiejętnościami i pomagać przy tym innym walczyć z nadwagą. Dziękujemy

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy moge użyć mieszanki warzyw z suszonymi pomidorami hortex?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy ryż można kupić w każdym sklepie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym spożywczym- tak. W drogerii czy w papierniczym raczej go nie znajdziesz :-)

      Usuń
  27. Witam. Jestem zafascynowana Twoimi przepisami, bardzo często tu zaglądam. Dziękuję.

    Powiedz proszę dlaczego akurat to danie jest do sporządzenia na bieżąco w domu. Czy jest jakiś powód, dla którego nie można sobie uszykować takiej wersji obiadu np wieczorem dzień wczęśniej czy jak kto woli rano, i zabrać do pracy i tam odgrzać.Cierpliwie czekam na informacje
    Pozdrawiam cieplutko z Irlandii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej możesz je przyrządzić dzień wcześniej, zabrać do pracy i odgrzać

      Usuń
  28. Rewelacja, jest to pierwsze danie jakie wypróbowałam z Twojego bloga i jestem pod wrażeniem. W pół godziny, tanim kosztem takie smaczne i zdrowe danie. Na pewno będę tu często zaglądać. Pozdrawiam :)
    Kamila
    PS. Z sosem ostrygowym jest jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacja! Po raz pierwszy skorzystałam z Twojego przepisu i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. W 30 min, danie tanie, smaczne, zdrowe, nawet syn chętnie zjadł. Będę tu często zaglądać :)
    PS. Z sosem ostrygowym jest jeszcze lepsze niż z sojowym.
    Pozdrawiam, Kamila :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu czy sos sojowy robisz czy kupujesz? Jeżeli tak to jaki?

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy ryż basmati będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam na obiad dzisiaj, przepyszny, synuś zjadł dwie spore porcje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jako że miałam prawie pustą lodówkę na działce to postanowiłam coś z niej wygrzebać i okazało się że mogę zrobić ryż z warzywami :-)
    Jedyne z czym odstawałam od przepisu to to że warzywa nie były mrożone tylko świeże i myślę że lepiej by się sprawdziły zroione w piekarniku a nie w ten sposób ale kuchenka działkowa to nie to samo co domowa także nie będe gdybać :-)

    Ogólnie pyszny obiad! Miałaś rację że jest bardzo lekki - ile razy jadłam taki ryż z warzywami na mieście to umierałam po nim do końca dnia i nawet następnego czułam się ciężko. A tutaj miła niespodzianka! :-)
    Super blog i super przepisy! Wszystko motywuje do działania :-))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Droga Gosiu, ryż smażony z warzywami okazał się dzisiaj wielkiem hitem, mąż dostał do tego trochę pieczonego mięsa, ja i dzieci bez mięsa - jest mega, wszyscy wcinaliśmy ze smakiem - dzieci poprosiły o dokładkę!!!!! :-*

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu przepyszny ryż!
    Od kilku tygodni jadam wg Twoich jadlospisow i cwicze, widac juz efekty, wiec mam nadzieje, ze schudniecie do wlasnego wesela jest realnym wyzwaniem ;) dziekuje, za ogrom pracy jaki wkladasz w to, aby zaopiekowac sie nami :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu ryż wyszedł rewelacyjny.Po raz pierwszy jadłam taki posiłek i bardzo przypadł mi do gustu.Kapitalne zestawienie ryżu z sezamem.Pycha.Dziękuję,że Jesteś z nami.

    OdpowiedzUsuń
  37. A ja mam pytanie - jak przygotować takie warzywa w sezonie, kiedy możemy użyć świeżych? Z góry dzięki!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu :) używasz świeżych,
      groszek cukrowy można kupić, widziałam na targu

      Usuń
    2. a czy też ryż mogę przygotować razem z warzywami w Multicookerze?

      Usuń
  38. Hej Gosiu :) ryż w różnych wersjach znałam już wcześniej, dziś zrobiłam w Twojej wersji z kurczakiem marynowanym w sosie sojowym - mięsożercy żyć by mi przecie nie dali :) Dokonałam tylko jednej drobnej modyfikacji - dodałam do ryżu na etapie wchłaniania wody dwie łyżki miodu. Nie wiem jak bardzo obniżyło to FIT-owość dania, jednak polecam spróbować, fajnie się komponuje z resztą świetnie dobranych przypraw :)
    Pozdrowionka! Magda

    OdpowiedzUsuń
  39. ryż rewelacja, robie go kolejny raz a te prażenie jego wcześniej powoduje niesamowity smak potrawy

    OdpowiedzUsuń
  40. Kolejny Twoj przepis ktory uwielbiam ;)
    wlasnie robie na jutro do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Dziś robiłam, ale dla mnie za duża porcja,pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  42. super danie pod względem możliwości modyfikacji, za jednym podejściem zrobiłam obiad w trzech wersjach, dla 15 miesięcznych dzieci, męża mięsożercy i dla mnie. Trochę więcej patelni do mycia, ale za to szybko i zdrowo. Super.

