sobota, 12 kwietnia 2014

Pasztet z żurawiną. Doskonały na Wielkanoc

Pasztet domowy z żurawiną

Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu na stole. Mama w domu robiła co święta, zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie.  Receptura, którą dziś Wam zdradzę, opiera się na tradycyjnym przepisie rodzinnym ze starego, pożółkłego już zeszytu, który bardzo lubię, bo przywołuje wiele wspomnień i smaków.
Tradycyjny, rodzinny przepis zmodyfikowałam pod kątem rodzaju mięsa, aby go znacznie odchudzić.
Nie ma tu boczku czy tłustych mięs. Jest kurczak i trochę karkówki, która być musi, bo pasztet nie może być suchy.  
Podaję recepturę na pasztet w dwóch wersjach. Na jedną dużą blaszkę i dwie tzw. podłużne keksówki.
W jednej dużej blaszce robię pasztet wtedy, kiedy mam zamiar go pokroić na kawałki i zamrozić. Później wyciągam co jakiś czas. W keksówkach robię pasztet na specjalne okazje. Zdecydowanie lepiej się wtedy prezentuje.

Kaloryczność: 
Plasterek pasztetu o wadze 33 gramów ma ok. 70 kcal 



Składniki na jeden duży pasztet (blaszka wielkości 34 x 20 cm ): 
Kaloryczność całego dużego pasztetu to ok. 8500 kcal  

* 2 kg kurczaka  (ja zawsze kupuję całego)
* 40 dag wątróbki drobiowej 
* 1,5 kg karkówki 
* 3 suche kajzerki lub grahamki 
* 5 jajek 
* sól, pieprz, 2 torebki gałki muszkatołowej 
* cebula 

* opcjonalnie szklanka suszonej żurawiny, lub ziaren słonecznika

Składniki na dwa pasztety, takie, jak mój na zdjęciu  (potrzebne są dwie foremki tzw. keksówki - napełniamy je masą do połowy)  :

* 1,4 kg kurczaka  (udka + pierś)
* 40 dag wątróbki drobiowej 
* 50 dag karkówki 
* 2 suche kajzerki, lub grahamki 
* 3 jajka
* sól, pieprz, 1 torebka gałki muszkatołowej 
* mała cebula 

* opcjonalnie pół szklanki suszonej żurawin, lub ziaren słonecznika 

1. Kurczaka gotujemy. Polecam dodać włoszczyznę i wykorzystać powstały rosół do czegoś innego. Można zamrozić i będzie w sam raz do sosów. Można też zrobić zupę. Jeśli gotujemy kurczaka w małej ilości wody, wywar wyjdzie bardzo intensywny. Wystudzony można wlać do małych pojemników, lub woreczków do lodów, i zrobić domowe kostki rosołowe.
2. Karkówkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego ok. 20 minut. Po tym czasie do karkówki i wywaru dodajemy wątróbkę (ma być zanurzona w wodzie). Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
3. Kajzerki zalewamy ciepłą wodą, aby namiękły.
4. Z ugotowanego kurczaka oddzielamy mięso (usuwamy skórę, kości i chrząstki). Karkówkę i wątróbkę wyjmujemy z wywaru.
5. W maszynce na najmniejszym sitku (są specjalne do pasztetów) mielimy najpierw mięso, później cebulę, na końcu namoczoną i odciśniętą bułkę. Jeśli decydujemy się na pasztet z żurawiną, należy ją również zmielić w maszynce. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
7. Blaszkę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, tak aby dokładnie oblepiła wszystkie brzegi (dzięki temu pasztet nie przywrze do brzegów). Do blaszki przekładamy masę mięsną, górę wyrównujemy i  przyklepujemy zmoczoną w wodzie ręką. Cała góra ma być przyklepana i mokra. Dzięki temu wierzch pasztetu będzie chrupiący.
8. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 10-15 minutach można wyjąć pasztet z foremek najpierw podważając boki stołowym nożem, aby upewnić się, ze nic nie przywarło. Pasztet wyjmujemy na deskę odwracając blaszkę. Mokra część (od spodu blaszki) ma leżeć do góry, aż wyschnie. Odwracamy następnego dnia, lub po kilku godzinach, jak całkowicie wystygnie.

