środa, 26 lutego 2014

Kruche żytnie ciasteczka Fit z mnóstwem zdrowych i pysznych dodatków !

Kruche żytnie ciasteczka Fit z mnóstwem zdrowych i pysznych dodatków !


Zgodnie z zapowiedzią, mam dla Was coś na tłusty czwartek :)

Nie jest to jednak pączek w wersji fit, ani drożdżówka, ponieważ ten tydzień miałam zbyt zakręcony :) Jestem na wyjeździe i z doskoku korzystam z kuchni teściowej.
To się zmieni, bo dziś wracam do domu i zasypię Was nowościami ;)

Moja propozycja to kruche żytnie ciasteczka fit z całą masą zdrowych i pysznych dodatków, które robi się naprawdę bardzo szybko. Możecie je zrobić dziś wieczorem i jutro zabrać do pracy lub na uczelnię.
Doskonała alternatywa dla pączka do kawy.
Jedno ciastko to ok.100 kcal. Jeden pączek to ok. 400 kcal.
Czy zjecie jednego pączka, czy 4 ciastka, wybór należy do Was.
Kaloryczność porównywalna, wartość odżywcza nieporównywalna ;)
Ciastka zachowują świeżość przez tydzień.
Moja córka zjadła połowę z tego co upiekłam i zażyczyła sobie takie na urodziny do szkoły, co oznacza, że mogę je Wam z czystym sumieniem polecić :)

Jedno ciasto o wadze 25 gramów ma ok. 100 kcal 




Składniki na 20 ciasteczek:

* 50 gramów płatków owsianych
* 50 gramów orzechów laskowych mielonych, lub rozbitych na kawałeczki np. tłuczkiem
* 50 gramów rozkruszonych na kawałki płatków migdałowych
* 2 łyżki siemienia lnianego ziarnistego
* 50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 
* łyżeczka cynamonu
* 2 łyżki cukru trzcinowego lub 1,5 łyżki płynnego miodu 
* jedno opakowanie cukru waniliowego 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100 gramów mąki żytniej 
* 100 gramów masła
* 1 jajko 

1. W miseczce mieszamy płatki owsiane, orzechy, migdały, siemię lniane, skórkę pomarańczową, cynamon i cukier.


























2. Następnie bakalie mieszamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Do masy dodajemy rozpuszczone, lekko wystudzone masło i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy.

























4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. (termoobieg). Ciasteczka formujemy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Należy zachować odstęp pomiędzy ciastkami. Trochę rosną.

 5. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut, w 190 st. Po upieczeniu muszą przestygnąć, aby stwardnieć.
Zdatne do spożycia przez tydzień. 
Polecam :)

113 komentarzy:

  1. az slinka cieknie:) mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąki żytniej co prawda nie mam, ale mam pszenną graham. Dziś będzie pieczenie ciasteczek.
    Wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, już patrzę co mam dokupić żeby wieczorkiem je upiec. Jak dla mnie zamiast pączka jak najbardziej. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupię tylko skórkę pomarańczową i wieczorem będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te ciasteczka :) Często je robię, gdy mamy napady na coś słodkiego. Gosiu bardzo Ci gratuluję roczku - ale ten czas leci :) Do zobaczenia. Monika K.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo bardziej wolę takie ciastko od pączka :) Ale z pewnością trudno poprzestać na jednym takim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj
    Od kilku dni czytam Twoje posty. Jestem szczęśliwa że trafiłam na ten blog. Jestem mamą 6 miesięcznego synka, w ciąży przytyłam 30 kg i mam jeszcze 15 kg nadwagi. Jesteś dla mnie inspiracją :) Mogłabyś mi napisać co ćwiczyłaś oprócz trzymania diety?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A dla mnie tylko 3 ciasteczka to mało :-( :-( Nie ma jakiś przepisów aby tych ciasteczek było np.6 :-) Ważę 59 przy wzroście 164cm ,chciałabym zgubić ze 4-5 kg ale uwieeelbiam słodkie -wiem ,wiem niezdrowe .Staram się jeść dobre słodycze,ale jak widzę wszystko co czekoladowe to mnie ponosi.:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze to jakis zamiennik pączka ;d .. kradnę przepis i czekam na nowości ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam Małgosiu wczoraj ćwiczyłam skalpel wyzwanie Ewy Chodakowskiej i masakra ale DAŁAM RADĘ!! Ale jak.zobaczyłam dzisiaj twój przepis na te ciasteczka to od razu wyszłam z pracy do sklepu na małe zakupy, wieczorem będę piec, buziaki dla ciebie za ten blog :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu a zrobię ogromny błąd gdy dodam zwykłą pszenną mąkę.... Niedawno piekłam tort dla narzeczonego i mam jej w nadmiarze ;), a że jestem studentką mam też ograniczony budżet a z tą pszenną muszę coś zrobić zanim kupię żytnią :(
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka żytnia pełnoziarnista, czy zwykła np. typ 720?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam typ 2000, ale może być i taka i taka, jaką masz ;)

      Usuń
  13. Małgosiu, chętnie zamienię tłuste pączuchy na te ciasteczka, zachcianki w ciąży owszem mam, ale jakaś kontrola być musi:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Możecie polecić nazwę/ firmę mąki żytniej? Mieszkam w małym miasteczku i wszędzie jest dostępna mąka żytnia albo graham do pieczenia chleba. Czy taka mąką będzie dobra do tych ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam Twoj przepis na batoniki mussli, ktory robilam juz kilka razy i chyba powtorze na jutro. Obecne ciasteczka budza moja obawe "stwardnienia" i troche niewygody z tego powodu.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zamiast orzechów użyć słonecznika? Magda

    OdpowiedzUsuń
  17. Od samego rana kusisz :)
    Dlatego u mnie już ciasteczka upieczone, czekają aż mąż zrobi herbatkę zieloną i można jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  18. co sądzisz o kaszy mannie na śniadanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jako element jadłospisu nie :( jest kaloryczna
      raz na jakiś czas np. raz na 3 tygodnie na poprawę nastroju z owocami, może być :)

      Usuń
  19. Witaj Małgosiu ;)
    Trafiłam na twojego bloga ok. 2 tygodnie temu i jestem zachwycona twoimi radami i przepisami. Niestety nie znalazłam żadnej wzmianki na temat wafli ryżowych, a muszę przyznać, że bardzo interesuje mnie twoja opinia o nich. W moim środowisku są one bardzo popularne i koleżanki twierdzą, iż śmiało można nimi zastąpić drugie śniadanie. Jednak nie wiem, czy zawierają jakieś "niepowołane" składniki, gdyż to w końcu produkt gotowy. Byłabym wdzięczna za twoją opinię.
    Pozdrawiam,
    Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wafel ryżowy jako dodatek do posiłku np. sałatki, owocowego koktajlu czy owocowej sałatki tak, ale jako samodzielna przekąska nie.
      Posiłek powinien dostarczać jak najwięcej składników odżywczych, i powinien zawierać jakiś owoc lub warzywo. Sam wafel to za mało.

      Usuń
  20. kasza manna w 100 gramach ma 360kcal a płatki owsiane 366kcal ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ale tu chodzi o skrobię, która jest w kasza mannej. Skrobia w procesie trawienia ulega "przemianie", na glukozę, cukier prosty.

      Usuń
  21. Ciasteczka wygladaja apetycznie mniam! mam pytanko, czy mozna uzyc innych orzechow zamist laskowych - mam migdaly i wloskie w domu, a chce juz dzis piec

    OdpowiedzUsuń
  22. Już upiekłam :) Są pyszne oczywiście jak wszystko z Twoich przepisów :) A jak przechowywać te pyszności ?? :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasteczka wygladaja pysznie:) Mam pytanko, czy zamiast orzechow laskowych mozna uzyc wloskich i migdalow, bo takie mam w domu, a juz chce piec:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu!
    ..właśnie wyciągnęłam z piekarnika te pyszności :) Pachniały tak rewelacyjnie, że nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować...i są po prostu R E W E L A C Y J N E !!!!!! Niebo w gębie :) Przepyszne!

    Pozdrawiam Cię, Magda - Twoja wielbicielka :)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się ;)
      my swoje już zjedliśmy wszystkie, połowę moja córka :)

      Usuń
  25. Te ciasteczka są rewelacyjne, po prostu mega:-) Od przyszlego tygodnia zaczynam z Wami:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Hey Malgosiu!

    Zastanawiam sie czy nie mozna byloby zamienic zwyklej maki zytniej na zytnia, ale razowa? Czy nie przeszkodziloby to w ich upieczeniu? Mysle, ze mogloby byc nawet zdrowiej :-)

    p.s. przepis super! dziekuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, ja jutro będę piekła z graham razową :)

      Usuń
  27. zrobiłam dziś, wyszły tak pyszne, że zrobiłam sobie tłustą środę i już dziś zjadłam połowę :) druga połowa jutro na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. ile wychodzi ciastek z tej porcji/

