czwartek, 20 marca 2014

Domowa granola w wersji z jogurtem i sosem owocowym

Domowa granola w wersji z jogurtem i sosem owocowym



Granola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, aby dobrze zacząć dzień.

W mojej domowej granoli, wiele składników pokrywa się ze składnikami mojego mixu śniadaniowego .
Zarówno mix śniadaniowy, jak i granola to solidna porcja węglowodanów złożonych i mikroelementów. Połączone z jogurtem naturalnym i owocami stają się śniadaniem doskonałym. Fantastycznie działają na układ pokarmowy, głównie ze względu na dużą zawartość błonnika.
Czy wybierzecie mix śniadaniowy, czy granolę, wybór należy do Was. 

Kaloryczność:
100 gramów gotowej granoli ma ok. 416 kcal 
1 łyżka, czyli ok. 8 gramów ma ok. 33 kcal 


Składniki na granolę (gotowej wyjdzie ok. 600 gramów):

* 2 szklanki płatków owsianych
* pół szklanki pestek słonecznika
* pół szklanki orzechów laskowych 
* pół szklanki płatków migdałowych
* pół szklanki rodzynek
* 2 czubate łyżki ziaren sezamu 
* 2 czubate łyżki siemienia lnianego ziarnistego 
* 2 czubate łyżki otrębów żytnich
* pół szklanki suszonych bananów
* pół szklanki mieszanki owocowej do musli - papaja, kokos etc. 
* 3 łyżki płynnego miodu


1. Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy. 
2. Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a następnie dokładnie mieszamy z płynnym miodem. 
3. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.
4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4 minuty wyciągamy blaszkę i  mieszamy składniki, aby podpiekły się z każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie będzie jeszcze gotowy. 
6. Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze składnikami, których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika. 
 
Sos owocowy dla 1 osoby ( ok. 80 kcal) :

* łyżeczka miodu 
* szklanka dowolnych owoców - ja użyłam mrożonych porzeczek 

1. Na patelni lekko podgrzewamy miód i wrzucamy owoce. Smażymy do momentu, aż będą miękkie. Można zblendować, aby powstał jednolity mus.

Śniadaniowa granola  z jogurtem naturalnym i sosem owocowym: 
Porcja ok. 398 kcal 

* 6 łyżek granoli - ok. 198 kcal 
* 200 ml jogurtu naturalnego - ok. 120 kcal
* sos owocowy - ok. 80 kcal 


187 komentarzy:

  1. Rozumiem, że można jej używać jako zamiennik "mixu śniadaniowego" ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu. Świetne przepisy, rewelacyjny blog. Jetsem zachwycona.

      Mam pytanie odnośnie owsianki. Nie mogę się przemóc (uraz z dzieciństwa) do zjedzenia owsianki na mleku. Mogę w drodze "poświęcenia" z mohjej storny wypić szklankę zimnego mleka, ale nie jestem w stanie zjeśc dania zalanego mlekiem. Czym zastąpić - zalewam wodą płatkiw ieczorem i rano mieszam je z jog.naturalym bądź greckim. Czy jest to dozwolone połączenie. Jakie owoce i w jakich proporcjach mogę dodawać. Suszone czy świeże, co lepiej i proszę podaj różne wersje, bo ja lubię sobie urozmaicać. Cierpię na nadwrażliwość jelita grubego i dopiero zaczynam się wdrażać, zdobywać informacje i potrzebuję pomocy w tej kwestii.

      Usuń
    2. przy nadwrażliwości jelita zamiast mleka jedz jogurty, takie na których nie jest napisane "zawiera bakterie jogurtowe" ale takie na których jest dokładnie napisane co to za szczepy np. Lactobacillus, Streptococcus.
      Jedz jogurt z granolą (to taka inna owsianka) -tam masz owoce suszone lub mix śniadaniowy ze świezymi owocami.

      Usuń
    3. Pyszna granola 😋

      Usuń
  2. jak długo możemy przechowywać upieczone ziarna w słoiku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet 3 tygodnie, ale u mnie nie ma siły aby tyle wytrzymały :))

      Usuń
  3. szkoda, ze nie mogę jeść orzechów :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Ja stosuję płatki gryczane (nie zawierają glutenu), poza tym dodaję suszone banany ... Pyszne i zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojoj alez to smakowicie wyglada !!!! przed praca lece na zakupy gdyz pokonczyly mi sie bakalie o orzechy :))