Kaloryczność:
Jeden pasztet zrobiony w keksówce o wadze 1100 gramów 
ma ok. 2 300 kcal 
(z podanych składników wychodzą dwa) 

78 komentarzy:

  1. Jezu coś dla mnie-bez tłustego mięcha,którego nienawidzę!!! Gosiu jesteś wielka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztetu nie da się zrobić bez tłustego mięsa. Rozsypie się. Tu jest karkówka, aż 1,5 kg. Przecież to tłuste mięso.

      Usuń
    2. ale nie ma np. tłustego podgardla, skór z kurczaka, tłustego boczku, takie tłuste mięso miałam na myśli, a bardzo często jest ono w pasztetach,
      karkówka jest poprzerastana tłuszczem owszem ale ten tłuszcz jest tu niezbędny właśnie z powodu o którym wspomniałaś,
      ogólny bilans jest korzystny

      Usuń
  2. Super :) JA często robie swój :) Co najmniej raz w miesiacu :) Ale do mięsa dodaje jeszcze włoszczyzne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi się też zdarzyło dodać marchewkę z wywaru

      Usuń
  3. Przepyszny przepis Gosia, ale gdzie ja tej watrobki znajde w przepelnionej hormonami CA:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy uda się jeśli nie dodam wątróbki? Wolałabym jej nie dawać, nie jestem przekonana do jakichkolwiek podrobów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wątróbka nadaje specyficzny, "pasztetowy" smak, jeśli jej nie lubisz dodaj coś innego w ilości 40 dag.
      Ja też nie lubię wątróbki ale w pasztecie zjem.

      Usuń
  5. Jaką sałątkę polecasz na święta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zieloną z dużą ilością świeżych warzyw . Wielkanoc to bardzo mięsne święta a mięso zakwasza. Jedząc mięso trzeba pamiętać o równowadze kwasowo zasadowej i jeść warzywa.
      U mnie będzie mix sałat, rukola, pomidorki, papryka, rzodkiewka. To skropione winegretem lub po prostu cytryną i oliwą

      Usuń
  6. wygląda apetycznie :) Malwina

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja robię pasztet z fasoli i mięsa mielonego i jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu a myslisz ze mozna to potraktowac blenderem bo nie mam maszynki do mielenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często mielę mięso blenderem, daje radę, tylko trzeba małymi porcjami mielić , to trwa dłużej ale też wychodzi , zwłaszcza juz ugotowane mieso bez problemu się zmieli.

      Usuń
  9. Myślałam, że mam już każdy gadżet kuchenny... Do tej pory maszynka do mięsa była zbyteczna, z tego względu, że pani w sklepie mieli mi co wybiorę.. I co.. Czar prysł, mam wielką ochotę na pasztet... Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co zamiast wątróbki? I czy ten kurczak to mogą być po prostu piersi z kurczaka?

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być same piersi,
      wątróbkę zastąp innym mięsem,

      Usuń
  11. Też piekę pasztet,ale dodaję włoszczyznę i majeranek. Zamiast bułki można dać płatki owsiane :), a mięso z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka.Robiąc z piersi kurczaka może wyjść za suchy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czytasz w moich myślach, wczoraj martwiłam się co z pasztetem a tu proszę jak na zamówienie.
    Czy dobrze zrozumiałam cała torebka gałki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Co myslisz o takim majonezie do sałatki warzywnej? Serek wiejski+ jajko+ łyżka musztardy+ przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś nie widzę serka wiejskiego w sałatce jarzynowej, a próbowałaś kiedyś takie zestawienie ?

