poniedziałek, 28 kwietnia 2014

12 propozycji na dania na spotkanie przy grillu. Bez kiełbasy :)


Spotkanie przy grillu, tradycyjne, Polskie, bez kiełbasy ? Przecież to niemożliwe ? Cóż innego lepiej się sprawdzi na grillu, jak nie kiełbaska. Jeszcze jak się ją kupi w okazyjnej cenie. Grzech nie wrzucić na ruszt ;) 
Nasze gusta, a może raczej, nasze przyzwyczajenia, doskonale znają producenci i jak zaczyna się sezon grillowy, sieci handlowe prześcigają się w ofertach na grillową kiełbasę. Kto zaoferuje tańszą, ten przyciągnie klienta.
Walka jest zacięta i tu główną rolę gra cena. Jakość odchodzi na dalszy plan, kto by się tym przejmował. Ma być tanio. Ceną mamy wygrać z konkurencją.
Nie miejmy złudzeń, że "kiełbasa" za 9 zł za kilogram (a spotkałam jeszcze tańszą) jest kiełbasą prezentującą jakąkolwiek jakość. Obok prawdziwej, polskiej kiełbasy to ona nawet nie miała szansy poleżeć. Do prawdziwej polskiej kiełbasy bardzo jej daleko.
Nie będę się rozpisywała co w takiej kiełbasie jest. Wystarczy sprawdzić ceny surowego mięsa, a przecież kiełbasa to nic innego jak odpowiednio przygotowane i przyprawione mięso.
Jeśli więc nie macie możliwości zakupienia prawdziwej, tradycyjnej, polskiej, dobrze przyprawionej kiełbaski, darujcie sobie sklepowe podróby i przygotujcie spotkanie przy grillu bez kiełbasy.

Na pierwszy plan mięsko: 
kurczak, karkówka, kofty i ryba. 
Do wyboru, co kto lubi. 

Marynata do kurczaka (ilość na 400-500 gramów fileta)

 * pół szklanki oliwy z oliwek 
* dwa rozgniecione ząbki czosnku
* pół łyżeczki imbiru 
* sól 
* pieprz cytrynowy 

Fileta z kurczaka kroimy w kawałki. 
Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i imbirem. 
Mięso nacieramy solą, oliwą z przyprawami i posypujemy pieprzem cytrynowym.
Odstawiamy na 2-3 godziny. 
Każdy kawałek fileta zawijamy w papier pergaminowy. Grillujemy w papierze, dzięki czemu mięso jest aromatyczne i soczyste, bo woda zawarta w mięsie nie odparowuje. 
Tak przygotowane mięso nie będzie suche.

Kupując karkówkę na grilla, zwracajcie uwagę, aby była jasna, miała żywy kolor i aby była delikatnie poprzerastana tłuszczem. 
Jeśli mięso jest ciemne, grubo poprzerastane tłuszczem, jakkolwiek nie przyprawicie będzie twarde, bo jest ze starego zwierzaka.

Marynata do karkówki (ilość na 500 gramów mięsa):

* cały słoik musztardy sarepskiej
* 2 ząbki czosnku , sól
* szklanka piwa

1. Musztardę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i piwem. Dokładnie nasolone mięso wkładamy do marynaty na minimum 24 godziny (najlepiej na 48) . 

Kofty zwane inaczej mini kebabami na patyku to danie kuchni greckiej.

Składniki na kofty: 

* 300 gram mięsa wołowego
* 200 gram mięsa z indyka
* 1 jajko
* mała cebula
* łyżeczka imbiru
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka kminku
*pół łyżeczki ostrej papryki
* sól, pieprz 
* łyżeczka oliwy
1. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i  odstawiamy na godzinę.
2. Z mięsa lepimy kofty jak powyżej i odstawiamy na 1- 2 godziny do lodówki.
3. Kofty grillujemy na aluminiowych tackach wysmarowanych oliwą. 


