piątek, 4 kwietnia 2014

Tydzień 11 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na tydzień jedenasty. 
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili i nie muszą zaczynać od jadłospisu pierwszego. Mogą zacząć od najnowszego.


Osoby które zaczynają, proszę o zapoznanie się z moją filozofią odżywiania, i przeczytanie następujących artykułów
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
oraz obliczenie swojej optymalnej kaloryczności dziennej przy obecnych wymiarach i weryfikację, ile powinno się jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) . 

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1525 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 441 kcal 
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* sałata lodowa
* 3  rzodkiewki - ok. 6 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal
* 1 plasterek żółtego sera - ok. 35 kcal

Kanapki robimy w taki sposób, aby na każdej znalazł się kawałek wędliny i kawałek sera. Każda kanapka ma być też z sałatą i rzodkiewką. 

I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal

Pracujący i studenci ok. 445 kcal 
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* natka pietruszki 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi - ok. 96 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) - ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 344 kcal
* dwie garście miksu sałat lub sałaty lodowej
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* 2 ogórki kiszone (pokrojone w pół-talarki) - ok. 14 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 396  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy 2 pokrojone drobno suszone morele i szczyptę gorzkiego kakao - ok. 56 kcal

I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze - ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia - ok. 50 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal

Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami - ok. 450 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 215 kcal

Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka - ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów - ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 40 kcal
* cynamon

Środa ok. 1556 kcal lub 1532 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal 
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki - ok. 80 kcal


I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno kiwi - ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu - ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów - ok. 8 kcal

Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.

Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 440 kcal 
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) - ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego 
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
 * 100 gramów szynki wieprzowej - ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) - ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi i łyżki otrębów - ok. 240 kcal

Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 

Czwartek ok. 1573 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą lodową, ogórkiem kiszonym i plasterkiem żółtego sera - ok. 245 kcal

Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal

Pracujący i studenci ok. 450 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek - ok. 40 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny - ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) - ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak - ok. 65 kcal
* surówka z garści kapusty, połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego (surówkę solimy, dodajemy szczyptę cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem z cytryny, można też posypać koperkiem) - ok. 55 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.   

II Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka truskawek (mrożonych), jedno kiwi, łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów - ok. 140 kcal
* wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Owoce blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym. 

Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Rzodkiewki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Solimy. Mieszamy z serkiem wiejskim. 

Piątek ok. 1528 kcal

Śniadanie ok. 483 kcal 
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów - ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego - ok. 240 kcal

I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal 

Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 260  kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml - ok. 160 kcal 
* 2 garście groszku ptysiowego (ok.20 g) - ok. 100 kcal

Sobota ok. 1553 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów - ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) - ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal

Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU


I Przekąska ok. 255 kcal 
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką - ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków - ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
*pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) - ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU

II Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok.100 kcal
* cała czerwona papryka - ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1346 kcal 

Śniadanie ok. 465  kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 105 kcal
 
I Przekąska ok. 140 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 415 kcal 
* 2 pulpety z indyka - ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką - ok. 100 kcal 
* szklanka fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU


II Przekąska ok. 143 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi - ok. 143 kcal

Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* łyżka granoli - ok. 33 kcal 

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


131 komentarzy:

  1. Genialnie to wygląda :) Gratuluje świetnego zorganizowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Cię naprawdę! Mamy podobny sposób myślenia - dieta 1000 kcal to nie dla mnie! A wmawiano mi, że to jest dobre, zdrowe i itd... jak ja pracując całymi dniami poza domem mam żyć na diecie 1000 kcal? ...
    A zaglądam tu przynajmniej kilka razy dziennie :) PRZYNAJMNIEJ :)
    Będę z Tobą aż do końca, bo jesteś SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu w niektórych dniach masz na śniadanie i kolacje coś czego nie jestem w stanie przygotować w pracy, co mam wtedy przygotować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wybierz coś innego z innych dni lub z poprzednich jadłospisów

      Usuń
    2. dziekuję !!

      Usuń
    3. Wyslalam Pani email dzisiaj rano .jestem ciekawa czy dotarl do Pani .z gory

      Usuń
    4. dotarł na pewno ale czeka w kolejce :)
      na skrzynce mam na ten moment 45 maili czekających ;)

      Usuń
  4. swietny post, naprawdę bardzo pomocny, jednak mam pytanie: piszesz dwie wersje, dla osob pracujących (takich jak ja) i dla osób mających więcej czasu, przebywających w domu. dlaczego osba pracująca ma wersje bez mięsne/rybne? czy to nie jest potrzebne w diecie? czy chodzi tu o czas wykonania? czy moze nei powinno sie jesc na zimno/nie odgrzewanych dan z miesem/ryba? pytam nie dlatego ze sie czepiam tylko ze zwyklej ciekawosci poniewac moj obiad ZAWSZE zawiera do tych warzyw i makaronu/ryzu/kaszy jeszcze mieso lub rybe. nie mam gdzie tego odgrzewać wiec jem juz zimne (przygotowuje rano jak mam wiecej czasu, ale najczesciej wieczorem) czy to zle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w poniedziałek pracujący mają białko z sera, niepracujący z mięsa,
      wtorek - obydwie opcje z łososiem
      środa - obydwie opcje są z mięsem
      czwartek - tu jest różnica ale osoby chcące dodatek mięsny mogą go sobie dodać
      piątek - tak samo

      Usuń
  5. Gosiu uwielbiam Cię!!! Po 1,5 msc ćwiczeń i jedzenia wg Twojego jadłospisu mam po 4 cm mniej w talii i biodrach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam od razu pytanie, widzę, że jest dużo soku z marchewki, ile może on stać w lodówce, po wyciśnięciu, dwa dni chociaż ? Mycie sokowirówki jest bardzo pracochłonne, przynajmniej mojej :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu,

    jadłospis jak zwykle super...:-) Dziękuję bardzo.

    Mam pytanie czy soki, które proponujesz są robione przez Ciebie, czy np. kupujesz soki jednodniowe?
    Ja nie mam możliwości przygotowania w pracy soku marchewkowego i czasami w domu też róznie bywa, ale czy sok 1-dniowy Marwitu może być?

    Pozdrawiam,
    Ania S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykle robię ale jak wiem, że będę miała zakręcony dzień to kupuję jednodniowe,
      Marwitt są ok :)

      Usuń
  8. Hej, ja mam pytanie odnośnie tego ile mniej więcej pieniędzy wydajesz na zakupy z tego jadłospisu ? Jestem studentką, chcę się zdrowo odżywiać i przy okazji schudnąć, ale jedzenie jest koszmarnie drogie, a ja mam ograniczony budżet na każdy tydzień :( może ktoś jeszcze ma taki problem i jakoś sobie z nim radzi ?

    Doris

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas przy 4 osobach wychodzi ok. 400 zł tygodniowo, dziewczyny pisały ostatnio że im podobnie,
      Tobie jako studentce wiele produktów starczy na dłużej,

      Usuń
  9. Małgosiu wpadłam ma pomysł zapiekanki z kaszy pęczak z pomidorami papryka czosnkiem przyprawami + serkiem wiejskim . Czy takie danie wyjdzie czy będzie smaczne ??Może robiłaś już takie danie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam wątpliwości co do serka wiejskiego ;)

      Usuń
    2. oczywiście serek na wierzchu wtedy robi się jak by ser żółty w smaku pyszne.

      Usuń
  10. Gosiu, przygotowujesz super jadłospisy, mam jednak pytanie dlaczego nie pojawia się w nich grapefruit?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakaś opcja ryby z piekarnika lub z patelni też może być? Np. oprószona solą i pieprzem i skropiona sokiem z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry! Czy ma Pani jakiś 'domowy' sposób na odmierzenie np 35 gram makaronu przy braku wagi kuchennej? Mniej więcej 1/3 ze 100gr paczki nie jest zbyt dokładny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jaki makaron ale średnio, tak +/- to będzie ciut więcej niż pół szklanki,

      Usuń
  13. Malgosiu,
    chciałam Ci podziękować,że jesteś:-)
    Zaczęłam stosować się do Twojej diety od przepisu na trzeci tydzień, jestem osobą dość leniwą:-) i w życiu nie udało mi się skończyć żadnej z diet jakie zaczynałam,a teraz to cud jakiś, naprawdę jak zaczynałam to miałam 72 kg teraz wczoraj weszłam na wage a tu patrzę 64,600 kg:-))))
    Jesteś moją inspiracją i nie chciałam wierzyć,że jedząc tak dużo i tak często tak spadam z wagi:-) to cud naprawdę...,jestem szczęśliwą mamą 12 letniego syna i 2 letniej córki, i dziękuję Ci że tak odmieniłaś mój żywot hihi...
    Teraz czekam tylko na piątek i na next przepis na kolejny tydzień,zakupy robię z wielką przyjemnością i nawet przy dzieciakach uwielbiam gotowanko z Tobą czego wcześniej nie znosiłam, jeszcze raz Ci dziękuję i polecam Cie każdemu:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Będę jutro w domu dosłownie 30 minut w czasie obiadu, w domu mam pomidorowa z ziemniakami w srodku, czy talerz zupy to wystarczająca porcja na obiad? Jeśli nie, to co zjesc tak na szybko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomorzesz?

