wtorek, 18 lutego 2014

Hummus czyli pasta z ciecierzycy !

PRZEPISY FIT WEGETARIAŃSKA WEGAŃSKA

Jeśli dotychczas w Waszej kuchni nie pojawiła się ciecierzyca, koniecznie musicie to nadrobić.
Ja odkryłam ją całkiem niedawno. W postaci pasty do pieczywa, skradła moje serce. Bardzo przypadła do gustu także mojemu synkowi.
Ma tyle witamin i składników odżywczych, że nie może jej zabraknąć w jadłospisie osób dbających o zdrowie.

Ciecierzycy nie trzeba przedstawiać osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na skład aminokwasowy bardzo dobrze zastępuje mięso. Jest bogatym źródłem białka. 
Ciecierzyca ma także dużo błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnych, które działają w żołądku jak miotełka, oczyszczając z zalegających resztek. Dodatkowo wspomaga trawienie i obniża poziom glukozy we krwi (to tak a propos ostatniego posta o słodyczach i glukozie we krwi).
Zawiera także sporo wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, kwasu foliowego ryboflawiny i niacyny, które bardzo korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Zawarte w ciecierzycy nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na pracę żołądka i trzustki.

Hummus czyli pasta z ciecierzycy to potrawa kuchni arabskiej. Wywodzi się z Libanu.
Stosowana jako przystawka, aczkolwiek głównie jako pasta do pieczywa (w kuchni arabskiej do chleba pita) .Stała się popularna na całym świecie właśnie dzięki wegetarianom i weganom. I chwała im za to.
Ma tak bogaty skład, że grzechem byłoby tego nie wykorzystać.
Jest naprawdę świetna. Fantastyczna odmiana i alternatywa dla wędlin czy serów. Bardzo fajnie smakuje jako dip do warzyw.

Łyżeczka hummusu 
(10 gramów - ilość na jedną kanapkę) 
ma 28 kcal 

PRZEPISY FIT WEGETARIAŃSKA WEGAŃSKA

Składniki:
* 240 gramów ciecierzycy z puszki (odsączonej) lub suchej
* 1 -2 ząbki czosnku
* 2 łyżki pasty sezamowej tahini (składnik obowiązkowy ! ) 
* 2-3 krople oliwy
* sok z połowy średniej cytryny
* sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy (może być czarny) 
* 2 łyżki przegotowanej zimnej wody 
* opcjonalnie : natka pietruszki lub kmin rzymski (stosowany w oryginale)

1. Jeśli używasz suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na noc w wodzie i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kminku.
2. Do wysokiego naczynia wkładamy ciecierzycę, wyciśnięty ząbek czosnku (najpierw dodajcie jeden, drugi opcjonalnie), sok z cytryny, oliwę,  pastę tahini, szczyptę soli i pieprzu oraz wodę. Miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli lubicie mocno czosnkowy smak, można dodać drugi ząbek czosnku.

Ja przeciskam jeszcze przez gęste sito. Hummus bardzo lubi mój synek, ale nie lubi jak są w nim grudki.
Pasty Tahini można dodać więcej. Jeśli lubicie sezamki bardzo przypadnie Wam do gustu.
Świetna do świeżego chlebka. Ten na zdjęciu to mój domowy pieczony. Przepis TU


96 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam hummus. Tylko ze kupuję gotową paste. Czy taka gotowa ze sklepu jest dobra??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest zła ale robiona jest lepsza :) spróbuj, robi się naprawdę szybko

      Usuń
  2. Kiedyś spoglądając na Twojego bloga powiedziałabym, że jakieś wymyślne te dania, hehehe;) A właśnie zjadłam faszerowaną cukinię, gotuję Twój bulion, kupiłam młody szpinak (którego mój mąż za nic nie chce wziąść do ust) a zaraz będę robić krokiety z kaszy gryczanej:D Nawet z rozmysłem nie kupiłam mężowi jego ukochanych parówek;) Za to stwierdził, że pasę go jak krowę xD Przemycam w małych dawkach zieleniznę, poczekam jeszcze troche, może się złamie:D Więc dziękuję za inspirację, jesteś wielka!!! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spoko, ja kiedyś usłyszałam od znajomej że mój mix wygląda jak pasza dla świń,
      teraz sama go je codziennie :)

      Usuń
  3. Ciecierzyca jest u mnie stałym bywalcem w jadłospisie. Często dodaję ją do sałatek. Nie kupuję tej w puszce , tylko suchą i gotuję. Robiłam nawet orzeszki z ciecierzycy jako przekąskę :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie z oliwą, obtoczone w ziołach i do piekarnika? czy chodzi o coś innego?