      Usuń
    2. Znalazłam przepis na majonez dietetyczny wlasnie z tych produktów na jakims blogu, podobno smak bardzo zbliżony do zwyklego majonezu. Ja jadam salatke warzywna z majonezem więc myślę ze smak może być podobny ;)

      Usuń
    3. Komentarz dodany już dawno, ale myślę, że moja opinia może się komuś przydać. Taki fit majonez robię bardzo często. Gdy po raz pierwszy go zrobiłam i odrobinę spróbowałam, smakował jak smaczna pasta/sos, ale odbiegał smakiem od majonezu. Mimo to zaryzykowałam i oddałam go do swojej osobnej porcji sałatki jarzynowej. I co? Bingo! Gdy nałożyłam ją na talerzyk, w pierwszym momencie myślałam, że ktoś pomylił moją sałatkę z sałatką tradycyjną (moja rodzina je tradycyjną, ja majonezu nie jadam). Może dla smakoszy majonezu czuć różnicę, ale jak dla mnie taki fit majonez sprawdził się w 100%. Jednak ilość musztardy proponuję dodać wg własnych kubków smakowych. Ja czasami dodaję łyżkę, a czasami łyżeczkę. ;)

      Usuń
  14. Gosiu, a znasz przepis na dietetyczna salatke gyros? Zamiast majonezu jogurt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt grecki wymieszaj z solą, pieprzem, odrobiną miodu i soku z cytryny

      Usuń
  15. Czy od czasu do czasu moge zjesc chleb slowianski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszany, pszenno zytni nie umiem opisać, w intenrecie jesr zdjęcie :)

      Usuń
    2. nikt Ci nie zabrania, naprawdę...

      Usuń
  16. Jeśli robię owsianke bez mleka to moge dodac więcej dodatków zeby kalorie mleka jakis zastąpić ? Co polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem że zalewasz wodą,
      wtedy dodaj owoce np. banan, kiwi, gruszkę, mango, czy co tam lubisz

      Usuń
  17. Ja robię podobną wersję: kurczak, chudy, surowy boczek, trochę wątróbki. Piekę 1 godz. w temp. 180 st. oraz 0,30 minut w 160 st. Mówię Wam "niebo na talerzu".
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  18. No i bez bułki. To prawdziwie mięsny pasztet.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu chce zrobić pasztet w jednej keksowce, bo jak nie wyjdzie to się dużo nie zmarnuje, jakie wymiary ma ta keksowka i ile mięsa z tego 1,4 kg kurczaka ma być np. Jedna pierś i jedno udało czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie !!! zawsze wychodzi,
      przy pasztecie jest zabawy więc warto zrobić więcej i zamrozić na później

      Usuń
    2. Gosiu z tym zamrazaniem, wiem ze gotowy dobrze sie mrozi a czy mozna zamrozic gotowa znielona mase przec pieczeniem (akurat kluczowe dla mnie by przed wyjazdem wziasc ze soba swiezo upieczony a nie mrozony), poradz prosze :)

      Usuń
    3. Wiesz z doswiadczenia? czy taki pasztet z mrozonej masy moze nie wyjsc lub nie smakowac? Czy moze sa jakies wzgledy np zdrowotne, lub utrata wartosci odzywczych? w internecie sa opinie ze mozna mrozic przed i po upieczeniu, ale wolalam sie upewnic ;) pozdrawiam

      Usuń
    4. Pasztet z gotowanej mrożone masy nie będzie smakował.

      Usuń
  20. Małgosiu co sądzisz o deserkach dla dzieci? Ja mojego synka karmię już zwykłymi owocami ale mam sporo jeszcze z zapasów, a niektóre mu nie smakują. czy to może być jako przekąska dla mnie na 2 śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz je zjeść mieszając z otrębami i świeżymi owocami (jako taki sos so sałatki owocowej)

      Usuń
  21. Małgosiu przepraszam że tak cię.ciągle coś pytam, ale możesz mi jeszcze napisać ile.cm mają twoje keksowki?

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam Cię Małgosiu chciałam zapytać czym mogę zastąpić bułki czy bułka tarta będzie ok, jeśli tak to w jakiej ilości dla pasztetu pieczonego w dwóch keksówkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanką płatków owsianych namoczonych w ciepłej wodzie i odciśniętych

      Usuń
  23. nigdy nie robiłam pasztetu :( ile mam gotować kurczaka??
    a tego mięsa po dodaniu wątróbki, już mam nie gotować??

    OdpowiedzUsuń
  24. a czy żurawina jest tak samo dobra do ciepłego jak i do zimnego pasztetu?

    OdpowiedzUsuń
  25. dziękuję za odpowiedz, myślę że spróbuję w ten sposób bo bardzo lubię żurawinę do mięsa, ale z pasztetem jeszcze nie jadłam. Małgosiu Twój blog to kopalnia wiedzy.... aaaa- a pierniczki też zrobię razem z synkiem i rozdamy jako prezenty:))

    OdpowiedzUsuń
  26. Na ile przed świętami można go upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak upieczesz w poniedziałek - wtorek będzie ok.

      Usuń
  27. czy mięso mielimy z surową cebulą czy ugotowaną w rosole?

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu , mój pasztet piecze się ,,, ale do świąt trochę dni zostało . Czy mogę w lodówce zostawić ,czy lepiej zamrozić ?

    OdpowiedzUsuń
  29. A tą watrobke to tak surową dajemy tylko do tej wody od karkowki?

    OdpowiedzUsuń
  30. witam:) jestem zauroczona twoim blogiem:) chciałabym dodać królika ale nie wiem co się wtedy zmieni w proporcjach twojego przepisu?? proszę o radę.pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj zamiast kurczaka albo część kurczaka,a część królika

      Usuń
  31. Czy do wody, w której będę gotować kurczaka wrzucam przyprawy typu sól i pieprz, jeśli nie mam w planach użyć go jako wywaru do zup? Kurczaka gotuję standardowo czyli ok 1 godz.? Proszę o radę.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Możesz też dodać włoszczyznę, tak jak do rosołu a potem zamrozić wywar i mieć do np. sosów

      Usuń
  32. Małgosiu karkówkę wrzucasz do zimnej wody i od zagotawania 20 minut gotujesz? I jeszcze jedno jeśli pasztet z dużej porcji to kurczaka porcjujesz czy całego wrzucasz do wody zimnej czy gotującej, a karkówka 1,5 kg w całości czy krioisz przed ugotowaniem na mniejsze kawałki? Będę wdzięczna za odpowiedż.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - całego wrzucam
      3- karkówkę kroję

      Usuń
  33. Dziękuję za odpowiedź, ale poproszę jeszcze, czy kurczaka do zimnej wody czy do gotującej? I jeśli nie za dużo pytań, to jaki czas gotowania kurczaka ?
    p/s a może przede wszystkim: pasztet wcinają nasze wnuki, nasze dzieci, i oczywiście my rodzice i dziadkowie, naturalnie z domowym chlebkiem z Twojego Małgosiu przepisu. Pyszne, smaczne i zdrowe, po prostu mistrzostwo świata w odżywianiu!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zimnej! Gotujesz aż mięso będzie odchodziło od kości.
      Bardzo mi miło że pasztet smakuje ;)

      Usuń
  34. Czy skóry z udek zdejmujemy żeby ich nie mielic ( lub w ogóle skórę z całego kurczaka jeśli kupuję go w całości)?

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu czy jak robie pasztet w aluminiowych foremkach to muszę je smarować? Mogę po upieczeniu zostawic go w tych formach czy też muszę wyciągać tak jak w przepisie? Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Gosiu, co do wątróbki, to czy po 10-minutowym zaparzaniu powinna wyciekać z niej krew, czy przetrzymać ją jeszcze trochę? Bo z mojej po 10 minutach wycieka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu mam pytanie odnośnie wątróbki, zarówno do dużej jak i małej porcji pasztetu podałaś 40 dkg wątróbki, czy aby nie ma pomyłki? Myślę że do mniejszej porcji wystarczyłoby 20 dkg wątróbki. Co Ty na to?

      Usuń
    2. To już zależy od indywidualnych upodobań.

      Usuń
  37. Wyszedł mi trochę suchy, ale na pasztet jakieś soczyste warzywko i nawet tego nie czuć :) Mój pierwszy mięsny pasztet - PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń