czwartek, 27 marca 2014

Pełnoziarniste muffinki z nietypowymi składnikami

Pełnoziarniste muffinki z mąki żytniej i graham razowej z bazylią, imbirem i płatkami migdałowymi. FIT.

Muffinki, które dziś Wam prezentuję to mój wczorajszy, bardzo udany eksperyment. Udany na tyle, że ja sama zjadłam tylko dwie, a moje dzieci resztę. Wieczorem piekłam drugi raz, bo moja córka, zażyczyła sobie na dziś do szkoły.

W składzie mąka żytnia i graham razowa, płatki migdałowe, oraz składniki  mocno kontrowersyjne, czyli świeża bazylia i imbir.

Zapach od razu przyciągnął moje starsze dziecko do kuchni.
M: mamo co jest w środku ?
MM: a smakuje Ci ?
M: ale co jest w środku ?
MM: powiem jak zjesz, smakuje ?
M: pycha. Co jest w środku ?
MM: bazylia i imbir, 
MM:  dobre, daj jeszcze ;)
Młodociany spróbuje wszystkiego, byle pachniało i wyglądało.
Dzieci zachwycone.
Polecam ! Będę testowała też inne konfiguracje smaków, bo mam już kilka pomysłów :)

Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 165 kcal


Składniki na 12 muffinek:

* 160 gramów mąki żytniej
* 60 gramów mąki graham razowej 
* 2 łyżki płatków migdałowych
* pęczek świeżej bazylii (same listki) 
* 80 ml oleju rzepakowego
* 2 jajka
* 3 łyżki cukru trzcinowego 
* szklanka maślanki 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta sody oczyszczonej
* łyżeczka imbiru (w przyprawie)
* sól

1. Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy porwane na małe kawałeczki listki bazylii, pokruszone płatki migdałowe, sól i imbir. Miksujemy lub blendujemy. 


2. Jajka miksujemy z maślanką i cukrem. Dodajemy do masy z bazylią i ponownie miksujemy.
3. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy z bazylią i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. 
4. Napełniamy papierowe foremki do wysokości 3/4. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 20-25 minut. 
Przed wyjęciem z piekarnika, najpierw uchylamy lekko drzwiczki i trzymamy ok. 5 minut.  

















































90 komentarzy:

  1. Gosiu, czy można by zastąpić maślankę jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, ale musiałby być rzadki

      Usuń
    2. ja robie zamiennie, to co akurat mam pod reką- maslenka, kefir, jogurt, niektorzy daja po prostu mleko- tylko ze mniej. Trzeba patrzyc ogolnie na konsystencję, nie za gesta i nie za rzadka
      Ania

      Usuń
  2. Świetny przepis Małgosiu, koniecznie muszę wypróbować bo z muffinkami też dużo eksperymentuje. Ostatnio robiłam swojego autorstwa w wersji wytrawnej z ziołami prowansalskimi i kminkiem, z mąki graham oczywiście. Lecę dziś po grahamkę bo już się skończyła i wieczorkiem wypróbuje Twój przepis. A pytanko a propos Twojego chleba, można podmienić mąkę żytnią na graham? lub dać pół graham pół żytniej ? Zakwas na chlebek rośnie już drugi dzień, jak dobrze pójdzie to we wtorek upiekę swój pierwszy chlebek :)) Jesteś nieoceniona !! :) Powodzenia w dalszym eksperymentowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z mąkami w chlebie możesz eksperymentować dowolnie

      Usuń
  3. są bardziej n słono czy na słodko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy olej rzepakowy można zastąpić stopionym masłem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne!!! Doskonale może się sprawdzić zarówno jako drugie śniadanie do pracy albo przekąska na spotkanie towarzyskie! Ty dziewczyno to masz głowę do tych przepisów i eksperymentów kulinarnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bazylia w środku, hmm... ciekawe jak smakuje - fajny ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja słodkożerca poproszę o przepis na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można zrobic z mąki pełnoziarnistej? Nie mam innych i nie wiem czy się porywać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam z suszonymi pomidorami I feta. Rewelacja. Swietne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają idealnie :) Jak zobaczyłam na facebooku wczoraj to od razu sobie zaplanowałam na weeekend tylko teraz nie jestem co do tej bazylii przekonana - tej w przyprawie nie lubię, nie wiem jak z liśćmi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie muszą być liście :)
      smak jest świeży, orzeźwiający