      Usuń
  4. gdzie moge kupic hummus i ta paste tahimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pastę tahini kupisz w każdych większych delikatesach, na moim fanpage'u na facebook'u Aneta podała przepis jak samemu zrobić tahini. Prosto i szybko więc ja następnym razem będę robiła sama. Wpadnij na mój fanpage :)

      Usuń
  5. skąd wziąć pastę sezamową tahini?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyżej masz odpowiedź :)

      Usuń
  6. Mój hummus ma zwykle inny kolor - bardziej pomarańczowy :) Ciekawe z czego wynika ta różnica, bo składniki widzę w sumie te same.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może od od rodzaju ciecierzycy

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Piotr pytał o rozkład BTW dla 100g hummusu :)

      Usuń
    2. Nie wiem co to jest BTW, wybacz :)
      ale pewnie chodzi Ci o :
      100 g hummusu ma ok. 280 kcal
      białka ok. 7 g
      węglowodanów: ok. 13 g
      tłuszczu ok. 26 g
      To są wartości przybliżone. Nie wiem czy o to Ci chodziło ?

      Usuń
    3. Tak, dokładnie :)
      BTW to skrót - białko, tłuszcz, węglowodany.

      Usuń
  8. Wysmienite, nalepiej jesc na sniadanie czy mozna na kolacje z kromka chleba bezglutenowego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wsmienita, najlepiej na sniadanie czy na kolacje z kromka chleba bezglutenowego?

    OdpowiedzUsuń
  10. a jakieś inne ciekawe przepisy z ciecierzycą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj będą , będą :) będzie min. pasztet z ciecierzycy pyyycha :)

      Usuń
    2. czekam z niecierpliwością :) pozdrawiam Malwina

      Usuń
    3. Gosiu, proszę o pasztet z ciecierzycy :)

      Usuń
  11. niedawno próbowałam i pisałam u siebie o tym, ciut inny przepis, ale idea ta sama :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super , proste do bólu jutro kupuję ciecierzycę ale nie mogę wejść w przepis na chlebek , dlaczemu ??

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się Twój blog. Czy masz może więcej przepisów na dania wegetariańskie? Moja kuchnia jest dość uboga (jem cały czas to samo). Jakieś ciekawe kotleciki z soczewicy? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu jest sporo dań wegetariańskich. I będzie więcej. W planach mam kilka świetnych dań :)

      Usuń
  14. Hej :) ja za to nigdy nie jadłam ciecierzycy, a spotykam wiele przepisów. Chciałabym się dowiedzieć jaki to ma smak? do czego podobny? czy jest bardziej jak groch czy jak soja?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm ciecierzyca sama w sobie ma delikatny smak,w Hummusie cały smak dają dodatki.
      Jeśli chodzi o smak to bardziej do soji.

      Usuń
  15. Co prawda nie na temat, ale.....

    ostatnio zrobiłam pasztet z soczewicy - TAK, TAK soczewicy - PYCHA, niebo w gębie, albo gęba w niebie :) nieważne, bo i tak czułam się niebiańsko.