Ryba z grilla to doskonały pomysł. 
Jeśli zdecydujecie się na doradę, lub inną rybę w całości, należy ją grillować dłużej niż fileta, zwłaszcza fileta z dorsza, który potrzebuje bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Zbyt długo grillowany dorsz będzie suchy. 

Rybę grillujemy w folii. Oczyszczoną oprószamy solą. Dodajemy cytrynę, odrobinę masła czosnkowego i dużo koperku, lub natki pietruszki. 
Rybę w całości grillujmy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony), aczkolwiek czas zależy od wielkości, więc przed zdjęciem rybki z grilla, należy sprawdzić czy jest dobra.
Filetowi z dorsza wystarczy 15 minut. 

Grillowanie ryb to w Polsce wciąż rzadkość, a szkoda bo to bardzo fajne, lekkie danie. 
Warto to zmienić, wiec zachęcam, aby rybka pojawiała się na grillu coraz częściej.




Szaszłyki 
W przypadku szaszłyków ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo składników może być bez liku. 

Większość z nas przygotowuje szaszłyki z dodatkiem fileta z kurczaka. Jak go przyprawić? 

Składniki na marynatę (ilość na 400-500 gramów fileta)

* pół szklanki oliwy z oliwek
* 2 ząbki czosnku
* łyżeczka pieprzu cytrynowego
* łyżeczka słodkiej papryki
* szczypta ostrej papryki 
* sól 
* sok z połowy cytryny 

1. Fileta z kurczaka kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i paprykami. Mięso oprószamy solą, nacieramy marynatą, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki . 

Warzywa z grilla, także z serami 


Najchętniej grilluję cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki, cebulkę i koktajlowe pomidorki.
Często grilluję je w towarzystwie serów. Wtedy zawijam je w folię aluminiową, dodaję świeże liście bazylii, czosnek i sól.
Rodzaj sera zależy od tego na który mam aktualnie ochotę. Może być mozzarella, blue, feta, czy pleśniowy.

W tym roku do warzyw z grilla obowiązkowo dodam łyżeczkę pesto.
Warzywa z grilla zawsze cieszą się największą popularnością.


Grillować możemy także faszerowane warzywa, bakłażana czy cukinię, korzystając z moich przepisów: 

Faszerowana cukinia i faszerowany bakłażan, są Wam bardzo dobrze znane. Te dania cieszą się na blogu ogromną popularnością. 
Jeśli chcecie przyrządzić je na grillu, nie ma najmniejszego problemu.
Jedynie farsz musicie przyrządzić wcześniej. 
Wydrążone łódeczki należy oprószyć solą i grillować 10 -15 minut z każdej strony (do miękkości) . 
Następnie nałożyć farsz i zawinąć w folię aluminiową. 
Grillujemy 20 -25  minut.  


Farsz do cukinii: 

* ćwiartka cebuli
* 50 gramów sera z niebieską pleśnią
* łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów, lub jeśli nie macie to oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
* świeży imbir (może też być sypki w przyprawie)
* sól  
 Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko podsmaży dodajemy posiekany miąższ cukinii.

Delikatnie solimy, smażymy na małym ogniu często mieszając.  Dodajemy łyżkę startego świeżego imbiru, lub pół łyżeczki suszonego ( w przyprawie). Ilość imbiru możecie sobie regulować wedle upodobań. Farszem napełniamy łódeczki cukinii. Na wierzch kładziemy ser blue.

Farsz do bakłażana: 

* 1/4 drobno posiekanej cebulki
* 1/3 szklanki gotowej kaszki kuskus
* łyżeczka słodkiej papryki
* 1/3 łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki mielonego imbiru
* 1/3 kostki sera lazur z niebieską pleśnią
* sól
Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.

Farszem napełniamy łódeczki bakłażana.Na wierzch kładziemy ser blue.

Dodatki : 

Masełko czosnkowo - ziołowe 
doskonałe do pieczywa i karkówki z grilla 


























Składniki:

* 250 gram masła osełkowego
* 2 czubate łyżki drobniutko posiekanej świeżej natki pietruszki
*2 czubate łyżka świeżej posiekanej bazylii
* 2 ząbki czosnku

Lekko miękkie masło ucieramy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami na jednolitą masę. Odstawiamy na 2 godziny. 

