środa, 12 marca 2014

Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią. Doskonały na śniadanie !

Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią. Doskonały na śniadanie !


























Jak komuś mówię, że smażę rano naleśniki to puka się w czoło. Smażenie naleśników generalnie kojarzy się z dużą ich ilością, a wtedy trwa rzeczywiście długo. Większość osób ciasto robi na oko i z reguły wychodzi go ponad miarę. A jak wyjdzie ponad miarę, to potem jemy ponad miarę, bo wyrzucić przecież szkoda.   
A można przecież zrobić tyle, aby było w sam raz. Będzie i smacznie, i szybko, i nie objemy się jak bąki. 

Mój dzisiejszy naleśnik to propozycja śniadaniowa. Zrobicie go w góra 10 minut.
Przygotowujemy go z mąki żytniej i mąki graham razowej, więc na start dostajemy solidną porcję węglowodanów złożonych. Do tego jajko i mozzarella, która jest doskonałym źródłem wapnia.
Nie wiem czy wiecie, ale mozzarella ma go pięć razy więcej niż twaróg. 
Możecie użyć także mąki gryczanej lub orkiszowej. 

Uwielbiam tego naleśnika. Moja porcja to jeden naleśnik i szklanka soku pomarańczowego. Pycha !

Składniki na 2 naleśniki:

* 30 gramów mąki żytniej (ok. 3 łyżki)
* 30 gramów mąki graham razowej (ok. 3 łyżki)
* jedno jajko
* pół szklanki mleka (może być ryżowe lub sojowe)
* ok. 1/4 szkl gazowanej wody mineralnej
* sól, odrobina pieprzu ziołowego, 
* łyżeczka oliwy
* 100 gramów sera mozzarella 
* listki świeżej bazylii 
* szczypta ostrej papryki 

Jeden naleśnik ma ok. 270 kcal 

1. Jajko ubijamy trzepaczką z solą i pieprzem.Dodajemy mąkę i mleko. Miksujemy.
2. Dodajemy wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ponownie miksujemy. 
3. Teflonową patelnię smarujemy oliwą i na rozgrzaną wlewamy połowę ciasta.
4. Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę, na środku układamy połowę pokrojonej w paski mozzarelli i przykrywamy pokrywką na 1 minutę, zmniejszając ogień do minimum. 
5. Zawijamy brzegi, posypujemy listkami bazylii i szczyptą ostrej papryki. Gotowe.

Smacznego :)





78 komentarzy:

  1. już zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, i chyba dziś zrobię jak z pracy wrócę do do śniadania to mi język ucieknie :)

      Usuń
  2. Przepis świetny !! Już kiedyś robiłam naleśniki z mąki razowej i były pyszne. Ten przepis też na pewno wypróbuje . Małgosiu.. a jakie jest Twoje zdanie na temat popijania posiłków? Bo piszesz że Twoje śniadanie to naleśnik i szklanka soku pomarańczowego .Popijać czy nie? Niektórzy twierdzą, że powinno się pić najszybciej godzinę po posiłku. Co o tym sądzisz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u zdrowych osób nie ma przeciwwskazań do popijania podczas posiłku, jeśli nie masz kłopotów żołądkowych ( np. niedokwaśność czyli zbyt mała ilość soków żołądkowych, refluks, zgagą, ) możesz popijać. Jeśli masz kłopoty żołądkowe nie popijaj.

      Usuń
  3. Małgosiu czy mogą być na obiad????????????? Ślinka mi cieknie i zjadłabym dzisiaj po południu...

    OdpowiedzUsuń
  4. a zamiast mąki graham razowej mogę dać kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  5. mam mąkę razową typ 2000 i pełnoziarnistą. może być?

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu a można z samej maki razowej albo z razowej i pszennej? Bo nie mam tej drugiej a rano bym zrobiła a nie wyjdę kupić
    bo dziecko mam chore

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możesz np. do razowej dosypać otrąb jakichś jak masz

      Usuń
  7. mozzarella i świeża bazylia to coś, co uwielbiam zawsze i wszędzie :) przepis brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć mąki owsianej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zrobiłam. Użyłam mąki owsianej i żytniej (to chyba nie był dobry pomysł). Zjadłam dwa w ramach obiadu.... jakie to było pyszne :))) dziękuję za przepis :)))

      Usuń
  9. Zapisałam sobie na sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie nadążam za Tobą ;) wszystko tutaj takie smaczne, że trudno wybrać tylko jeden obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukałam właśnie takiego przepisu :D mniam ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja już po tym pysznym śniadanku. Zjadłam 1 i jestem zapchana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, to jest syte, bo ma dużo błonnika i jak dla mnie jeden + szklanka soku i jestem ful ;)

      Usuń
    2. a to dwa na obiad nie są wskazane ?

      Usuń
    3. jak wciśniesz, mogą być dwa na obiad ;)

      Usuń
  13. Ja bym odrzuciła jeszcze pomidora :-D można?

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu,mam pytanie, moja koleżanka robi naleśniki ze skrobi zwane potocznie maizena, twierdzi ze jest bardzo mało kaloryczna,słyszałaś o tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie słyszałam o tym, a tę skrobię kupuje w sklepie ?
      czy to jest taka skrobia np. ziemniaczana ?
      to zjadliwe jest ?

      Usuń
    2. Ja też nie, masz może więcej informacji na ten temat, jestem bardzo ciekawa czy to da się jeść i jest smaczne?

      Usuń
    3. skrobia ( mazeina ) jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością . bardzo popularna na diecie Dukana . Korzystałam z niej , piekłam serniki, naleśniki i wychodzą na prawdę spoko :) ja mam problem z usmażeniem naleśników z mąki , a ze skrobii mi wychodziły. Kosztuje około 8-10 zł za 250- 500 g, więc do tanich nie należy .

      Usuń
    4. Jest to po prostu skrobia kukurydziana. Najczęściej z kukurydzy GMO. Aga

      Usuń
  15. To są skrobia kukurydziane, kupiła w sklepie nie wiem jakim, w przepisach Dukana znalazła jako mało kaloryczne danie.
    Podawała mi tez budyń zwany pudding i tam w składzie są skrobia..to ponoć mniej kaloryczne niż normalny budyń.co o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, pytanie z innej beczki, co sądzisz o serkach waniliowych homogenizowanych? czy można taki zjeść czasem do kanapki na śniadanko? bardzo kaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki serek musisz kwalifikować jako deser, bo ma niestety bardzo dużo cukru :(
      no chyba że kupisz naturalny homogenizowany (bez cukru) i dodasz wanilię - smak rewelacyjny bo próbowałam.
      Możesz też zrobić własny cukier waniliowy wkładając laskę wanilii do cukru. Aromat bajeczny a ilość cukru możesz sobie dozować w tym serku.

      Usuń
  17. A na kolacje taki serek to nie dobry pomysł ? jak uważasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozzarella ?
      dobry pomysł :)
      mozzarella ma dużo wapnia, ale zjedz jeden

      Usuń
  18. Skuszę się na tego naleśnika w sobotę na obiadek :) tylko w wersji zmodyfikowanej - będzie ze szpinakiem. Całe opakowanie :) kocham szpinak, choć dopiero niedawno się do niego przekonałam.
    Mozzarelli nie tknę nawet jakby mi zapłacili.

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja mam sprawę che kupię sokowirówkę:) jakie macie i które polecacie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu pytałam o serek waniliowy homogenizowany, czy można zjeść na kolacje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpisałam Ci że taki serek to deser, ma dużo cukru,
      ale jak kupisz homogenizowany naturalny + dodasz wanilię to będzie ok.
      raz na jakiś czas jak zjesz to świat się nie zawali, ja jednak unikam takich rzeczy zwłaszcza na kolację

      Usuń
  21. naleśniki będę jutro jak znalazł na śniadanie pobiegowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Te naleśniki to kolejna rewelacja! Robiłam dzisiaj na obiadek, nie dość, że smaczne to jeszcze szybciutko się robi! No i bardzo, bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy zamiast dwóch rodzajów mąki można użyć jednej mąki pełnoziarnistej i czy 6 łyżek będzie ok.
    Ostatnio dodałam pełnoziarnistej mąki do ciasta i smak inny konsystencja również

    OdpowiedzUsuń
  24. Czym można zastąpić ser mozarella? Czy feta mogłaby być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. feta się nie rozpuści, może być kozi albo żółty