    A ciecierzycy u mnie w osiedlowym sklepie nie ma,w Leclercu tez nie ma. Może w sobotę podjadę do Tesco i mam nadzieję, że ją znajdę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mam w planach :) robiłam i jest pycha
      będzie na blogu :)

      Usuń
  16. A co po jadłospisie z 4 tygodnia? Będą następne tygodnie? Jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo się orientuję. Najpierw zaczęłam od starych przepisów, natomiast na Twoją sugestię przeszłam na nowe jadłospisy, bo są tam przepisy z tym co warto kupować obecnie. Zaczęłam od czwartego tygodnia i co dalej? Będzie 5 czy mam wrócić do pierwszego? Zależy mi na sezonowych produktach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będą kolejne, pewnie że tak :)
      publikuję w każdy piątek, rano przed 9-tą - jadłospis jest od poniedziałku abyście bez problemu zrobiły sobie zakupy w weekend

      Usuń
  17. Gosiu,a wybierasz się na trening Ewy do Wrocka ?:) pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  18. Będąc w sklepie przeszłam obok bakłażana i się wróciłam bo od razu pomyślałam o twoich łódeczkach Gosiu :) także kolacyjkę już mam. Teraz tylko trzeba ją zrobić :)
    A nie mam tylko oliwy z suszonych pomidorów, ale myślę, że zwykła oliwa z pestek winogron się nada. No i kupiłam kurkumę, wiec trochę też jej dodam, bo słyszałam, że fajna jest a nigdy nie jadłam.
    A teraz jem zupkę z zielonym groszkiem i brokułami - PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy czegoś takiego nie próbowałam ale może najwyższy czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam wczoraj hummus :) nawet sama zrobiłam pastę tahini (z przepisu podanego u Ciebie na fb chyba), polecam, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobiłam dzisiaj hummus według przepisu i wyszedł dość suchy, to normalne?

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosiu zaczęłam robić zakwas, od niedzieli po 100 g mąki razowej typ 2000 i 100 ml wody, wczoraj dodałam drugą porcję i jestem przerażona, bo dodając składniki przez 7 dni tego wyjdzie okropnie dużo!!! czy można jakoś zmniejszyć porcje, np. o połowę? albo skrócić czas dodawania składników, aczkolwiek poczekać 7 dni i dopiero piec? dodam, że jestem sama z synkiem, więc jeżeli z jednej porcji wychodzą dwa bochenki to dla nas troszkę dużo;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że pięknie Ci rośnie (nie każdemu tak wychodzi :) ) więc dodawaj połowę czyli zamiast 100g, daj 50

      Usuń
  23. Wczoraj, po pierwszym dniu tak imponująco nie wyglądało, ale dzisiaj rano! szok! widać, że urosło:) na razie trzymam w słoiku, akurat kupiłam "Świat kobiety" na marzec i tam też są przepisy na chlebki i bułki, na zakwas też.i napisali tam, żeby trzymać w słoiku. ale jak tak dalej pójdzie to będę musiała przełożyć do miski.dzięki serdeczne:) Magda

    OdpowiedzUsuń
  24. gdzie można kupic tą paste tahini?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo w markecie na dziale exotic, albo kup oliwę sezamową (łatwiej dostać niż samo tahini) i zmiksuj ziarna sezamu z oliwą i masz domowe tahini ;)

      Usuń
  25. Ile mozna przechowywać te pastę w lodowce?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super ze znalazlam odpowiedz, tez chcialam sie dowiedziec ile pasta moze stac w lodowce. wlasnie dzis zrobilam a ze nikt ani maz ani dzieciaki nie jedza a wyszlo sporo bede musiala zjesc sama :) a w czym najlepie przechowywac paste? w zamknietym pojemniczku czy w jakiejs salaterce?
      dziekuje

      Usuń
    2. ja przechowuję w salaterce i nakrywam folią spożywczą

      Usuń
  26. KURCZE ZROBIŁAM ,ALE NIE MOJE SMAKI :(

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja wczoraj kupiłam w Biedronce gotowy, bo ciecierzycy nigdzie nie mogę kupić:/ Chciałam się przekonać, czy da się zjeść, ale spoko, smak fajny, nawet moja córeczka 4 letnia zjadła (oczywiście bez informowania:D), więc napewno jak tylko spotkam to kupię i zrobię swoją;)

    OdpowiedzUsuń
  28. u mnie w mieście chyba nie wiedzą co to pasta tahini :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup olej sezamowy i sezam w ziarnach i zmiksuj razem - będzie tahini
      a jak nie dostaniesz oleju sezamowego to podpraż na suchej patelni ziarna sezamu i zblenduj ze zwykłą oliwą

      Usuń
    2. dzięki :)

      Usuń
    3. ok mam olej sezamowy i sezam, co z nimi robię? tylko łączę i miksuję?