Dip czosnkowo - ziołowy na bazie jogurtu - doskonały do mięs i warzyw z grilla






























Składniki na dip czosnkowo - ziołowy:

* szklanka jogurtu greckiego
* 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
* garść bazylii 
* kilka listków tymianku
* kilka listków mięty 
* sól, pół łyżeczki cukru

Zioła bardzo drobno siekamy. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, ziołami i przyprawami.  

Sos z pieczonej papryki i guacamole - doskonałe do warzyw z grilla, ryb i szaszłyków 

























Składniki i przygotowanie Guacamole:

* 1 dojrzałe avocado
* 10 ml oliwy
* 1/2 ząbka czosnku
* kilka kropel soku z limonki
* sól do smaku

Miąższ avocado wydłubujemy ze środka, dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
Ucieramy na gładką masę.Doprawiamy do smaku. 

 Składniki i przygotowanie sosu z pieczonej papryki:

* 3 duże czerwone papryki
* mała cebulka
* puszka pomidorów bez skórki
* świeża bazylia
* łyżka oliwy 

Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 st.
Po wystudzeniu ściągamy skórę  i kroimy w małą kosteczkę. 
Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania
wody. Jak woda odparuje z pomidorów, dodajemy paprykę i bazylię. Dusimy ok. 10 minut. 
Blendujemy na gładką masę.

Na grillu nie może zabraknąć sałatek. 
Oprócz wielu sałat na bazie mixu sałat, które znajdziecie TU (klik), koniecznie musi pojawić się wiosenna sałatka z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Doskonale pobudza kubki smakowe.


























Składniki dla 4 osób:
 
* pół główki kapusty
* pół zielonego ogórka
* 5 rzodkiewek
* koperek
* sól

Wszystkie składniki drobno ścieramy. Solimy do smaku.
Przed wlaniem sosu jogurtowego odstawiamy na kilka minut. 







Składniki na sos:
* 125 ml jogurtu greckiego
* łyżeczka miodu
* łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły.    

92 komentarze:

  1. Na coś takiego czekałam! ;) Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj te kofty do mnie przemawiają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne !! sosy , surówki mam zamiar stosować nie tylko na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej podoba mi się... masełko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyyyycha!! Uwielbiam grilla! Dobrze, że nie lubię kiełbasy. Uwielbiam szaszłyki mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Małgosiu- od dawna śledzę Twojego bloga i jestem pełna podziwu ale i wdzięczności. Dzisiejszy post też jest super- czegóż chcieć więcej na grila:-) Super, że podajesz kaloryczność potraw. Może podałabyś kiedyś jak to się liczy. Pozdrawiam serdecznie- Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, goszczę na blogu dopiero od kilku tygodni, z trudem jednak odrywając się od Twoich ciekawych artykułów i smakowitych przepisów. Po poważnych problemach zdrowotnych – spowodowanych w równym stopniu celiakią (nietolerancja glutenu), co niekończącymi się dietami – od kilku miesięcy na poważnie mierzę się ze zdrowym sposobem odżywiania. Dotarło bowiem do mnie, że „tak trzeba”, by zachować na długo zdrowie i sprawność. Jednak dopiero Ty, Małgosiu, zmotywowałaś i zainspirowałaś mnie do tego naprawdę, za co ogromnie Ci dziękuję! Dzięki Twojemu blogowi zrozumiałam, jak proste i przyjemne, a przy tym pełne kolorów i nowych smaków, może być właściwe odżywianie (szczególnie, gdy połączy się je z aktywnością fizyczną). Zarzuciłam więc wszystkie diety odchudzające i po prostu zaczęłam zdrowo się odżywiać – nawet jeśli nie będę miała talii osy, to na pewno zdrowe i uśmiechnięte życie! Dziękuję… :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) wszystko zaczyna się w głowie, co widać u Ciebie :)

      Usuń
  8. no no Małgosiu kawał dobrej roboty:) post jak zwykle najwyższej jakości:) dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetną alternatywą dla ryby grillowanej w foli są specjalne packi do grillowania ryby - małe ruszty w kształcie ryby składane z dwóch części między które wkładamy rybkę i ją grillujemy. Ryba wtedy nie jest uduszona w foli tylko usmażona bezpośrednio na ruszcie i wtedy naprawdę świetnie smakuje. http://www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/grille-i-akcesoria/akcesoria-do-grillowania/ruszt-do-pieczenia-ryb-vega,p207028,l198.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Super 😊. Wyobraźmia już pracuje....

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow! Super 😊. Wyobraźmia już pracuje....

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana strzał w 10 z tym wpisem!!!
    niebawem skorzystam ze wszystkich przepisów :)

    pozdrawiam http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej Małgosiu a co myślisz o pieczonych bananach z czekolada gorzka z grila ? Ja często serwuję są pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są cudowne, oj smaku mi narobiłaś :)

      Usuń
    2. ciekawy przepis, jeszcze tak nie jadałam ;))

      Usuń
  14. Ja na majówkę już się szykuję dziękuję za dodatkowe inspiracje :-) a i Twoje łódeczki zapiekane z cukini są mega :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu czy na twoim blogu jest gdzieś opcja wydrukowania wszystkich przepisów naraz? Troszkę tego juz sie tu znalazło i wolałabym mieć wszystkie wydrukowane
    A może w formie jakiegoś pliczku na maila? :)

    Pozdr Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod każdym przepisem jest opcja Print
      ale wstrzymaj się jeszcze bo pracuję nad książką :)

      Usuń
    2. Oki to pracuj pracuj:) a przewidujesz jakiś konkretny termin wydania jej?
      Czy mam rozumieć że wszystkie przepisy znajdą się w Twojej książce
      dziś zaczęłam wszystkie przepisy do pdf*a wrzucać ale Twoich inspiracji jest całe mnóstwo :) i chyba nie dam rady
      Pozdr Marta

      Usuń
    3. suuuuper :)

      Usuń
    4. Wspaniała wiadomość! Jestem chętna na zakup książki!!!
      Podaj przybliżony termin!
      Pozdrawiam Patti

      Usuń
    5. Małgosiu jak to zrobić bym miała informację o nowych postach umieszczonych na blogu?Komentarze się pojawiają pod każdym z Twoich postów i już tego nie ogarniam:). Nie mam profilu na facebooku i uciekają mi ciekawe wiadomości od innych :) Jest jakaś opcja zalogowania się na profilu niemając fb?

      Usuń
    6. możesz założyć konto na google, dodać bloga do obserwowanych i będziesz miała informację o każdym nowym poście

      Usuń
  16. Super :-) dania jakie lubię. Ja robię jeszcze sałatke z grilowanymi warzywami z kus-kus. Pycha :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja! Nareszcie jakas alternatywa dla tłustej ale jakze kuszącej kiełbasy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. A jak dziewczyny robicie te banany brzmią bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja rozcinam banana, wkładam do środka wiórki gorzkiej czekolady (nie za dużo bo banan jest słodki) , zawijam w folię aluminiową i na grilla

      Usuń
    2. Tak ja dokladnie tak samo :-)

      Usuń
  19. No to ja wyciągam grilla w weekend i robię dania wg Twoich przepisów Małgosiu :)
    Z przyjemnością kupiłabym Twoją książkę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu jesteś wielka:) Dzięki za super post:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzięki Małgosiu, to będą hity tego rocznego grilowania! Robisz kawał dobrej roboty.
    pozdrawiam Mariola

    OdpowiedzUsuń
  22. Bylam na diecie 1500 kcal i cwicze już od 3 miesięcy ale nie chce już chudnac, moge podwyższyć sobie do 1800 kcal czy to za duzo będzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz zwiększyć do 1800,
      pamiętaj o ćwiczeniach ,

      Usuń
    2. Musze codziennie czy wystarczy 3-4 razy w tygodniu?

      Usuń
    3. wystarczy 3-4 razy czyli co drugi dzień

      Usuń
    4. A ja mam pytanie czy można podwyższyć kaloryczność tylko w te dni w które się ćwiczy ? czy trzeba zrobić to na stałe codziennie ?

      Usuń
  23. a ja wczoraj pierwszy raz na grilla dałam banany w skórce i powiem jedno pychotka!!!!!! opiekałam z obu stron az skorka sie zrobiła całkiem brązowa sciągłam z grila otworzyłam i posypałąm cynamonem i płatkami migdałowymi mmmmmm......... palce luizać:)

    OdpowiedzUsuń
  24. PO prostu świetne!!! Dzięki Małgosiu za przepisy na marynaty, bo obiecałam sobie,że nigdy więcej nie kupię gotowego mięsa na grila. Co prawda więcej zachodu przy przygotowaniu ale smak nieporównywalny, no i co najważniejsze jest pewność, że mięsko świeże!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Jestem niesamowicie zadowolona z tego wpisu bo znalazłam sporo inspiracji, choćby rybę której nigdy nie próbowałam grillować. Przyznam się, że za kiełbasą z grilla nie przepadam, okazyjnie, ale to faktycznie taką z najwyższej półki. Za to kocham faszerowane papryki i pieczony w całości ser pleśniowy np z żurawiną...

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, jak długo się powinno grillować mięso wołowe? Kofty wyglądają mega smakowicie i korci mnie aby wypróbować ten przepis ale zastanawiam się czy mięso nie będzie w środku zbyt twarde???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chcesz zrobić je z samego mięsa wołowego dodaj do mięsa pół szklanki rosołu lub bulionu z warzyw

      Usuń
    2. Chce zrobić kofty wg Twojego przepisu, ale jeszcze nigdy nie grillowałam wołowiny i się zastanawiam ile czasu potrzeba aby dobrze upiec na grillu to mięso...

      Usuń
    3. jakieś 30 minut, musisz często przewracać

      Usuń
  28. Dzieki za fajne pomysly. Nie mozna jednak nie wspomniec o obowiazkowych aluminiowych tackach na ktorych powinno sie grilowac. Kapiacy tluszcz na rozgrzany wegiel powoduje uwalnianie zwiazkow rakotworczych. No i doprawianie dan powinno sie odbywac pod koniec grilowania, poniewaz wczesniej polozony przypala sie. A wiadomo, ze spalenizna zdrowa nie jest. Udanego grillowania!

    OdpowiedzUsuń
  29. Może prozaiczne pytanie ale papier pergaminowy tp taki zwykły papier śniadaniowy?

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu czy jest szansa że kiedys pojawi sie post o propozycjach zdrowych kanapek do pracy?:)
    tak malo propozycji kanapek na twoim blogu:(a mnie brakuje juz pomysłów


    Pozdrawiam:)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomyślę o tym ; ) póki co zerknij w jadłospisy,

      Usuń
  31. U mnie na stole podczas grila, nigdy nie może zabraknąć masełka czosnkowego!;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosia, a czytałaś książki dr Anny Lewit "jedzenie to leczenie " oraz "dieta garstkowa"?Jeżeli tak to jakie masz zdanie na ich temat? BO dla mnie chyba troszkę za ciężkie i zamawiam te pozycje które podałaś
    Pozdr Marta

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziękuję.jutro wszystkie wydrukuje i w weekend działam ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. mam do pani takie pytanie bo mam 15 lat i chcialabym schudnac straam sie zdrowo odzywiac ale niestety niestac mnie na takie jedzenie i te wsystkie produkty ktore pani daje u mnie takich w domu nie ma :\ i chcialam sie zapytac czy moge jesc tak codziennie na sniadanie godzina 6:40platki owsiane z mlekiem 2 sniadanie jestem w szkole 9:40 jablko pozniej nie mam jak zjesc obiadu wiec jem 2 przekaske w szkole i jem o 12:30 jablko pozniej prychodze ze szkoly ide prosto cwizcyc i potem jem obiad i jem najczesciej makaron brazowy z jablkiem lub makaron broowy z serem bialym lub ziemniaki do tego mieso gotowane i buraczki i potem jem kolacje to tak o 19:30 i jem 2 kanapki z synka i pomidorem i ogirkiem lub 2 kanapki z jajkiem lub serem bialym i jak pani sadzi moge miec takie jadlospis codzioennie bo na inne jedzenie mnie niestac bo mam dopiero 15 lat i tylko takie mam zdrowe jedzenie w domu i moge tak ejsc codziennie czy jest w tym jadlospisie cos nie tak ? bardzo bym prosila zeby pani mi odpowiedziala i pomoglaa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłospis jest bardzo dobry, jest i nabiał i brązowy makaron, i owsianka i warzywa :)
      namów mamę na ciemne pieczywo i staraj się jeść jak najwięcej warzyw, kasz, strączków - nie są drogie a można z nich zrobić fajne dania ;)
      fajnie że młode dziewczyny chcą o siebie dbać ;)
      jeśli będziesz tak jadła, pilnowała regularności posiłków i dużo się ruszała schudniesz ma pewno ;)

      Usuń
  35. jak pani sadzi moglabym sobie zjesc na obiad chleb z jajkiem tak mocze chleb w jajku i daje na patelnie i smazee ?? ile takich kromek by pasowalo zjesc na obiad oczywiscie z chlebem razowym :) P.S mam 16 lat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli to jest coś na kształt grzanki francuskiej,
      trochę się obawiam tego dania, bo smażony chleb nasiąka tłuszczem jak gąbka i to danie będzie tłuste,
      jak już Cię przypili i masz na nie straszną ochotę zjedz 2 grzanki i duuużo sałatki z mixu sałat z warzywami do tego, żeby pomóc żołądkowi to strawić ;)

      Usuń
  36. a co pani sadzi o lodach ? juz nie dlugoo lato codziennie sie je bedzie jadlo :( moze pani dala by jakis przepis na zdrowe lody hmm ? nwm niech mi pani jakos pomoze :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie jem lodów codziennie :) 2 razy w tygodniu max,
      generalnie wybieraj dobre lody, mało słodkie, gałkowe z dobrej cukierni, najlepiej takiej która robi swoje lody
      te paczkowane z reguły mają masę cukru i sztucznych dodatków

      Usuń
  37. Czy te sosy: guacamole i z pieczonej papryki można przechowywać w lodówce? Jeśli tak to jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. guacamole musisz zjeść tego samego dnia, sos z pieczonej papryki może postać 2 dni

      Usuń
  38. Dziękuję za smakowite przepisy. Wypróbowałam kilka i bardzo mi smakują. Dzisiaj były szaszłyki z piersi kurczaka z przepisu z tego postu. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Rewelacyjne pomysły :) Z Bakłażana grillowanego robię również sałatkę : opiekam na grillu bakłażana, musi mieć mocno spieczoną skórkę, wyciągam miąż rozdrabiam, dodaje starty czosnek, sok z limonki, sól i koperek lub pietruszkę. Można również dodać pieczona paprykę (należy obrać ją ze skórki).

    OdpowiedzUsuń
  40. REWELACJAAAAA !!!!!!! Przepysznie i zdrowo, jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  41. ile kalorii mniej wiecej ma lyzeczka maselka czosnkowego?

    OdpowiedzUsuń
  42. Szukałam tyle czasu dań na grilla, nie wiem jak ten post mi umknął....... Małgosiu JESTEŚ WIELKA!!!!!!!! Słów mi zabrakłoby, żeby to wyrazić.....

