środa, 12 lutego 2014

Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką (do wykorzystania również jako sałatka lub pasta do pieczywa)

Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką.


Lada dzień "święto", więc mam dla Was kolejną propozycję na tę okazję. Mówiąc o "święcie" mam na myśli walentynki, które generalnie nie są naszym świętem, są obce, zza morza i wiele osób się z tym świętem nie utożsamia.
Ważne jest abyśmy kochali się na co dzień, szanowali i dostrzegali swoje potrzeby. Umieli się zawsze porozumieć i wspierać. Na co dzień, nie od święta.

Osobiście nie przepadam za całą tą czerwono - serduszkowo - bibelotową oprawą made in China, dlatego w okolicach walentynek omijam galerie handlowe. Ale myślę, że kolacja we dwoje jest zawsze dobrym pomysłem.
My z mężem mamy taką tradycję, zresztą pisałam Wam już o tym przy innej okazji,  że zawsze w sobotę, jeśli jesteśmy w domu, robimy sobie uroczystą kolację. Nie żadne świece, czy eleganckie stroje, ale coś fajnego, smacznego do jedzenia, aby po prostu pobyć razem, obejrzeć dobry film.
I do tego Was zachęcam, aby znaleźć jeden dzień w tygodniu na to, aby trochę zwolnić tempo. Pobyć razem. Nacieszyć się sobą.
Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką, który chcę Wam dziś zaproponować jest przekąską, bardzo szybką w przygotowaniu. Bardzo aromatyczną i zdecydowanie pobudzającą kubki smakowe.
To danie może być również sałatką lub pastą do pieczywa. 
Czas przygotowania to maksimum 30 minut. Trzeba zjeść w ciągu 2-3 godzin bo awokado ciemnieje.
Smak obłędny i do tego kopalnia kwasów omega. Polecam :)

 Kaloryczność jednej porcji to ok. 200 kcal

Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką.

Składniki dla 2 osób :

* 100 gramów wędzonego łososia
* 1 awokado
* sok z połowy limonki
* 2 czubate łyżki marynowanego różowego imbiru 
* odrobina soli morskiej (łosoś jest słony, więc z solą ostrożnie)

Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką.

1. Łososia i imbir siekamy w kosteczkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Awokado obieramy ze skórki, wyrzucamy pestkę i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z limonki.
3. Awokado mieszamy z łososiem i imbirem. Jeśli jest taka potrzeba, delikatnie solimy.

63 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Niestety zrobilam wczoraj tę przystawkę i wszystko wylądowało w koszu. Nie smakowało ani mnie ani mężowi. Myślę, że za dużo jest w przepisie imbiru, którego smak i zapach jest bardzo intensywny i zdominował całą potrawę

      Usuń
    2. a może imbiru użyłaś "nie tego" co trzeba..

      Usuń
    3. Nie można było spróbować dodać jakiegoś skladnika zamiast marnować? Tyle dobrego. Az szkoda

      Usuń
    4. Rewelacja!!! Uwielbiam to połączenie <3

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja :) Bardzo lubię wędzonego łososia więc chętnie wypróbuję. Zastanawiam się tylko gdzie dostanę różowy imbir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różowy imbir dostaniesz w każdym większym supermarkecie na dziele z żywnością orientalną.

      Usuń
    2. Różowy Impir na stoisku przy produktach do suchi - cena ok 9zl w Almie

      Usuń
    3. Ja kupiłam w Top Market.

      Usuń
  3. Czy można ten imbir czymś zastąpić? gdzie można dostać taki imbir? Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe inspiracje <3 Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zastąpić nie bardzo bo będzie ze szkodą dla smaku