      Usuń
    4. tak, miksujesz ziarna sezamu z olejem i masz tahini

      Usuń
  29. Mój hummus wyszedł ciutek za słony, za dużo soli dałam do gotowania:P Jakiś taki bardziej żółty wyszedł niż ten Twój:)

    OdpowiedzUsuń
  30. A ile sezamu i ile oliwy ?

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu jakiej firmy używasz cukier?

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu ratuj mój hummus wyszedł bardzo suchy ,idzie go jeść łyżeczką ;( użyłam 400gram najpierw suchej cieciorki , którą moczyłam całą noc i gotowałam 1h po zblendowaniu jest suchy dodałam już więcej 1 łyżkę tahini i 1 łyżkę wody i nadal :( co mam zrobić aby wyszedł jak pasta ? czy coś źle zrobiłam ?? czy pomyliłam składniki ? czy za dużo cieciorki dałam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj oliwy albo oleju sezamowego jeśli masz,
      suchość to czasem jest kwestia samej cieciorki i wtedy trzeba wspomóc się olejem

      Usuń
    2. Czyli nie tahini tylko oliwe ? wygląda na to że będę musiała tego sporo dodać bo na chwilę obecną jest do jedzenia łyżką i w stanie bardzo gęstym :(

      Jest w smaku dobra wyczuwalny czosnek ale tak w sam raz ,tylko ta konsystencja masakra .....

      Usuń
    3. Dziękuje :) za pomoc Gosiu :*

      Usuń
  33. Niesamowite, kilka dni temu wlasnie myslalam zeby ci podsunac pomysl z hummusem bo ta pasta jest poprostu przeswietna. Jako ze mieszkam w uk spotkalam sie z nia juz dosyc dawno i od razu sie w niej zakochalam jak i moja rodzina. Mamy rowniez znajomego Araba ktory zawsz robi swiezutenki, swietnie smakuje podany z oliwa z oliwek i pasta z chilly. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam serdecznie!
    Czy owa pasta nadaje się tylko na chleb? Zrobiłam wczoraj i wyszło jej dosyć sporo..jak długo można ją przechowywać? Czy można ją zamrozić? Ps. Kolor mojej pasty jest szary i wygląda niezachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam też jako dip do maczania warzyw,
      nie można mrozić, przynajmniej ja nigdy nie mroziłam więc nie powiem jak zachowuje się po rozmrożeniu.
      a kolorem się nie przejmuj ;) ważny jest smak ;)

      Usuń
  35. Hej, robiłam ostatnio hummus. Nie miałam tej pasty tahini wiec uprażyłam sezam na patelni i paste wykonałam sama. Dodałam do sezamu jakies dwie łyzki oliwy (na okolo 100 g sezamu).Wiem że gdzieś na facebooku u Ciebie ktoś podawał przepis na paste tahini ale nie mogłam tego odnaleźć.Pasta wyszła dość gesta. Cały hummus po zmiksowaniu z ciecierzyca wyszedl dosyć gęsty rozsmarowałam go na kanapce ale juz do maczania warzyw sie nie nadawał i miał bardziej żółty kolor niż Twój. Od czego to zależy ? Może za bardzo uprażyłam sezam? Ile powinno sie dodac oliwy to tej pasty tahini? Może powinnam dodać wiecej wody dla rozrzedzania hummusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w takiej sytuacji albo dodaję przegotowanej wody albo więcej oliwy. Nie ma co się bać ilości oleju bo to NNKW, zdrowe tłuszcze.