    OdpowiedzUsuń
  43. Gosiu warzywa grillowane tylko solisz i zawijasz z serem w folie aluminiowa? Z jakim serem które warzywa są najlepsze? I ile je grilujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak solę i zawijam, najbardziej smakuje mi z serem niebieskim lub jakimś pleśniowym innym

      Usuń
  44. Ciekawe te Twoje przepisy ;) Ja przepisy na grilla znajduję na stronie grillujgotuj.pl. Mają tam masę świetnych przepisów. Ostatnio zaserwowałam swojej rodzince szaszłyki z łososia. Były pyszne. Nawet nie wiedziałam, że potrafię takie zrobić. Bardzo proste są tam przepisy i takie lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ile kalorii ma jeden koft? :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wzglda smakowicie. Wađnie kupiam grill dancook i chyba wiem co w przyszłym sezonie bedzie się na nim pichcić. Bardzo podoba mi się opcja ryby z grilla. Bardzo lubię smażone ryby tak jak kurczaka. :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  47. Dzięki takim wpisom aż chce się już teraz iść i odpalać grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Pani Małgosiu, mam pytanie. Jestem studentką i niestety mam problem z regularnością posiłków. Tzn. staram się jesc co 3 godziny, ale nie są to codziennie stałe pory. Czy ma to jakieś znaczenie? Cwiczę od prawie 3 miesięcy po 3-4razy w tyg i staram sie zdrowo odżywiać(poza tym, że mam słabość do słodyczy), a mimo to nie ma zbytnich efektów. Czy może to być spowodowane różnymi porami, czy winowajcą są słodycze?
    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie muszą to być stałe pory. Jeść trzeba regularnie co 3-4 h i liczysz zawsze od śniadania.

      Usuń
  49. U nas też warzywa cieszą się największym zainteresowaniem na grillu, cieszy mnie bardzo, że rodzina chętnie odchodzi od grillowanych kiełbas i boczków. Co do warzyw najchętniej sięgamy po cukinię z natka pietruszki, oliwą i solą ale przy najbliższym grillu muszę wypróbować Twoją propozycję z serem.

    Pozdrawiam
    Ula.

    OdpowiedzUsuń
  50. Malgosiu a co mozna pic do grilla ? u mnie zawsze sa napoje gazowane ale w ta majowke organizuje grill u siebie i chcialabym postawic na stole cos zdrowego a dobrego :) co Ty serwujesz do dan grillowych? Czy sok z pomaranczy swiezo wycisniety bedzie pasowal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię wodę z miętą i cytryna lub limonką.

      Usuń
  51. Dla mnie grill, takie pyszności, leżak i mąż u boku to pełnia szczęścia. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  52. Jak patrzę na te pyszności to mam ochotę już na działkę jechać i zrobić :) Dziękuje za świetne pomysły. Niestety mój stary grill komuś się bardzo spodobał i zniknął w tajemniczy sposób ;) Muszę zainwestować w jakieś nowe grille. Mówię grille bo chce 2 kupić - z reguły mamy imprezy rodzinne na działce i jeden to stanowczo za mało- no chyba że byłby olbrzymi ;) Może coś takiego? I będzie próba generalna nowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Małgosiu, mam do Ciebie pytanie na temat tych grillowanych warzyw. Czy Ty je zawijasz całe w folię, czy tylko w takie jakby sakiewki? I czy one nie potrzebują żadnej oliwy albo octu? (różne widziałam przepisy, aczkolwiek Ty jesteś moim guru, więc pytam:)) I czy Te sery po prostu kruszysz/kroisz na górę? A czosnek dodajesz w całych ząbkach?
    Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :)

    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnie. Raz zawijam, raz nie. Nie ma reguły.
      Warzywa nie potrzebują oliwy ani o zgrozo octu! ;)

      Usuń
  54. Cudowne pomysły ! az mam ochotę na sezon grillowy! czy można na smażyć też łososia i bakłażany?

    OdpowiedzUsuń
  55. Ależ świetne pomysły! Na pewno je wykorzystam, a dzięki nowym akcesoriom ogrodowym rolmarket.pl/pol_m_Grille_Grille-ogrodowe-388.html grillowanie będzie jeszcze bardziej przydatne. :)

    OdpowiedzUsuń