      Usuń
  4. Ja srednio imbir ale dodaje dodatkowo krewetki i mala lyzke sosu 1000wysp lub jogurtu(dietetyczniej) i tez jest wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smakowicie, aż chce się jeść ;) skorzystam z pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota :) wszystkie składniki, które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu czy mogłabyś pisać jakiej firmy używasz składniki, takie oczywiście jak np. w tym przepisie imbir..gdzie indziej serek.. Ty wiesz, które najlepsze :):) pozdrawiam,M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu a ja potrzebuje nagłej pomocy :). Mam bulion ugotowany wczoraj na zupę a zupelnie nie mam pomysłu. Wertuje po blogu zeby znaleźć na jakas przepis, ostatnio widzialam krem z pomidorow a nie umiem tego znaleźć teraz. A moze na jakąś jeszcze masz na blogu , mozess podrzucic tu link?
    Tylko nie marchewkowa z imbirem bo ostatnio ona często u mnie gościła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem z pomidorów i papryki http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/04/toskanski-krem-z-pieczonych-pomidorow-i.html
      Cebulową możesz zrobić z grzankami.

      Usuń
    2. jak masz mięso mielone to podsmaż je z cebulką i warzywami (może być włoszczyzna z mrożonki), zalej bulionem duś i na koniec dodaj przecieru pomidorowego i koperku . Możesz też dodać trochę czosnku.

      Usuń
    3. Hmmm nie wiem jak cebulowa, i czy moze zjeść go moj półtora roczny syn.
      a do tego z pomidorów nie wiedzialam ze idzie papryka bo tez mi sie skonczyla.
      Chyba zrobię jutro ten krem z kalafiora z platkami migdalowymi
      mam nadzieje ze z rosolem nic sie nie stanie :/

      Usuń
    4. zrób krem z warzyw, podsmaż je z cebulką, zalej bulionem

      Usuń
    5. Ok popatrzę i pomyślę choc skusil mnie ten krem kalafiorowy.
      Myślisz ze będzie jeszcze jutro bulion dobry?
      Dziękuję za pomoc. Jak cudownie ze sa Tacy ludzie jak Ty !!!

      Usuń
    6. Powinien być dobry tylko jak jutro zrobisz zupę to zjedzcie od razu wszystko.

      Usuń
  9. Małgosiu przepis jest genialny z pewnością go wykorzystam ale powiedz mi co ze stabilnością tego dania jak to się trzyma , że się nie rozpada? :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
    Monika z Warszawy
    P.S Świetny blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jako formy użyłam filiżanki do espresso. Trzeba ubić w filiżance żeby całość była zwarta i fik na talerz. Będzie się trzymać :)

      Usuń
  10. Super ale zapomniałam się zapytać o jeszcze jedno czy imbir różowy można zastąpić tak zwanym młodym imbirem krojonym w zalewie ( jest biały ) czy lepiej trzymać się tego czerwonego?
    Buziaki
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej różnowy. Mają inny smak. Różowy jest słodszy i lepiej się komponuje z łososiem.

      Usuń
  11. Fajny pomysł, choć średnio lubię imbir...

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, rewelacyjny pomysł! uwielbiam wszystkie składniki w Twoim przepisie, więc na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu czy można zastąpić różowy imbir białym imbirem z zalewy czy one różnią się smakiem.
    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różnią się,różowy jest słodszy i według mnie bardziej smakowo pasuje do tego dania

      Usuń
  14. Nie umiem poruszac sie po tym blogu, Gdzie znależć te jadlospisy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej! Mam takie pytanie z innej beczki.
    Czy na śniadanie mogłabym zjeść 2 kromki ciemnego chleba z powidłem śliwkowym? Ile taka kanapeczka ma kalorii i czy w ogóle można podczas diety jeść powidło ;) Czekam niecierpilwie na odpowiedz ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zacznę do tego ,że ja nie proponuję diety a zmianę odżywiania na zdrowe.
      Na śniadanie możesz od czasu do czasu zjeść ciemne pieczywo z powidłami. Dorzuć do tego jeszcze np.biały ser.
      Kromka chleba razowego ok. 35 g ma ok. 80 kcal
      łyżeczka powideł śliwkowych ma ok. 26 kcal

      Usuń
  16. Bardzo fajny i smaczny przepis:) mam pytanie co do awokado, ponieważ właśnie kupiłam po raz pierwszy i nie wiem czy jest dobre czy popsute, po przekrojeniu ma takie brązowe ślady, jakby od pestki tylko, że jak odkroję kawałeczek to nie jest ładne i zielone, tylko dalej całe takie jest;/ czy to świadczy o tym,że owoc jest bardzo dojrzały czy popsuty?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ma brązowe plamy w miąższu to nie nadaje się :(

      Usuń
    2. ehh te owoce z tesco .. ;) dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  17. Cześć Małgosiu. Mam do Ciebie pytanie, też z innej beczki ;) Moim problemem jest to, że choć ćwiczę codziennie i jem zdrowo, to na wieczór czuję się jak balon! Mój brzuch zawsze jest wydęty.. nie wiem co może być powodem tego? Może mój organizm nie toleruje jakichś rzeczy, które jem? :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm ... ciężko powiedzieć, a co jesz wieczorem ?

      Usuń
    2. Najczęściej owoce

      Usuń
    3. może fermentują Ci w żołądku i tworzą się gazy, hm ....
      a spróbuj wieczorem pić sobie miętę i zobacz jakie będą rezultaty,
      czyli powiedzmy od 18-tej popijaj sobie miętę

      Usuń
    4. spróbuję :) dzięki!

      Usuń
  18. Zrobiłam, było pyszne! Jednak zmodyfikowałam lekko przepis. Użyłam białego imbiru (różowy był niedostępny nawet w almie) ze wzgledu na bardziej pikantny smak dalam mniej, dodałam odrobine koperku i podałam rodzinie na stół. Byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zrobiłam - meeeeega dobre! :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu, co myślisz aby te składniki połączyć z makaronem jako danie obiadowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie szukam imbiru i robię :) ..hmm ..teraz myślę, że ryż w sumie też by się mógł sprawdzić,akurat mam już ugotowany w lodówce :)

      Usuń
  21. Małgosiu, czy masz może pomysł czym można zastąpić łososia? nie jem mięsa, a bardzo chciałabym zrobić tą "wieżę" z imbirem i awokado, w ogóle bardzo chciałabym wykorzystywać awokado w swoim jadłospisie, widziałam na Twoim blogu sałatkę, koktajl i te wieżyczki właśnie, będę wdzięczna za podpowiedź :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to danie bez łososia będzie już kompletnie innym daniem,
      możesz wykorzystać lekko podsmażoną i wystudzoną cukinię ale to już nie będzie to samo

      Usuń
  22. dziękuję Gosiu :)
    tak, doskonale zdaję sobie sprawę, że smak będzie już zupełnie inny, ale chciałabym wypróbować połączenie imbiru i awokado, zwłaszcza że pisałaś, że jest bardzo zdrowe.
    dla męża zrobię wersję, którą pokazałaś na blogu :)
    Twoje dania są bardzo fajne, korzystając z nich często sama wyszukuję zamienników dla mięsa, ale teraz zupełnie miałam pustkę w głowie :)
    dziękuję za podpowiedź i życzę wszystkiego dobrego na egzaminie, trzymam mocno kciuki ! :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie odnośnie łososia : jakiej marki kupujesz żeby był zdrowy? Bo dużo się słyszy o tym, że łosoś wędzony z hipermarketów jest nafaszerowany chemią. Czym się kierować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam jakiejś ulubionej marki,
      patrzę żeby był wędzony na zimno i atlantycki

      Usuń
  24. Cześć,
    nigdy nie używałam różowego imbiru więc mam pytanie.
    Czy taki:

    https://www.e-piotripawel.pl/towar/imbir-do-sushi-blue-dragon/264738

    może być?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam tego tatara, ale zastanawiam się teraz do czego wykorzystać resztę imbiru, bo nie mam pomysłu, może coś podpowiesz Małgosiu, no chyba, że niedługo będzie danie do którego go wykorzystamy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym tygodniu w jadłospisie jest chińszczyzna domowa i dodaj tam

      Usuń
  26. zrobiłam tatarek i wpakowałam go do słonych babeczek :) wyszła świetna przekąska na babskie spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Można prosić o wsadzenie opcji wydrukowania przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepyszna przystawka:-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie zrobiłam z białym imbirem dałam troszkę mniej. Pychaaaaa!!! Uwielbiam Twój blog

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniały ten tatar!!!

    OdpowiedzUsuń