      Usuń
  36. Gosiu, a czy porcja ugotowanej ciecierzycy to dobra opcja na kolację? Sama, bez dodatków, powiedzmy 100 g. Bardzo ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 g to 360 kcal więc za dużo jak na kolację składającą się z jednego składnika ;) posiłek ma być różnorodny więc gdybyś do tego chciała coś dodać wyjdzie Ci 500 kcal

      Usuń
    2. Jesteś pewna, że taka jest wartość kcal ciecierzycy? Na puszce, którą dziś kupiłam (gotowana na parze bonduelle) jest napisane, że 100g ma 120 kcal i nie wiem już...

      Usuń
    3. ja mówię o 100 g suchej chociaż w zasadzie ciężko byłoby zjeść po ugotowaniu bo przyrasta trzy razy ;)
      gotowana będzie miała inną wartość kaloryczną w 100 g bo ze 100 g suchej wychodzi 3 razy więcej po ugotowaniu
      jakoś tak jak napisałaś 100 g to wyobraziłam sobie ze ugotować sobie 100 g i zjeść ;))

      Usuń
    4. Jestem łasuch co prawda, ale nie aż taki :-)
      Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź i w ogóle za bloga, świetne przepisy, porady, wprowadzam wszystko, ku większemu (czasem mniejszemu) zadowoleniu domowników :-) Te panierowane schabowe smażone na głębokim tłuszczu jednak wciąż mocno siedzą w psychice mojego męża :-)

      Usuń
  37. Mozna uzyc oleju sezamowego zamiast pasty?? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  38. Przeprasz juz wiem wszystko... ;)) po przeczytaniu wazystkixh komentarzy. Dziekuje i przepraszam za pytanie

    OdpowiedzUsuń
  39. Po kilku godzinach zakupów na miescie wpadam do domu głodna jak wilk i jak rzadko kiedy nie miałam przygotowanego obiadu dla siebie. Hmmm myślę co tu zjeść na szybko ale zdrowo. W lodówce znalazłam dużego brokuła, ugotowalam go i co dalej i myślę spróbuję jak smakuje z hummusem który robiłam wczoraj z Twojego przepisu. Cóż teraz leze z brzuchem do góry, takkkk się najadlam ze nie mogę się ruszyć 😆😆😆 jednym słowem połączenie PYSZNE !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu w podanej ilości powinno być 240 g odsączonej cicierzycy, bo na puszce owszem jest 400 gram ale całości a 240 gram po odsączeniu. Pisze, bo dwa razy robiłam wg tego przepisu i wychodziła mi bardzo zbita...pyszna oczywiście. Dziś zrobiłam z całej puszki odsączonej czyli właśnie z 240 gram i wyszła idealna jak na Twoim zdjęciu o konsystencji kremu:) nie musisz tego wpisu publikować... Pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń
  41. Malgosiu czy brazowy cukier jest lepszy od bialego? Jakies ewidentne roznice?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brązowy jest nieoczyszczony i przez to ma śladowe ilości minerałów ale różnic znaczących nie ma

      Usuń
  42. Można zamrozić? :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Brawo! W końcu przepis na hummus bez sody :-) W większości przepisów z którymi się spotkałem jest dodawana soda. Rzekomo tak robi się to na wschodzie... Ja też robię bez sody, wychodzi kremowy i puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu, pogubiłam się. Jeśli chcę przygotować hummus z suchej ciecierzycy to ile gramów moczę na noc 100 gramów czy 240 gramów?

    OdpowiedzUsuń
  45. Małgosiu, jestem Twoją fanką od 2 tygodni, codziennie gości coś w mojej kuchni z Twoich przepisów. Własnie zajadm się hummusem wg powyższego przepisu. Jadłam, juz takie kupione, smakowały niedobrze :))) A ten jest BOSKI.
    Kocham Twoje koktaile, od tygodnia (mam urlop) z koleżanką po "treningu" na kijkach robimy sobie z wielką celebrą kolejny koktail, i nie wiem który lepszy - jeden lepszy od drugiego:))

    OdpowiedzUsuń
  46. W UK hummus jest tani jak barszcz. Kupuję i jem. Pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Jeśli chcę zrobić hummus z połowy porcji ile suchej ciecierzycy powinnam użyć?

    OdpowiedzUsuń