      Usuń
    2. możesz zjeść zupę na obiad, jak najbardziej, ale raczej do tej pomidorowej brązowy ryż niż ziemniaki, dłużej będziesz trawiła i dłużej Cię potrzyma

      Usuń
  15. Można wiedzieć ile waży kromka chleba razowego ? chciałabym ją zamienić np na pełnoziarnistą bagietkę i nie mam pojęcie jakie są proporcje

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, ostatnio wpadłam na jakiś artykuł - jakich produktów nie należy łączyć. Spożywanie sera i wędliny (u Ciebie bodajże poniedziałkowe śniadanie) ogranicza wchłanianie jakiegoś pierwiastka (cynk?).

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, a ja mam pytanie odnośnie nagłego głodu, czasem tak jest np przy ciężkich dniach że ssie w żołądku i nie idzie oprzeć się jedzeniu :) co można troszeczkę podjeść żeby nie miało dużo kalorii a jakoś załagodziło ten głód :)
    Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak masz dni że napada Cię głód zjedz sobie "owocowego jeża" np. jabłko + pomarańcza lub jogurt z granolą, lub sałatkę, generalnie coś lekkostrawnego

      Usuń
  18. Małgosiu, uwielbiam Cię :) codziennie tu zaglądam:) tyle inspiracji, mądre rady i Twoja aktywność, zaangażowanie, widać, ze kochasz to co robisz:) Pozdrawiam z Poznania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu widać ze kochasz to co robisz:) dzięki, ze jesteś, tyle inspiracji, rad, Twoja aktywność i zaangażowanie, wspaniałe, dzięki i pozdrowienia z Poznania.

    OdpowiedzUsuń
  20. witam Małgosiu. Mam pytanie. Pracuje od godz 8 do 16.
    Sniadanie zjadam ok 7 i niewiem jak dalej godzinowo rozplanowac posilki? Dodam że chciałabym zjadać wersje obiadu na ciepło z Twoich jadłospisów najwczesniej o godz 17i nie brac do pracy obiadów "na zimno". Napisz mi czy nie są to za ciężkie posiłki jak na taka obiadokolacje i jak godzinowo rozplanować resztę posiłków?


    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zjeść obiad o 17-tej w domu i wtedy do pracy bierzesz sałatkę, a kolację zjadasz lekką

      Usuń
    2. Malgosiu a co np na kolacje?moga byc te przyklady z Twoich jadlospisow?a moge zamiast salatki zabrac kanapke i jakis owoc do pracy?

      Usuń
    3. na kolację może być to co w jadłospisach,
      tak, zamiast sałatki może być kanapka i owoc, ale do kanapki wrzuć warzywa ichleb niech będzie pełnoziarnisty, ciemny,

      Usuń
  21. No i poległam.... tydzień temu przez bardzo kiepski dzień- zawaliłam pewną sprawę i "odstresowałam" się w domu zjadając jakieś pół czekolady, 10 michałków, 4 raffaello i Bóg wie co jeszcze...dzisiaj minął tydzień i powtórka z rozrywki..to już chyba działa podświadomie. Nie wiem jak przerwać to złe pasmo. Dodam jeszcze że kiedyś miałam częste problemy z takimi "napadami" ale od grudnia udało mi się wytrwać... aż do tego nieszczęsnego piątku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na "pocieszenie" powiem, że też takie napady mam z nerwów właśnie i nie wiem jak je zwalczyć... dopadam się np do słoika z nutellą i koniec, ale powiem z własnego doświadczenia że jedząc na co dzień regularnie, mało i zdrowo np wg przepisów "naszej" Gosi- to takie napady raz w tygodniu nie wyrządzają jakiś większych szkód dla mojej sylwetki, nie tyję od razu, organizm spala i radzi sobie raz na jakiś czas z większą dawką kcal, a może nawet taki dzień podkręca go jeszcze bardziej? Nie wiem... Tak sobie to tłumaczę, bo nie umiem nad tym zapanować. Wiem że wyrzuty sumienia dręczą mnie po tym straszne ale nie wiem jak sobie w takich krytycznych momentach poradzić. To tak więc na pocieszenie zanim Gosia coś nie wymyśli jak temu zaradzić, powiem że taki napad nie powoduje odrazu wzrostu wagi, oby tylko nie zdarzał się za często...

      Usuń
    2. Zauważyłam też ,że dopadło mnie to kiedy zaczełam "majstrować przy swoim jadłospisie (odjełam jedeną przekąskę i zmiejszyłam kolacje bo stwierdziłam, że za dużo jem) Widocznie się myliłam i organizm upomniał się o swoje. Gdy jadłam 5 posiłków tak jak zaleca Gosia, miałam spokój. Wracam do starych dobrych nawyków !! :) i za Ciebie też trzymam kciuki aby napady odeszły w niepamięć. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Dzięki, wzajemnie pozdrawiam i trzymam kciuki:) Nigdy więcej takich napadów!!!

      Usuń
  22. Małgosiu,
    próbuję od miesięcy wdrożyć się w zdrowe odżywianie.. mam jednak problem z warzywami..
    mogę zmusić się do kilki plastrów pomidora do kanapek, liścia sałaty, niewielkiej porcji surówki do obiadu. Nie jestem jednak w stanie jest warzyw jako niezależny posiłek, na przykład w postaci sałatki.. ma więc pytanie: czy jeśli zamiast sałatki mogę wypić szklankę soku warzywnego np z buraków? Czy to będzie równie wartościowe czy nie do końca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast warzyw i owoców mogą być soki ale świeżo wyciskane bo tu chodzi o błonnik który jest w owocach i warzywach a który poprawia perystatykę jelit

      Usuń
  23. Malgosiu mam pytanko...Zasady zdrowego zywienia znam juz dobrze..ale..mam znajoma ktora zajmuje sie rowniez ukladaniem jadlospisow na podstawie piramidy z tym ze ona uzywa duzo oliwy z oliwek tzn. do smazenia np. okolo 1 lyzki stolowej , do salatek az 3 lyzki oliwy z oliwek...duzo orzechow jako przekaska itd... Osoby korzystajace z jej jadlospisow chudna 1-2kg na tydzien...czyli zdrowo...ona nie liczy kcal.. Z drugiej strony teraz w szkole mam odzywianie i dietetyke i tu zas preferuja ograniczenie tych zdrowych tluszczy..tak jak u ciebie..mam pare przepisow od tej znajomej -szczegolnie na salatki i jak myslisz...moge uzywac tyle oliwy jesli kombinuje te salatki z twiomi obiadami??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oliwy możesz używać, ja jednak używam oleju rzepakowego, bo ma on 10 razy więcej tłuszczy omega niż oliwa z oliwek,

      Usuń
  24. Witaj Małgosiu!
    Mam do Ciebie małe pytanie. Zaczęła się wiosna i jest coraz cieplej. Jak wiadomo zaczyna się również sezon na lody. Co o nich sądzisz? Słyszałam wiele opinii. Jedni mówią, że tuczą inni, że nie. Może pisałaś już na ten temat, tylko nie mogłam znaleźć artykułu. Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam, Magda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz tygodniu tak, ale zwracaj uwagę żeby nie wybierać słodkich jak ulepek,
      bardziej bym się skłaniała do kulkowych z pewnego sprawdzonego źródła, niż do tych z lodówek w sklepach

      Usuń
  25. czy 1-2 plasterki żółtego sera dziennie jest ok, czy to przesada? bo do szkoły zawsze biorę sobie kanapkę a nie wyobrażam jej sobie bez sera. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłospis powinien być urozmaicony i u mnie ser żółty jest raz, góra dwa razy w tygodniu,
      ser jest tłusty i trzeba uważać co się je w tym samy dniu w którym się on pojawia,
      nie dasz rady bez sera ?
      chociaż co drugi dzień spróbuj na początek :)

      Usuń
    2. a jeśli ta "monotonność"mi nie przeszkadza?
      poza tym, jeśli by ten 1plaster sera dziennie nie "niszczył" mi jadłospisu to chyba mogę, prawda?
      ale może rzeczywiście zacznę jeść co 2 dni. :) dzięki za odp.

      Usuń
    3. kiedys tez nie wyobrażałam sobie dnia bez sera, jadłam go na prawdę dużo. Dzisiaj nawet kiedy w jadłospisie Małgosi pojawia sie ser to go nie używam. Nawet nie wiem kiedy sie odzwyczaiłam, jest tyle produktów i pomysłów zwłaszcza u Małgosi że nawet nie ma czasu o nim pomyśleć; )

      Usuń
  26. hej, mam sprawę. nie odżywiam się zgodnie z twoimi jadłospisami, jem w miarę normalnie, tylko mniejsze porcje + wywaliłam z menu słodycze, przekąski, słodzone napoje itp. i ćwiczę ok 40min dziennie. ale od jakiegoś czasu nie mam okresu a w necie przeczytałam że to może byc spowodowane własnie cwiczeniami czy dietą, ale przecież nie uprawiam niewiadomo jak cięzkiego czy wymagającego sportu, ani się nie głodzę.. jem tyle ile mi wystarcza, głodna nie chodzę. przeczytałam też że brak okresu może być też spowodowany brakiem tłuszczów i moje pytanie jest takie - gdzie mam szukać tych dobrych tłuszczów i ile ich dziennie jeść by było w miarę ok? do jakich potraw dodawać?

    + byłam z tym u ginekologa, ale on tylkoprzepisał mi tabletki na wywołanie okresu, dostałam raz (w lutym) a potem znówbrak. wybieram się znow do niego w przyszłym tygodniu, zobaczymy co ztego wyniknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem co znaczy "w miarę normalnie"
      w prawidłowo ułożonym jadłospisie powinny być węglowodany złożone, białko, tłuszcze i witaminy,
      zdrowe tłuszcze to olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały,
      nie wiem ile jesz i jak ćwiczysz więc ciężko cokolwiek powiedzieć ale jeśli dieta jest skąpa, niskokaloryczna a ćwiczenia częste to może dojść do zablokowania okresu,
      prześwietl co jesz i oblicz ile tego jest
      zerknij w moje jadłospisy, zobacz co jak jest ułożone i porównaj z tym co jesz

      Usuń
    2. mam ten sam problem, również od dwóch miesięcy brak okresu, wszyscy twierdzą że przez to że schudłam za mocno. Schudłam 13 kg w rok, to chyba wcale nie tak dużo prawda? Również ćwiczę, biegam, wydaje mi się że jem dużo i zdrowo. Może za mało kalorycznie? Może za duży wysiłek? Nie wiem sama. Nie jem również wg Gosi jadłospisów ale jem bardzo podobnie. Waże 51/52 kg przy 169 cm wzrostu. Martwi mnie ten brak okresu:( a ciąża wykluczona...

      Usuń
    3. Jak miałam 17 lat i się odchudzałam, to też mi okres zniknął, ale to dlatego, że za mało jadłam potrafiłam zjeść tylko jeden posiłek, jak unormowałam jedzenie, to dopiero po jakiś 3-4 miesiącach wrócił, ogólnie nie miałam pół roku. Samo wróciło, bez wizyty u lekarza czy gdzieś.
      Mam nadzieje, że pomogłam

      Usuń
  27. Wspaniały blog. Bardzo Ci dziękuję za ciężką pracę w jego prowadzenie i dzielenie się nią.
    Serdecznie pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam w domu wedzona makrele co myslisz o tym, żebym na sniadanie jutro Zjadla dwie kanapki z kawałkami tej ryby?

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu ja mam pytanie. Widze ze u Ciebie pojawiają sie co jadłospis praktycznie te same owoce. Jablko, pomarańcza, banan...
    Nie pojawiają sie winogrona, gruszka? Np..
    Dlaczego? Sa bardzo kaloryczne? Chyba winogrona są, faktale sa tez inne owoce.
    Pytam z czystej ciekawości nie żeby Cie urazić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. póki co umieszczam owoce które są łatwo dostępne, wszędzie i dla każdego,
      ale teraz powolutku planuję wprowadzać inne bo coraz więcej ich w sklepach

      Usuń
  30. A ogórek zielony? Jest łatwo dostępny, a nie ma go w twoich jadłospisach?

    OdpowiedzUsuń
  31. Witaj Gosiu :)

    Mam zamiar od jutrzejszego dnia stosować się do Twojego jadłospisu. Mam jednak problem, jak zaplanować posiłki. Do pracy wychodzę o 7.30, zazwyczaj jem rano tylko jedną kanapkę, bo zwyczajnie nie mam czasu, a normalne śniadanie spożywam dopiero ok. 10.30. Później ok 14 jakąś kanapkę i po 16 w domu normalny obiad. Jak to mądrze rozplanować?
    Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śniadanie o 7 - postaraj się aby było porządne bo to doda Ci energii
      10:30 II przekąska
      14- sałatka
      16 - obiad w domu
      19 -20 kolacja

      Usuń
    2. A jeśli wychodzę o 6:40 a wracam najwcześniej 18:30- nawet 19:00?
      jak sobie poradzi ć ?

      Usuń
  32. Hej Malgosiu;)
    Miesiąc temu trafiłam na Twojego bloga przypadkiem i jestem nim poprostu oczarowana! Każdy nowy wpis czytam z zapartym tchem i już układam sobie w głowie listę najbliższych zakupów:)

    Wcześniej nigdy nie jadłam dużo, ale słodycze były od zawsze moją słabością i ciężko było mi zgubić nawet kilka kg. Mam 165cm i waże 63kg. Jeszcze m-c temu było 65kg, czyli 2 kg za mną w miesiąc. Nie stosuje w 100% Twoich jadłospisów ale miksuję posiłki jem bardzo podobnie, w koncu po obiedzie nie jestem ociężała tylko czuję się świetnie. Twoja karkówka, roladki, faszerowana cukinia mhhh PYCHA! A i oczywiście koktajle super! A jeszcze tyle przepisów do wypróbowania:)Dzięki Tobie, wiem gdzie popełniałam błędy żywieniowe.

    A ile radości sprawia mi obserwowanie mojego męża gdy smakuje nowe przepisy i stwierdza, że naprawdę jest pysznie i filet z kurczaka w sosie curry smakuje wybornie i nie musi być przygotowany jako typowy schabowy.

    Podziwiam Ciebie Małgosiu ile serca wkładasz w prowadzenie bloga i jak godzisz to z codziennymi obowiązkami! Qchenne-ispiracje poleciłam siostrze, przyjaciółce bo grzechem byłoby zatrzymanie takiej skarbnicy inspiracji wyłącznie dla siebie:):)
    KOCHANA z całego serca Ci dziękuje:* Pozdrawiam Andżelika

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu, nie lubie chleba razowego, jesli zamienie go na wieloziarnisty to czy bardzo zwieksze kalorycznosc posilku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kaloryczność będzie zbliżona,
      wybieraj orkiszowy, żywni, mieszanki żytnio -razowo - orkiszowe

      Usuń
    2. Gosiu a co sądzisz o bułkach razowych? Mogę zjeść na drugie śniadanie z chudą wędliną i sałatą?

      Usuń
  34. Czy zamiast ćwiczeń mogę wprowadzić nordic walking 6 kilometrów lub jazdę na rowerze 10 kilometrów, czy radzisz mi mimo ruchu na powietrzu ćwiczyć w domu.
    Dodam, że na ruch na powietrzu mam bardzo rzadko czas dlatego jak tylko wracam wcześniej z pracy lub w niedzielę, to mam wrażenie, że świat mnie woła - choć, choć.
    Jednak bardzo dużo pracuję przez sześć dni w tygodniu po 10-12 godzin i jestem zmuszona do ćwiczeń w domu w ciągu tygodnia.
    Pierwsze dni z Twoimi ćwiczeniami dają w kość, mimo, że myślałam, że jestem rozruszana.

    OdpowiedzUsuń
  35. Twoje koktajle są na podwieczorek chcąc na kolacje, zwiększyć porcję czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owocowych koktajli nie powinno się pić na noc, stąd są jako podwieczorek,

      Usuń
    2. A sama mowilas ze czasem pijesz na kolacje ten z bananem?

      Usuń
    3. ale wtedy kiedy kolację jem najpóźniej o 19-tej,

      Usuń
  36. Proszę pomóż mi bo nie wiem czy dobrze ulozylam sobie rozkład posiłków w ciągu dnia. Otóż śniadanie jem tak około 8-8.30 drugie około 12 obiad po 15 i około 18 lekką kolację lub podwieczorek (zależy od obiadu). Na piąty posiłek nie starcza mi czasu bo idę spać około 21.30-22. Zmienić coś czy tak zostawić? Pozdrawiam :) Twoj blog jest cudny jak i ty :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu,mogłabyś podać jakiś zamiennik sosu winegeret, bo przyznam że po 4 tygodniach już mi się znudził:) pozdrawiam Kinga

    OdpowiedzUsuń
  38. Co zrobić jeżeli nie posiada się sokowirówki? Czy można zrobić sok używając blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zblendujesz buraka czy marchewki, musisz się wtedy zdać na soki gotowe

      Usuń
  39. Chciałam zapytać, Małgosiu jakiego sera feta używasz?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu a jak często można jeść mix śniadaniowy?? I czy można dodać odrobinę cynamonu, bo powiem szczerze, że jak do owsianki się przekonałam tak do otrębów, które robią "ciapę" z jogurtem, nie ma szans ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mix możesz jeść nawet codziennie, możesz dodać cynamon, orzechy, migdały, morele etc. lub świeże owoce

      Usuń
  41. Gosiu, ostatnio na rynku pojawiły się zupy, kremy firmy marwit - marchewkowe, buraczkowe, pomidorowe i z groszkiem. Skład jest bardzo fajny. Widziałaś? Co o nich sądzisz? :)

    http://www.rossnet.pl/Produkt/Marwit-zupa-krem-z-marchewki-z-kolendra-500-ml,341241,4442

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie gustuję w tego typu daniach,
      najzdrowsze są świeże zupy, domowe, wtedy masz pewność ze nie ma tam dodatków mających poprawiać kolor, smak etc.

      Usuń
    2. no i ta zupa jest w plastiku, żeby chociaż była w słoiku, pasteryzowana

      Usuń
  42. Gosiu, ostatnio kupilam olej sezamowy i zastanawiam sie do czego moge go uzywac, do smazenia fileta np, albo warzyw. Wiem ze to jest taki bardziej do dan chinskich ale raczej nie jadam.
    Mialam jeszcze wziąść orzechowy, bylo kilka na promocji ale nie wiedzialam czy je bede miala do czego uzyc.
    mozezz poradzic jakie z takich oleji "innych" warto mieć.
    Na codzień uzywam przeważnie rzepakowegoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja oleju sezamowego używam do past z ciecierzycy, do marynowania kurczaka jak robię na styl azjatycki, czasem do pasty z fasoli,
      oliwa z oliwek jest świetna do pesto,
      olej arachidowy do sałatek i też do past,

      Usuń
  43. gdzie można kupić pełnoziarnistą tortille i jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepie top market, alma, ze zdrową żywnością,

      Usuń
    2. ja kupiłam w biedronce

      Usuń
    3. a mąkę graham razową? obchodziłam alme, lecererc, carefour, nigdzie nie ma:(

      Usuń
    4. ja kupuję firmy Polgreen w Top Market

      Usuń
  44. Małgosiu a co myślisz o ciasteczkach owsianych? Takich z biedronki bądź z cukierni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wolę domowe, ewentualnie ze sprawdzonej cukierni ;)
      te sklepowe, w opakowaniach mają utwardzane tłuszcze tzw. trans i dużo sztucznych dodatków

      Usuń
    2. Te z cukierni są boskie! Na wierzchu mają jeszcze orzechy.. lecz nie wiem na co patrzeć, czego nie mogą zawierać ciastka?

      Usuń
    3. syrop glukozowo - fruktozowy, wszelkie barwniki, utwardzacze, spulchniacze
      - napiszę o tym wkrótce

      Usuń
  45. Małgosiu zjadłam dziś talerz pierogów leniwych takich domowych z baru mlecznego :( Czuję się z tym okropnie,ale w sumie zastanawiam się czy są one takie złe? Ile mają kalorii no i czy można je w ogóle jeść?
    Pozdrawiam ciepło :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden taki pieróg ma ok. 40 kcal
      mają w sumie twaróg i jajko więc tragedii nie ma, generalnie jest to obiad bez warzyw czyli nie ma składnika alkalizującego (ser i mąka zakwaszają)
      raz na jakiś czas (raz w miesiącu) jak zjesz to nic się nie stanie,
      nie miej wyrzutów, stało się , jutro jedz już ładnie z warzywami ;)

      Usuń
  46. ja mam pytanie. czy kotlet zamarynowany w 1łyzce oleju rzepakowego i pzyprawach odstawiony do lodówki na kilka godzin (by się "przegryzł"), a potem usmażony na patelni na papierze/pergaminie bez dodatkowego tłuszczu będzie ok? i ile razy w tygodniu można takiego na obiad zjeść z ryżem/ziemniakami i jakimś warzywkiem? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, oczywiście, przegryzie się a usmażony w pergaminie (zawiń dokładnie) będzie soczysty bo para która będzie się z niego wydobywać pięknie go nawilży ;)
      możesz jeść nawet co 2 dni

      Usuń
  47. Witaj Małgosiu,
    Bardzo dziękuję za Twoją pomoc, u mnie też kilogramy spadają.
    Mam jedno pytanko - Jak przygotować pełnoziarnistą tortillę? Nie ma linku w jadłospisie, a jakoś nie mogę odnaleźć :(

    Pozdrawiam
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  48. Ile kcal maja kopytka? :) czy moge je od czasu do czasu zjesc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedno kopyto takie standardowe czyli ważące ok. 20 g ma ok. 25 kcal ,
      generalnie kopytka do najzdrowszych nie należą ale raz od wielkiego dzwonu możesz zgrzeszyć, tylko zjedz je z dużą ilością warzyw

      Usuń
  49. W wielu koktajlach używasz soku marchewkowego jako bazę, czym można go zastąpic? nie mam sokowirówki i nie mam na codzien dostepu do wiekszych marketów (mieszkam na wsi) kupiłam raz sok marchewkowy z biedronki ale on w skladzie ma cukier lub syrop glukozowo fruktozowy wiec pewnie nie nadaje sie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom ten sok z biedronki ma mniej cukru niż Karotka czy inne w sklepach,
      jeśli nie masz sokowirówki ani dostępu do soków jednodniowych spokojnie możesz kupić ten z biedronki

      Usuń
  50. Mam pytanie chce zaczac stosować sie do Twojego jadłospisu,ponieważ jem zdrowo i 5 posilków dziennie ćwicze ale spadku wagi jako tako nie zauważyłam. Jem codziennie na sniadanie musli bez cukru ( domowej roboty płatki owsiane, otreby, płatki kukurydziane, żurawina, rodzynki i słonecznik ) z jogutem i polówka banana. Porcja wychodzi okolo 330-350 kcal. czy zamiast Twoich propozycji sniadaniowych moge jesc swoje musli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możesz jeść swoje ;)
      Pamiętaj o odpowiedniej ilości kalorii (nie można jeść za mało) i o ruchu.

      Usuń
    2. Super:) dziekuje za szybka odpowiedz.

      Usuń
  51. w środę w jadłospisie są 2 banany (I i II przekąska) - czy nie pisałaś gdzieś, że powinno się jeść maksymalnie jednego banana dziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy od indywidualnych predyspozycji, można 2 banany ale nie codziennie

      Usuń
    2. dziękuję za rozwianie wątpliwości :)

      Usuń
  52. Małgosiu, powiedz proszę dlaczego nie można jeść bananów codziennie ?(prócz tego,że jedzenie powinno być różnorodne). Ja prawie codziennie zastępuję sobie nimi ochotę na słodkie. pozdrawiam,M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji (stylu życia) i od tego z czym łączysz banana w danym dniu,
      jeśli np. w danym dniu jesz banana i inny słodki owoc to trzeba się zdecydować na jeden słodki owoc,
      jeśli dużo ćwiczysz możesz zjeść dwa,
      aczkolwiek ja jestem za różnorodnością bo różne owoce dostarczają różnych wartości,
      znaczenie ma też to, jak organizm reaguje na ten owoc, ja mogłabym jeść banany codziennie, nawet dwa i będzie ok, bo dużo się ruszam, mój metabolizm świetnie sobie radzi, ale będzie osoba dla której to będzie za dużo,
      więc widzisz, że trzeba do tego podejść indywidualnie i obserwować swój organizm,

      Usuń
    2. Bardzo Ci dziękuję za tę informację. Muszę w takim razie ograniczyć banany,aby zacząć chudnąć.To może być powód dlaczego mimo zdrowej diety nie udaje mi się to.

      Usuń
  53. Małgosiu czy tę tortillę z obiadu piątkowego jeść na zimno czy podgrzewać? Robisz ją sama czy kupujesz gotową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zimno,
      czasem kupuję, czasem robię, zależy jak stoję z czasem ;)

      Usuń
  54. Dzień dobry Małgosiu, dziś jeszcze świątecznie więc życzę zdrowia, radości i spokoju Tobie i Twojej rodzinie. :) Co prawda nie pofolgowałam sobie zbytnio ani wczoraj ani dziś ale po publikacji Twojego tekstu na temat ortoreksji zdałam sobie sprawę z mojego problemu.. Dziś sama przed sobą przyznałam, że jestem "chora na ortoreksję" i tak bardzo nienawidzę swojego ciała, że nie mogę patrzeć w lustro i ciągle porównuję się z innymi. Czas stawić czoła własnym demonom, wracam do Twoich jadłospisów i będę walczyć bo widzę, że to co sobie robię krzywdzi mnie i moich bliskich. Małgosiu, dziękuję Ci za to, że jesteś, poświęcasz nam swój czas i dzielisz się z nami swoją wiedzą. Jesteś nieocenioną pomocą, dziękuję, trzymaj za mnie kciuki :*

    OdpowiedzUsuń
  55. Malgosiu, czy mozna zastapic fete serkiem favita, tym zoltym? Czy kcl wychodza podobnie?

    OdpowiedzUsuń
  56. Przeglądam jadłospisy i mam pytanie :) czy można jeść owsiankę/jaglankę na 2gie śniadanie? co wtedy zjeść zaraz po obudzeniu? zależy mi, żeby pierwsze śniadanie móc zjeść w drodze, w samochodzie albo tramwaju. Czy mogę wtedy owsiankę zjeść koło 10/10.30?

    OdpowiedzUsuń