piątek, 14 marca 2014

Tydzień 8 - jadłospis

Jadłospis na cały tydzień. Zmień nawyki żywieniowe, schudnij bez efektu jojo.


Zapraszam na jadłospis na tydzień ósmy. To już koniec drugiego miesiąca, pamiętam jak pisałam pierwszy jadłospis,  kiedy to minęło ? Ależ ten czas leci :) 

Osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili i nie muszą zaczynać od jadłospisu pierwszego. Nowe osoby proszę o zapoznanie się z postem : Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ? 
oraz obliczenie swojej optymalnej kaloryczności dziennej przy obecnych wymiarach i weryfikację ile powinniście jeść, aby schudnąć : Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po" :)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Sporo produktów to nasi naturalni sprzymierzeńcy.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.
Nowe osoby proszę o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT 

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) . 

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1565 kcal lub 1580 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 462  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy:
* pół startego na tarce jabłka - ok. 36 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 56 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal

I Przekąska ok. 241 kcal
* sałatka z 3 kiwi - ok.129 kcal
* łyżeczka sezamu - ok.32 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal 

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 470 kcal

Pracujący i studenci ok.455  kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki - ok. 200 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia - całość ok. 60 kcal
* zielony ogórek - ok. 5 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok.470 kcal 
* pieczone udko z kurczaka - 250 kcal
* surówka z jednej marchewki i jednego jabłka - ok. 100 kcal
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
* 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane koperkiem- ok. 120 kcal


II Przekąska ok. 223 kcal   kcal 
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i jednego kiwi - ok. 223 kcal

Kolacja ok. 184 kcal
* sałata lodowa 2 garście
* pomidor - ok. 26 kcal
* połowa papryki - ok. 30 kcal
* 5 oliwek - ok. 20 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 58 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok.50 kcal 
* kilka listków świeżej bazylii

Wtorek ok. 1558 kcal 

Śniadanie ok. 460 kcal
* 2 jajka na miękko (L) - ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* szczypiorek
* szklanka soku pomarańczowego - ok.100 kcal

I Przekąska ok. 238  kcal
* jogurt naturalny 250 g (szklanka) - ok. 150 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej (rozgniatamy orzechy) - ok.80 kcal 
* łyżeczka otrębów żytnich - ok. 8 kcal

Obiad: ok. 450 kcal - obydwie wersje

* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) - ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku - ok. 50 kcal 
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki - ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie - ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia 

Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1x4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i  zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

II Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno jabłko - ok.70 kcal 

Kolacja ok. 240 kcal  
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal  (gotujemy na dwa dni)
* garść groszku ptysiowego (10g)  - ok. 50 kcal
Kurczaka z wywaru zostawiamy na jutro!
Przepis na zupę TU


Środa ok. 1550 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 419 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal 
* sałata lodowa
* 2 ogórki kiszone - ok. 14 kcal

I Przekąska ok. 290 kcal
*2 pomarańcze - ok. 210 kcal
* szklanka soku marchwiowego - ok. 80 kcal

Obiad: ok. 378 kcal lub ok.390  kcal

Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne - ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych - ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej 
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal 
* sól
* koperek

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę.  Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem - ok. 390 kcal 
Przepis TU


II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców np.truskawek lub mieszanki innych - ok. 223 kcal

Kolacja ok. 240 kcal  
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal  (gotowaliśmy wczoraj)
* garść groszku ptysiowego (10g)  - ok. 50 kcal

Czwartek ok. 1566 kcal lub 1565 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 360 kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* sól, pieprz 
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego - ok.160 kcal

I Przekąska ok. 286 kcal
* sałatka z jednego banana, 2 kiwi i jednej pomarańczy - ok. 286 kcal

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal

Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal 
* 1/4  szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej - ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy - standardowa wielkość) - ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów - ok. 60 kcal 
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na ok. minutę do osolonego wrzątku. Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawaiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

II Przekąska ok. 140  kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 70 kcal

Kolacja ok. 325 kcal 
* jogurt naturalny - ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. ok. 40 kcal

Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.  

Piątek ok. 1549 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku - ok. 210 kcal


I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżą bazylią, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli - ok. 150 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* leczo warzywne - porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki - ok. 210 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 233 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki), 2 łyżek otrębów owsianych i jednego kiwi - ok. 233 kcal

Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU

Sobota ok. 1507 kcal 

Śniadanie ok. 463 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami - ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z jednym kiwi - ok. 143 kcal
Przepis TU

I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy - ok. 280 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią - ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis TU

 Kolacja ok. 294 kcal 
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym - ok.100 kcal

Niedziela ok. 1356 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy całe starte na tarce jabłko i pół łyżeczki cynamonu - ok. 70 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
*zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU

Obiad:  ok.490 kcal 
* surówka z jednej marchewki i jabłka - ok. 80 kcal 
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby) - ok. 410 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

Zdjęcie główne zostało zakupione w Banku Zdjęć.

62 komentarze:

  1. Małgosia mój bilans po 7 tygodniach (idę od początku z Tobą)

    talia - 4 cm
    biodra - 6 cm
    waga - 4 kg
    I co najważniejsze mój mąż widząc moją energię i radość też kazał sobie robić owsianki i sałatki.
    Małgosia czuję się świetnie, poprawiła mi się cera i samopoczucie.
    Dziękuję Ci,
    Magda P (lisa)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda,a ćwiczyłaś też? i z jakiej wagi schodziłaś? pozdrawiam,Magda

      Usuń
    2. Ćwiczyłam i ćwiczę 2 razy w tygodniu po 40-50 minut. Nie dam rady więcej bo praca mi nie pozwala :(
      Schodziłam z wagi 75 kg.

      Usuń
    3. Ja również dołączam się do gratulacji! Czytałam gdzieś, że dla kobiety bardziej satysfakcjonujące jest zmieścić się w starych dżinsach niż uzyskać awans w pracy:)

      Usuń
  2. Małgosiu,
    A co zrobić zamiast zielonej zupy? Jakoś nie podeszła nam ona...:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj kremu z marchewki lub kalafiora - zakładka obiady

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo...:-)
      Ania

      Usuń
  3. Gratuluję !!! I jednocześnie proszę trzymać kciuki za mnie !!! STARTUJĘ OD DZISIAJ :-)

    mam pytanie - czy zaczynając należy wybrać te pierwsze jadłospisy, czy można na bieżąco ??
    Skończyłam właśnie mix śniadaniowy i jest blee :-)
    a teraz widzę, ze w tych późniejszych jest zwykła owsianka, którą uwielbiam, nawet bez owoców :-)

    Pozdrawiam
    asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zacząć od tego, nie musisz od początku

      Usuń
  4. Do tej pory mocno modyfikowalam jadłospisy pod obecną zawartość lodówki i plan dnia, lecz nareszcie mam możliwość zrobić wszystko jak należy ;) teraz się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od czasu do czasu zaglądałam na Twojego bloga, z ciekawości - dużo ciekawych informacji,porad, przepisów. Ale od jutra wcielam w życie ;) jadłospis. Po co się męczyć ;) i wymyślać dania, skoro tu pomysły podane są na tacy ;) w sumie wszystko to, co lubię, co jem, ale zaczęło się robić monotonnie. Wielkie dzięki, że jesteś!
    ogrom pracy! Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już ósmy?!!??
    Czyli od 8 tygodni śledzę Twojego bloga Małgosiu i póki co do swojego jadłospisu wprowadziłam tylko mix śniadaniowy z jogurtem naturalnym. Jestem przeokropnym leniem, jak się zmotywować do zmian, no jak? Nie zależy mi by schudnąć bo jestem szczupła ale chciałabym by moja rodzina odżywiała się zdrowo. Potrzebny mi solidny kopniak.
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  7. GRATULACJE ;) oby tak dalej ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu dziekuje bardzo za to ze jestes i mobilizujesz. Stosuje jadlospisy od samego poczatku czyli 7tyg i schudlam 9kg!!!i zastanawiam sie czy ten spadek nie jest za szybki??

    pozdrawiam
    Sabina

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to robisz że jedząc tak mało nie jesteś głodna. Ja mając ustalony przez dietetyka jadłospis ok. 1300 kalorii ciągle byłam głodna i maslalam o jedzeniu, kiedy będzie godzina w które.bede mogła zjeść kolejny posiłek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1300 a tysiąc pięćset kilkadziesiąt to jest różnica. W ogóle dziwię się dietetykom zalecającym dietę 1300 kcal bo sama znam dietetyczkę i wiele razy rozmawiałyśmy na ten temat. Napisz co masz wykluczone w tej diecie ?
      Wiesz to jest tak że przychodzi kobieta do dietetyka i on wie że ona oczekuje szybkich efektów bo inaczej się zniechęci i znajdzie innego. Więc zapisuje jej dietę niskokaloryczną. Ta chudnie ale chodzi głodna i podenerwowana. Dietetyk tłumaczy jej ze tak ma być. Kobieta chudnie ale zaraz potem znów tyje bo po zakończeniu diety nie wie jak jeść aby uniknąć jojo. I znów wraca do dietetyka. I koło się zamyka.

      I ja i dziewczyny które stosują moje jadłospisy zgodnie mówią że są najedzone bo posiłki są tak skomponowane i rozłożone ze zapewniają sytość. Ja nie każę każdemu jeść 1500 kcal. Trzeba najpierw wyliczyć sobie ile powinnaś a wzór jest w poście o metabolizmie.
      Ja na przykład jak zaczynałam jadłam obniżyłam przez pierwsze 3 miesiące do 1800 bo wcześniej jadłam ok.2400.
      A jadłospis jest na 1500 bo łatwiej jest coś dodać niż odjąć.

      Usuń
    2. A ja jestem tak najedzona, że czasami nie jem kolacji, bo już jej nie mieszczę...:-)
      Generalnie chudnę wolniej, ale systematycznie ćwiczę i dbam o to co jem.
      Jadłospisy modyfikuję bo nie jem sera pleśniowego i nie wszystkie przepisy nam podeszły ale jestem szczęśliwa i zadowolona, bo moja rodzina je razem ze mną te dania a do tego na wczorajszy obiad rodzinny zrobiłam przepyszną (to nasz hicior) zupę -krem z marchewki i kulebiak -zarówno rodzice, tesciowie, rodzęństwo moje i męża wcinało aż im się uszy trzęsły. Dziękuję Małgosiu, że już 8 tydzień jesteś z nami i podajesz nam takie przepyszne jadłospisy...:-)
      Ania

      Usuń
  10. AAAAAA weszłam w stare rurki! Nie sądziłam, że jeszcze zagoszczą na moim tyłku! Gosiu - DZIĘKI! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. zastanawiałam się czy np branie ze sobą buteleczki z jogurtem naturalnym, do tego trochę płatków i jakiś owoc (lub kilka suszonych) to dobra opcja na 2 śniadanie do szkoły? i jeśli takto jeszcze jedno pytanie - ile czasu taki jogurt można trzymać poza lodówką? bo w szkole to wiadomo dostępu do lodówki nie mam,a nie chciałabym żeby napadły mnie jakieś problemy żołądkowe. zgóry dziękuję za odpowiedź :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli idziesz do szkoły na 8 i wyjdziesz z domu po 7-ej wyjmując mocno schłodzony jogurt z lodówki to do 10-tej musisz go zjeść

      Usuń
  12. Gdzie znajdę przepis na udka z kurczaka Twojego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie podane przepisy są na 1 osobę?

    OdpowiedzUsuń
  14. Malgosiu wstawilabys przepis na pelnoziarnista tortille? Kupic latwo,ale nie zawsze sie o tym pamieta a skladniki do niej w domu zawsze mam...
    Pozdrawiam i dziekuje za KAWAL DOBREJ ROBOTY!!!!! :-)Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda na blogu jest przepis na tortillę kukurydzianą, skorzystaj z tego przepisu zastępując mąkę kukurydzianą, mąką pełnoziarnista

      Usuń
    2. Dziekuje serdecznie.kiedys jeszcze pisalas o pizzy wlasnej roboty...

      Usuń
    3. Znalazlam!!! I przepis na pizze rowniez! Dziekuje:-)

      Usuń
    4. Ja się wtrącę odnośnie tortilli pełnoziarnistej - w sklepie ciężko ją dostać i jest droga (przynajmniej u mnie), a ja nie jem pszennej, więc sama sobie robię pełnoziarnistą. Do mąki pełnoziarnistej dodaję trochę proszku do pieczenia, soli, ziół prowansalskich lub innych ulubionych oraz ciepłej wody. Ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi, miękkie a zarazem elastyczne. Następnie porządnie wyrabiam je na stolnicy, a potem cieniutko rozwałkowuję i wycinam koło o średnicy patelni, na której będę je opiekała. Na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu opiekam placki z każdej strony aż się zrumienią i pojawią się pęcherze powietrza. Ja najczęściej wybieram patelnię o średnicy 28 cm, wtedy łatwiej zawinąć nadzienie. Takie placki można trzymać w lodówce kilka dni w torebce foliowej. Przed użyciem podgrzewam lekko w mikrofalówce albo na suchej patelni i nadziewam warzywami, kurczakiem lub tuńczykiem> super sprawa na szybki lunch w domu lub do zabrania do pracy. Tylko trzeba zrobić elastyczne placki, bo inaczej będą się kruszyły. Nie podaję tutaj ilości składników, bo wszystko robię "na oko" w zależności od potrzeby. A tortille kukurydziane też robiłam już i są bardzo smaczne.

      Usuń
  15. Ja mam chęć dzisiaj zrobić pulpety w sosie koperkowym.. mogłabyś podać jakiś sprawdzony przepis? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu !
    Mam nietypową ( chyba ) prośbę :) Mianowicie od piątku mam stały aparat na zębach. Jak narazie przyzwyczajam się do sytuacji. Wiem już jednak jedno ...mam problem z jedzeniem.Zdaję sobie sprawę , że będę musiała zmienić moje potrawy z jadłospisu na ...bardziej płynne.Czy mogę prosić Cię o pomoc w urozmaiceniu potraw na mięciutkie , lekkie , a zarazem zdrowe ? Pewnie ten problem dotyczy kilku Twoich czytelniczek i fanek ( takich jak ja ). Pozdrawiam i liczę na pomoc. Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz kombinować z :
      * zupami kremami
      * koktajlami (kefir lub maślanka + owoce)
      * makaronami z sosem ze zmiksowanych warzyw

      Usuń
  17. hej ..a ja jak obiecalam od dzis zaczelam z Toba diete:) zobaczymy jak sie w praktyce sprawdzi... jedyne co to ja serka wiejskiego nie lubie..a widze ze bedzie jakos w tygodniu z kielkami rzodkiewki...i nie wiem czym zastapic...-moze poprostu z innego dnia wezme kolacje taka ktora mi odpowiada i zeby kcal sie mniej wiecej zgadzaly..dobrze zrobie Gosiu?czy lepiej nie zmieniac???Olivia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz wziąć kolację z innego dnia, możesz zrobić twarożek z tymi kiełkami ,

      Usuń
  18. witam
    Mam pytanie czy zamiast mrozonego zielonego groszku moge dodać groszek z puszki ??
    pozdrawiam
    asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo, zmieni smak, to już nie będzie to samo

      Usuń
    2. smak swoją drogą, a w groszku w puszce jest cukier, sól i często inne niepotrzebne składniki.

      Usuń
  19. Witam Cie Małgosiu, jak Ty to robisz że znajdujesz czas na układanie jadłospisu do tego dzieci które zajmują duuuużo czasu bo mam również dzieci i czasem brak czasu na to żeby samemu ułożyć sobie menu na cały tydzień zrobić zakupy itp... skąd Twoje inspirację... bo przecież jadłospis nie może być nudny no i oczywiście przy dzieciach trzeba go urozmaicać a każdy ma swoje wymagania, jeden lubie to drugi coś innego i ciężko każdemu dogodzić.
    Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia organizacji i lubienia tego co się robi, mi to sprawia ogromną frajdę.

      Usuń
  20. co zjeść zamiast jabłka i surowej marchewki bo jestem na to uczulona i nie mogę jeść w stanie surowym :)
    pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli w jadłospisie jest surówka zrób z innych warzyw jakie lubisz,

      Usuń
  21. Gosiu czy mix mozna czasami zjadać dodatkowo. Jako jeden posiłek więcej?
    Pisałaś tez z poscie , chyba "jak zgubilam 13 kilo...."
    Ze mix powinniśmy jeść codzinnie dla płaskiego brzucha itd...

    czy ma duze znaczenie czy wybiorę zlote czy brązowe siemie lniane ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma znaczenia czy siemię będzie brązowe czy złote,
      jogurt z mixem możesz jeść codziennie ale jako posiłek, możesz go jeść jako kolację albo którąś przekąskę