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie wiem co się stało, ale za mocno mi się spiekły:( Kurcze, chyba to wina mojego piekarnika...ale i tak są całkiem smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  30. No ja też zrobiłam o nawet mojej całej rodzinie smakowało, ale musi zostać na jutro........a sio!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. A co myślisz o takiej przekąsce ''moja princessa'' :-) chlebek chrupki waza posmarowany 1 łyżeczką nutteli i przykryty drugim chlebkiem waza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jako deser ? w sensie zamiast pączka ? :)

      Usuń
    2. tak jak czasami mocno przyjdzie ochota na coś słodkiego ,i zamiast batonika :-D

      Usuń
  32. Tez zrobiłam od razu wczoraj, jako alternatywa pączka :-D są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. są pyszne! :) tylko trochę mi się za mocno spiekły :( Malwina

    OdpowiedzUsuń
  34. a ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  35. A dzisiaj rano miało być coś słodkiego??

    OdpowiedzUsuń
  36. Właśnie je upiekłam :) Są pycha! To świetna alternatywa dla pączka, naprawdę polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. co sądzisz o słodziku? ostatnie padania podają, że nie jest szkodliwy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest szkodliwy,
      które badania mówią że nie jest ?

      Usuń
    2. lepiej chyba używać stewii albo ksylitolu?

      Usuń
    3. A jakie badania mówią, że słodziki są szkodliwe. Chyba nie bez powodu je dopuszczono i ustalono normy dla nich....

      Usuń
    4. oj mnóstwo jest tego w sieci, poszperaj, napotkasz źródła,

      Usuń
  38. co sądzisz o rogalach marcińskich?

    OdpowiedzUsuń
  39. mmm pyszne sa te ciasteczka, dodalam orzechy wloskie zamiast laskowych, ksylikol zamiast zwyklego cukru i suszone morele zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej plus make razowa pszenna nawet nie myslalam ze takie dobre wyjda dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy bez jajka mogą być? Mam nietolerancje jajka, i przez jakiś czas muszę go całkowicie wykluczyć z jadłospisu, czy można coś w zamian za jajko dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z siemieniem lnianym :)

      Usuń
    2. Nasiona Chia - 2 łyżeczki zalane goraca woda=1 jajko

      Usuń
  41. Witam. Chciałam zapytać czy do przepisu na ciasteczka żytnie fit można użyć mąki kukurydzianej ??? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne, Małgosiu skąd Ty bierzesz te wszystkie pyszne przepisy, naprawde POLECAM:) Ciekawe jaką następną słodkością nas zaskoczysz, juz nie moge sie doczekac;)

    OdpowiedzUsuń
  43. ciastka są obłędnie smaczne!!!!!POLECAM!!! Dziękuję Małgosiu za fantastycznego bloga, dzięki Tobie zmieniłam swoje nawyki żywieniowe i czuję się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Polecam
    1 banan/zmiksowany/
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    1 jajko/roztrzepane/
    1 szklanka płatków owsianych
    duża garść rodzynek lub innych bakalii
    Piec15 minut w 180 stopniach

    OdpowiedzUsuń
  45. upiekłam :) zapomniałam tylko o siemieniu lnianym i skórce pomarańczowej, ale dodałam pestki dyni i suszone śliwki, a zamiast mąki żytniej dałam pszenną razową, ale też były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ciasteczka są pyszne! Upiekłam wczoraj, niebo w gębie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  47. Hej! właśnie zrobiłam z Twojego przepisu ciasteczka- wyszły świetne! Dodałam dodatkowo garść: rodzynek, suszonych wiśni i suszonej żurawiny :) i wydłużyłam czas pieczenia do 20min i zmniejszyłam temperaturę do 170 st przy termoobiegu (moja porada, przy większych owocach pokroić nożem na mniejsze kawałki- większe kawałki na wierzchu ciastek niestety po przypalały mi się)

    OdpowiedzUsuń
  48. Ciasteczka wyszły super zamiast skórki pomarańczowej dodałam suszone śliwki i motele:-)Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  49. Właśnie zajadamy z Mężem ciasteczka! Zmodyfikowałam dodatki wedle tego, co miałam w domu, czyli: brak skórki pomarańczowej, brak płatków migdałów, za to dodałam pestki dyni oraz słonecznik łuskany. Mąki użyłam pełnoziarnistej. Wyszły na prawdę CUDNE! Zabieramy jutro do pracy jako zdrową przekąskę :-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie. Na pewno jeszcze zajrzę i skorzystam z innych przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  50. A ja dzisiaj zaczynam przygodę z Twoim blogiem. I zaczęłam od ciasteczek na przyjazd gości. Póki co są w piekarniku ale pachną bosko :) a blog super ! Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  51. A może być mąka owsiana?pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  52. ile to jest 100 g mąki żytniej, odpisz proszę

    OdpowiedzUsuń
  53. Zrobiłam dzisiaj, dostosowując przepis do tego, co miałam w domu. Pominęłam skórkę pomarańczową, zastąpiłam mąkę żytnią pszenną pełnoziarnistą, cukier ksylitolem, a siemię lniane, niestety, amarantusem. Dopiero potem zdałam sobie sprawę, że na amarantus to chyba za krótki czas pieczenia :( Małgosiu, czym to grozi? Połowa już zjedzona, rodzina chyba nie zatruta, ale zastanawiam się, czy powinniśmy jeść resztę.

    OdpowiedzUsuń
  54. A może zamiast 100 gram masła tylko 10 gram a resztę masła zastąpić trzema zblendowanymi plastrami świeżego ananasa?

    OdpowiedzUsuń
  55. Czy przy cukrzycy te ciasteczka można jeść? Zamiast cukru dodam stewie a reszta składników może pozostać niezmieniona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ponieważ mają mnóstwo błonnika, ale też trzeba je jeść z rozwagą ;)

      Usuń
  56. Mi wyszło 13 ciasteczek...

    OdpowiedzUsuń
  57. Co można dać w zamian za masło? Masło sprawia, że ciastka są okropnie tłuste... Może dodać jeszcze jedno jajko (jako spoiwo) plus odrobina tylko masła? Proszę o pomoc;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo... Fajny pomysł;) a jak z pieczeniem? Taka sama temperatura i czas?

      Usuń
    2. A kaloryczność z bananem jest taka sama czy inna?

      Usuń
    3. Małgosiu odpowiedziałabyś? Bardzo mi na tym zależy :)

      Usuń
    4. Trzeba by zminusować masło i dodać banana. Masło ma więcej kalorii od banana więc ciasteczka suma sumarum będą miały mniej kalorii.

      Usuń
    5. A banana dodać tyle samo gram ile byłoby masła?

      Usuń
  58. Malgosiu jestes wielka!!!To jest to co potrzebuje na slodki weekend ;))

    OdpowiedzUsuń
  59. Czy te ciasteczka można zjeść jako przekąskę w normalny dzień, czy tylko w słodką niedzielę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jako drugie śniadanie w zwykły dzień ale z rozsądkiem i np. dwa razy w jednym tygodniu a w następnym już nie.

      Usuń
    2. A to jest zalecenie dla osoby na redukcji czy też nie?
      A na drugie śniadanie do kawy ile możnaby zjeść?
      Przepraszam za tyle pytań, ale Małgosiu naprawdę jesteś świetna w tym co robisz i znasz się na rzeczy od A do Z, dlatego stuprocentowo Ci ufam i z chęcią sięgam po porady :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Jeśli jesteś na redukcji tak powiedzmy 1500-1600 kcal to 2 ciastka na drugą przekąskę + np. jabłko.
      Jak nie jesteś na redukcji to 3 możesz zjeść.

      Usuń
  60. A mąki orkiszowej można do tego użyć?

    OdpowiedzUsuń
  61. A jeśli zamieniłabym orzechy laskowe na słonecznik, to mam dać podprażony czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  62. Ile takie ciasteczka mogą mieć węglowodanów?
    Moje dziecko ma cukrzycę więc muszę mu wszystko liczyć.

    OdpowiedzUsuń
  63. Witam. W liście składników nie ma balali ale widzę że trzeba dodać. Ile tych bakali potrzebuje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  64. Małgosiu
    Dziękuje bardzo za kolejny wspaiały przepis. Nie ma dnia, zebyśmy nie jedli chociaż jednego dania z Twoich przepisów. Z powodu zamiłowania zarówno do zdrowych, ale jednocześnie słodkich posiłków, jak i zdrowych warzywnych na naszym stole regularnie króluje granola i praktycznie codzinnie przynajmiej obiad bąd ź obiado - kolacje szykuje wg Twoich przepisów.
    Dziękuję, że jesteś.

    Pozdrawiam cieplutko
    Kasia z rodzinką

    OdpowiedzUsuń
  65. Upiekłam ciasteczka z lekką modyfikacją dostosowując przepis do zawartości moich szafek kuchennych, są przepyszne.

    Mam pytanie przypomnij proszę, jakich orzechów nie powinno poddawać się obróbce terminczej (gdzieś się natknęłam na Twoim blogu na tą informację, ale nie potrafię tego teraz znaleźć). Pamiętam, ze mogdałów, ale jeszcze jakieś traca swe właściwości pod wpływem ciepła (np zapiekania w piekarniku?)
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń