wtorek, 22 kwietnia 2014

Przepisy FIT: wegetariańska pasta z czerwonej soczewicy


























Ze względu na wysoką zawartość białka soczewica to obowiązkowy składnik diety wegetariańskiej.
W jadłospisie statystycznego "mięsożercy" występuje bardzo rzadko, a szkoda to to bogate źródło organicznego wapnia (organiczny wapń, to postać wapnia rozpuszczalna w wodzie. Przez masz organizm jest całkowicie przyswajalny), żelaza, fosforu, kwasu foliowego, cynku, karotenu, błonnika, witamin z grupy B i PP.
Soczewica obowiązkowo powinna się znaleźć w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci. Ze względu na niski indeks glikemiczny, także diabetyków.

Brak soczewicy w diecie wiele osób tłumaczy tym, że nie bardzo wie, co z niej zrobić. Poza zupą nie bardzo mamy pomysł na jej wykorzystanie, a doskonale nadaje się na pasty do pieczywa. Tu pole do popisu jest ogromne i ogranicza nas wyłącznie nasza fantazja.

Pasty z roślin strączkowych to świetna alternatywa dla wędlin. Doskonałe jako "smarowidło" do tortilli, lub jako dip do maczania warzyw.

Pasta, którą chcę Wam dziś zaproponować oprócz soczewicy zawiera pieczoną paprykę, czosnek i natkę pietruszki.
Pieczona papryka nadaje naturalnej słodyczy. Natka pietruszki neutralizuje zapach czosnku. Zarówno pietruszka, jak i papryka to bogactwo witaminy C.
Cała pasta to bomba witamin i minerałów. Obowiązkowy składnik mojego sposobu odżywiania.
Namawiam Was do wypróbowania.

Polecam także pikantną pastę z fasoli (klik).

Kaloryczność:
Łyżka pasty (10 gramów) ma ok. 20 kcal

Składniki:

* 170 gramów suchej czerwonej soczewicy 
* pół papryki 
* sól
* natka pietruszki
* ząbek czosnku 
opcjonalnie : szczypta ostrej papryki 

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Paprykę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Studzimy i zdejmujemy skórę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
2. Do miseczki wkładamy ugotowaną soczewicę, paprykę bez skóry pokrojoną w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Solimy i blendujemy na gładką masę.

Tak przygotowana pasta jest gładka i kremowa. Można także zrobić tę pastę trochę inaczej, a mianowicie nie blendować soczewicy, tylko rozgnieść ją widelcem. W tym przypadku blendujemy tylko paprykę z czosnkiem i mieszamy z rozgniecioną soczewicą i natką pietruszki. Pasta na wtedy inną konsystencję. Mi smakuje w obydwu wersjach.


55 komentarzy:

  1. Cenne informacje o soczewicy. Ja bym jeszcze dodała,żeby starać się wybierać soczewicę ekologiczną- soczewica jak i inne rośliny strączkowe są najbardziej genetycznie modyfikowanym rodzajem żywności.Czy zgodzisz się ze mną Małgosiu? pozdrawiam,M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o soczewicy nie słyszałam, żeby była najczęściej modyfikowana

      Usuń
    2. chyba chodziło o soję a nawet jeśli była by to genetycznie modyfikowana soczewica musi być to uwzględnione na opakowaniu. Producent ma obowiązek zaznaczyć to na opakowaniu jeśli powyżej 5% składu danego produktu to GMO to po pierwsze, a po drugie w europie jedyna genetycznie modyfikowana roślina dopuszczona do uprawy to kukurydza MON 810.

      Usuń
  2. Czy można w podobmy sposób wykorzystać zieloną soczewice ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie poczynię pastę :) Proszę tylko napisać jak długo można ją trzymać w lodówce? Ile jest ważna od zrobienia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu a można tą pastę zrobić z białej soczewicy?Bo akurat takową mam -została mi z Twojej zupki z soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  5. ile pasty wyjdzie z takiej ilości składników? taka miseczka jak na obrazku?

    OdpowiedzUsuń
  6. odkąd przeszłam na wegetarianizm, wręcz zajadam się soczewicą! bardzo lubię:]

    OdpowiedzUsuń
  7. ..a ja znowu przesadziłam w święta z jedzeniem... a przecież jeszcze zostało mnóstwo ciasta...
    i jak tu nie jeść..? :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu myślałam, że jestem aktywna, ale Ty to jesteś mega aktywna.
    Uwielbiam soczewicę i pastę na pewno zrobię w tym tygodniu.
    Mam prośbę o post na temat grillowania i piknikowania, Pogoda piękna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam czerwoną soczewicę :) Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i wyszła PYYYYYYYYCHA :) także pasta zagości częściej w mojej kuchni.

    W moim przypadku tylko muszę soczewicę gotować na samym końcu, bo oczywiście co zrobiłam??? Wyżarłam pół garnka jak już się ugotowała a papryka dopiero się piekła :)

    A do tego mam kawałek karczku (pieczonego) z cebulką i marchewkę i selera naciowego w słupki :) Ale dobry obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha :) mam to samo,
      jak robię tę pastę to zawsze gotuje więcej soczewicy bo wiem że wyjem z garnka połowę ;)

      Usuń
  11. muszę wypróbować ten przepis, moja ulubiona wersja pasty z soczewicy to w połączeniu z suszonymi pomidorami i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu mogłabyś zobaczyć ten filmik na YT? https://www.youtube.com/watch?v=GxHQqo71nUA Chciałabym znać Twoje zdanie odnośnie tych 10 zasad. Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A taka pasta to jako dodatek do obiadu, czy pasta na chleb :)? bo tak myślę z czym to można jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Małgosiu,jeżeli mam 16 lat od długiego już czasu jem 1500-1600 i chciałabym zacząć biegac to amm zostawić tą kaloryczność czy zwiększyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym zwiększyła,
      przemyśl ile będziesz biegała, czy codziennie, jak długo etc.
      na tej podstawie zwiększ ilość jedzenia żebyś miała siłę biegać

      Usuń
  15. Po treningu musi być cos bialkowego jak jogurt. Czy czasem moge go zastapic tunczykiem? Jest bogaty w białko

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, jak mniej więcej rozłożyć kaloryczność (ok 1500-1600) na poszczególne dania?w moim menu kolejność wygląda tak:
    śniadanie w domu
    śniadanie w pracy
    przekąska w pracy
    obiad w domu
    kolacja w domu
    pozdr Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. Korci mnie ta pasta, tylko zastanawiam się czy jak nie dodam papryki to też będzie dobra, bo ja niestety nie lubię nadal papryki i wyczuwam ją pod każdą postacią (nad czy trochę ubolewam gdyż wiem,że jest zdrowa). Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz pominąć paprykę,
      zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę

      Usuń
  18. Ja dziś zamiast połowy papryki dałam ją całą i teraz zamiast soczewicy czuć przede wszystkim paprykę;-(

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzień dobry! w weekend zrobiłam pastę z soczewicy i wyszła genialnie! To był bardzo dobry pomysł, od kiedy kupuję soczewicę to trochę jem ją z musu, nie smakuje mi ale białko itpe (a nie jem mięsa). W paście była wyczuwalna ale nie dominowała, świetnie komponowała się z papryką i ziołami. Dziękuję, Emilia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja jeszcze Twojej gosiu nie robiłam ale , próbowałam wcześniej inny przepis bo uwielbiam soczewice . Ale mam problem bo wyszła such :/

    OdpowiedzUsuń
  21. Z przepisu Gosi wyszła super soczysta aromatyczna pasta...

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosiu czy mogę takową pastę zrobić z czarnej belugi ? Czy to ma jakieś znaczenie ? Dziękuję Eva

    OdpowiedzUsuń
  23. A co jeśli pasta wyszła za wodnista, czym ja wtedy zagescic? Za dużo wody dodalam do gotowania ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam dziś:) brakowało mi odrobinę wyrazistości więc dodałam pieprzu ziolowego i odrobinę oliwy z oliwek- wyszedł meeega pasztecik; )

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak przechowujesz tego typu pasty? w słoiku, w miseczce, w kubku? Zakrywasz folią? :)

    OdpowiedzUsuń
  26. czy czymś można zastąpić natkę pietruszki - akurat nie mam a najbliższy sklep z natką 20 km ode mnie

    OdpowiedzUsuń
  27. mam suszoną natkę selera korzeniowego lub koperek chociaż koperek jest zbyt dominujący

    OdpowiedzUsuń
  28. jak długo można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  29. Pycha:) uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Tylko ja dodaje jeszcze oprócz tych składników co wymieniłaś odrobinę ziaren słonecznika, łyżeczkę przecieru pomidorowego i szczyptę ostrej papryki:) Sama spróbuj

    OdpowiedzUsuń
  30. Da się czymś zastąpić natkę pietruszki? Bo jej nienawidzę :(

    OdpowiedzUsuń
  31. A dlaczego tak ważne jest plukanie soczewicy?

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszna, prosta, zdrowa, dzięki za ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Właśnie zmiksowałam pastę, jest świetna, dzieciakom też smakuje. Coś czuję, że zniknie jeszcze dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy przy zjd można jeść ciecierzycę ?

    OdpowiedzUsuń