wtorek, 4 marca 2014

Przepisy FIT. Puszysty omlet w 2 wersjach: ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami oraz ze szpinakiem. Który zasmakuje Wam bardziej ?

Przepisy FIT: Puszysty omlet w 2 wersjach. Ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami oraz ze szpinakiem. Która zasmakuje Ci bardziej ?

Omlet w 2 wersjach. Jeden ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami, drugi ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Podobne składniki, ale dwa różny smaki.Ciekawa jestem który zasmakuje Wam bardziej ?

Omlet doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tego ze szpinakiem, zdarzało mi się zjeść także na obiad, jak miałam bardzo intensywny dzień i wpadałam do domu głodna jak wilk.
Ogromna zaleta ? Szybkość przygotowania !  

Polecam Wam omlet jako propozycję śniadaniową (pojawi się w nowym jadłospisie). Jajko zawiera proteiny, które zwiększają uczucie sytości, co z kolei ogranicza napady głodu. Białko jajka sprzyja aktywowaniu przemiany materii i ułatwia spalanie tłuszczów.
Żółtko to bogactwo witamin A, D, E, K, witamin  z grupy B oraz minerałów, cynku, wapnia, fosforu i  potasu.
Idealne połączenie na rozpoczęcie dnia.

Omlet ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami

Składniki na omlet dla 1 osoby:

 * 2 jajka (rozmiar L)
* garść świeżych listków bazylii
* 3 suszone pomidory 
* sól, pieprz kolorowy
* łyżeczka oliwy 


























1. Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Mieszamy z porwanymi na kawałki listkami bazylii. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w kostkę lub małe kawałki suszone pomidory. Smażymy chwilkę. Wlewamy masę jajeczną.Dodajemy sól i kolorowy pieprz. Omlet smażymy wykonując drewnianą łopatką ruchy od brzegu patelni do środka, z każdej strony, tak aby nieścięta masa jajeczna wypływała ze środka na boki patelni. Pod koniec przykrywamy pokrywką na 1 minutę i zmniejszamy ogień do minimum.

Kaloryczność całego omleta to ok. 320 kcal 
























Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z delikatną nutą czosnku

Składniki na omlet dla 1 osoby:

 * 2 jajka (rozmiar L)
* duża garść świeżego szpinaku
* 3 suszone pomidory 
* ząbek czosnku 
* sól, pieprz czarny
* łyżeczka oliwy

 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy liście szpinaku. Solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 1 minutę, często mieszając. 


 2. Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2-3 minuty.

 Kaloryczność całego omleta to ok. 320 kcal 


























61 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie :) uwielbiam wszystkie dania z suszonymi pomidorami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. będzie jutro na śniadanie :) ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mam chęć na ten z bazylią, a mam i bazylię i suszone pomidorki, więc jutro zrobię na śniadanie :)
    Małgosiu mój bilans dziś to 5 tydzień z Twoimi jadłospisami i 3 kilo w dół ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję, ja idę od 3 tygodni jadłospisem i schudłam 2 kilo :) czuję się świetnie i w końcu przestała boleć mnie głowa co dla mnie jest dużym szokiem,

      Pozdrawiam,
      Agata

      Usuń
  4. Jeszcze takich składników nie wykorzystywałam do omleta, czas to uczynić :). Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. omlet ze szpinakiem? pycha! :) nawet moj maz sie przekonal :)omlet to juz u mnie tradycja, raz w tygodniu musi byc(najlepiej w sobote)i za kazdym razem z innymi dodatkami :) a nastepnym razem napewno dodam suszone pomidory! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam zamiar wypróbować ze szpinakiem na obiad ale póki co najczęściej robię na śniadanie z 2 łyżkami mixu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow z mixem robiłaś ? muszę i ja przetestować.

      Usuń
  7. jak zawsze u ciebie same wspaniałości ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obie wersje są apetyczne. Druga (szpinak) jest mi znana dlatego też stawiam na pierwszą (suszone pomidory i bazylia) :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu a czy można zrobić taki omlet z mrożonymi warzywami np.marchew z groszkiem lub z fasolką zielona mrożoną ?kaloryczność ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, tylko musiałabyś wcześniej rozmrozić warzywa aby pozbyć się wody,

