czwartek, 17 kwietnia 2014

Orkiszowe babeczki z gorzką czekoladą


Orkiszowe babeczki, lub jak kto woli muffinki robione w w ten sposób, to moje najnowsze odkrycie.
Zainspirowałam się trochę biszkoptem i  z żółtek zrobiłam kogel mogel, a białka ubiłam na sztywną pianę.
W efekcie babeczki wyszły bardzo delikatne i bardzo puszyste. Coś mi się zdaje, że tym sposobem, będę już robiła babeczki z jakimikolwiek dodatkami.
Możecie je zrobić także w wersji bez czekolady (trzeba wtedy zwiększyć ilość mąki o 50 gramów), i włożyć do wielkanocnego koszyczka.

Kaloryczość:
Jedna babeczka ma ok. 123 kcal 


Składniki (wychodzi 17 sztuk)  :

* 200 gramów mąki orkiszowej (jeśli chcecie zrobić bez czekolady to 250g)
* 80 ml oleju rzepakowego 
* 50 gramów gorzkiej czekolady
* 2 jajka 
* 50 gramów brązowego cukru 
* 250 ml maślanki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta sody 


1. Żółtka miksujemy z cukrem na kogel mogel, dodajemy maślankę, miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę kruszymy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Masę jajeczną miksujemy z mąką, olejem i pokruszoną na kawałki czekoladą na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Foremki do babeczek wypełniamy do wysokości 3/4.


























4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.


75 komentarzy:

  1. Gosiu do obiadu planuje zjesc surowke z kiszonej kapusty, jako dodatek warzywny, odkwaszajacy resztę posilku. Czy kapusta odkwasza jak zielone warzywa ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiszona kapusta fantastycznie odkwasza

      Usuń
    2. Masz zatem pomysł na szybką salatke z kiszonej kapusty?

      Usuń
    3. dodaj jabłko, marchewkę i natkę pietruszki

      Usuń
  2. Gosiu znalazłam przepis na dietetyczny Sernik, ale nam ser od babci domowy, moge go użyć ? Czy taki domowy jest bardzo tłusty?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, a myślisz że tak samo dobre wyjdą z mąką orkiszową razową bo taką mam w domu? czy pomieszać z białą pszenną pół na pół?pzd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orkiszowa razowa będzie za ciążka bo ma sporo otrąb, więc musiałbyś pół na pół pomieszać z orkiszową lub pszenną

      Usuń
    2. Z orkiszową razową wychodzą i są wyrośnięte. Tylko smakują specyficznie.
      Z mąki kokosowej i jaglanej porażka, w ogóle się nie upiekły a ciasto było bardzo gęste...

      Usuń
  4. Nie sa bardzo kaloryczne:) super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to dzisiaj po treningu tańca muszę zakupić czekoladę i je popełnić :) resztę składników mam w domu :D dzięki Małgosiu :D Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy maślankę mogę zastąpić kefirem wodnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj jest Małgosiu o takim kefirze;
      http://www.tlustezycie.pl/2013/03/wodny-kefir-czyli-co-podbio-moje-serce.html

      Usuń
  7. Gosiu jesteś wielka, mam wszystkie składniki więc babeczki zagoszczą u mnie na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy mogę dodać mąkę razową żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, jest za ciężka, ma za dużo otrębów w sobie

      Usuń
    2. a może byc chlebowa żytnia albo razowa pszeniczna?

      Usuń
  9. A czy mogę po prostu zemleć ( tudzież zmielić) orkisz i użyć jako mąki orkiszowej? Może to głupie pytanie ale Ty cierpliwa jesteś:)))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, czy można zamienić mąkę orkiszową na kukurydzianą? ewentualnie pomieszać kukurydzianą z razową lub żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam z innymi mąkami,
      moje wypieki to są zawsze eksperymenty, a obecny eksperyment dotyczył tylko mąki orkiszowej

      Usuń
  11. Czy Gosiu uwzględnisz je w kolejnym jadłospisie? :) bo nie wiem ile dziennie mogę zjeść i jako jaki posiłek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 możesz zjeść np. w święta,
      można je także zabrać do pracy na przekąskę jako dodatek do sałatki owocowej i wtedy zabierasz jedną

      Usuń
  12. Typ 700 czy 2000 bedzie lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzie kupić mąke orkiszową lub pełnoziarnistą? Nigdzie nie moge znaleźć...

    OdpowiedzUsuń
  14. I taka kupiłam:) mam pomysł, zeby zrobic z nadzieniem budyniowym:) co o tym myslisz?:)

    OdpowiedzUsuń
  15. prezentuje się mega smakowicie MNIAM :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu mam pytanie o pasztet, zrobiłam ale jak wyjmowałam z foremek to od spodu się przyklejał, czemu? Jak mam go przechowywać, jak zamrozić, ile można trzymać w zamrażarce. Aha piekłam na góra dół nie na termoobieg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby pasztet się nie przyklejał trzeba dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Pisałam o tym w przepisie.
      Ja piekę z termoobiegiem.
      Jeśli chcesz zamrozić owiń go w folię aluminiową. W zamrażarce możesz go trzymać 2 miesiące.

      Usuń
    2. Ja też wysmarowałam blaszki margaryna i posypałam bułka tartą, tak zawsze robie jak coś piekę.

      Usuń
  17. Małgosiu co sądzisz o dwóch naleśnikach z serem na obiadek ? bardzo kaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden suchy naleśnik to ok. 170 kcal, zerknij na kaloryczność serka który kupisz,
      myślę ze na dziś będzie ok

      Usuń
  18. Wlasnie robie :) ile sody?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy może być mąka pszenna pełnoziarnista? , orkiszowej nie było

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy moze byc pełnoziarnista ale do wypieku chleba?Nie wiem czy ona jest tylko do chleba czy niekoniecznie?Tylko taka była pełnoziarnista a orkiszowej nie było (mieszkam zagranicą)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie kupowałam nigdy tych mieszanek do wypieku chleba, ale ktoś mi kiedyś mówił że tam jest dużo spulchniaczy czy innych podejrzanych dodatków, aczkolwiek nie kupowałam,

      Usuń
  21. Przepraszam,nie napisalam dokładnie- to jest mąka pełnoziarnista 3 zboża do piecz.chleba: pszenno żytnio orkiszowa

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja dziiaj piekłam z mąki owsianej mieszanej z pszenną bo nie wiedziałam czy owsiana nie za ciężka. Ciekawe czy mocno wyszły kaloryczne?? A czy smaczne dowiem się jutro bo dzisiaj jeszcze ostatni dzień jestem na poście bez słodkości

    OdpowiedzUsuń
  23. Co zrobilam nie tak ze ciasto wyszlo mi jak glut I az nie moglam polaczyc go z ubitym bialkiem? za duzo maki? dalam prawie 2 szkl pełnoziarnistej pszennej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto powinno wyjść luźne, być może za dużo mąki

      Usuń
  24. gdzie kupie mąke orkiszowa?:)

    OdpowiedzUsuń
  25. mąkę orkiszową widziałam w Rossmanie w dziale BIO-pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje babeczki wyrosly pieknie. Po wyciagnieciu z piekarnika zapadly sie do srodka . Co poszlo nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się zapadły.

      Usuń
  27. Gosiu czy cukier trzcinowy i brązowy to to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie musi być to samo,
      niektórzy producenci zwykły biały cukier z buraków barwią melasa i jest cukier brązowy,
      cukier trzcinowy też może być rafinowany i zabarwiony,
      musisz kupować trzcinowy, NIERAFINOWANY czyli nieoczyszczony

      Usuń
  28. Np. Demerara? A jeszcze pytanko do babeczek czy wyjdą z owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, Demerara jest ok,
      wyjdą z owocami, ale świeżymi

      Usuń
  29. Piec na termoobiegu czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam też w wersji bez czekolady, a z owocami i też wyszły pyszne, ale nieco mniej słodkie - Gosiu ile więcej dodać cukru do wersji z kwaskowymi owocami a bez czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  31. zrobiłam, pycha! Gosiu a czy może wrzucisz przepis na drożdżówki pełnoziarniste/żytnie z serem i jagodami np.?:) Już Ci ślicznie dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam drożdżówki z przepisu na ślimaczki z masą orzechową, polecam. jest rewelacyjny. i możesz zrobić z nadzieniem.a maka żytnia czy pełnoziernista jest cieżka i już tak nie wyrośnie :((

      Usuń
  32. Jeśli chcę zrobić te babeczki z owocami to ile gram owoców uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. 2-3 maliny do jednej sztuki lub 4 kostki brzoskwini,
      ilość nie może być za duża bo puści sok i babeczki mogą nie wyrosnąć tak jak trzeba

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń
  33. Zrobiłam z mąki "3 zboża": pszenna, żytnia, orkiszowa. Są PRZE-PYSZ-NE, po prostu boskie. Mało słodkie, a kawałki czekolady są przecudowne.
    Miałam zjeść jedną, jednak wzięłam do szkoły dwie (jeszcze przed spróbwaniem, czułam że będą świetne), a po szkole zjadłam kolejne dwie o mój boże;) Razem cztery, ale są tak przecudowne, a przynajmniej w miarę zdrowe. Myślisz, że to może zaburzyć moją dietę (a właściwie nie dietę, a zdrowe odżywanie)? Jestem na "odwyku" od cukierków, cukru, dzisiaj jest 9 dzień, raz w tygodniu jem coś słodkiego (coś w rodzaju twojej słodkiej niedzieli, tylko że u mnie jest to piątek). Czy mam to zaliczać jako ten "słodki piątek" czy w piątek też będę mogła zjeść coś słodkiego? Codziennie jem 5 posiłków, pełnowartosciowych, dziennie około 2000 kcal ale dokłądnie nie liczę ćwiczę 5 dni w tygodniu interwały. Chcę zdrowo schudnąć i mieć ładne ciało oraz dobre zdrowie. Dodam, że mam 15 lat. Jest okej czy uznać to za "cheat meal"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podjadłaś, ok, nie przejmuj się tym i jutro wróć na dobre tory ;)

      Usuń
    2. Dziekuję baaaaardzo za odpowiedź, super motywacja jak dla mnie ;)

      Usuń
  34. Czy maślankę można zastąpić np. Mlekiem? Nie mam w lodówce maślanki, a na dworze tak straszliwie wieje i zimno, że nie skuszę się na spacer do sklepu. Jeśli tak, to jaka proporcja? Albo może jakiś inny zamiennik? Będę wdzięczna za poradę, bo jestem matka w dwupaku i mam zachciankę na coś zdrowo-słodkiego ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam z mlekiem i nie wiem czy wyjdą,
      zamiennikiem może być kefir lun jogurt naturalny

      Usuń
    2. Mam tylko jogurt grecki w lodówce, mógłby być? Jeśli tak, to ile go dodać?

      Usuń
    3. może być grecki ale pomieszaj pół na pół z mlekiem bo będzie za gęsty - ma wyjść ilościowo tyle ile maślanki

      Usuń
  35. Małgosiu, zrobiłam babeczki z rozrzedzonym jogurtem greckim, wyszły równie pyszne :-) Dziękuję, zachcianka dwupaku spełniona ;-) Pozdrawiam z Gdyni!

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu, ile takich babeczek można zjeść na podwieczorek można zjeść przy cukrzycy ciążowej?

    OdpowiedzUsuń
  37. a ile to bedzie 200g maki orkiszowej? Szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  38. Spróbuje dziś zrobić z żytniej typ 720, powinno chyba wyjść?

    OdpowiedzUsuń
  39. Zrobiłam, raz z samej mąki orkiszowej, a za drugim razem 50/50 z mąką pszenną (wersja bardziej zjadliwa dla znajomych). Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  40. Czym mogę zastąpić olej rzepakowy? Czy może być oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron?

    OdpowiedzUsuń