wtorek, 28 stycznia 2014

Przepisy FIT: pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów (440 kcal)

kuchnia włoska przepisy niskokaloryczne dietetyczne

Ten przepis to moje wczorajsze odkrycie! Pochorowały mi się dzieci i musiałam stworzyć obiad dla siebie z tego co miałam w domu, ponieważ nie miałam jak się ruszyć.

Generalnie czasu miałam wczoraj jak na lekarstwo, jak to z chorymi w domu.
Szybki przegląd tego co w szafkach i w lodówce i do dzieła. Całość przygotowałam od A do Z łącznie z robieniem zdjęć w niecałe 20 minut (zawsze cykam zdjęcia jak robię coś nowego, a nóż okaże się jadalne).
Na dziś miałam dla Was przygotowane coś innego, ale to danie jest tak smaczne, że doszłam do wniosku, że nie mogę czekać z publikacją tego przepisu. Koniecznie musicie je wypróbować. Ja je robię dziś na obiad bo mojemu synkowi tak wczoraj zasmakowało, że zjadł mi prawie połowę, mimo iż pochłonął wcześniej całą swoją zupkę.
MEGA !  Daję słowo !
Zapraszam Was na pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, z czosnkiem, selerem naciowym i suszonymi pomidorami, doprawione słodką papryką.

Kaloryczność porcji o wadze 420 gramów to ok. 440 kcal 

kuchnia włoska przepisy niskokaloryczne dietetyczne


Składniki dla jednej osoby:

*80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (2 gniazdka)
* puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 gramów)
* 1-2 ząbki czosnku  (ja użyłam dwa ząbki, ale na początek dodajcie jeden i sprawdźcie sami) 
* łodyga selera naciowego
* 3 suszone pomidory (od zawsze powtarza, że najlepsze są firmy Smak)
* łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
* łyżeczka słodkiej papryki 
* sól 

























1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera naciowego. Smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy chwilę.
3. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę. Lekko solimy.
4. Smażymy często mieszając do momentu całkowitego odparowania wody.Sos ma być gęsty.
Jeśli trzeba dosalamy. Ja użyłam 2 ząbki czosnku, ale spróbujcie najpierw z jednym. Czosnek to kwestia indywidualna i zawsze można dodać. Gorzej w drugą stronę.


























5. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy.


72 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Taki szybki obiad czasami jest konieczny :) no i proszę, na dodatek może być smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię podobny makaron :) Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. No Małgosiu, oczarowałaś mnie tym daniem! Tak proste, a tak pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta mój syn pochłonął mi prawie pół talerza i zjadł suszone pomidory których generalnie ponoć nie lubi :)

      Usuń
  4. no nie 10 rano a mi ślinka cieknie ;-)) wygląda wyśmienicie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka minut temu zadzwonił do mnie kumpel i powiedział że nie mam litości i że już mnie nie lubi :))

      Usuń
  5. Świetny przepis. Prosty a jaki wykwintny. uwielbiam takie :)
    Buziaki, Alicja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam dania z pewnego ściśle określonego zbioru przepisów. Ale od kiedy wyszłam za schemat, to jest o wiele ciekawiej i smaczniej. Dlatego też bardzo lubię takie improwizacje (w jak najlepszym tego słowa znaczeniu) i często tak działam szczególnie w odniesieniu do siebie i męża. Z dziećmi jest trochę gorzej. I niestety muszę stwierdzić, że im starsze są dzieci tym zmiany przychodzą ciężej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a pomidory szuszone to z zalewy czy suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z zalewy tzn. takie w oliwie (oliwy z pomidorów nie wylewaj, jest świetna do dań)

      Usuń
  10. Zrobiłam !!!! PYYYYYYCHA !!!! Właśnie skończyłam jeść a moja 13 letnia córka powiedziała że lepszego makaronu w życiu nie jadła !!!
    MAŁGOSIA JESTEŚ SUPER !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robię podobne danie jak muszę szybko coś dla siebie upichcić, bo moja mała rodzinka nie bardzo za tym przepada (nie wiedzieć czemu^^). Podsmażam czosnek na oliwie, dodaję natkę pietruszki, chwilkę smażę i wlewam passatę pomidorową lub krojone pomidory, w zależności od tego co posiadam. Tym polewam albo spagetti albo rurki, posypuję parmezanem. Lubie dorzucić sobie do tego ugotowane brokuły jeśli mam w zamrażarce. Ale jak tylko nabędę suszone pomidory to spróbuję koniecznie Twojego makaronu:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgoś dorzuć cebulę i szczyptę oregano,podkręca smak !Pycha,mówię wam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobie w tym tygodniu :l ciekawe czy to wlasnie seler powoduje taki super smak? Bo z reszta skladnikow jadlam i bardzo dobre, ale ten seler mnie ciekawi czy bardzo zmienia smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy 1 puszka pomidorow na 1 osobe? Mi z jednej zawsze wychodził sos dla dwoch...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć jednej puszki na 2 osoby :) Ale reszty składników nie zmieniaj.

      Usuń
  15. Małgosiu, w Twoich przepisach jest podana ilość składników na jedną porcję, a żeby zrobić danie dla rodziny należy pomnożyć skłdniki przez ilość "gęb" do wykarmienia ? dobrze rozumiem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość "gęb" :))) padłam :))
      ale odpowiedź brzmi TAK :)

      Usuń
  16. Wszystko ok ale mam pytanie: chciałabym zrobić to danie na kolację za miast np. kolacji z wtorku czy , i jeszcze jedno robiąc dla 3 osób mam dać aż 3 puszki pomidorów??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić to danie zamiast tego które w jadłospisie zaplanowane jest na kolację w inny dzień.
      Dla 3 osób używasz 3 puszek pomidorów. Ewentualnie możesz użyć 2. Będzie po prostu mniej sosu.

      Usuń
  17. Ale to pyszne.... zrobiłam podwójną porcję dla Dwojga :) ale zamiast dodać słodkiej papryki dałam ostrą....i wiecie jaki efekt, Rodzina nie chce jeść bo pali w buzię, a ja nie mogę się powstrzymać i wyjadam z patelni :( i taka ilość już nie jest FIT :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis, na pewno skorzystam :)
    A mam pytanie z innej beczki- czy taka kolacja: łosoś na parze, sałata lodowa, pomidor, oliwa z oliwek jest ok ?
    Nie wiem czy na wieczór ma być rybka, indyk czy same warzywka :(
    POZDRAWIAM ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jak dla mnie dużo kalorii ale wygląda bardzo apetycznie ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej:)) Dzisiaj zrobiłam, z małą modyfikacją bo zamiast pomidorów z puszki dodałam swój domowej roboty soso- keczup z goździkami:))) Danie wyszło pyszne :)) proste, szybkie, rewelacja:))
    Małgosiu zaglądam do Ciebie codziennie!!!! i bardzo mi się tu podoba!!!
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę !
      Pozdrawiam i ściskam gorąco :)

      Usuń
  21. Własnie zrobiłam to danie dla dwóch osób- pełna patelnia, jest pyszne, ale zjadłam około 250 g i jestem pełna, także spokojnie będzie jeszcze na jutro:) Super smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. WIesz ile kcal ma naleśnik z Manekina piernikowy lub z nutellą, herbatnikami i mascarpone? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. To moja sobotnia, obiadowa słodycz ;) Świetny blog!! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co to jest naleśnik z Manekina piernikowy ale zwykły naleśnik ma ok. 170 kcal. Łyżeczka nutelli 80 kcal.

      Usuń
    2. Jak można nie wiedzieć co to jest naleśnik z Manekina O_O

      Usuń
    3. Jak można nie wiedzieć? Ano tak, że Manekin jest tylko w kilku miastach Polski. A w Warszawie na przykład otwarto go stosunkowo niedawno.

      Usuń
  23. Piernikowy to serek waniliowy, suszone śliwki w likierze i pokruszony piernik. Gorąco polecam tą naleśnikarnię. Znajduje się w Warszawie na ulicy Marszałkowskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Gdańsku też:)

      Usuń
    2. i w Toruniu też

      Usuń
    3. I w Opolu ;)

      Usuń
  24. Wlasnie jem Ow makaron z sosem i potwierdzam, baaaardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. czy zamiast pomidorów z puszki mogą być normalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) oj już nie mogę się doczekać aż będą sezonowe malinówki :)

      Usuń
  26. Jutro mam zamiar skorzystać z przepisu i zastanawiam się czy na 4 osoby to 2 puszki pomidorów wystarcza?? A i czy ta oliwa na patelnie to tylko wystarczy ta z suszonych pomidorów:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup 3, oliwa wystarczy z suszonych pomidorów :)

      Usuń
  27. Ostatnio robię to danie prawie codziennie na kolacje, dzięki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam sobie dziś dwa obiady do pracy, również ten makaronik plus zaskakujący kuskus. Odłożyłam mniej niż połowę, a moja córka wsuwa, aż jej się uszy trzęsą. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy te suszone pomidory nadają jakiś charakterystyczny smak tej potrawie? Ja nie miałam i zrobiłam bez nich, i jakieś kwaśne mi wyszło :/ A może ma być takie kwaskowate? Dodam, że pomidory w puszce miałam z Biedronki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te z Biedronki niestety kiepskie są, ja używam firmy Smak.
      Tak naprawdę jakość pomidorów znacząco wpływa na smak potrawy.

      Usuń
  30. PYCHA jeszcze raz PYCHA! :) Nie miałam niestety pełnoziarnistą ale zwykłą tagiatellę, dodałam zamiast naciowego ( chwilowy brak w domu) to zwykły seler no i dodałam do ozdoby 3 plasterki sera mozarella :) Pani Małgosiu ile więcej kalorii ma takie danie ? z góry dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  31. ROBIE JUZ KTORYS RAZ Z KOLEJI I WYCHODZI PYCHOTKA.

    OdpowiedzUsuń
  32. A czy mogę dać makaron spaghetti razowy ? I czy taką samą ilość ?

    OdpowiedzUsuń
  33. Małgosiu, pracuję w przedszkolu i zrobiliśmy dzieciom ten obiadek. zajadały się i wołały o dokładkę. przepis ląduję w menu przedszkola. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja już od dawna mam w swoim domowym menu, przepis jest świetny bardzo szybki i prosty! :)
    Małgosiu więcej takich!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Chyba dodałam za dużo czosnku bo moje dziecko się buntowało na smak. Jak dla mnie bomba ,przepyszne. Kolejnym razem dam tylko jeden ząbek i zblenduję dla córki sos na gładki krem.

    OdpowiedzUsuń
  36. Z przyjemnością zrobię te danie, ale bez selera naciowego. Bardzo go nie lubię (jedynie 'przetrawiam go' w zielonych koktajlach) :/ Można go czymś zastąpić, czy zwyczajnie należy go ominąć? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo czekałam na odpowiedź z Twojej strony Małgosiu, niestety nie doczekałam się :( Dlatego spróbowałam to danie zrobić z selerem naciowym wg podanego przez Ciebie przepisu. Co mnie zdziwiło, nie było czuć smaku selera naciowego - dla mnie jest to ogromny plus, bo jak wyżej napisałam nie przepadam za nim (wyjątkiem są koktajle z jego dodatkiem). Samo danie jest Z N A K O M I T E, P Y S Z N E, N I E B O W G Ę B I E! :)

      Usuń
  37. Witam czy można zastąpić selera porą

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja tak zawsze robię i jest super!:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja mam pytanie, chyba dosyć głupie, ale wolę się upewnić. :) Piszesz o oliwie z suszonych pomidorów. Chodzi o tę oliwę ze słoiczka, w którym znajdowały się te suszone pomidory? Czy można taką oliwę kupić jakoś osobno?

    OdpowiedzUsuń
  40. Ja niestety nie mogę podpisać się pod tymi pochlebnymi opiniami wyżej. Mimo trzymania się ściśle przepisu i doboru składników takich jakie proponowałaś sos wyszedł mi strasznie kwaśny. Zrobiłam go poczwórnie tzn. porcje dla dwóch osób na 2 dni i musiałam dosmaczać go cukrem bo mój mąż nie tknął by inaczej, nie wiem czy to kwestia smaku bo konsystencja wyszła okey, gęsty sos ale smak kwaśny i wogóle nie wyczuwalne suszone pomidory.Zastanawiam się czy coś zrobiłam źle, czy tak ma być......ale nie było to dobre niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie wina Małgosi przepisu, tylko użytych przez Ciebie pomidorów w puszcze. Widocznie były kwaskowate. Dosłodzenie cukrem w tym wypadku to nic złego. Przepis jest super.

      Usuń
  41. A mozna uzyc passaty zamiast pomidorow w puszce?

    OdpowiedzUsuń
  42. Gosiu dužo używasz selera naciowego a czym go można zastąpić?

    OdpowiedzUsuń