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można jeść ją na kolację zamiast na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, a ile czasu można taką granolę przechowywać w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam !!!! Moja sniadania wygladają podobnie. Muszę spróbować z sosem :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym taką na śniadanie, pysznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Granola z jogurtem i sosem owocowym wygląda smakowicie , ale mnie jeszcze bardziej podoba się ten szafirek obok :) Wiosna , Wiosna ach to Ty :) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja na śniadanie zajadam się moim wymyslonym mixem łyżka płatków owsianych, 2 lyżki otrab pszennych, łyżka otrab owsianych do tego łyżeczka słonecznika, łyżeczka siemienia lnianego, łyżeczka suszonej żurawiny, dwa orzechy włoskie to zalewam jogurtem naturalnym 125 g dodaje banana, kiwi, mandarynke. Pychota a do tego nie jestem głodna na ok 4h. Tylko nie wiem jak z kaloriami to się ma czy nie za dużo tego wszystkiego?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie :) dzisiaj na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda super!!! chyba zaraz zrobię...Czym można zastąpić mieszankę owocową do musli i banana? Może żurawina , suszone śliwki, morele....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie,
      a gotowa mieszanka owoców do musli (same owoce) jest w Rossmanie - musisz szukać rossmanów z działem Bio

      Usuń
    2. dziękuję, poszukam jak tylko będę w Polsce:)))
      Jak widzisz Twój blog zdobył uznanie nie tylko w kraju:)

      Usuń
  14. szklanka owoców po rozmrożeniu czy przed?
    Już się nie mogę doczekać kiedy spróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. witaj Małgosiu! czym mogę zastąpić rodzynki, banany i miód-- ze względu na cukier?

    OdpowiedzUsuń
  16. a dlaczego trzeba to upiec w piekarniku? czy nie mozna po prostu połączyć ziarna i otręby , zaleć miodem a później dodac jogurt i owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz tylko wtedy będziesz miała wersję z mixem śniadaniowym - tradycyjne musli,
      a granola jest chrupiąca i żeby taka była musi być piekarnik :)

      Usuń
    2. racja, zrobiłam i smakuje znacznie lepiej niż surowe zboża,

      Usuń
  17. Małgosiu, czy mogę użyć zamiast miodu syropu z agawy? nie przypali się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz,
      nie powinno się przypalić

      Usuń
    2. Dzięki wielkie! :) mąż już się nie może doczekać! ;) Od kilku tygodni z powodzeniem korzystam z Twoich jadłospisów, a mąż przyłączył się dwa tygodnie temu i jest zachwycony! Dziękujemy :)

      Usuń
  18. Zrobię na pewno, ale dopiero jak skończą się moje "wiórki", które codziennie dodaję do śniadaniowej owsianki ( otręby żytnie, otręby pszenne, zarodki pszenne, siemię lniane).

    A teraz wszystkim jedzącym ( w domu i w pracy) życzę SMACZNEGO - na ten czas ja właśnie jem pyszną sałatkę - mix sałat, czerwona papryka, kukurydza, czarne oliwki, kiełki rzodkiewki, listki bazylii a polane to Twoim dressingiem Gosiu :) A do tego wszystkiego 3 plastry smażonego bakłażana. Pyszota :)

    Pozdrawiam Cię Gosiu i przesyłam buziaczki :* Jesteś cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  19. a jeśli ktoś nie ma piekarnika, to mozna podprażyć te składniki na patelni :) ?

    OdpowiedzUsuń
  20. A jakie zasady bez termoobiegu:)?
    Czy moga byc orzechy włoskie może;)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być włoskie,
      bez termoobiegu temperatura taka sama, tylko przytrzymaj ciut dłużej

      Usuń
  21. Nie wiem czy moje pytanie opublikowałam więc piszę jeszcze raz.
    Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem i od razu polubiłam Twoje przepisy :) Dziękuje za te inspiracje, teraz próbuje przejść na zdrowy tryb odżywiania+ćwiczenia. I mam pewien problem i związane z nim pytanie. Wstaję dosyć późno - 8.30-9 i ostatni posiłek przypadałby za późno ( zgodnie z zasadą 5 posiłków co 3 godziny ) . Czy lepiej jeść 5 posiłków co 2 godziny czy może 4 co 3 h? I czy trzeba jeść zawsze o tych samych porach, czy można je zmieniać, w zależności od tego o której wstanę ? Z góry dziękuje za odpowiedź! i Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wstajesz późno, lepiej zjedz 4 posiłki co 3-4 godziny. Nie musisz o tych samych porach (aczkolwiek tak jest najlepiej). Wiadomo że zależeć to będzie od tego o której wstaniesz.

      Usuń
    2. Czyli 4 zdrowe posiłki w równych odstępach czasu wystarczą ?
      Dziękuje Ci bardzo :) Bo miałam z tym największy problem ;)

      Usuń
    3. ooooo !!! Ja też wstaje późno, około 9 i jadłam 5 posiłków ale ostatni koło 21, bo zazwyczaj chodzę spać około północy. Czy i w moim wypadku wystarczą 4 posiłki i mam zrezygnować z tego ostatniego o 21 ?