      Usuń
  22. Cześć Małgosia, dzięki Tobie nauczyłam się robić smaczne roladki z papryki i wrapy, dzięki! Zaczęłam też kupować warzywa szklarniowe, z puszki i mrożone, dzięki czemu potrawy stały się bardziej kolorowe, różnorodne. To już mój trzeci tydzień z Twoją dietą, ale niestety nic nie schudłam. Zauważyłam też, że potrawy w jadłospisach zaczęły się powtarzać. Musiałam też wyeliminować potrawy z mięsem i rybie, bo nie jadam. Wydaje mi się, że proponujesz bardzo wiele smacznych potraw, jak np. tagiatelle z marchewką, pestkami i cukinią, kuskus z groszkiem, ale jest też trochę mdłych (tj. bez smaku), jak gołąbki czy zielona zupa. Fajnie, że stosujesz prażone pestki do wielu dań. Żałuję troszkę, że tyle potraw jest z kuchni międzynarodowej tudzież śródziemnomorskiej, bo to jest to, co zwykle dietetycy proponują na odchudzanie, a ja chcę bardziej swojsko! (burak, jabłko, ziemniak, kapusta). W każdym razie dziękuję za wspólną przygodę i powoli będę przerzucać się na przepisy z kuchni polskiej i wegetariańskiej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj sobie czas, to dopiero 3 tygodnie. Ja po pierwszych 4 tygodniach schudłam niewiele ponad kilogram. Są tu ze mną dziewczyny które po pierwszym miesiącu schudły 2-4 kilo, ale proces utraty wagi to kwestia indywidualna. Każdy jest inny, ma inną historię z jakimkolwiek odchudzaniem wcześniej, dochodzą jeszcze kwestie zdrowotne etc.
      Potrawy w jadłospisie będą się powtarzać. Jest wiele dań które wielu osobom bardzo smakują i nie widzę powodu dla którego miałaby pojawić się tylko raz na kilka miesięcy bo jadłospisy będę publikowała aż do lata. Nawet wspomniana przez Ciebie zielona zupa ma wielu zwolenników, a jej smak/mdłość jak napisałaś zależy od stopnia doprawienia i smaku bulionu, który jest jej bazą. Jeśli wywar ugotujesz mało esencjonalny zupa będzie mdła.

      Usuń
  23. A ja mam pytanie o śniadanie. Nie jestem w stanie zjeśc żadnego słodkiego śniadania, żadna owsianka, jogurt z muesili itp nie wchodzi w grę. Czy masz może jakies jeszcze inne pomysły na śniadanie oprócz tego co wyżej wymieniłam, jajek i twarożku ( w tej naprostrzej postaci)? Bo kompletnie nie mam pomysłu a to juz mi sie po prostu znudziło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj z omletem ze szpinakiem lub bazylią (przepis na blogu), kanapkami z warzywami i żółtym serem lub wędliną, naleśnikiem żytnim z mozzarellą

      Usuń
  24. Witam
    Chodze na nocki jak mam korzystac z jadlospisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od tego jak wygląda Twój dzień, czy codziennie pracujesz w nocy, czy zmianowo, do której śpiesz etc,

      Usuń
  25. witaj! stosuję Twój jadłospis i jestem b.zadowolona, napisz mi czym zastapić pomidora w surówkach-uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witaj, mam drobne pytanko - na śniadania pojawia się chleb, chuba za każdym razem dwie kromki. Czy mogłabyś napisać ile waży jedna kromka chleba. Piekę sama chleb razowy z nasionami i nie wiem czy moje dwie kromki odpowiadaja twoim dwóm kromkom :-)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, czy mogę zamieniać przekąski w ciągu dnia, np zamiast jogurtu i mieszanki studenckiej po sniadaniu zjeść banana i jabłko? a jogurt na przekąske po obiedzie?

    OdpowiedzUsuń
  28. witam :) chciałabym zapytać czym mogę zastąpić rybę, wewcześniejszych obiadach widziałam dorsza bądź jakąś inną rybkę, a niestety nie jestem fanką:) jedyną rybą jaką mogę zjeść jest wędzona makrela. I jeszcze odnośnie cukinii, jakiś zamiennik można zastosować? po niej z kolei fatalnie działa mój żołądek, będę wdzięczna za odpowiedź :) Blog jest rewelacyjny, gratuluję wiedzy i chęci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie jadasz ryb, zastąp je chudym mięsem, a cukinię bakłażanem ;)

      Usuń
  29. Cześć :) Jestem zachwycona Twoim blogiem ! Super pomysły na posiłki! I nie są zbyt trudne a produkty dostępne w chyba każdym sklepie :)))

    Zastanawiam czy te "ciepłe" obiady tracą na smaku/wartościach odżywczych jeśli zabierałabym je w formie"zimnej"?

    Dzięki za odpowiedź :)

    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie :)
      obiady na ciepło możesz spokojnie zabrać do pracy, nie stracą na smaku, jesli tylko masz możliwość podgrzania w pracy to jak najbardziej

      Usuń