      Usuń
  25. Skorzystałam z przepisu i naleśniki wyszły pyszne, nie powiem, bo jednak z mąki razowej naleśniki wychodzą o dosyć specyficznym smaku i nie sądzę, żeby wszystkim smakowały, ale warto spróbować i się przekonać do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bajecznie wyglądają i na pewno tak samo smakuja :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie zrobiłam na śniadanie :) dosypałam ziół prowansalskich i nie miałam bqzylii więc dałam ruszponkę :) pycha śniadanko i jak dla mnie 1 naleśnik wystarczył by poczuć sytość :) Małgosiu bardzo proszę proszę o więcej przepisów na śniadanko i kolację z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj Małgosiu!
    Kolejny przepis wypróbowany. Zrobiłam z połowy podanych przez Ciebie porcji i ... ledwo go zmieściłam heh. Bardzo smacznie :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu robiłam mmm pycha !!Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej pszennej do jednego dodałam przyprawy i wyszedł mm !Dziękuje za inspiracje i pomysł na obiad w pracy

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu tak własnie sobie na długi weekend drukuję super przepisy i tak stwierdziłam że mam mętlik w głowie co do typu mąki (graham, razowa itd. a w sklepie to widzę tylko do wypieku chleba) jak by może jakiś post albo artykuł byś poleciła - byłabym wdzieczna.

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu wczoraj w sklepie znalazłam tylko Mąke Graham Rszenna-może być taka czy muszę gdzie indziej szukać razowej? A może jaką inną mąkę mogę użyć?

    OdpowiedzUsuń
  32. a Ja wczoraj zrobiłam sobie na kolację :-)
    akurat po jeździe na rowerze jak znalazł węglowodany i białko ;-) tylko zamiast mąki graham dałam mąkę owsianą
    Pychotka! :-) do tego salsa z pomidorów i bazylii...
    nawet Córka spróbowała i już "zamówiła" na sobotę naleśniczki na śniadanko :-) :-) :-)

    Pozdrawiam, Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  33. naleśniki super w smaku
    zrobiłam wg przepisu, tylko że z samej mąki pełnoziarnistej i niestety mi się rozpadały, proszę napisz co robię nie tak...
    dziękuję za świetny blog z tyloma ciekawymi informacjami, no i oczywiście extra przepisami
    pozdrawiam
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam, nalesniki pyyyyyszne :) ja dzis zrobilam z twarozkiem wiejskim (zamiast mozarellki) i bananem :) nawet 2,5 roczna corcia sie zajadala ;)
    Ciekawi mnie tylko ile ma kcal jeden nalesnik bez zadnych dodatkow :) z gory dziekuje za odp. ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. http://www.pl.image-share.com/ijpg-364-171.html
    Zrobione! Do Twoich im daleko, ale choć 18tka skończona, dopiero uczę się gotować. Mama zaniedbała trochę wychowanie w tym aspekcie, ale lepiej późno niż wcale! :)
    Dziękuję za inspiracje! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. U mnie 1 łyżka mąki żytniej to ok 25 g...

    OdpowiedzUsuń
  37. Jakie ładne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  38. A czy na kolacje mozna zjesc ten przysmak ?

    OdpowiedzUsuń
  39. Czy na kolacje mozna go zaserwowac?

    OdpowiedzUsuń
  40. A na samej żytniej wyjdzie :-) narobiłaś mi smaka a nie mam możliwości wyjść do sklepu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Wspaniały przepis. Prosty, szybki i pożywny.

    OdpowiedzUsuń
  42. a można dodać pomidora i użyć mleka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  43. Gosiu jestem Twoją fanką, zawsze lubiłam kuchnię, a od Ciebie uczę się zdrowszego sposobu gotowania. Te naleśniki obserwowałam od dawna, ale dziś stało się....
    Są SUPER!!! w moim wykonaniu naleśniki z mąką orkiszową.
    Kilka naleśników na jutro z kremem czekoladowym z kaszy jaglanej i bananów. Zdaję sobie sprawę, że nie jestem oryginalna, ale wiedz, że grono wielbicieli Twojego bloga stale się powiększa.
    Dziękuję za pomysły i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  44. Dziś pyszna kolacyjka, w mojej wersji naleśniki z mąką orkiszową. Kilka więcej będzie do pracy na śniadanie z kremem czekoladowym z kaszy jaglanej i bananów. Polecam. Dziękuję za wspaniałe pomysły. Wielbicielka Twojego bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. A jaka średnica patelni?

    OdpowiedzUsuń
  46. super przepis, naleśniki bardzo smaczne. Ja robię naleśniki łącząc mąkę żytnią, pszenną i orkiszową :)mozarella i bazylia to fajny pomysł a papryka podkreśla smak

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu, a ile kcal ma sam naleśnik? :)

    OdpowiedzUsuń