      Usuń
  10. Zrobiłam dziś na śniadanie ze szpinakiem. PYCHA !!! Do tego sok pomarańczowy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam musze zrobić na obiad :) Mam pytanie. Wiele sałatek jest z majonezem i on dodaje smaku, czy jak np w przepisie jest 5 łyżek majonezu to mogę dać 4 łyżki jogurtu i łyżkę majonezu zeby troszkę tego smaku było?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrezygnuj z majonezu, łyżka to 260 kcal więc dodając majonez przekreślasz lekkość każdej sałatki,
      spróbuj sosu winegret lub jogurtu greckiego, który dobrze doprawiony jest świetny do sałatek

      Usuń
    2. ok dzięki :) a masz jakiś dobry przepis na winegret? Bo do tej pory nie mogłam na nic dobrego trafić

      Usuń
    3. jest w sałatce z prażonymi migdałami, w dziale sałatki

      Usuń
  12. Ale wyczucie :) Akurat od dwóch dni zaczęłam robić omlet na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Często robię omlet jako szybki obiad, gdy wracam po 18 do domu i nie mam już na nic siły :)
    Pyszny jest w wersji z cebulą, papryką, pomidorami - warzywa podduszam do miękkości i dodaję masę jajeczną z odrobiną chili, oregano, tymianku, bazylii.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, niedawno przypadkiem trafilam na twojego bloga i widze ze pomagasz osobom ktore chca schudnac. Ja przez ostatnie 7 miesiecy schudlam 13 kg, cwiczylam 5 razy w tygodniu z ewa chodakowska killera i total. Moj jadlospis: ok 8 sniadanie- 2 kanapki z serkiem kanapkowym, jajkiem, szynka lub domowym serem zoltym, ok 11 trening, ok 13 po treningu 1 kanapka z serkiem wiejskim lub chudym twarogiem, ok 16 obiad i ok 19 owoc. Wedlug rodzicow i znajomych jestem teraz "za sucha" i "koscista" i powinnam przytyc przynajmniej 5 kg. Przyznm szczeze ze tez tak uwazam, nie wiem tylko w jaki sposob powinnam to zrobic aby cale te datkowe kilogramy nie poszly w brzuch i zebym nie obrosla w sam tluszcz. Moze masz dla mnie jakies rady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana przede wszystkim jeśli chcesz przytyć musisz to zrobić zdrowo.
      Możesz oczywiście jeść tłusto i słodko ale ze szkodą dla zdrowia i wyglądu.
      Możesz korzystać z moich jadłospisów zwiększając sobie kaloryczność do 1800 -2000 kcal.
      Zwiększasz każdy posiłek. Do tego ćwicz aby utrzymać ciało w dobrej kondycji.

      Usuń
    2. A jakie cwiczenia powinnam wykonywac aerobowe czy raczej skupic sie na budowie miesni? Co polecasz?

      Usuń
    3. aeroby dla osoby chcącej przytyć ? Pani Małgosiu Pani czyta co pisze ? owszem te ćwiczenia idealnie dotleniają organizm ale są polecane osobom chcącym schudnąć.

      Usuń
    4. Zgadza się, ale ćwiczenia aerobowe angażują mięśnie całego ciała.
      Jeśli dana osoba zwiększy posiłki pięknie wyrzeźbi całe ciało, mam koleżankę, instruktorkę aerobiku cudownie wyglądającą. Ma cudowne ciało i chcąc przytyć nie rezygnowała z pracy, zwiększyła kaloryczność posiłków.

      Usuń
  15. Od Swiąt jestem z Wami schudłam ok. 5 kg.Nie stosuję się jednak rygorystycznie do jadłospisu i nie ćwiczę,Mieszkam i pracuję na wsi więc uważam że w porównaniu z "mieszczuchami " i tak mam dużo ruchu.Mam jednak problem bo Ty używasz dużo pomidorów suszonych i sosu winegret mnie nie bardzo smakują szczególnie sos czym bym mogła je zastąpic w potrawach.A poza tym super blog .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast sosu winegret możesz skropić sałatkę oliwą i cytryną, a suszone pomidory pominąć lub zastąpić ćwieżymi

      Usuń
  16. wypróbowałam dzis na sniadanie opcje z bazyliaa i suszonymi pomidorkami - mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu mam pytanie. co sądzisz o suszonych jabłkach czy innych owocach? Ostatnio namietnie jadam suszone plastry jabłka z torebki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :)
      suszone jabłka są świetne jako przekąska,a inne owoce jako dodatek np. do jogurtu

      Usuń
  18. Wyglądają przepysznie, wypróbuję oba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O matko! Z bazylią jest super ale ze szpinakiem obłędny .... Od dawna żadne danie mnie tak nie zauroczyło smakiem :) Jesteś wielka !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy można czymś zastąpić suszone pomidory - w omlecie ze szpinakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z omletu z bazylią też usunąć? Czy użyć świeże? A może masz jeszcze inny pomysł?

