niedziela, 9 lutego 2014

Przepisy FIT: ślimaczki z pieczonej papryki faszerowane kremowym serkiem z bazylią i limonką



Lekka przystawka, bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i delikatna w smaku. Sprawdzi się na każdą okazję, w sam raz na zbliżające się Walentynki.

Papryka podczas pieczenia uwalnia naturalną słodycz. Kremowy serek w połączeniu z bazylią i sokiem z limonki jest orzeźwiający i świeży. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą komponują.

Zachęcam do wypróbowania. Przygotowuje się łatwo i dość szybko.
Jestem przekonana, że ta przystawka przypadnie Wam do gustu i będzie często gościła na Waszych stołach.
Na pewno zaskoczycie nią swoich gości. Doskonale się też sprawdzi jako lunch do pracy.  

Kaloryczność jednego ślimaczka to ok. 42 kcal 
(z całej roladki wychodzi 8 sztuk) 


Składniki:

* 2 czerwone papryki (lub innego koloru)
* 100 gramów kremowego serka naturalnego (gęsty, zwarty)
* bazylia (świeża lub suszona)
* sok z ćwiartki limonki
* sól 

1. Papryki przekrawamy na pół i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra -dół)
2. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i zdejmujemy skórkę.
3. Obrane ze skórki papryki rozkładamy na folii do żywności, tak aby utworzyły jeden płat. Solimy.


























4. Kremowy serek mieszamy z bazylią.Jeśli używamy świeżej, listki należy pokroić bardzo drobno, lub utrzeć blenderem. Ja użyłam suszonej. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki limonki. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby serek można lekko posolić, ale ja tego nie robiłam (solę paprykę).
Tak przygotowanym serkiem smarujemy paprykę.


























5. Pomagając sobie folią zawijamy paprykę w rulon. Kto raz robił w domu sushi nie będzie miał z tym najmniejszego problemu.


























6. Gotowy rulonik wkładamy na godzinę do lodówki.





















7. Roladkę kroimy w paski. Mi z jednej roladki wyszło 8 ślimaczków.


37 komentarzy:

  1. zapowiada sie pysznie. Miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Małgosiu, pieczona papryka to coś co bardzo lubię. Myślę że i na Walentynki i bez okazji będzie smakować świetnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie wyglądają, świetne na przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Na pewno wypróbuję. Zawsze mam kłopot co wziąć do pracy.
    Pozdrawiam.
    Emilia.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja tez zrobie. Mozesz zasugerowac konkretny serek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie, żebym tylko lubiła paprykę :( może kiedyś się do niej przekonam. Myślę, że i tak zrobię to danie moim chłopakom na kolację.

    Pozdrawiam Cię Małgosiu i życzę miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu spróbuj pieczonej. Ma inny smak niż świeża, nabiera słodyczy :)

      Usuń
  7. Małgosiu wszystko rewelacja oprócz tej folii :( bardzo dużo przenika do jedzenia szkodliwych rzeczy...ciekawe czy udałoby się z papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest folia do żywności, jest zdatna do kontaktu z jedzeniem. Tak zapewnia producent. Z papierem nie bardzo bo jest sztywny a tu musi okalać :/

      Usuń
  8. wygląda pysznie:) na pewno zrobie:) a wczoraj byłam na zakupach i papryka sie do mnie usmiechała z półki a ja jej nie kupiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają pysznie. na imprezę w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię tak łososia z serkiem chrzanowym Almette:)też pyszne a zwijam folią aluminiowa.

    OdpowiedzUsuń
  11. UUUU będzie kolacja walentynkowa jak nic! To znaczy właśnie postanowiłam w ogóle coś zrobić dla męża ;) Będzie pysznie! Dzięki Tobie Gosiu! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się ! Dziś zrobiłam kolejną przekąskę, u mnie dziś będzie na kolację. Przepis wrzucę w tygodniu.

      Usuń
    2. Gosiu a co byś poleciła na danie główne?

      Usuń
    3. Łódeczki z bakłażana są świetne i lekkie na wieczór :) Możesz do nich dodać trochę mięska mielonego .

      Usuń
  12. Kochana!!! Czytam Twoj blog juz od prawie 4 tygodni. Od poczatku wzielam sobie do serca Twoje wskazowki i zaczelam zdrowszy tryb odzywiania. Moje nawyki byly dosyc dobre, ale postanowilam odrzucic slodycze etc. Udalo mi sie zrzucic 3kg, co bardzo mnie uszczesliwilo. Nie jest to moze wielki wyczyn i nie widax ogromnej roznicy, ale dalo mi to radosc. Ostatni tydzien troche sobie pofolgowalam i zjadlam pizze i troche slodyczy...:) Dzis wszystko wrocilo do normy i mam nadzieje, ze jestem na dobrek drodze. Fajnie, ze prowadzisz swojego bloga. Wciaz bede odwiedzac:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję !
      Widzisz, nie potrzeba żadnej diety żeby zdrowo chudnąć. Wystarczy po prostu jeść zdrowo. :)

      Usuń
  13. świetna apetyczna przystawka, na pewno dodam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie łatwe i jakie zdrowe ;D świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawie wykonane, nie jadłem jeszcze nigdy, mam nadzieje, że w smaku równie dobre jak na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej ojej, ale cudowne. muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  17. Katarzyna l.3310 lutego 2014 12:15

    Małgosiu czy mogłaby być taka opcja śniadania lub kolacji?? - 2 kromki chleba razowego z masełkiem i uwaga! dżemem żurawinowo-jabłkowym niskosłodzonym. W 100g dżemu jest 143 kcal. Pomyślałam, że jak ktoś często jadło słodycze bądź inne słodkie smakołyki to tak radykalnie ciężko to zostawić ale można co jakiś czas zjeść chlebek z dżemem.Pozdrawiam Cię Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dżem od czasu do czasu. Dołóż do tego biały ser.

      Usuń
  18. Wlasnie zrobiłam;) troche gorzej wyszlo jesli chodzi o estetykę….ale smakuje super ;)
    Buziaki dla Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Fantastyczny pomysł, ślicznie wygląda i smacznie! wiele inspiracji na Pani blogu. Będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  21. witam:) a mogłaby Pani polecić jakiś serek?? bo gdzieś tu się przewijała nazwa Bieluch ale nie mogę go dostać niestety;/

    OdpowiedzUsuń
  22. Lepsze niż te które można kupić w sklepie:) kolejny przepis który zagości u nas na stałe:)))

    OdpowiedzUsuń
  23. strasznie ciężko mi się obierają te papryki... :(

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można by było zrobić coś podobnego z pomidorami? :P Nie lubię papryki :(

    OdpowiedzUsuń
  25. a czym można zastąpić serek, nie dam rady zjeść takiego ani żadnego białego?

    OdpowiedzUsuń