      Usuń
    4. Twoja decyzja, możesz zrezygnować jeśli chcesz :)
      ostatni posiłek powinno się zjeść najpóźniej 3 h przed pójściem spać,

      Usuń
    5. Witam!
      Ja również mam pytanie dot. czasu ostatniego posiłku.
      Słyszałam, że najpóźniej można jeść do ok. godziny 19, więc od jakiegoś czasu skrupulatnie trzymam się tej zasady. Jednak teraz napisałaś, że powinno się jeść najpóźniej 3h przed pójściem spać. U mnie trochę burzy to myślenie, gdyż kładę się bardzo późno, nawet koło 2. w nocy.
      Więc do jakiej godziny powinnam jeść ostatni posiłek? Mam ogromny z tym problem.., wiem, że wieczorem nasz metabolizm pracuje na zmniejszonych obrotach, dlatego jak było by najodpowiedniej?
      Pozdrawiam!

      Usuń
    6. Ostatni posiłek powinno się zjeść najpóźniej 3 h przed snem, ale trzeba pamiętać że to musi być posiłek lekki, lekkostrawny np. jogurt z ziarnami.
      W Twoim przypadku jak zjesz taki jogurt o 21 a spać idziesz ok. 2 w nocy będzie ok.

      Usuń
  22. Gosiu uwielbiam twoje przepisy !!! Zmieniłaś nasze rodzinne upodobania !!! Dziękuję !!!
    chciałabym się jeszcze zapytać ile ważyłaś jak zmieniłaś swoje nawyki żywieniowe ?? Ile ważysz teraz i ile masz wzrostu ?? Przepraszam, ze tyle osobistych pytań ale jestem tego bardzo ciekawa, bo wyglądasz fantastycznie !!! Sama tak bym chciała wyglądać ...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej, do wody jakich jeszcze można użyć owocow kiedy ja nie zrobiłam wogóle zapasów w zamrazalce:( świeże mogą być ? Sylwia;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chcialam napisac do sosu jakich mozna uzyc owoców, a wyszło mi do wody. przepraszam. sylwia;)

      Usuń
    2. właśnie nie wiedziałam o co chodzi :) do jakiej wody :)
      owoców do sosu możesz użyć praktycznie każdych, jakie lubisz

      Usuń
  24. Witam,
    a czy mozna dwa razy dziennie jeśc np. na sniadanie mix sniadaniowy, a na kolacje granoli (lub odwrotnie).
    Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Banany dodajesz pokruszone czy w całości?

    OdpowiedzUsuń
  26. mam w domu tylko sztuczny miód , czy może być?

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu,
    czy ta mieszanka jest na tyle różnorodna, by można jeść ją codziennie?

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaki mniej więcej jest koszt takiej granoli? Czy skoro nie lubię rodzynek, to mogę zamiast nich wrzucić np. żurawinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być żurawina,
      koszt początkowy będzie duży bo musisz kupić wszystkie produkty, których nie zużywasz od razu - starczają na dwa razy,
      ciężko oszacować bo ceny np.bakalii zależą od firmy i czasem różnica na paczce sięga nawet 2-4 złotych

      Usuń
  29. Gosiu czy kupcza granola jest ok. Np deluxe z lidla albo jakiejs dobrej firny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz patrzeć na skład, większość ma w składzie syrop glukozowo - fruktozowy więc jest baaardzo słodka i kaloryczna,

      Usuń
  30. Malgosiu a czy jako sos można potraktować zblendowany banan lub jabłko?

    OdpowiedzUsuń
  31. Nigdy nie jadłam granoli, w gotowych zawsze coś w składzie mnie zniechęcało i od dawna miałam ochotę zrobić własną - skusiłaś mnie i to był strzał w dziesiątkę! Pycha Pycha i jeszcze raz obłędna Pycha :) zamiast suszonych owoców dodałam tylko żurawinę i dorzuciłam pestki dyni. Cudny zapach z piekarnika przyciągnął jak magnes moje dziewczynki i męża (mąż antyziarno i antysłodkie) - mimo późnej pory wieczorowej nie mogłam się dopchać do blaszki ;) wystarczyło na 3 dni, już wołają o więcej. Dzięki za przepis a właściwie za wszystkie, bo choć sama na co dzień gotuję podobnie od dłuższego czasu to jednak dawka inspiracji jest bardzo potrzebna ;) pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  32. To zdradzę jeszcze, że mąż napakował sobie granoli do woreczka i zabrał ze sobą na dłuższe wybieganie - energetyk pierwsza klasa! a powiedz mi Gosiu czy owoce suszone, które jak pisałaś kupujesz w Rossmanie są niesiarkowane? poszukuję takich od dłuższego czasu ale okazuje się to trudne, jedyne co trafiłam to figi suszone bez siarki, a ponieważ namiętnie studiuję skład wszelakich produktów, które mam zamiar kupić to włos mi się jeży na głowie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są konserwowane siarką,
      niesiarkowanych musisz szukać na działach "bio "

      Usuń
  33. Witam Małgosiu !
    Mam pytanie do Ciebie i innych dziewczyn - kiedy można spodziewać się pierwszych efektów ??? Stosuję jadłospisy 2 tygodnie, ćwiczę z Chodakowską co 2 dzień i ... nic się nie dzieje :-( Myślałam, że właśnie pierwsze tygodnie są takim "szokiem dla organizmu" i od razu można jakiś efekt zaobserwować. Czuje się lekko zniechęcona :-( dzisiaj rano nawet łzy mi poleciały przy ważeniu i mierzeniu :-( NIC nawet pół kg mniej ani nawet pół cm mniej . O co chodzi ? Czy może powinnam jeść mniej ? Choruję na niedoczynność tarczycy ale w lutym byłam u endokrynologa i mam ustawione leki . 10 lat temu ważyłam 62 kg, przez ten czas 4 razy byłam w ciąży, dwoje dzieci urodziłam, doje straciłam. Kilka razy podejmowałam walkę z kg ale mimo moich chęci nie mogę zejść poniżej 70 kg (teraz ważę 74 ;-( ) Ja nie chce tak wyglądać ;-( POMOCY !!!

    OdpowiedzUsuń
  34. dzien Dobry, a ja nie mam piekarnika ale zrobilam tak :) 2 lyzki platkow owsianych pare migdalow i orzechow wloskow drobno posiekanych wrzucialm na patelnie jak zaczely sie rumienic to "polalam" je lyzeczka miodu i zamieszalam jak sie ladnei zbrazowily zdjelam z gazu. Pewnie Twoja granola lepsza ale u mnei w zwiazku z tym, ze nie ma pikarnika to na bez rybiu i rak ryba :) pozdrawiam mysle ze tak tez mozna sprobowac bylo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  35. piszę jeszcze raz, bo nie wiem czy mi wysłało ...
    Jeśli tak, to przepraszam za ponowny list

    Witam Małgosiu !
    Mam pytanie do Ciebie i innych dziewczyn - kiedy można spodziewać się pierwszych efektów ??? Stosuję jadłospisy 2 tygodnie, ćwiczę z Chodakowską co 2 dzień i ... nic się nie dzieje :-( Myślałam, że właśnie pierwsze tygodnie są takim "szokiem dla organizmu" i od razu można jakiś efekt zaobserwować. Czuje się lekko zniechęcona :-( dzisiaj rano nawet łzy mi poleciały przy ważeniu i mierzeniu :-( NIC nawet pół kg mniej ani nawet pół cm mniej . O co chodzi ? Czy może powinnam jeść mniej ? Choruję na niedoczynność tarczycy ale w lutym byłam u endokrynologa i mam ustawione leki . 10 lat temu ważyłam 62 kg, przez ten czas 4 razy byłam w ciąży, dwoje dzieci urodziłam, doje straciłam. Kilka razy podejmowałam walkę z kg ale mimo moich chęci nie mogę zejść poniżej 70 kg (teraz ważę 74 ;-( ) Ja nie chce tak wyglądać ;-( POMOCY !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od organizmu, ja po pierwszym miesiącu dokładnie 1,3 kg, dziewczyny od 2 do 4 kg,
      utrata wagi to kwestia indywidualna i zależy od wielu czynników,

      Nie oglądaj się wstecz tylko zmieniaj odżywianie ;) Efekty będą :)

      Usuń
  36. Malgosiu czy to granola to dobry pomysł na kolację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samym jogurtem? Czy można dodać banana?

      Usuń
    2. Jesteś kochana :) Dobrej nocy

      Usuń
  37. A co proponowałabyś z granolą na przekąskę, ciężko mi wyliczyć, co dać, żeby było i sycące i nie przekraczające danej liczby kcal...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. granola + jogurt + świeże owoce - najlepsza opcja :)

      Usuń
  38. Gosiu moj syn ma cukrzyce. Czy wiesz moze w jaki sposob okreslic ile weglowodanow jest w 100g granoli? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  39. Gosiu jak rozłożyć posiłki jeżeli pracę mam zmianową od 6-14.30 i od 14 - 22 .Będąc w pracy mam jedną przerwę 15 min.i to po ok czterech godzinach pracy.Nie wiem jak sobie z tym poradzić ponieważ przerwa m-dzy posiłkami wynosi czasem 5 godzin.Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz się wstrzelić w tę przerwę, żeby odstęp między posiłkami był 4 godzinny,
      poza tym jedz regularnie, nie musisz o tych samych godzinach byle w regularnych odstępach czasu

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję choć przyznam ,że będzie to trudne z tego względu ,że idąc na 6 do pracy śniadanie jem o 5 a przerwę w pracy mam dopiero między 10 a 11.Tak samo jest z popołudniówką.Obiad jem przed pracą czyli o 13 a później przerwę mam między 18 - 19.Zatem moje przerwy między posiłkami są długie.Czy mam ustawić sobie przerwy co pięć godzin i wtedy cztery posiłki?

      Usuń
    3. Dzięki Gosiu.Zatem wprowadzam równe odstępy m-dzy posiłkami i stosuję się do twoich przepisów pomijając jedną przekąskę na rzecz troszke bardziej kalorycznych czterech posiłków.Zyczę miłej soboty .

      Usuń
  40. Gosiu, przypadkowo trafiłam na Twojego bloga. Nie mogłam oderwać się od przeczytania wszystkich informacji zawartych przez Ciebie. Na początek tak mi się spodobała granola , że musiałam ją błyskawicznie zrobić i co.... zakochałam się w tym smaku, a mój mąż wyjadał z blaszki chrupiące nasionka nie mając pojęcia, że wcina płatki owsiane, których tak nie lubi :-)))) uśmiałam się do łez. Potem przeczytałam jak pięknie schudłaś i ja też bym tak chciała ale boję się , że znowu nic mi nie wyjdzie.... Jednak muszę przyznać, że czytając Twoje przepisy i Twoją historię trudno nie nabrać motywacji.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie !
      moje odchudzanie oparło się na naturze, na podstawowych zasadach funkcjonowania organizmu, o tym tu piszę i namawiam do zdrowego trybu życia,
      do dzieła !!!!

      Usuń
  41. Zrobiona :) - PYCHA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  42. W takim razie biorę się do roboty i zaczynam już dzisiaj. na początek wydrukuję przepis na 1 tydzień :-))))) długie 6 miesięcy przede mną ale patrząc na twoje zdjęcia Gosiu można nabrać motywacji. Bardzo Ci dziękuję, że stworzyłaś swojego bloga i go udostępniasz wszystkim :-) , pozdrawiam gorąco. Oczywiście granola przyszła dzisiaj ze mną do pracy na drugie śniadanie :-))) i dla męża też. Szczęśliwa Beata.

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu, w końcu spróbowałam - najlepsze śniadanko jakie jadłam :) dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu jem granole na śniadanie i na kolacje codziennie tak mi zasmakowała :):):

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie ją upiekłam i się studzi - będzie na śniadanka :)
    Troszkę mam ją za bardzo podpieczoną, bo nigdy nie wiem jak odnieść Małgosiu przepisy do piekarnika bez termoobiegu, zwiększyłam temp.do 200st., bo przy jakimś innym przepisie tak podawałaś, ale tu to chyba była za duża temperatura://
    Mimo wszystko i tak jest przepyszna ;)
    Zapach w kuchni obłędny więc pewnie już dziś na kolację będę wcinać ;))
    Musiałam tu zajrzeć bo nie mogę się powstrzymać od podjadania takiej ciepłej ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Zrobiłam wczoraj swoją granolę- trochę mi się przypiekła za bardzo miejscami, bo za wysoko włożylam blaszke. Ale ostatecznie wyszla przepyszna! MAm tylko pytanie: suszone banany dorzucasz na koncu, prawda? Bo nie napisalas w przepisie :) i odnosnie otrab: lepsze sa pszenne czy zytnie? Bo do tej pory uzywalam pszennych, mam zapas w domu, i do granoli tez ich uzylam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby możesz dodać dowolne.
      Bananów nie dorzucam, w przepisie napisałam że mieszanki do musli nie zapiekamy a w tej mieszance którą ja kupuję (na dziale eko w rossmanie) są min. banany.

      Usuń
  47. Kochana chodzi Ci o mieszanke sutdencka? juz któryś raz z kolei szukam tych owocow do musli z rossmanie i nic takiego nie widze! jest jeszcze jakas mieszanka południowa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być mieszanka studencka,
      te owoce z rossmana nie są w każdym, już zrobiłam granolę i skończyły mi się te owoce ale jak kupię to zrobię zdjęcie i wrzucę na FB to zobaczysz sobie (obserwuj)

      Usuń
    2. Witam Małgosiu, czy wstawiałaś zdjęcie tej mieszanki na FB? Nie mogę znaleźć, może przeoczyłam. Blog cudny, jestem uzależniona. Pozdrawiam

      Usuń
    3. oj zapomniałam ale wkrótce będę kupowała bo mi się granola kończy i będę robiła

      Usuń
    4. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  48. Gosiu mam 2 pytania. Czy mogę sobie pokruszyć do porcji kostke lub 2 czekolady gorzkiej? Czy to już będzie bardzo kaloryczne?
    A drugie. Ja często lubię sobie coś pogryzać bez jogurtu. Ile można zjeść takiej granoli żeby była przekąską bez dodatku jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja myślę że kostkę do jednej porcji,
      jeśli chodzi o granolę jako przekąskę to szklanka będzie ok.

      Usuń
  49. Zrobiłam mix śniadaniowy i nie za bardzo mi smakuje (nie moje smaki). Myślę jednak, że granola mogłaby mi zasmakować. A więc mając prawie cały mix śniadaniowy z twojego przepisu, w jaki sposób mogę go przerobić na tą granolę?

    OdpowiedzUsuń
  50. Uwielbiam granolę i swego czasu jadłam dosyć często, ale gdzieś przeczytałam, że w trakcie jej przygotowania wiele składników traci swoje cenne właściwości odżywcze. Co o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są minimalne straty ale nieznaczne,
      to nie są straty takiego rzędu, który uzasadniałby rezygnację z tego typu dania

      Usuń
  51. To super. Czyli wracam do tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Witaj Małgosiu :) Zrobiłam, namówiłam męża do konsumpcji, było pyszne!!! Dodałam truskawki z malinami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  53. Gosiu, mam pytanie. Otóż w przepisie są wyszczególnione osobno "pół szklanki suszonych bananów" i "pół szklanki mieszanki owocowej", ale potem odpisałaś którejś z dziewczyn w komentarzu, że nie dodajesz osobno bananów, tylko te które są w mieszance. To jak to w końcu ma być, dodawać dodatkowo banany, czy nie? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy czy kupie mieszankę z bananami czy bez

      Usuń
    2. Małgosiu, czy może być granoli kupne firmy są te.

      Usuń
    3. wolę domową bo nie ma syropu glukozowo - fruktozowego ;)

      Usuń
  54. pycha ! naprawdę jestem zauroczona smakiem, ogólnie nigdy nie byłam zwolennikiem mussli śniadaniowych ale te podbiły moje podniebienie !

    OdpowiedzUsuń
  55. Chcę dodać do granoli pestki dyni , piec je ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bo będą strzelać ;)
      jeśli chcesz podpraż na suchej patelni (aczkolwiek nie musisz)

      Usuń
  56. Małgosiu! Granole robilam wczoraj po raz pierwszy a dzisiaj po raz pierwszy jadłam na śniadanie, REWELACJA :) Tylko musialam ja wczesniej wyciagnac z piekarnika bo juz mi sie zaczela spalac pomalu:) a przewracalam co 3, 4 min i musialam po 15 min ją wyciagac, no ale moze zalezy to od piekarnika..hmm :) Pozdrowionka sylwia;)

    OdpowiedzUsuń
  57. moja ulubiona wersja śniadania :-) Kasia
    Ps jesteś cudowna!!!

    OdpowiedzUsuń
  58. Kurczę... Sprawdziłam wszystkie łyżki w domu i na żadnej 8g nie wychodzi... Z reguły pomiędzy 12 a 16 g... A do tej pory jako miarki używałam łyżki tak jak napisałaś :((

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu co można dodać zamiast miodu jak ktoś jest na miód uczulony ?!?!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można skarmelizować cukier lub ksylitol, inny sposób nie przychodzi mi do głowy

      Usuń
    2. dziękuje bardzo za odpowiedź :-)

      Usuń
    3. A można dodać syrop z agawy?

      Usuń
    4. A może domowej roboty golden syrup?

      Usuń
    5. czy rodzaj płatków jest obojętny? mam akurat orkiszowe i owsiane górskie-a one sa zbyt drobne. Dziś już powinnam dorobić granoli bo tamta poszła szybciutko

      Usuń
  60. Małgosiu mam pytanie, nigdzie nie mogę znaleźć otrębów żytnich, czym mogę je zastąpić ? Mogą być owsiane ??

    OdpowiedzUsuń
  61. Pysznie wyglada. Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  62. Czy moglabym zamiast 1/2 szklanki tej mieszanki owocowej dodac 1/2szklanki wiorkow kokosowych?

    OdpowiedzUsuń
  63. Czy sezam może być niełuskany?

    OdpowiedzUsuń
  64. banany też pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  65. Małgosiu wreszcie zrobiłam granole i. ..mam problem. Moja 1, 5 roczna córka nie chce nic innego na śniadanie i kolacje. Wszystko próbuje, po czym zostawia i pokazuje na szafke w której są płatki. A gdy zobaczy granole, to klaszcze w rączki :-)

    OdpowiedzUsuń
  66. a sos ma być gotowy, czy samodzielnie przygotowany ?

    OdpowiedzUsuń
  67. Małgosiu, a zamiast sosu z owoców może być jakiś jogurt owocowy lub coś innego? Jak nie jogurt to co na przykład?

    OdpowiedzUsuń
  68. Malgosiu! Czy siemie lniane powinno sie jesc zmielone czy w ziarenkach jest ok? Przeczytalam gdzies ze powinno byc swiezo mielone. Poza tym (z innej beczki) - co sadzisz o serach Brie? Gratuluje bloga, masz ekstra wiedze I jestes super ze sa nia dzielisz! Linchi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zmielone (najlepiej świeżo) lub w ziarenkach jako dodatek,
      sery Brie bardzo lubię ale są tłuste więc tu trzeba uważać z ilością

      Usuń
  69. czemu nie zapiekamy suszonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
  70. Zrobiłam granolę po raz pierwszy i jest tak pyszna, że pewnie jutro będę musiała zrobić drugą porcję. :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Uwielbiam! A mój mąż jeszcze bardziej że zjada mi ją całą jak mnie w domu nie ma ;D

    OdpowiedzUsuń
  72. A tak w ogóle, z mieszanki owocowej mam tylko kolos bo papai nie mogę dostać nie kandyzowanej... :( Może ktoś wie gdzie dostać taką mieszankę bez tony cukru,niekandyzowaną?

    OdpowiedzUsuń
  73. źle kupiłam i mam mieszankę suszonych owoców[śliwka morela gruszka brzoskwinie i jabłka) może być?

    OdpowiedzUsuń
  74. Dzięki,już nie mogę się doczekać jutro jak to skosztuję,Małgosiu JESTEŚ WIELKA

    OdpowiedzUsuń
  75. Małgosiu! Czy płatki owsiane należy płukać przed pieczeniem ? Do owsianki zawsze płukam. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Nigdy tak nie robię.
      A czemu płuczesz ?

      Usuń
  76. Małgosiu, czy granolę można jeść zalaną wodą? Do pracy przygotowuję sobie owsiankę w słoiku (zalewam ją wodą dzień wcześniej) i zastanawiam się, czy podobnie mogę postąpić z granolą? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  77. Czy zamiast sosu, może być dżem domów roboty? Np.rozrobiony mała ilością wody do konsystencji sosu. Oczywiście dżem z dodatkiem bialego cukru

    OdpowiedzUsuń
  78. A czy ma Pani pomysl jak skleic skladniki jezeli ktos nie moze miodu bo jest na diecie "grzybowej"??Narazie jem skladniki suche wrzucam do jogurtu i juz ale jest moze jakis sposob jak je inaczej skleic zeby upiec???Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  79. Czy można pominąć mieszankę do musli? Ewentualnie czym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Możesz użyć dowolnych dodatków np. samych orzechów

      Usuń
  80. Dzien dobry pani Małgosiu :) Czytam pani bloga juz od dłuższego czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem. Polecam go każdemu ze swoich znajomych i nie tylko. Gratuluje i cieszę sie, ze mogę tutaj zaglądać. Mam pytanie do pani...od jakiegoś czasu na przekąskę robię koktail ( sok z dwóch pomarańczy, pół avocado, pół jabłka, łyżkę siemienia, garść natki pietruszki i 3 listki mięty. Chciałabym wiedzieć czy dobre jest to połączenie i jaka jest kaloryczność tego koktailu. Pozdrawiam bardzo serdecznie u życzę dalszych sukcesów.. Renata

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam
    Czy mogłabyś dokładnie podać nazwę mieszanki z rossmana ponieważ szukałam tam dzisiaj właśnie takiej z papaja i kokosem i nie było, był tylko jabłko, śliwka i morela. A swoją droga myślisz ze można taki granole z jogurtem jeść jak karmie piersią?
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  82. Witam.
    1.Czy do sporządzenia granoli mogłabym użyc płynnej melasy z chlebka świętojańskiego?
    2.Mam takze miód ale niepłynny, taki w formie smarowidła, zeby był upłynniony to w mikrofalówce mam go rozpuscic zanim połączę z ziarnami?
    3. Czy moje dzieci 3,5roku i 20 miesięcy mogą jeść taką granolę? Ponoc orzechu to alergeny... Jezeli nie będą miał skórnych reakcji stwierdzę ze jest ok. Co ewentualnie wykluczyć ze składu granoli zeby nie było zbyt ciężkie do strawienia dla tego 20miesięczego szczególnie.

    dziekuje z góry za odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - możesz
      3 - tak,
      jeśli chodzi o malucha to zmiel orzechy i usuń większe kawałki np. suszone banany

      Usuń
  83. Witaj Małgosiu

    bardzo Ci dziękuję za Twoją radość życia i energię, którą nas karmisz...,

    mam pytanie czy planujesz organizować kursy dietetyczne i kulinarne?

    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  84. Moja granola właśnie stygnie i jest przepyszna!! Czuję, że to będzie świetna alternatywa dla znudzonej już przeze mnie owsianki, dziękuję za przepis i za czas, który nam poświęcasz;)

    OdpowiedzUsuń
  85. Przez cały rok zajadałam się Twoim mixem śniadaniowym aż pewnego dnia coś mnie podkusiło żeby zrobić granolę. Najlepsza decyzja ever ! :D Nie zamienię granoli na nic innego. Dziekuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  86. Gosiu gdzie można kupić ten mix owoców do musli?

    OdpowiedzUsuń
  87. Małgosiu, mam problem z kupieniem płatków migdałowych, do niedawna kupowałam w różnych miejscach, teraz już od dwóch miesięcy nie udaje mi się, czy możesz mi podpowiedziec, gdzie ich szukac ?

    OdpowiedzUsuń
  88. Małgosiu czy mogę rodzynki zamienić na żurawinę suszoną w tej samej ilości ? I czym mogę zastąpić orzechy laskowe? Np. Nerkowcami? Czy lepiej włoskimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. A orzechy laskowe innymi dowolnymi jakie lubisz.

      Usuń
  89. Małgosiu jak będziesz miała opakowanie owoców z rossmana to wstaw proszę na fb :-)

    OdpowiedzUsuń
  90. Można jeść gramolę na kolację ?

    OdpowiedzUsuń
  91. Zaczynam właśnie swoją przygodę z Twoimi przepisami i mam pytanie a mianowicie czy zamiast orzechów laskowych mogę dać migdały luskane, banany pominąć a zamiast płatków migdałowych suszona żurawina? Czy za bardzo na przekombinowalam? Jak wtedy z kalorycznoscia? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dodatki możesz użyć dowolne. Kaloryczność się wtedy owszem zmieni i będzie zależna od użytych dodatków.

      Usuń
    2. Ratunku. Ta granola jest naprawdę przepyszna. Zrobiłam na potrzeby diety i chyba muszę zrobić następną bo moi domownicy mi wyjadają i to tak na sucho. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  92. Witam.Marzy mi się taka granola.Niestety muszę zrezygnować z orzechów,suszonych owoców i miodu.Mam kandydozę.Czy można te produkty czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety kandydoza wyklucza granolę w tym kształcie.

      Usuń
  93. czy tę granolę można zjeść na śniadanie dodając 1,5 szklanki mleka zzamiast jogurtu? czy musi byc jogurt?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  94. A czy mozna podprazyc w piekarniku ZMIELONE siemie lniane czy musi byc w ziarenkach? I czy mozna podprazyc rowniez w piekarniku do granoli mielony ostropest czy dodac go dopiero na koniec i ile mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  95. Małgosiu, chodzi mi o mieszankę owocową, czy może być mieszanka keksowa (Bakalland)? (wg. mnie nie ma zaciekawego składu).

    OdpowiedzUsuń
  96. A co myślisz o płatkach owsianych namaczanych na noc sokiem jabłkowym i rano podgrzewanym z żurawiną i orzechami? Mam niedoczynność tarczycy i zastanawiam czy takie śniadanie jest dla mnie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  97. Małgosiu,

    ile kalorii ma 1 łyżeczka miodu, jeśli piszesz, że szklanka owoców wraz z nią ma ok. 80 kalorii? To chyba same owoce tyle mają a miód?

    OdpowiedzUsuń
  98. Jest jakaś różnica, czy zrobię ją w piekarniku czy na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  99. Małgosiu, na kilku blogach widziałam, że niektórzy do takiej granoli dodają jeszcze olej albo białko i olej, aby granola była bardziej chrupiąca. Co o tym sądzisz? I który pomysł jest lepszy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  100. Małgosiu, zawsze wspominasz, ze dieta nie moze byc monotonna i nie należy jesc codziennie np takiego samego śniadania. Nie rozumiem jednak, jaki jest negatywny wpływ na organizm? Ja kocham te granole i szczerze mówiąc, od trzech tygodni jem ja na śniadanie prawie codziennie, w kazdy dzien pracujący :) i tak nie mam czasu rano przygotowywać śniadania, a granola to najszybsze rozwiazanie :)

    OdpowiedzUsuń
  101. Małgosiu upiekłam razem z orzechami :( nie doczytałam instrukcji leciałam na żywioł straszna to zbrodnia?

    OdpowiedzUsuń