    OdpowiedzUsuń
  43. Malgosiu, mam pytanie co do jakosci mrozonych warzyw. Jak byc oewnym ze sie nie rozmrozily wczesniej? W sklepie w ktorym kupuje (dosc duzy market z duzym asortymentem) osobuscue widzialam jak pan wyklafajac mrozonki z magazynu tlukl nimi o lodowke zeby rozbic lod. Szukalam ostatnio tej mrozonki chinskiej ale wsxystkie mrozonki.hortexu byly zbrylone, 2 innych firm tez. Tylko bonduelle nie byla zbrylona ale jast w niej lod wiec przypuszczam ze zostala solidnie obtluczona i tyle. Czy mozna wierzyc ze gdziekolwiek.mrozonki docieraja bez rozmrozenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, trzeba kupować niezbrylowane ale tak jak mówisz, i tu można zostać oszukanym :(

      Usuń
  44. smażony ryż jest genialny :) u mnie w domu gości bardzo bardzo często :)

    Czy mogłabyś Gosiu polecić jakieś inne tego typu danie, które jest aromatyczne, wyraziste w smaku, a przy tym szybkie do zrobienia?
    Dziękuję bardzo :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy jeśli chce użyć brązowego ryżu, który gotuje się ok. pół godz, to muszę liczyć podobną ilość czasu na przygotowanie go na patelni ? :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Pyszne, łatwe do zrobienia, dosyć tanie :-) Mniami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Wyszło super:) Dodałam warzywa mrożone włoskie z Biedronki i drobno pokrojoną i usmażoną polędwiczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Czym mogę zastąpic imbir? :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wygląda rewelacyjnie choć ja bym zdecydowanie użył jakiś świeżych warzyw... mrożonki do mnie w ogolę nie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
  50. Małgosiu, proszę napisz jakiego woka używasz? Zastanawiam się nad kupnem, po tym jak wyrzuciłam wok z ikei, którego żywot był niezwykle krótki:( Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam z ikei ale szukam takiego profesjonalnego.

      Usuń
  51. Ryz mozna ugotowac w garnku bez tłuszczu .Ryz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem>

    OdpowiedzUsuń
  52. Zrobiłam i ja :) moją porcję zabieram w lunchboxie do pracy a mąż zje po pracy w domku :) wyszło pyszotka mniaaam mniaaam

    Ps.teraz uciekam robic przekaski :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Tyle razy już robiłam tą potrawę i nigdy nie udało mi się zeszklić ryżu. Ile czasu go smażysz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ryż basmati też udaje Ci się zeszklić czy tylko parabioled?

      Usuń
  54. Zrobiłam wczoraj wieczorem, żeby mieć na dzisiaj. Gdy smażyłam ryż z przyprawami mąż zapytał, co to za pyszne mięso robię, bo pachnie jak cala świnia z rożna :DDD Nie będę tu pisać o jakiej porze jadłam pierwszą, próbną porcję, bo to był grzech ;)

    OdpowiedzUsuń
  55. Zrobiłam dziś na obiadek.To danie trafia do listy moich ulubionych dań. Świetny przepis, na pewno kiedyś jeszcze z niego skorzystam ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  56. Czy można takie danie serwować na zimno. Szukam przepisów dla syna do szkoły. Jakoś tak wydaje mi się, że większość dań z ryżem je się na ciepło, a on w szkole nie ma możliwości podgrzania. Masz może pomysły na szybki posiłek podczas przerwy (chłopak 17 lat - zero kanapek, sałatki trochę mu się znudziły.) . Mam nadzieję, że znajdziesz czas, by mi pomóc :)
    Lenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można je zjeść na zimno. Możesz też przygotować sałatkę z ryżu, ananasa i szynki.

      Usuń
  57. Jadłam ryż (inny przepis) z ta mieszanką hortex - NIE POLECAM !! Kiełki bez smaku grzyby ooo Jezu okropieństwo i co jakiś czas przygryzająć warzywa czułam pleśń - MA SA KRA! Czy mozesz polecic jakąś inną mieszankę warzywną innej marki do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  58. Mieszanka chińska z lidla

    OdpowiedzUsuń
  59. Dzisiaj to robie z organicznym, brazowym ryzem.

    OdpowiedzUsuń
  60. Właśnie przygotowałam mężowi do pracy to danie do lunch-boxu. Zapewne jutro powie, że bardzo dobre tylko dlaczego tak mało ;) Już w trakcie przygotowywania obłędnie pachniało :) aż mu zazdroszczę :D
    No i świetny obiadek na piątek. Super, bardzo Ci dziękuję

    OdpowiedzUsuń