środa, 26 marca 2014

Przepisy FIT: sos z pieczonej papryki do wszechstronnego zastosowania

Przepisy FIT: aromatyczny sos z pieczonej papryki do wszechstronnego zastosowania


Kto raz upiekł paprykę, wie że dzięki temu nabiera słodyczy. Sos z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów, czosnku, przypraw i dużej ilości świeżej bazylii, jest tak aromatyczny i pyszny, że jak zrobisz go raz, będziesz go już robić zawsze. W różnych konfiguracjach, bo zastosowanie jest wszechstronne.
Lubię robić ten sos, bo w domu pachnie wtedy jak we włoskiej tawernie.

W ubiegłą sobotę połączyłam go z makaronem penne i podałam na obiad pastę w wersji wegetariańskiej. Całość posypałam tylko mozzarellą. Mięso wydało mi się zbędne, a i czasu nie miałam w tym dniu za wiele.
Dzieci jadły, aż im się uszy trzęsły. 

Sos możecie połączyć z dowolnym mięsem. Dodając podsmażone mięso mielone macie sos do spaghetti, lub dowolnego makaronu. W sosie możecie udusić także fileta z kurczaka. Podsmażacie go tak jak w tym przepisie (klik) tylko należy go inaczej przyprawić. Kurczaka natrzyjcie solą i słodką papryką i duście w sosie 10-15 minut.
Jeśli zamiast 500 ml przecieru pomidorowego dodacie 150 ml uzyskacie dip do maczania warzyw, sos do pizzy, lub sos do smarowania tortilli.
W lodówce może stać 2-3 dni.

Kaloryczność:
Cały sos ok. 700 ml ma ok. 400 kcal 


Składniki na sos 
( makaron penne z tym sosem zjedliśmy w 4 osoby i jeszcze została jedna porcja na drugi dzień) :

* 3 dorodne czerwone papryki
* 1 średnia cebula
* 500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie)
* pół krzaczka świeżej bazylii (same liście)
* 2 ząbki czosnku
* łyżeczka słodkiej papryki (w przyprawie)
* sól 
* łyżka oliwy 


1. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 160 st. 
Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i kroimy w kawałki.


























2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, liście bazylii, słodką paprykę i sól. Całość podsmażamy 3-4 minuty i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem ok.15-20 minut. 


























3. Całość lekko studzimy i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą. 




























Pycha !
Polecam :)

69 komentarzy:

  1. Malgosiu, trafilas idealnie w moj gust :) Nareszcie przepis dla mnie. Jeszcze gdybys podala przepis na hamburgery to bylabym w 7 niebie. ;)
    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to zasmakuje nawet mojemu mięsożercy;) Twój blog daje mi tyle inspiracji! Przede wszystkim dlatego, że gotujesz smacznie, zdrowo i z produktów ogólnie dostępnych. Gratulacje Małgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię ten sos już długo tylko dodaję więcej czosnku i paprykę ostrą a nie daję cebuli.Wychodzi wspaniały sos który dodaję do wszystkiego .A do potraw chińskich jest niezastąpiony :-) Wekuję w słoiczkach i długo służy. Wspaniały blog ,polecam go znajomym.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) a mogłabyś podać sposób wekowania? Ja jestem totalnie zielona w tym temacie. Z góry dziękuję! Pozdrawiam, Ania

      Usuń
    2. Nakładam sosik do słoiczków (największe to takie po dżemie bo poręczniejsze) tak zostawiając 1cm wolnego miejsca od góry.Zakręcam i albo wkładam do zimnego piekarnika i ustawiam 100st i włączam na 25 min,albo wkładam do dużego garnka do którego na dno kładę ściereczkę i wlewam tyle wody aby najlepiej zakryła słoiki i zagotowuję .Jak woda zacznie się gotować to czekam 10min.Później wyciągam i odwracam słoiki do góry dnem aż wystygną.Tak wekuję wszystkie przetwory.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Bardzo Ci dziękuję :) Nie wygląda to tak źle, szczególnie wersja z piekarnikiem :) Pozdrawiam ciepło, Ania

      Usuń
  4. Małgosiu oczarowałaś mnie swoim blogiem,jesteś moją GWIAZDĄ.Dzięki Tobie unikam słodyczy, a to moja największa zmora.Twoje przepisy są wspaniałe od dwóch tygodni wcielam je w życie z czego ja i moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni. Dziękuję Ci że jesteś!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu oczarowałaś mnie Swoim blogiem jesteś moją GWIAZDĄ.Dzięki Tobie unikam słodyczy,a to moja największa zmora .Twoje przepisy są wspaniałe ,namiętnie wprowadzam je w życie z czego ja i moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni.Dziękuje Ci że jesteś pozdrawiam serdecznie ASIA

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tak jak Ty Małgosiu jestem fanką zdrowego stylu życia - jak mówię co dzisiaj gotuję znajomym albo rodzinie, to twierdzą że takie żywienie wymaga czasu. A ja wolę spędzić go w kuchni niż przed telewizorem. Pracuję, zajmuję się domem i mam dwie małe córki, a potrafię wygospodarować czas tak jak i Ty na zdrowe gotowanie,a dodatkowo jeszcze na godzinę joggingu albo nordic walkingu. Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na pożywienie, poprawiła mi się cera bardzo zauważalnie, do tej pory miałam z nią same problemy, Twój blog jest jak dla mnie najlepszy, a często sięgam do internetu po inspiracje. Dziś rano zastanawiałam się jak zrobić piersi z kurczaka w inny niż zawsze sposób i oto pojawił się Twój przepis na super sos. Wiele twoich przepisów już próbowałam i bardzo nam smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic dodać, ani ując, po prostu pycha :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  8. hm, przypomina mi nieco ajvar, przez tą paprykę. lubię takie sosy i wiem, że ten Twój smakuje świetnie :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu jesteś prawdziwą inspiracją :) jestem mamą rocznej Poli i już od jakiegoś czasu oswajam ją z nowymi domowymi przepisami z Twojej strony, zaczęłam od zielonej zupy- zajadała się, poprzez zupę z soczewicą ( nie zasmakowała jest za bardzo-musiałam zblendować) a teraz kolej na ten sosik, ponieważ Mała je wszystko w sosach uwielbia je :) a były tylko pulpety, pulpety, pulpety i gulasze hehe :) a teraz będzie można wykorzystać ten sos w różnych daniach - dzięki wielkie za przepisy dla małych i dużych :)

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu na wstępie bardzo dziękuję za Twoje przepisy i dla małych i dla dużych. Od jakiegoś czasu oswajam z Twoimi zdrowymi przepisami moją roczną Polę. Zaczęłyśmy od zielonej zupy - pokochała ją, potem zupa z soczewicą - jej nie zasmakowała, nam owszem, ale zblendowałam i jakoś zjadła :)a teraz ten sos do wypróbowania myślę że będzie super bo pasuje do różnych dań i mięs, a moja córka uwielbia wszystko co jest w sosie a dotychczas były tylko pulpety i pulpety i gulasze.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam mniam :) chętnie bym spróbowała takiego sosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, poradź coś!
    Czy odczuwasz coś takiego jak "wiosenne osłabienie". Od kilku dni tak mnie męczy, że coś strasznego, ciągle bym spała. Staram się odżywiać wg Twoich wskazówek. A mimo to nie mogę uporać się z totalnym brakiem sił i ogólnym otępieniem. Masz jakiś pomysł jak temu próbować zaradzić?

    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdarza mi się,
      pojedz więcej awokado, kiwi, pietruszki i soków owocowo - warzywnych

      Usuń
    2. Dzięki :) Spróbuję, bo w pracy mi to strasznie przeszkadza...

      Usuń
  13. Super przepis! Zdarza się że kupię paprykę i nie zawsze ją wykorzystam, potem kombinuję co zrobić bo bardzo nie lubię marnować produktów i tu strzał w 10!!! Świetny pomysł na sos z papryki i również dobry pomysł z komentarza powyżej że można zawekować( ale to przy większej ilości ) bo tak max dwa dni i sosu nie będzie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis, uwielbiam pieczoną paprykę, a połączenie z czosnkiem i bazylią to prawdziwe niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis! A paprykę pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem czy nie?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robie podobny sos ale ja przypiekam papryke mocniej (uzywam broilera) i bardzo wazne jest aby papryke zaraz po upieczeniu zamknac w szczelnym naczyniu przed obraniem - nabierze fajnej slodkosci.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zrobiłam. Pycha!!!!!! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie będę musiała wypróbować, niesamowicie zachęcająco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobilam dzisiaj dla chlopakow.Rewalacyjny sosik.Wszystkim bardzo smakowalo.Dziekukemy za przepis.Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  20. mega sosiwo, zrobiłam z makaronem razowym i mięskiem mielonym z indyka :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. moje dzieciaki też wcinały i bardzo się cieszę, bo synek nie lubi papryki, a tu nawet się nie zorientował.a w domu pachniało bajecznie i od razu pomyślałam o wakacjach! moim -twoim ulubionym daniem jest cukinia faszerowana, robią ją ostatnio na okrągło to staje się uzależnieniem... i ciasto musli.... mmm z twoimi przepisami jedzenie fit to sama przyjemność!!! gratulację

    OdpowiedzUsuń
  22. a ja mam takei pytanie czy mozna zrobic te papryke w inny sposob nie mam piekarnika :( czy naczynie zaroodpone mozna ustawic na gazie ? a moze na patelni teflonowej mozna by bylo zrobic ? dziekuje Malgosiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej naczynia żaroodpornego nie stawiaj na gazie ;) moja mama to przerobila i dobrze na tym nie wyszła ;) pękło jej i po naczyniu.

      Usuń
    2. ja stawiam naczynie żaroodporne na gazie, ale musi mieć temperaturę pokojową, jeśli np. trzymasz w nim potrawę w lodówce i postawisz naczynie na gaz to pęknie (przerobiłam to kiedyś)

      Usuń
    3. No tak moja mama właśnie tak zrobiła, chciała coś szybko podgrzać. Mój sosik już się dusi, nie mogę się doczekać :)

      Usuń
    4. ja nie robiłam papryki w piekarniku, tylko w mikorfali na funkcji grilla, po ok. 20 minutach papryka była mięciutka i sos pyszniutki, słodkawy z nuta paprykową :)

      Usuń
  23. Pasowałby też do rybki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak !!! coś a 'la rybka po grecku ;) mmm pycha, dorsz na przykład ;)

      Usuń
    2. hihi pyszotka :) ale chyba jak już się ma sos to rybkę trzeba usmażyć? czy da się ją w tym zrobionym sosie udusić?

      Usuń
    3. jeśli użyjesz fileta z dorsza (polecam) to nie trzeba podsmażać, wystarczy włożyć do sosu i dusić 10-15 minut. Dorsz wymaga krótkiej obróbki.
      Jeśli inna ryba, podsmaż na oliwie lub klarowanym maśle, zalej sosem i duś również 10-15 minut.

      Usuń
  24. Jedyną wadą sosu paprykowego jest to ze za szybko znika! ;) Mniam!Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy temperatura i czas pieczenia papryki odnosi sie do piekarnika z termoobiegiem?
    Bo mój jest bez termoobiegu i po pół godzinie papryki nie były upieczone, zwiększyłam temperaturę i jeszcze dopiekałam następne 15 min, ale chyba nie do końca jeszcze się upiekły..
    Miały trochę pomarszczoną skórkę, ale i tak miałam problem ze ściągnięciem z nich skórki..
    Skubałam je niemiłosiernie aż dałam sobie spokój i zostawiłam takie "poskubane" częściowo ;)
    W efekcie końcowym na całe szczęście nie czuć skórek , a sosik rewelacja, az wyjadałam go z miski ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak z termoobiegiem, bez termoobiegu zwiększ do 200 st.

      Usuń
    2. Dziękuję za info ;)
      Czy wszystkie twoje przepisy dotyczą pieczenia z termoobiegiem?
      Z racji nie posiadania takowego, chciałabym wiedzieć o ile zwiększać temperaturę w zwykłym piekarniku, czy mogłabym prosić o zaznaczanie tego przy przepisach?
      Z góry dziękuję :)

      Usuń
    3. jeśli nie masz termoobiegu musisz zwiększyć temp. o 20 st.
      ja piekę większość z termoobiegiem

      Usuń
    4. Dziękuję, zapamiętam żeby zwiększać o 20st. :))
      Pozdrawiam sobotnio :)
      Agnieszka

      Usuń
  26. Ja mam pytanko, jak mój luby kupił pomidory, czy można je dodać zamiast przecieru pomidorowego, bo wiem, że zanim je zużyję to się zepsują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,
      w sezonie jak są gruntowe dodaję do sosu właśnie świeże

      Usuń
    2. Ile dodać pomidorów zamiast przecieru w kartonie?

      Usuń
  27. Pyszny ten sos i całkowicie naturalny,ale dzisiaj w związku z tym, że zostało mi połowę ananasa, postanowiłam go dodać do sosiku i muszę przyznać -REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobilam wczoraj, przepyszny choc nie udalo mi sie go zblendowac na calkiem gladka mase. Zjedlismy z razowym makaronem i odrobina podsmazonej kielbasy cielecej. Pycha!
    W ogole to super blog i uper przepisy, do tej pory wyprobwalam juz ten sos, zupe z soczewicy i omleta z suszonymi pomidorami. Wszystko pycha. Nastepna bedzie zapiekanka z kaszy. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pychaaaaaaaaaaaaaaa! podobnie jak cukinia z niebieskim serem, omlety, zupy, placuszki, kurak w sosie mleczno-rosołowym z pieczarkami. Teraz na tapecie koktajle i granola:) Dziękuję. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy mogę ten sos zamrozić w pojemniku/woreczku na czarna godzinę??
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu, masz może pomysł jak wykorzystać ten sos aby podać danie dla gości na imprezce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podaj go z grillowanym filetem z kurczaka (zamarynuj go w czosnku i ziołach)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  32. Małgosiu, napisałaś, że sos podałaś z makaronem penne i posypałaś mozzarellą - miałaś na myśli mozarellę biały ser, czy tarty żółty ciągnący?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda pysznie ale jeżeli jemy bez mięsa to chyba nie jest to pełnowartościowy posiłek, brakuje białka, serem mozarella go nie nadrobimy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy posiłek musi zawierać pełnowartościowe białko!!!!!

      Usuń
    2. Oo a dlaczego? Myślałam, że obiadowe danie szczególnie, aby uniknąć napadów głodu.

      Usuń
  34. Małgosiu, a co myślisz o makaronie bezglutenowym kukurydzianym jako dodatek do tego sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla osób na diecie bezglutenowej to dobre rozwiązanie.

      Usuń
  35. Małgosiu, w tamtym roku w sezonie paprykowym naprodukowałam Twojego fantastycznego sosu w dużych ilościach i zamknęłam gorący w słoiczkach (odwróciłam tylko do góry dnem bez pasteryzowania, ale zrezygnowałam dla pewności z cebuli) Polecam, w zimę jest zawsze pod ręką szczególnie w awaryjnych sytuacjach.

    OdpowiedzUsuń
  36. da radę ten sos z natką pietruszki czy koniecznie bazylia? wiadomo, że smak już inny będzie, ale czy też będzie smaczne?

    OdpowiedzUsuń