sobota, 22 marca 2014

Przepisy FIT: Delikatny, kruchy i soczysty filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Delikatny, kruchy i soczysty filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

























Dziś przygotowałam dla Was propozycję obiadową. Soczystego i delikatnego fileta z kurczaka duszonego w sosie pieczarkowym na bazie mleka. Jeśli jeszcze nie testowaliście mojego przepisu na soczystą karkówkę, według sugestii Magdy Gessler , mleko może się Wam wydać kontrowersyjne. Ale spokojnie, tak ma być. Osoby, które testowały już przepis na karkówkę, wiedzą o co chodzi :)

Kurczaczek jest szybki w przygotowaniu i jestem przekonana, że ten sposób przyrządzania mięsa kurczaka przypadnie Wam do gustu. Mięso duszone w mleku jest delikatne, soczyste i bardzo kruche.
Świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, lub pure ziemniaczanym. 
Jako dodatek warzywny proponuję zieloną fasolkę, buraczki, lub po prostu kiszonego ogórka. Pycha! 

150 gramów fileta z kurczaka (porcja widoczna na zdjęciu)
 ma ok. 200 kcal 
Jedna łyżka sosu ma ok. 10 kcal



Składniki:

* cała pierś kurczaka 
* sól, 
* 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
* kurkuma
* zioła prowansalskie

1. Kurczaka kroimy w szerokie paski. Nacieramy czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. 


Sos ( cały ma ok. 670 kcal ) : 

* łyżka klarowanego masła
* 300 ml mleka
* 200 ml esencjonalnego bulionu (może być warzywny) - jeśli macie w domu suszone grzyby, dobrze jest dodać 2-3 do gotowania bulionu
*  1 mała cebula
* sól, pieprz,
* 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
* 2 żółtka 
* pół kilograma pieczarek 

1. W wysokiej patelni (teflonowej) rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia, aż pieczarki ładnie się podsmażą.
2. Na patelnię dodajemy mąkę i zasmażamy chwilę. Następnie powolutku wlewamy mleko, a następnie bulion, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos ma mieć kremową konsystencję. Cały czas mieszając gotujemy 3-4 minuty.
3. Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy łyżkę sosu i ponownie ubijamy. Dodajemy kolejną łyżkę i jeszcze raz ubijamy. Zahartowaną masę jajeczną łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. 
4. Sos wyłączamy. 

Przygotowanie kurczaka:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy kurczaka bardzo krótko, do momentu, aż zmieni kolor z różowego na biały. Średnio ok. 30 sekund z każdej strony. 
2. Obsmażonego kurczaka wkładamy do sosu i dusimy 10 minut.


98 komentarzy:

  1. wygląda pysznie,
    karkówka w mleku jest hitem u mnie w rodzinie więc kurczaczka też zrobię,

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu a jaką porcja ziemniaków lub kaszy będzie odpowiednia do tego dania?zakładając że jemy 150gr kurczaka i 2- 3 łyżki sosu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiedzmy 3 średnie ziemniaki czyli ok. 190 kcal lub 60 gramów suchej kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) ok. 196 kcal

      Usuń
  3. czym można zastąpić zioła prowansalskie bo ich nie znoszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można by zastąpić pieczarki? Jestem mama karmiąca i nie jem grzybów ze względu na maluszka, a chciałabym wypróbować przepis :-D może dodać cebule, paprykę czy marchewke/groszek??? Jakie są Pani sugestie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczarki możesz w ogóle usunąć,

      Usuń
    2. a dlaczego mama kamiaca nie moze jesc grzybow???? ja wszystko jadlam.... po dziecku jakos nie widac szkod mojej diety .... Nata

      Usuń
    3. Ja tez jadlam wszytsko... nie rozumiem tych diet kiedy matka karmi. Po co to?

      Usuń
    4. Jak byś miała dziecko z mega kolkami to byś zrozumiała

      Usuń
  5. Malgosiu podpowiedz jak gotujesz kasze jeczmienna? na sypko czy tzw papke? mnie zawsze wychodzi papka a chcialabym w koncu zjesc já na sypko... poradz cos! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aby kasza była sypka tzn. półsypka bo zupełnie sypka tak jak gryczana nie wyjdzie (przynajmniej mu nie wyszła) musisz wziąć dwa razy więcej wody niż kaszy,
      kaszę trzeba bardzo dokładnie przepłukać wodą z zanieczyszczeń (nie na sitku a zalewając kaszę wodą - mieszasz i wymieniasz wodę dotąd aż będzie czysta)
      Od zagotowania mierzysz 10 minut (15 jeśli kaszy jest 2 szklanki, 10 jeśli szklanka) i wyłączasz, przykrywając np. ręcznikiem. Dojdzie sama.

      Usuń
  6. Malgosiu czy ta mąkę daje się do pieczarek na patelnie i razem chwilke podsmaza?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy kurkumę można zastąpić czerwoną papryką?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis, a kurczaczek wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie pyszności i jak mało kcal ;) cudo !

    OdpowiedzUsuń
  10. Co myslisz o użyciu ryby zamiast kurczaka? Czy trzeba ja wcześniej usmazyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej,
      obsmaż lekko na klarowanym maśle i włóż do sosu

      Usuń
  11. Jak to jest w tym przepisie: kurczak na 1 osobę (pojedyncza pierś) a sos? Jego jest bardzo dużo!

    OdpowiedzUsuń
  12. a jak przygotować bulion na szybko? sama kostka rosołowa, vegeta, listek, ziele? czy to wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BEZ KOSTKI !
      2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, zielona część pora, podpieczone nad gazem pół cebuli, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, sól,pieprz i litr wody

      Usuń
    2. A co jesli nie mam gazu ? :) Mozna zeszklic cebulke na masle?

      Usuń
    3. w takiej sytuacji wrzuć niepodpieczoną

      Usuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie! Tylko tak się zastanawiam, sosiki z mąką/masłem itd nie do końca kojarzą się ze zdrowym odżywaniem, zawsze się słyszy: unikać!, jak często można zjeść taki obiadek? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie są 2 łyżki mąki pełnoziarnistej do zagęszczenia sosu ;) to bardzo mała ilość, nie ma powodów do niepokoju ;)
      jeśli prześledzisz mój jadłospis to tego typu dania są w nim raz na dwa tygodnie, góra raz na tydzień

      Usuń
  14. Zrobiłam :) Pyszne w smaku :) Dzieci zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś zrobiłam, przepyszne ;-) Kurczak soczysty, a ten sos rewelacja :-) Kolejny rewelacyjny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Co można użyć zamiast pieczarek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. usuń pieczarki, dodaj curry i będziesz miała sos curry

      Usuń
  17. Pieczarki można zmiksować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale pamiętaj żeby je podsmażyć, aby odparowała woda

      Usuń
  18. Małgosiu Moja Ty Kulinarna Czarodziejko!! :))))))
    ....przepis dziś wypróbowałam :) Rodzinka była zachwycona :) Danie niebo w gębie i palce lizać :) prze-prze-przepyszneeeeee!!!!! coś wspaniałego :)))) objadałabym się nim bez ograniczeń hihi.

    Ps. -5kg dzięki Twoim poradom, przepisom i jadłospisom cieszy jak nie wiem :) a do tego człowiek naprawdę ma ochotę na więcej!!!! zdrowe, a nie monotonne odżywianie weszło mi w nawyk i już nigdy nie dam go w sobie zwalczyć !! : )
    DZIĘKUJĘ CI JESTEŚ WIELKA : *
    Magda.

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosia zawsze do ugotowania bulionu dodaje biała cześć pora. Zielone liście zawsze wyrzucam a widze ze Ty piszesz ze zielone liscie mają iść do wywaru.
    wydawalo mi sie ,lub gdzies slyszalam ze te zielone nadadza gorzki smak?! Nie wiem co jak i dlaczego, a co biała czescia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zielone dodaję do rosołu czy wywaru na sos, białą też dodaję do dań, do wieleu sosów też

      Usuń
    2. A mozna dodać do wywaru całego pora przekrojonego na pół?

      Usuń
  20. czy można przygotować taki soso bez bulionu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. esencjonalny warzywny bulion nadaje cały smak,

      Usuń
  21. witam...a co robisz z resztą sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak własnie - co robisz z reszta sosu? Wlasnie szukalam odpowiedzi na to pytanie. Czy mozna go zamrozic?

      Usuń
  22. ,,150 gramów fileta z kurczaka (porcja widoczna na zdjęciu)
    ma ok. 200 kcal" To te 4 kawałki fileta mają 200 kcal? :o

    OdpowiedzUsuń
  23. Czym można zastąpić kurkumę?

    OdpowiedzUsuń
  24. Sos do momentu wsadzenia kurczaka byl idealnie gładki, ale jak zaczęło się dusić wyglądał tak jakby się zważył...co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
  25. tak u mnie też , piękny był sosik, a po dłuższym gotowaniu cały zważony :( a miało być danie dla gości, musiałam to przecedzić i zrobić po swojemu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pychaaaaa!!! :D Tylko następnym razem zamiast kurkumy dodam curry :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  28. a wyjdzie bez mąki? za chwile sie biore za gotowanie i tylko maki mi brakuje:(

    OdpowiedzUsuń
  29. Śledzę tego bloga od niedawna i muszę przyznać, że czerpię z Pani pomysłów inspirację.Przepis powyżej rzeczywiście godny jest powtórzenia ale też małej modernizacji;-)ponieważ sosik nie prezentuje się wizualnie ładnie ( być może 10 minut duszenia mięsa z żółtkami to za długo) następnym razem podduszę mięsko w samym mleczno-bulionowym sosie, przedtem troszkę go redukując;-)albo zaklepię mąką na końcu (myślę że bez żółtek będzie też ok));-) Tym razem zmiksowałam sos, dodałam pokrojone w talarki marchewki,które gotowały się w bulionie, więc estetycznie powiodło się:-)Dla rodziny było z ziemniaczkami a dla mnie z kaszą jaglaną...pyszne! Jeśli chodzi o inne przepisy to przetestowałam sałatkę nicejską i ciasteczka fit, obydwa przepisy zawędrowały do mojego zeszytu. Dziękuję i polecam innym przepisy z tej stronki:-) Ania

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyszło super. zamiast curry dodałam czerwoną słodką paprykę i też jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy można czymś zastąpić klarowane masło?

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy dodanie tych zoltek na koniec jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
  33. Witaj Małgosiu. Dla ilu osób jest to porcja?
    Pozdrawiam, Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak widać można przyrządzać obiady fit i nie musi to być tylko sałata :) Jedynie co to nie mogę dodać mleka, ponieważ jestem na uczulona, ale trzeba będzie zastąpić to po prostu czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić mlekiem roślinnym, np. w biedronce jest za 5zl mleko sojowe

      Usuń
  35. Przepyszne!!! Mój mąż zachwycony, i przekonałam już go do zdrowego odżywiania, ale to dzięki Twoim pysznym przepisom!!! Nawet teściowa w to "weszła" :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy z mlekiem bezlaktozowym przepis też się uda?

    OdpowiedzUsuń
  37. uwielbiam! kurczaczek właśnie się dusi, tym razem spróbuję z ryżem :) Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam serdecznie,
    śledzę tego bloga od niedawna, jeszcze nie zdążyłam nic ugotowaĆ z tych przepisów z chwilowego braku czasu. Jednak nie mogę się doczekać kiedy zacznę :):):)
    Mam pytanko aczkolwiek uprzedzam, że jestem laikiem...czy jest prawdą a może i nie że nie powinno się łączyć ziemniaków z sosem, mięsem... Jeśli mięso jest w sosie to dobrze jest je połączyć z surówką...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam Cię że enzymy trawienne są tak silne że i z mięskiem sobie poradzą i z sosem i z ziemniaczkiem ;)
      wyjątkiem są indywidualne predyspozycje i nietolerancje

      Usuń
  39. Uwielbiam to, uwielbiam jak ktoś ma odwagę połączyć czosnek z kurczakiem, pyszne i perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  40. A czy zamiast mleka krowiego można dać mleko ryżowe? Sos wtedy wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  41. Świetny przepis, jedzenie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu, co z tym zważonym sosem może być? Bo u mnie podobne, jak powyżej wyszło : do momentu 10 minutowego duszenia mięsa był idealnie gładki, a później sie rozwarstwił 😞 Może to mięsko udusic z bulionem oddzielnie, a poźniej wrzucić do sosu i już nie gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ale nie wiem czemu Ci się rozwarstwił, może gaz za mocny

      Usuń
    2. To dość proste. Żółtko po zagotowaniu ścina się i sos jest "zważony". Tu nie ma przypadku. Najlepsze wyjście z tej sytuacji to zagęścić sos po duszeniu kurczaka. Można też spróbować dusić na małym ogniu.

      Usuń
  43. Pycha Pani Gosiu.Dzięki za przepisy przepyszne.Klonowska Urszula.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Mistrzostwo!!! 61-letnia fanka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Pycha! Wczoraj robiłam na kolację walentynkową plus do tego bakłażan faszerowany kaszą kuskus... Mąż się zajadał.
    P.s. Mąż mnie wielokrotnie pyta: jak to jest - obiady są fit, a on nie może połowy porcji zmęczyć... w sensie, dania fit, a takie syte :)
    Jesteś mega! Prosimy o więcej!
    Ola Z.

    OdpowiedzUsuń
  46. To danie jest super! Troche czasochlonne, ale warte tego :) Zapomnialam tylko posolic kurczaka i zrobilam to dopiero na talerzu. Dziekuje! Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  47. Kradnę przepis - na dzisiejszy obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam .Mnie też się zważył sos jak dusiłam w nim kurczaka a robiłam to na bardzo małym gazie. W czym rzecz?
    pozdrawiam
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  49. Dzisiaj miałam tego kurczaka na obiad, wprawdzie jadłam na zimno w pracy ale i tak był pyszny! pozdrawiam Emilia

    OdpowiedzUsuń
  50. a mąkę dodajemy jak już cała woda z pieczarek wyparuje? czy jak jeszcze trochę zostanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Wlasnie zrobilam to cacko i wyszlo znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  52. A pęczak będzie ok? Właśnie kończę robić :-) sos smakuje wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. A pęczak będzie ok? Właśnie kończę robić :-) sos smakuje wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Pani Małgosiu, może być czosnek granulowany do natarcia piersi?

    OdpowiedzUsuń
  55. Wow! Po prostu pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  56. W takcie gotowania wydało mi się to lekko mdłe. Dodałam sok z całej cytryny i jest pyszny. Zapomniałam posolić, posoliłam już gotowe kawałki kurczaka. Mąż się zajada potrawą. zrobiłam z podwojonej ilości kurczaka i reszty. Kurczak autentycznie kruchy. Kiedyś zrobię z kurkami zamiast pieczarek. Pewnie nie wystarczy na dwa dni, mąż pochłonie wcześniej...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  57. Czy to danie można zamrozić i w razie braku czasu na gotowanie - odmrozić.

    OdpowiedzUsuń
  58. Swietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Kurczak jest przepyszny!
    Tak jak w opisie: soczysty i bardzo, bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  60. Zrobiłam dzisiaj sos i jest pyszny! Nie miałam bulionu wiec po dodaniu mleka wlałam wode. Sos i tak wyszedl pycha ☺

    OdpowiedzUsuń