      Usuń
  11. A co można dodać jak ktoś nie lubi imbiru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj coś dodać i podziel się efektami :)
      Trudno zgadnąć co lubisz dlatego kombinuj :)

      Usuń
  12. Moze ja sie w końcu odwaze upiec chociaż muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Malgosiu,
    czy moglaby Pani polecic jakies ksiazki o zdrowym odzywianiu i dietetyce?
    Pozdrawiam.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są w przypisach pod artykułami tematycznymi

      Usuń
    2. Dziękuję :-)

      Usuń
  14. Bardzo kuszący przepis, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealnie dla mnie aktualnie, wiem to zabrzmi strasznie, ograniczam cukier ! :)

    Pozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA

    OdpowiedzUsuń
  16. Przetestowałam :)
    Troszkę musiałam zmodyfikować ze względu na brakujące składniki, ale do oryginału z pewnością powrócę.
    Zapiszę, moje modyfikacje, jako notatkę dla siebie, bo smacznie wyszło :)

    nie miałam bazylii

    zamiast oleju rzepakowego dałam oliwę z oliwek
    (olej się mi skończył), mam pyszną chorwacką smakuje wyśmienicie, można ją pić łyżeczką :), oliwy dałam 64 gramy (nie lubię wlewać jej do szklanki, bo dużo zostaje na jej ściankach),

    zamiast maślanki dałam kefir

    cukru trzcinowego dałam 1 łyżkę więcej

    sypnęłam garść (albo dwie) żurawiny, by zachęcić dzieciaki

    soli dałam szczyptę

    Dziękuję Małgosiu za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochana Malgosiu, zrobilam dzis muffinki - pychota. Zjedlismy wszystki.Jadl nawet moj dwuipollatek niejadek:). Mam ale prosbe, a raczej moj maz ;) masz moze przepis na muffinki typowo na slodko.Ja mam kilka ale wiem, ze jak bedzie Twoj przepis to beda najlepsze. Milego wieczorku

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dzisiaj. Tak, jak planowałam :-) Mój Mąż zajadał się. Musiałam Go powstrzymać, żeby zostało conieco do pracy na jutro ;-) hihi Nie odgadł, co znajduje się w środku, choć próbował.
    Użyłam tylko mąki pełnoziarnistej, bo Twoich Małgosiu nie dostałam niestety, a obskoczyłam trzy sklepy ;-)
    Tak więc dziękuję za kolejny CUDNY przepis. Niegdy nie pmyślałabym, że można połączyć takie składniki. PYCHOTKA!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis do wypróbowania na weekend już nie mogę się doczekać :)
    Zapraszam do zaglądnięcia do mnie ( moje pierwsze kroki w blogosferze )
    http://twojastrefazdrowia.blogspot.com/2014/03/domowe-bueczki.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejny przepis, który wypróbowałam od Ciebie. Muffinki wyszły rewelacyjne. Dzieci zajadały i jeszcze miały dużo zabawy pomagając mi je robić. Dziękuję za świetny przepis, eksperymentuje dalej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, chciałabym się Ciebie o coś zapytać... doradzić. Mam odwieczny problem z wzdęciami, gazami. Delikatnie pisząc doprowadza mnie to do szewskiej pasji. Cokolwiek nie zjem mam za przeproszeniem wywalony brzuch... Nieważne, czy zjem mango, wiśnie, truskawki, soczewicę, paprykę, czosnek, cebulę, brokuły, pierś z indyka czy z kurczaka... Wiecznie to samo :/ Ma ktoś pomysł co zrobić, by nie mieć ciągle 'wielkiego' brzucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. byłaś z tym u lekarza ?
      to wygląda na kłopoty jelitowe

      Usuń
    2. Sprobuj oczyscic jelita lewatywami.To naprawdę najlepszy sposób,aby "przepchać" jelita .pozdrawiam,Magda

      Usuń
    3. Spróbuj pić siemię lniane.

      Usuń
  22. Ten przepis jest niesamowity! Też musiałam pokombinować z mąkami, ponieważ udało mi się kupić jedynie żytnią. Na początku myślałam, że wyszedł zakalec ponieważ są bardzo wilgotne po wyjęciu z piekarnika ale jak ostygły okazały się wyśmienite! Zaspokaja w pełni żołnierskie-wbrew pozorom wymagające, żołądki.

    OdpowiedzUsuń
  23. mam prośbę czy mogłabyś składniki podawać np.na szklanki a nie w gramach

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanki sa przecież różne, a tak jest precyzyjniej ( nie każda ma 250ml). Wolę gramaturę Małgosi!

      Usuń
  24. A co jak sie zje jak ty tego muffinka w tygodniu? Slodka niedziela zostaje czy juz nie? :-P Prosze powiedz, ze zostaje hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostaje,
      muffinkę weź do pracy lub szkoły na przekąskę

      Usuń
  25. Pyszne! następnym razem zrobię z podwójnej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyszły pyszne! Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam Pani bloga:) Mam wielką ochotę wypróbować te babeczki, ale nie mogę nigdzie dostać imbiru w proszku, chyba będę musiała zamówić przez internet, jakoś muszę jeszcze wytrzymać :)
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu powinien być w każdym większym sklepie tam gdzie przyprawy

      Usuń
    2. Zrobiłam dzisiaj ten babeczki - są pyszne, a imbir znalazłam w małym sklepiku osiedlowym :D

      Usuń
  28. Mam male pytanko.Czy maka pelnoziarnista(3 zboza)pszenna,zytnia,orkiszowa sie nadaje???przez pomylke kupilam w polskim sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetna inspiracja. Pierwszy raz widzę takie połączenie. Jestem ciekaw tych smaków :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. świetne połączenie smaków. leciutko słodkie. i ta bazylia... mmm. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu,
    bardzo fajny przepis, tylko że nie mam wagi mogłabyś te mąki podać w szklankach

    pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 160 g mąki żytniej to ok. 1,3 szklanki
      60 g graham razowej to pół szklanki

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za przeliczenie

      pozdrawiam ania

      Usuń
  32. Ja też już piekłam,są przepyszne.Chociaż połączyłam mąkę żytnią razową i pszenną z pełnego przemiału.Nigdzie nie mogę kupić graham razowej.Jeśli mogłabym prosić o podpowiedź będę wdzięczna.Dziękuję Małgosiu ,że jesteś :)
    Pozdrawiam Gabriela

    OdpowiedzUsuń
  33. zakochałam się w tym blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu mam tylko mąkę pszenną pełnoziarnista i kukurydziana??Robiłaś może takie połączenie?? Czy lepiej mąkę samą pełnoziarnista dać??

    OdpowiedzUsuń
  35. zrobiłam te muffinki na drogę samochodem, ale nie wiem czy doczekają do jutra są tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy zamiast cukru trzcinowego może być ksylitol? Wyrośnie nam masa?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Zrobiłam i co?! Zjadłam 9 szt.! Ach :-(

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu co w takiej sytuacji właśnie jak na raz zjem b, dużo ponad 1400 kalorii takich 9 muffinek, czy juz potem nic nie jeść tylko ćwiczyć ile sil? Co radzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ćwiczyć ale jeść, nie głodzić się

      Usuń
    2. A może jakiś koktajl albo sok warzywny tylko malo kaloryczny zamiast posiłku zgodnego z jadlospisem?

      Usuń
  39. Gosiu, niestety w mojej małej miejscowości o dostanie takiego rodzaju mąki można tylko pomarzyć. A mogę użyć do tych muffinek mąki zbytnio rasowej lub orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu , aktualnie mam mąkę kukurydziana i mąkę gryczaną i mąkę pełnoziarnistą .....z którą mąką radzisz mi zrobić muffiny?

    OdpowiedzUsuń
  41. ..... aha...... muffiny trzeba zmiksować ......a ja użyłam blendera i muffiny wyszły zielone.....ale śmieszne....

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy maslanke moge zastapic jogurtem sojowym? Dzieciaki maja alergie na nabial i jajka i szukam zamiennikow do tych pysznie wygladajacych muffinkow :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam, czy można jeść te muffinki podczas stosowania diety candida?

    OdpowiedzUsuń
  44. Malgosiu, mam dwa pytania.Czy zamiast płatków migdałowych można dodać migdały mielone? Czy można użyć mąki żytniej razowej i gryczanej ?

    OdpowiedzUsuń
  45. ciekawe jak będą smakowały ze szpinakiem i czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń
  46. no i wyszły zapach nieziemski tylko mogłam troszkę mniej cukru dać,a tak w ogóle to czosnek i szpinak super. MB

    OdpowiedzUsuń
  47. A i jeszcze dzieci wzięły te muffiny do szkoły,ciekawe czy im smakowały? MB

    OdpowiedzUsuń
  48. Gosiu,
    Robię już drugi raz te muffiny i za każdym razem odnoszę wrażenie że są zbyt mączne...
    Masz pomysł czego to może być kwestia?
    Robiłam za pierwszym razem na maślance ale z innej mąki(tj. owsiana i gryczana) a za drugim razem dałam mleko kozie i mix mąk(ryżowa, amarantus, gryczana)

    Będę wdzięczna za wskazówki ;-)
    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam że wychodzą Ci zbite i ma to związek z mąką. Najlepsza do tego jest orkiszowa lub pszenna.

      Usuń
    2. tak dokładnie takie wychodzą.
      kurczę... to w takim razie czekam na jakąś wersję bez pszenicy :)

      Usuń
  49. Rzeczywiście bardzo intrygujące składniki: imbir i płatki migdałowe, bez wątpienia zapach podczas pieczenia musiał być intrygujący :-)

    OdpowiedzUsuń
  50. czy zamiast mąki graham razowej można dodać pełnoziarnistą, a resztę żytniej?

    OdpowiedzUsuń
  51. Zrobilam i są pyszne.zamiast maslanki dodalam kefir a make żytnia.dzieci zajadaja więc to najważniejsze.dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  52. Dopiero raczkuję w temacie zdrowego odżywania - dzięki niezastąpionej Małgosi! Wiele wskazówek wyczytuję właśnie w komentarzach. ;-* Małgosiu, powinnaś wrzucać zdjęcia "przed" i "po" swoich klientek, swoją drogą :-) Proszę o wskazówkę dotyczącą mąki. Ja nigdzie nie jestem w stanie ich dostać, więc kupię przez internet. Orkiszową typ 700 już mam - zauważyłam, że często ta właśnie mąka pojawia się w przepisach. Czy mam jeszcze dokupić jakiś typ? Czy może być 700? Przysięgam, nie wiedziałam, że jest tyle typów i rodzajów mąki! Chcę także kupić żytnią, ale nie wiem jaki typ. Podobnie graham razowa. BARDZO proszę o pomoc, myślę, że nie tylko ja skorzystam, a chętnie się odwdzięczymy wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  53. Nie wiem dlaczego, ale babeczki wyszły mi dość suche i niskie. Robiłam je w silikonowej formie. Czy możesz Małgosiu coś poradzić. Dzieciom smakują, ale narzekają, że są za suche.

    OdpowiedzUsuń
  54. Małgosiu czy możesz udzielić mi odpowiedzi na pytanie powyżej. Z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń