piątek, 7 lutego 2014

Tydzień 3 - jadłospis



Bardzo się cieszę, że dołącza do nas coraz więcej osób. Że coraz więcej osób analizując swój dotychczasowy sposób odżywiania, chce zmian (Wasze listy czyta się z wielką przyjemnością). Zapewniam Was, że odjęliście właściwą decyzję.
Jedzenie w biegu, na szybko, rzeczy typu fast food, półproduktów, czy gotowych dań z supermarketów w dłuższej perspektywie wyrządzi nam wiele złego.
Gotujcie w domu, zabierajcie zdrowe posiłki do pracy, jedzcie dobre produkty, świeże, regularnie, a zapewniam Was, że efekty bardzo szybko zauważycie w samopoczuciu, energii, na skórze, na sylwetce. 

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 
Na dole strony jest opcja "Drukuj to", więc można  wydrukować cały jadłospis.
No i dużo pijemy i ruszamy się !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

PONIEDZIAŁEK ok. 1514 kcal lub 1513 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 420 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* 2 plasterki żółtego sera - ok. 70 kcal
* jeden plasterek chudej szynki - ok. 50 kcal
* sałata lodowa
* kilka plasterków ogórka zielonego lub kiszonego
* szczypiorek lub kiełki

Robimy kolorowe kanapki. Szynkę kroimy na trzy, ser też na kawałki, tak aby na każdej kanapce był i ser i szynka. Pod spód sałata. Na wierzchu plasterki ogórka i szczypiorek lub kiełki.

I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli - ok. 150 kcal

Jogurt jest dipem do maczania marchewek. 

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal

Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal 
* 1/4  szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej - ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy - standardowa wielkość) - ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów - ok. 60 kcal 

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Wyjmujemy.
UGOTUJCIE ROSÓŁ NA JUTRZEJSZĄ ZUPĘ. Cześć będzie potrzebna do dzisiejszego sosu.
Odlewamy trochę rosołu. Zagęszczamy go koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek. Do sosu wkładamy pulpety.Dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Pulpety podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

II Przekąska ok. 140  kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 70 kcal

Kolacja ok. 325 kcal 
* jogurt naturalny - ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. ok. 40 kcal

Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.  

Wtorek ok. 1529 kcal lub 1502  kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 340 kcal
* 2 jajka (rozmiar L) sadzone na patelni cieniutko posmarowanej (warto użyć pędzelka kuchennego) olejem rzepakowym - ok. 180 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* 2 kromki razowego chleba - ok. 160 kcal

Jajka smażymy przykryte pokrywką na minimalnym ogniu tak, aby żółtka były płynne. Solimy na końcu po posypaniu szczypiorkiem.Wtedy do chleba nie używamy masła, a po prostu rwiemy go na kawałki i maczamy w płynnym żółtku. Pycha :) 

I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze - ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Jabłko kroimy w ósemki. Pomarańcze obieramy i całość układamy w owocowego jeża :) 

Obiad: ok. 437 kcal lub ok. 410  kcal

Pracujący i studenci ok. 437 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* kiełki rzodkiewki
* ogórek kiszony - ok.7 kcal
* 4 plasterki chudej szynki - ok. 200 kcal
* 2 łyżki naturalnego serka twarożkowego - ok. 40 kcal

Tortillę smarujemy serkiem twarożkowym. Na to kładziemy kiełki i sałatę. Przykrywamy szynką i plasterkami kiszonego ogórka. Zwijamy w rulon. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410  kcal 
* zupa ogórkowa 300 ml - ok. 180 kcal
* 1 pulpet ( pulpety przygotowaliśmy wczoraj) z 1 łyżką sosu - ok. 130 kcal
* sałatka z jabłka, połowy marchewki, garści kiszonej kapusty + pół łyżeczki brązowego cukru + kilka kropel oliwy - ok. 100 kcal

Zupę przygotowujemy na rosole, który gotowaliśmy wczoraj. W oddzielnym garnku w małej ilości wody gotujemy startą marchewkę, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec ogórki kiszone. Warzywa razem z wodą w której się gotowały wlewamy do podgrzanego rosołu.Zaprawiamy łyżką śmietany 12% i posypujemy koperkiem.

II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych - ok. 190 kcal

Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU


Środa ok. 1515 kcal lub 1495 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 173 kcal
* banan pokrojony w kawałki - ok. 100 kcal
* kiwi pokrojone w kostkę - ok. 43 kcal 
* łyżeczka sezamu - ok. 30 kcal

Przygotowujemy sałatkę. Posypujemy sezamem.

Obiad: ok.410  kcal lub ok. 390 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* leczo warzywne - porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki - ok. 210 kcal
Przepis na leczo TU



II Przekąska ok. 307 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* ogórek kiszony - ok. 7 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal 
* sałata lodowa

Kolacja ok. 250 kcal
* duży koktajl z 1,5 szklanki kefiru, połowy banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i 3 łyżek otrębów owsianych lub żytnich- ok. 250 kcal
Otręby mieszamy z kefirem i odstawiamy na 5 minut.
Pokrojonego w kawałki banana wkładamy do blendera, dodajemy kakao i kefir. Miksujemy !


Czwartek ok. 1516 kcal lub 1522 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 368 kcal
* 3 kromki chleba razowego - ok. 240 kcal
* pół kostki chudego twarogu (100 gramów) - ok. 113 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego - ok. 15 kcal 
* trochę startego na tarce zielonego ogórka (opcjonalnie)
* kiełki rzodkiewki

Twaróg ucieramy z jogurtem. Solimy. Dodajemy startego na tarce zielonego ogórka.
Twarożkiem smarujemy kanaki i kładziemy na nie kiełki.

I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchwi - ok. 80 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 470 kcal lub ok.476 kcal

Pracujący i studenci ok. 470 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki  - ok. 200 kcal
* pół bakłażana - ok. 25 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego - ok.40 kcal
* 4 łyżki nasion granatu - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal

Bakłażana kroimy w szerokie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy bakłażana, aż się  przyrumieni. Solimy. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do niego bakłażana. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy pokruszoną fetę i nasiona granatu.

Danie ma wyglądać tak :


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 476 kcal  
* 3/4 szklanki soku pomarańczowego (reszta wody) - ok. 70 kcal (jeśli nie chcemy soku, możemy do makaronu dodać jedną łyżkę słonecznika więcej) 
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika - ok. 406 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych - ok. 190 kcal

Kolacja ok. 338 kcal 
* 2 papryki - ok. 130 kcal
* ćwiartka cebuli - ok. 7 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 60 kcal 
* łyżka jogurtu naturalnego  - ok. 15 kcal
* koperek
* kromka razowego chleba posmarowana cienko masłem osełkowym - ok. 100 kcal 

Paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Piątek ok. 1506 kcal lub 1508  kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku - ok. 210 kcal


I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli - ok. 150 kcal

Obiad:  ok. 448  kcal lub ok. 450 kcal

Pracujący i studenci ok. 448 kcal
* roladki z cukinii z serkiem i miętą - zabieramy 6 roladek - ok. 348 kcal
* 4 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 100 kcal 
Przepis na roladki TU



Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal 
* zupa krem z ulubionych warzyw - 300 ml -ok. 200 kcal
* garść grzanek z chleba razowego - ok. 100 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi) z wywaru - można pokroić w kawałki i dodać do zupy - ok. 150 kcal

Najpierw gotujemy wywar z kurczaka i warzyw (wyjmujemy i warzywa i kurczaka). Na patelni na klarowanym maśle podsmażamy cebulę. Jak będzie rumiana dodajemy ulubione warzywa, może być mieszanka warzyw. Świetna jest z zielonych. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Warzywa dodajemy do wywaru, gotujemy chwilę, blendujemy. To sposób Jamiego Olivera na zupę krem. Świetna. Zupę można zaprawić niewielką ilością śmietany 12 % i posypać koperkiem.

II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok .140 kcal

Kolacja ok. 294 kcal 
* serek wiejski 200 g - ok.194 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym - ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki

Sobota ok. 1545 kcal 

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok.259 kcal 
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek - ok. 100 kcal
* sałatka z 3 kiwi - ok. 129 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego - ok. 15 kcal
* 2 łyżki pestek granatu - ok. 15 kcal 

Obiad: ok. 465 kcal
* pieczone udko z kurczaka (nie jemy skóry)  - ok. 200 kcal
* 3 ziemniaki pokrojone w grube talarki, zawinięte w folię aluminiową z łyżeczką masła, solą i koperkiem (pieczemy w piekarniku razem z kurczakiem) - ok. 215 kcal
* surówka z marchewki, połowy jabłka i kiszonego ogórka - ok. 50 kcal

II Przekąska ok. 100 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek - ok. 100 kcal

Kolacja ok. 346 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal

Niedziela ok. 1293 kcal 

Śniadanie ok. 378  kcal
* jogurt naturalny - ok. 150 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 90 kcal
* łyżka żurawiny - ok. 38 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal

I Przekąska ok.100 kcal 
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek - ok. 100 kcal

Obiad dziś 2-częściowy :  ok.665 kcal 
*rosół z makaronem - 300 ml rosołu i szklanka ugotowanego makaronu nitki - ok. 300 kcal

Po godzinie, dwóch drugie danie: ok. 365 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza (może być inna ryba) - ok. 160 kcal
* łyżeczka klarowanego masła, koperek, pieprz cytrynowy, sól - ok. 40 kcal
* 200 gramów mrożonych warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem lub cukinią (mrożonka z ziemniakami w składzie - nie używamy dołączonej mieszanki przypraw!) - ok. 125 kcal
* łyżeczka oleju rzepakowego do przygotowania warzyw- ok. 40 kcal
* sól,

Rybę zawijamy w folię z masłem, przyprawami i koperkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Podajemy z warzywami.  

Kolacja ok.150 kcal 
* garść sałaty lodowej lub innej np. roszponki lub mixu sałat
* pół papryki - ok. 30 kcal
* 10 oliwek- ok.40 kcal
* 10 kostek sera feta - ok. 30kcal
* kilka listków bazylii
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.




104 komentarze:

  1. Gosiu ja mam pytanie (może banalne, ale jednak) o chleb. Jaka kromka ? kromka kromce nie równa ;) Ja jem np chleb który jest coś ala pumpernikiel i nie wiem jak to się ma do kromki o której Ty piszesz :)
    Pozdrawiam

    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kromka mojego razowego chleba ma ok.35 gramów i generalnie sklepowe kromki które zważyłam też mają ok.35 - 37 g

      Usuń
  2. Tez mam pytanie co to jest mix sniadaniowy?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mix śniadaniowy to mix ziaren robiony w domu, jest tu http://www.qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/07/jak-zgubiam-13-kilo-w-6-miesiecy-odsona.html

      Usuń
  3. Witaj Małgosiu, podczytuje Cię od niedawna i jestem pod dużym wrażeniem ;) Dzięki za te jadłospisy, baardzo mi pomagają, inspirują i co najważniejsze, potrawy są różnorodne i smaczne. Pisałaś kiedyś o całkowitej rezygnacji z cukru. A co sądzisz o miodzie? Herbaty zielonej czy czerwonej nie słodzę już od dawna ale do niesłodkiej kawy po prostu przekonać się nie mogę, bo piję ją dla przyjemności a niesłodka mi nie smakuje...
    Pozdrawiam, Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika miód jest świetnym rozwiązaniem, ma bardzo dużo wartości odżywczych. W 100 gramach ma co prawda mniej kalorii niż cukier ale jest cięższy więc jedna łyżeczka miodu będzie miała więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Trzeba więc używać go z rozwagą. Kawę powinno się słodzić, chociaż trochę. Ja dodaję do kawy pół łyżeczki cukru trzcinowego.
      Pracuję obecnie nad postem o cukrze i zamiennikach, więc wkrótce opowiem o alternatywach cukru.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Od razu widać, że masz ogromną wiedzę i cieszę się, że przekazujesz ją nam w taki sposób. A na wpis czekam ;) Dzięki raz jeszcze.

      Usuń
    3. Niby czemu "powinno" się słodzić? Ja zrezygnowałam ze słodzenia i w ogóle mi tego nie brakuje, kawę piję z pianką z mleka, w domu posypuję jeszcze cynamonem i jest pysznie. Tak się przyzwyczaiłam, że w ogóle mi już nie wpada do głowy słodzić, tak samo herbatę.
      Pozdrawiam,
      Marta B.

      Usuń
  4. ja pieke chleb pszenno - razowy bo moje dzieci nie przepadają za samym razowym to moze być czy np zamiast 2 kromek zjesc 1? dodaje ziarenek sporo do chlebka wiec jest dośc tresciwy. w sumie biorę to tylko do pracy no ale moze to za dużo 2 kromki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pszenno-razowy. Nie musisz zmniejszać ilości kromek.

      Usuń
  5. Burak na sok ( marchew, jabłko, burak ) ma być surowy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, 3 kromki razowego chleba,gdzie jedna ma 80 gramów.. to na śniadanie mamy zjeść wobec tego 240 gramów chleba?..pozdrawiam,M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że się czepiam Gosiu,ale w takim razie 240 gram chleba nie ma chyba 240 kcal?...pozdrawiam,M

      Usuń
    2. Też mnie to gryzło i miałam Ci już odpisywać bo poszłam i zważyłam chleb. Zasugerowałam się Twoimi 240 gramami które napisałaś i zakręciłam się totalnie :)
      Kromka razowego ma ma 35 gramów i ok. 80 kcal .
      Zjadając 3 kromki jemy 105 gramów chleba i 240 kcal. :)

      Usuń
    3. Dzięki Gosiu :)..Jak napisałaś o wadze innych rodzajów pieczywa to przypomniało mi się to,że gdy jem chleb razowy,że szkoda że jest cięższy i wobec tego ma więcej kalorii, ale za to ten smak i oczywiście wartości odżywcze.Białego nie lubię. pozdrawiam

      Usuń
    4. To jeśli to nie problem Gosiu.. to może np. oprócz 3 kromek chleba -czy mogłabyś też pisać gramaturę..wtedy już nie będzie niejasności.. Bo jeśli ktoś ukroi grubszą kromkę, to jeśli będzie miał za dużo to jedną np. odejmie..

      Usuń
  7. A gdzie słodkości na niedzielę? Trzeci nowy jadłospis i nie ma :( Przegapiłam coś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkość na niedzielę wybierasz sobie sama. W tym dniu kaloryczność dzienna posiłków jest mniejsza aby był zapas na coś słodkiego.
      Co to ma być decydujesz sama. Możesz wypróbować któryś z moich przepisów. Wszystkie mają obliczoną kaloryczność .

      Usuń
  8. Małgosiu czy 2 kawy dziennie bez cukru i mleka są dozwolone :-) z góry dziękuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawa rozpuszczalna z plaskiej lyzeczki w filizance ;-)

      Usuń
  9. rewelacja!! Jak będziesz miała jakiś świetny, prosty, pyyyyszny pzepis na zdrowy chlebek, to znowu będę wniebowzięta ;)) Mam jeden wypróbowany.... ale nie wiem czy taki na drożdżach z mąki pszennej, lecz z duuużą ilością ziaren, otrębów, siemienia jest dobrym rozwiązaniem (jeeej... jak to się odmienia...? otręby...otrębów... siemię... siemienia? zgłupiałam ;P)
    Kasiuniek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ważne jak się odmienia, ważne jak smakuje :)))
      Będą mufinki pełnoziarniste ale wkrótce bo dziewczyny mnie zasypują tyloma prośbami że za chwilę będę pisała po dwa posty dziennie :))
      Uwielbiam WAS !!!! :)

      Usuń
    2. ale nam to w ogóle nie przeszkadza, wręcz czekamy nawet na 5 postów dziennie :D
      Właśnie się cofnęłam do samego początku bloga i już jakiś przepis na chlebek znalazłam... tylko muszę albo sobie zakwas wyhodować, albo do teściowej się uśmiechnąć, żeby wyjęła swój z zamrażarki ;)
      Kasiuniek

      Usuń
    3. My Ciebie też!!!!!!!!!!!!!!!:):):):)
      Magda

      Usuń
  10. Witaj Małgosiu,
    Super przepisy, zdrowo i pysznie. Czy w kolejnym tygodniu pojawią się dania z piersią kurczaka, uwielbiam ją grilowaną, a u ciebie tak rzadko pojawia się czy jest jakiś powód, że pojawia się tak rzadko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojawi się w kolejnym tygodniu. W tym tygodniu są pieczone udka :)

      Usuń
    2. Dziewczyny, jest u Gosi przepis na kurczaka grillowanego.. wybierzcie obiad, który Was interesuje; możecie je znaleźć w kategorii PRZEPISY. Każdy lubi co innego przecież :) ..Ja tylko czekam na nowości :) M

      Usuń
    3. Oczywiście!! Tak tylko chciałam się upomnieć o moją pierś z kurczaka i zobaczyć jak Małgosia ją zaserwuje:) Cały czas śledzę nowe przepisy a z racji tego ze dołączyłam niedawno nie zdążyłam jeszcze zapomnać się z wszystkimi propozycjami:)

      Usuń
  11. Ok! Pełna mobilizacja! Co prawda jutro impreza firmowa, ale dam radę!. Dzięki! Od dziś jestem silniejsza! Trzymaj kciuki. Marzenie - 8-10 kg! Ehh

    OdpowiedzUsuń
  12. ta pasta z makreli kusi mnie na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj
    Przepisy są świetne , ale mam pytanie odnośnie ustalania o której godzinie co. Śniadanie jem o 7 rano , potem 2 śniadanie i teraz tak obiad jem z rodziną około 16 30 i kolacja już nie jest wskazana. to powinnam w pracy jeść 2 przekąski a później obiad w domu?? jak to najlepiej rozłożyć?? Pozdrawiam i dziękuję z góry z odpowiedź. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadanie 7 rano
      I przekąska - 10
      lunch na zimno w pracy - 13
      obiad w domu z rodziną - 16:30
      kolacja - 19:30 tylko u Ciebie jak o 16:30 zjesz obiad na ciepło kolacja niech będzie lekka,

      Usuń
    2. Och dzięki wielkie za to pytanie i odpowiedź! Utwierdziłam się, że jem w dobry porach :)
      apia

      Usuń
  14. ok super dziękuję bardzo !! jakoś nie umiałam sobie tego ułożyć!!! Magda

    OdpowiedzUsuń
  15. A czym można zastąpić pieprz cytrynowy, bo jego skład woła o pomstę do nieba?! Tak samo w niektórych sałatkach paluszki krabowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaki pieprz kupiłaś ale mój ma w składzie pieprz czarny , czosnek, kwasek cytrynowy będący tu regulatorem kwasowości, cebulę, skórkę z cytryny i kurkumę.
      Mój nie woła o pomstę do nieba :)
      Paluszków krabowych jeśli nie lubisz możesz usunąć.

      Usuń
    2. ja kupiłam firmy na K i dużo tam różnych E...

      Usuń
  16. Lubię Twoje przepisy, zaciekawił mnie makaron z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wpis Ciekawy szczególnie przykładowe posiłki rewelacja dla osób, którzy chcą zacząć zdrowe odżywianie, lecz muszę przyznać, że początkowo jest naprawdę ciężką się przyzwyczaić. No, ale zbiegiem czasu staje się to codziennością :)) Zapraszam, też do mnie na bloga odchudzaniu, ćwiczeniach i motywacji do sportu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu jeśli gotujemy zupę ogórkówa na ugotowanym dzień wcześnie rosole, to ten rosół na drigiy dzień można(trzeba przecież) zagotować? Bo starta marchewka musi sie ugotować, nie straci on swoich wartosi, smaku?
    I jeszcze, te warzywa z wywaru, całe marchewki, seler itp po prostu wyrzucasz wygotowane, prawda :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja gapa nie napisałam. Warzywa gotujemy oddzielnie w małej ilości wody i wrzucamy do podgrzanego rosołu.
      Warzywa z rosołu są wygotowane i ja je wyrzucam.

      Usuń
  19. Katarzyna l.337 lutego 2014 13:55

    Witaj Małgosiu.Nabrałam chęci na Twoje leczo.Ale myślę żeby podać je z kaszą jęczmienną albo gryczaną.Dziś zaliczyłam ćwiczenia na orbitreku 35minut (akurat córka w tym czasie spała), a o godz.16 Skalpel.Nawet udało mi się wkręcić męża w zdrowe odżywianie.Na śniadanko dla mnie jogurt naturalny z mixem śniadaniowym i kiwi a dla męża 3 kromki chleba razowego z masełkiem,wędliną,ogórkiem i papryką.wieczorem kiedy synek usypia,to mąż wskakuje na orbitreka.Sam stwierdził,że musi zgubić brzuch.Ja widząc co dzieje się z moją skórą,włosami i paznokciami stwierdziłam,że najwyższy czas o siebie zadbać,ale nie dietami,które niszczą nasz organizm.Twój blog i TY Małgosiu,to jest właśnie inspiracja do tego aby zacząć się zdrowo odżywiać.Dopiero zaczęłam ale wierzę,że mi się uda zregenerować mój organizm i przy okazji zgubić zbędne kilogramy.A co najważniejsze- zostanie nawyk zdrowego odżywiania.Dziękuję Małgosiu.Jesteś Wielka.!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu, jesteś wielka :-) Co prawda dopiero zaczynam, ale już Cię uwielbiam. Myślałam zawsze ,że będę musiała gotować 2 obiady żeby coś zmienić. A dzięki Tobie wiem że tak być nie musi. Przeczytałam Twój jadłospis i już mam plan dla wszystkich na cały przyszły tydzień. Sama na sobie wypróbowałam już 2 przepisy, są rewelacyjne. Dziękuję. Szkoda tylko że tak póżno odkryłam Twój blog, choć lepiej póżno niż wcale :-). I jeszcze mam małe pytanko, może wyda się śmieszne ale: co to jest tempura?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tempura to panierka do dań azjatyckich.

      Usuń
    2. A jak ją zrobić? Czy kupuje się gotową?

      Usuń
    3. I mam jeszcze jedno pytanie, czym tak ładnie zrobić "makaron" z warzyw, taką zwykłą obieraczką? Pytam bo nigdy tego nie robiłam.

      Usuń
    4. Tempurę kupuje się gotową.
      A makaron z warzyw zrobisz zwykłą obieraczką :)

      Usuń
  21. troszkę nie ogarniam. w necie piszą że na redukcji kolacja "tylko białkowa!!!" albo żeby zmniejszać ilość węglowodanów w miarę upływu dnia, a ty dajesz owoce lub inne węglowodany na kolację.. więc sama nie wiem. żebyś tylko nie odebrała tego jako złośliwości, piszę tylko bo jestem troszkę zdezorientowana w co mam wierzyć..
    i jeszcze jedno: prawie każdy obiad czy niektóre posiłki są na podsmażanych składnikach.to nie szkodzi w czasie odchudzania? i czy zamiast masła klarowanego mogę używać oleju rzepakowego?
    albo jak są przepisy w których się piecze (np kurczaka), to mogę zamiast tego usmażyć go w folii na patelni tak beztłuszczowo?
    przepraszam, że tak wypytuję, ale dopiero zaczynam moją przygodę ze zdrową kuchnią i może naczytałam się za wiele mitów w necie więc chcę rozwiać wszelkie swoje wątpliwości.

    i dziękuję za twoje jadłospisy. są świetne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznę od tego, ze prezentowany u jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Proponuję zmianę sposobu odżywiania na zdrowy.

      Usuń
    2. no ok, może źle to określiłam. ;) ale czy mogłabyś odpowiedzieć na moje pytania?

      Usuń
    3. Zamiast masła możesz użyć oleju rzepakowego, jak najbardziej. Kurczaka nigdy nie smażyłam w folii na patelni, ale jeśli już tak kiedyś robiłaś i jest ok, to nie widzę przeszkód :)

      Usuń
    4. z tym białkiem na kolację, a owocami do południa też słyszałam i miałam Cię też o to zapytać...
      Kasiuniek

      Usuń
  22. Katarzyna l.337 lutego 2014 15:24

    Małgosiu,czy przed śniadaniem mogę wypić szklankę wody z cytryną i miodem.Wstaję o 6:30,ale jem o godz.8,gdyż wcześniej szykowanie Synka do szkoły:pobudka,śniadanko,śniadanko do szkoły i wyprawa na przystanek.Zastanawiam się,jakbym wypijała taką wodę zaraz po wstaniu z łóżka a śniadanie jak zawsze o 8.

    OdpowiedzUsuń
  23. proszę powiedź mi czy można jako przekąskę zjeść kisiel albo np. chrupki kukurydziane(bez dodatków). Chodzi mi o te co dzieciaki sobie chrupią :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo dobry jadłospis. Od pierwszego obserwuje je, ale traktuje bardziej jako sugestię i modyfikuje pod możliwości mojej kuchni i gust. Niemniej jednak jestem pod ogromnym wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witaj Małgosiu czytam Twój blog od dwóch dni i jestem szczęśliwa że go znalazłam, oczywiście zaraz oddałam swój głos. Tak bardzo chciałabym zmienić moje nawyki żywieniowe może z Tobą mi się uda :) mam do zgubienia 17 kg. Problemem jest moja dwuzmianowa praca, jeden tydzień jem śniadanie o 5 rano,drugie o 9.30 potem mam przerwę o 12 przekąska,obiad o 16 a kolacja między 18 a 19. Drugi tydzień śniadanie o 9 potem przed pracą 12.30 obiad i do 17.30 nie jem nic bo nie mogę następnie przerwa o 20 i o 22.30 wracam do domu. I tu jest problem jak rozłożyć czas posiłków aby jeść regularnie Małgosiu proszę o pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musisz jeść o stałych porach, ważne żeby regularnie co 3-4 godziny

      Usuń
  26. Czesc Malgosi
    Bardzo tutaj u ciebie milo:)
    Od jakiegos czasu szukam jakiegos jadlospisu dla siebie. Jestem moda dziewczyna (szczupla, nie mam kg do zgubienia) i z tego co sie orientowalam potrzebuje okolo 1800-2000 kcl . jestem aktywna osoba, cwicze codziennie okolo 30- 40 min i pracuje fizycznie przez okolo 4 godziny dziennie. W jaki sposob moglabym "dorobic" sobie tych kilka kalori??
    I jeszcez jedno pytanie na temat detoxu. Czy moglabys polecic mi cos ala kuracja aby oczyscic brzuchol??:)
    pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Karolino,

      Kilka kalorii "dorobisz" zwiększając sobie po prostu porcje. Jedz zdrowo ale więcej.
      Jeśli chodzi o kurację oczyszczającą to dietetyczka z którą przeprowadzałam wywiad na bloga (wywiad jest na blogu) polecała 2-3 dniową kurację sokami warzywnymi.

      Usuń
  27. Małgosiu uwielbiam Cię:) Mam już 4 kg mniej w około m-c:-D Co prawda nie trzymam się ściśle jadłospisu, ale jem regularnie i korzystam z Twoich przepisów, choć czasami nie jestem w stanie zjeść wszystkiego. Muszę jeszcze tylko zmusić mój tyłek (i głowę przede wszystkim!) do ćwiczeń bo po 10 min jestem poprostu wykończona:/ Niestety 30 kg zapasów robi swoje;) Ale nie odrazu Rzym zbudowali, dam radę!!! Dzięki, tak poprostu:-* Wielu z nas potrzeba było kopa, żeby się pozbierać.

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu pierwszy tydzień kończę i nie wytrzymałam - wskoczyłam na wagę i tu przeżyłam szok: prawie 2 kg mniej! Szok polega na: WOW to takie proste, to takie smaczne, zero głodówki, ssania w żołądku i modlitwy o kolejny czas na posiłek! Moja motywacja przekroczyła skalę! SUPER, ŻE JESTEŚ!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się Cieszę, widzisz nie potrzebujemy diet odchudzających.Wystarczy zdrowe i naturalne odżywianie. Powrót do natury :)

      Usuń
  29. HEJ Gosiu :)
    Ja też kończe 1 tydzień jadłospisu .... i no właśnie.... oczywiście wszystko smaczne... :) część przepisów kolacyjnych nadawałoby się na obiad... :) takich kolacji nie jadałam wcześniej... (błąd :))... ale mimo iż troszkę zwiększam porcje... (ja potrzebuje ok.1730 a mąż 2200kcal) jesteśmy oboje ciągle głodni między posiłkami..... (może dlatego że wcześniej jadaliśmy baaaardzo nie regularnie)... dojadamy owocami... staram sie aby w domu nie było nic słodkiego... :) nie potrzebujemy zrzucać kg ale się trochę wysmuklić... (lato idzie)... co robimy źle???? .. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko robicie dobrze :) Organizm musi się przyzwyczaić do nowego sposobu jedzenia. Do regularnych posiłków, braku słodyczy etc.

      Usuń
    2. tak też się pocieszamy :) że z czasem to się zmieni.. wcześniej nie odczuwaliśmy głodu po 6 godzinach .... a teraz już 2 godziny po obiedzie zastanawiamy się co by tu przekąsić.... :)
      dziękuje za odpowiedź i miłego weekendu życzę :) super że jesteś :)

      Usuń
  30. Ja nauczyłam się robić sobie jedzenia do pracy!! bez jedzenia nie wyjdę z domu!:) fajne jadłospisy może skorzystam z kilku bo już czasem brakuję mi pomysłów:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu poradź prosze!!! Wyliczyłam że potrzebuję 2170 kcal, więc żeby schudnąć powinnam zejść pierwsze do 1800 kcal a potem do 1500 prawda? Ale w tych jadłospisach czasami porcje są tak duże że za żadne skarby świata nie wcisnę wszystkiego i nawet nie próbuję;) Czasami nie wyjadam nawet tych 1500 kcal, a co mówić o większej ilości. Z tym stopniowaniem idzie najgorzej:/ Żołądek chyba już się ścisnął, ale wieczorem tak około 21.00 jestem baaardzo głodna. Nie wiem jak temu zaradzić. Wczoraj położyłam się spać koło 22.00 , wypiłam 2 szkl. wody z cytryną, bo aż było mi niedobrze z głodu, ale jakoś przeżyłam. Ale te chwile są najgorsze dla silnej woli. Masz jakiś pomysł? Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro jesz 1500 i więcej nie wciśniesz, nie zmuszaj się. Jedz mniej. Ale skoro wieczorem napada Cię głód to znaczy że nie zjadłaś porządnej kolacji no i wieczorem odczuwasz to że w ciągu dnia zjadłaś mniej.
      Zjedz większą kolację, żeby nie opychać się na noc. A jeśli już musisz zjeść napij się mleka lub zjedz jogurt nat.

      Usuń
  32. a te ziemniaczki to zawijamy cały czy każdy talarek osobno ? i na ile minut ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie talarki razem. Pieczesz 40-50 minut. Trzeba sprawdzać.

      Usuń
  33. powiedz mi jak gotujesz ten rosołek - ja dziś ugotowałam z samych warzyw (dałam taki gotowy pęczek włoszczyzny ze sklepu) i wyszedł taki wodnisty mdły w ogóle bez smaku, musiałam kostki dołożyć żeby smakowało za rosołem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięska dodaj :) 2 udka z kurczaczka :)
      A jak chcesz z samych warzyw to musi ich być bardzo dużo + zielenina i trzeba go gotować na minimalnym ogniu, powolutku, aby cały smak wydobył się z warzyw.
      No cebulkę trzeba podpalić na gazie. Cały smak daje.

      Usuń
  34. Malgosiu czy kubek rozpuszczalnej kawy z mlekiem i kostka brazowego cukru jest ok ? Nie pije codziennie (jak to wczesniej bywalo) odkad jestem "z Toba" na jadłospisie bo balam sie i kazden krok zeby cos nie przesadzić. Ale często mam ochotę na kawe moge ja spokojnie pic? Teraz robie to raz na pare dni.
    a kawa inka mozna traktowac"luzniej" jako powiedzmy nawadnianie, jak np herbate owocowa
    dzis robiłam na obiad leczo z Twoojego przepisu bo miałam duzo papryki, akurat na to aby podwoić porcje z bloga
    iii...to byl blad-bo ciagle go podjadam :(
    (

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawę możesz spokojnie pić. Ja piję zawsze rano i nie obudziłabym się bez kawy :)
      Herbaty nie słodzę, jednak do kawy dodaję płaską łyżeczkę cukru trzcinowego no i mleko.
      Oj narobiłaś mi smaku tym leczo. Dawno nie robiłam :)

      Usuń
    2. Jeśli piję herbatę to earl grey i ja musze poslodzic. Również kostkę brazowego cukru, owocowych i ziolowych nie slodze.
      trzcinowy to to samo co brazowy, zglupialam hehe?
      I kostka to nie za duzo mam nadzieje?

      Usuń
    3. niekoniecznie, ale kupując zwracaj uwagę żeby był nierafinowany. Niektórzy producenci biały cukier rafinowany barwią melasą i jest brązowy :)
      Kostka będzie miała masę podobną do łyżeczki.

      Usuń
    4. To teraz będę szukać trzcinowego :) będzie pewniej.

      Usuń
  35. Gosiu mam pytanie o rosół - z czego go gotujesz?? z samych warzyw?? Ile wody?? Smakuje tak jak ten na mięsku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosół gotuję na kurczaku (przeważnie 2 udka) , do tego włoszczyzna i koniecznie cebulka podpalona na gazie.
      Jak jest lato i kupuję włoszczyznę to dodatkowo dodaję całą natkę pietruszki i liście selera.

      Usuń
  36. Czy wszystkie granaty mają takie pestki? Mój ma strasznie duże - chyba z niego nie zrobię tej sałatki :(

    OdpowiedzUsuń
  37. "Jesteś tym co jesz" bardzo do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy to duży grzech pić słabą czarną herbatę z jedną łyżeczką cukru trzcinowego i cytryną?

    OdpowiedzUsuń
  39. Gosiu, a powiedz mi co myślisz o waflach ryżowych (naturalnych) lub pieczywie typu waza? Obiad jem zawsze około 17 i dlatego na kolacje jem zawsze coś lekkiego, np. serek wiejski, marchewke lub właśnie wafle ryżowe. Tylko nie wiem czy to jest ok?
    Pozdrawiam
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a pieczywo chrupkie jest w jadłospisie :) pojawia się jako węglowodanowy dodatek do sałatki na lunch w pracy lub np. jako dodatek do serka np. wiejskiego.
      Jak najbardziej tak, byle pełnoziarniste.

      Usuń
  40. czy na 2 śniadanie można zjeść placek tortilli z serkiem białym i kiełkami?

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy na kolacje nie jada sie kanapek?? Zauważyłam ze mało w jadłospisach kanapek na kolację. Mi sie czesto zdarza jesc 2 kromki chleba pelnoziarnistego z chuda szynka, makrela lub hummusem...lub nawet takie jak czasami proponujesz na sniadanie. Czy to niedobrze??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. makrela jest za tłusta na kolację, 2 kanapki z warzywami i chudą wędliną są ok. na kolację, ale nie więcej,

      Usuń
  42. Gosiu czy można wymieniać miedzy sobą przekąski czy obiady między sobą tak żeby mi pasowały jeżeli mają podobną wartość kalorii a ilość kalorii na dzień oscyluje pomiędzy 1400 a 1500? Często gotuję na 2 dni, nie mam jak w pracy robić koktajli i jest mi tak dużo wygodniej żeby sobie pozamieniać... tylko nie wiem czy tak mogę...

    OdpowiedzUsuń
  43. wspaniała strona. pyszne przepisy. w końcu zdrowe żywienie nie musi ograniczać się do mało smacznych produktów. tak trzymać!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Przy piątkowym obiedzie napisałaś "garść grzanek z chleba razowego". Da się je kupić gotowe?

    OdpowiedzUsuń