      Usuń
  21. Właśnie pochłonęłam omleta z bazylią i suszonymi pomidorami - nieziemski smak :) Dziękuję Małgosiu za Twojego bloga jest rewelacyjny, zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, codziennie ćwiczę i czuje się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  22. gdzie kupujecie takie soczyste pomidorki?

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam Twój omlet ze szpinakiem, rewelacja! :) Malwina

    OdpowiedzUsuń
  24. do tego miseczka zupki pomidorowej z kaszą jaglana i jest pyszny sycący obiad na poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Podliczyłam kaloryczność bo coś za dużo mi wyszło no i wg kalkulatora i wyszło mi mniej:2 jajka każde 70g to w sumie 145 kcal. Łyzeczka oliwy z oliwek to 45 kcal (5g) (inf ze str ileważy). Suszone pomidory to na oko 30g i 70kcal.W sumie to wychodzi 260 kalorii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam jajek L - każde 80 kcal
      jeden suszony pomidor w oliwie to ok. 40 kcal
      łyżeczka oliwy z oliwek - ok. 40 kcal
      razem omlet pierwszy z bazylia to ok. 320 kcal

      Usuń
  26. Dzisiaj zrobilam z bazylia.Pycha! jeszcze musze sprobowac ze szpinakiem,ktory uwielbiam:) A tak w ogole to dzieki Tobie Gosiu jem wiecej jajek (super polaczenie na kanapce z pesto),a moj 5 letni syn uwlelbia koktajl bananowy(bez mixu,bo za duzo blonnika).Uwielbiam Twoje przepisy i artykuly.Codziennie przegladam bloga. Dziekuje za ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, głupie pytani trochę ale musze wiedzieć. Jakiej patelni uzywasz do tych omletów (rozmiar)?Pytam ponieważ ostatnio robilam i z placka ktory miał być wyszła jajecznica ponieważ te jajka nie złązyły się razem. i nie wiem czy za duża patelnia czy za małe jajka czy co:)
    Pozdr Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średnica 20 cm, i taka jest najlepsza do omletów bo nie biegają po patelni ;)

      Usuń
  28. kolacja zaplanowana! :) dziękuje za wszystkie przepisy, już kilka próbowałam! Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga oraz życzę dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu czy jemy omlet sam czy dodajemy jakąś kromeczkę chlebka??

    OdpowiedzUsuń
  30. Co dać zamiast pomidorów suszonych? Nie przepadam za nimi. Wiem, że mogę z samą bazylią, ale jednak wolałabym jakąś różnorodność:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dać świeżego tylko bez skóry i musisz odparować wodę, też jest pyszne

      Usuń
  31. właśnie zrobiłam po praz pierwszy wersję ze szpinakiem - najpyszniejszy omlet jaki kiedykolwiek jadłam, był na prawdę puszysty ;) jutro na śniadanko będzie ten z bazylią - muszę dobrze wykorzystać wiejskie jajka od babci. Dziękuję Ci Gosiu za inspiracje ! :)
    Pozdrawiam, Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam sobie dzisiaj taki omlet na kolację. Wykorzystałam dwa białka które zostały mi od ciasta i dodałam jedno całe jajko. Wyszedł pyszny :) Pewnie na kolację trochę za dużo kalorii ale jestem po bieganiu, więc chyba mogę ;D

    OdpowiedzUsuń
  33. Patrzyłam już kilka razy, ale dopiero dziś spróbowałam - boski. Najchętniej zjadłabym jeszcze jeden :) Zaczynam swój pierwszy tydzień z Twoim jadłospisem i zamieniłam kolacje, bo nie mogłam się doczekać :)
    Pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu, czy omlet jest OK na kolację?

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu czy można zamiast szpinaku czy bazylii do omletu dodać jarmuż?

    OdpowiedzUsuń
  36. Tylko mi ten omlet od patelni nie odchodzi :/ i robi mi sie jajecznica Co robię zle?

    OdpowiedzUsuń
  37. Pani Gosiu, a co Pani powie na połączenie suszonych pomidorów i pieczarek? Czy taka opcja omleta może być na kolację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Ja lubię wszystko z suszonymi pomidorami ;)

      Usuń