środa, 22 stycznia 2014

Przepisy FIT: szybki lunch, na zimno lub na ciepło ( 420 kcal)

Przepisy FIT: szybki lunch, na zimno lub na ciepło ( 420 kcal)

Kochani,dziś mam dla Was propozycję na lunch, który możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno jako sałatkę.
Przygotowanie tego dania przy dobrej organizacji nie zajmie Wam więcej niż 15  minut.

Pozostajemy w klimacie bakłażana, którego ja osobiście bardzo lubię. Jeśli jednak nie jesteście entuzjastami bakłażana możecie go zastąpić cukinią.
Nie wiem czy jedliście kiedyś nasiona granatu ? Są słodkie i mają bardzo ciekawy, specyficzny smak. Trochę jak połączenie ciemnych winogron i czerwonej porzeczki.
Bez wątpienia, dodają charakteru tej potrawie. 
 
Kaloryczność porcji 260 gramów ok. 420 kcal




Składniki:
* 167 g bakłażana lub cukinii (pół bakłażana)
* 30 g chudego sera feta
* 60 g nasion granatu (ok. 5 łyżek)
* 80 g suchego makaronu razowego (szklanka)
* pół łyżeczki oliwy z oliwek do posmarowania patelni 
* sól morska

 1. Makaron gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Ja w zwykłym sklepie Top Market kupiłam makaron w 100% razowy i ekologiczny.


2. Patelnię smarujemy oliwą. Wrzucamy pokrojonego w kawałki bakłażana lub cukinię, solimy. Smażymy często mieszając ok.5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty. Nie odkrywamy pokrywki w tym czasie.


























3. Makaron mieszamy z bakłażanem. Całość posypujemy rozdrobnionym na kawałki serem feta i nasionami granatu.
Gotowe :)




























40 komentarzy:

  1. Mhhhhh wygląda pysznie :) napewno wypróbuję. Czym można zamienić granata bo denerwują mnie te pestki w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granata możesz zastąpić pokrojonymi na kawałki winogronami (będziesz musiała po przekrojeniu usunąć pestki) .

      Usuń
  2. a mi ostatnio trafił się granat zepsuty w środku. ale byłam zła - miałam na niego mega ochotę!
    obym teraz miała więcej szczęścia, bo zamierzam zrobić tą sałatkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam bakłażana w domu więc zrobię dziś. A granata gdzie kupowałaś ? Czy u mnie w tej dziurze będzie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja nie jadłam jeszcze granatu. Dziś będzie mój pierwszy raz :) Dziewczyny tu pisały że jest też w Biedronce więc podjadę dziś :)

      Usuń
  4. u mnie nie ma granata :( a winogron nie lobię :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Granaty są w biedronce również, chyba 13-14 zł/ kg ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł :) i prosty , tylko czym zastąpić makaron razowy. ( mieszkam w Moskwie i w moim markecie i paru w pobliżu nie było )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdź czy macie makarony pełnoziarniste ? To są makarony z mąki pszennej ale z pełnego ziarna.

      Usuń
    2. Makaron orkiszowy jest też zdrowy i smaczny:) pozdrawiam,Magda

      Usuń
    3. Dzięki za podpowiedź :) sprawdzę , choć za skutek nie ręczę . Te makarony pewnie są tylko tutaj wszystko co jest inne kosztuje strasznie dużo. Dzisiaj widziałam ciemny makaron ale nie jestem do końca przekonana czy to własnie ten no i cena - w przeliczeniu 26 zł paczka. Ale nie poddaję się i teraz bacznie obserwuję wszystkie zdrowe produkty :) pozdrawiam

      Usuń
    4. O rany koguta, nie przypuszczałam że w Moskwie takie ceny !

      Usuń
    5. Niestety :( nasze ceny tak średnio razy dwa - szczególnie mięso , nabiał i warzywa. A jeżeli coś ponad tzw. przeciętność nawet razy cztery. W kwietniu do domu i poszalejemy ze zdrowym jedzonkiem :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. NAta: u nas makaron z pelnego przemialu , tzw integrale kosztuje ponizej 1euro za paczke 500 g, nie jakis markowy BArilla, tylko w discouncie typu Lidl.

    OdpowiedzUsuń
  9. swietny przepis! bedzie na kolacje:)

    Zapraszam na blog o inspiracjach modowych i gotowych zestawach: http://patosichaos.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis :)))
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Małgosiu mam pytanie czy przy takim zdrowym odżywianiu można do pracy zrobić ryż na mleku z pieczonymi jabłkami i cynamonem?
    będę wdzięczna za odpowiedź
    Pozdrawiam
    Monika z Warszawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie fajnie , że znalazłam Pani blog

      Monika

      Usuń
  12. A jak to jest z ziemniakami?ze tuczą połączone z mięsem ..już wiemy.A w zupie?krupnik np?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki z tłustym sosem rzeczywiście tuczą. Do zupy możemy je spokojnie dodać :)

      Usuń
  13. W ciągu roku schudłam ok 22kg. Potrafię odmówić sobie wszystkiego, ale jak zostaje sama albo mam jakiś problem objadam się czym się da. Dopóki nie poczuję sytości. Później dopadają mnie wyrzuty sumienia i ćwiczę żeby to spalić. Dodam, że odchudzałam się rozsądnie wyniki i tkankę tłuszczową mam w normie. Miałabyś dla mnie jakąś radę :)) Świetny blog. Podziwiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim silna wola !!!! Jak czujesz że napada Cię głód pokrój sobie jabłko w kawałki i pomarańczę i podjadaj po kawałku.
      Najgorsze to w napadzie głodu dopaść do słodyczy (radzę Ci nie miej ich w domu, jak nie masz to nie kuszą) lub kanapek w ilościach hurtowych.

      Usuń
  14. Wow, właśnie odkryłam twojego bloga i jest świetny:))) Znów chyba spędzę przy kompie parę godzin bo przecież muszę przeczytać wszystkie wpisy:)) Akurat jestem na etapie wprowadzania u siebie zdrowego stylu zycia: zdrowe jedzenie +sport. Nie zależy mi na tym żeby schudnąć ale i tak skorzystam z jadłospisów bo są zdrowe. Miałam problem co jesć przede wszystkim w pracy, a tu proszę:)) taki fajny blog. Mam tylko takie pytanko, ponieważ oprócz Noworocznych postanowień dot. dbania o siebie, planujemy z mężem "zabrać" się za powiększenie rodziny:). Jeśli się nam uda to czy twoje jadłospisy, również będąc w ciązy można wykorzystywać czy wówczas należy je zmodyfikować, ponieważ już będą miały za mało potrzebnych wartośći odżywczych, minerałów itp. P.s fajnie by było jak by pojawiały się również blogi dot. typowo naszych babskich rzeczy jak np. kosmetyki, ciuszki itp. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  15. mam nadzieje że Twój blog pomoże mi schudnąć. przy wzroście 154 cm , waże 62 i wyglądam jak beczka! :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow:)) Właśnie odkryłam twojego bloga i jest świetny:)) Spędzę chyba dzisiaj przy komputerze całe popołudnie, bo przecież musze przeczytać wszystkie posty:)) Fajnie, że znalazłam twojego bloga, ponieważ jednym z moich Noworocznych postanowień jest prowadzenie zdrowszego trybu życia: zdrowe jedzenie+ sport. Nie chcę schudnąć tylko odżywiać się zdrowo a tu dowiedziałam się jak to robić. Największy problem miałam z tym co jest w pracy, a tu proszę jaka skarbnica wiedzy i pomysłow. Dziękuję:)) Moje Noworoczne postanowienie wynika głównie z faktu, że planujemy z mężem powiększenie rodziny:)) W związku z tym mam pytanie, czy będąc w ciąży można "realizować" twoje jadłospisy czy też należało by je wzbogacić by zawierały więcej witamin, skł. odżywczych itp.? P.s Fajnie by było gdyby blog zawierał tez posty dot. kosmetyków, ciuszków itp. Pozdrawiam Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będąc w ciąży jak najbardziej możesz wykorzystywać moje potrawy ,porady, jadłospisy. Zdrowe odżywianie jest ogromnie ważne zwłaszcza w ciąży.

      Usuń
  17. Uwielbiam takich ludzi jak Malgosia. Bardzo fajne i madre porady. Przeczytalam zastanowilam sie i od jutra zaczynam. Sympatyczna oczytana i madra kobieta. To jest cos co mnie zmotywowalo do zmian.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takich ludzi jak Malgosia. Bardzo fajne i madre porady. Przeczytalam zastanowilam sie i od jutra zaczynam. Sympatyczna, oczytana i madra kobieta. To jest cos co mnie zmotywowalo do zmian.

    OdpowiedzUsuń
  19. Polecam przed treningiem taki posiłek, bardzo wartościowy a ciemny ryż dostarczy energii na cały trening! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam. Jest przepyszna i na ciepło i na zimno. Tylko te dlubanie granata :( wszystko naokoło ochlapane.... pewnie brak mi wprawy.ale smak sałatki zrekompensowal mi ten bałagan :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Naprawdę pyszna, nawet z winogronem! Mam tylko jeden problem z bakłażanem , wpił mi tyle oleju(nie miałam oliwy), że danie przestało być fit:-( czy z oliwą byłoby inaczej? A może jest jakiś dobry sposób na upieczeniu bakłażana w kawałkach? Z góry dzięki za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugi raz nie podlewaj olejem tylko podgrilluj na suchej patelni.

      Usuń