poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wegetariańska pikantna pasta z fasoli

Wegetariańska pikantna pasta z fasoli Pasty z roślin strączkowych do pieczywa, to doskonała alternatywa dla wędlin, pasztetów, czy serów.
Dla wegetarian i wegan stanowią źródło białka i niezbędnych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.
Suche ziarna fasoli zawierają aż 20 % białka. Dla porównania, mięso zawiera go od 10 do 13 %.

Jeśli unikacie fasoli ze względu na jej właściwości wzdymające, spieszę Wam z pomocą. Przede wszystkim, zanim przystąpicie do gotowania fasoli, należy wylać wodę w której się moczyła, i 2-3 razy przepłukać ziarna. Podczas moczenia (ważne, aby zalać ziarna gorącą wodą) nasiona miękną i zawarte w nich olisachardydy (gazotwórcze cukry) w dużej części, zostają rozpuszczone w wodzie, dlatego tak ważne jest, aby fasoli nie gotować w wodzie w której się moczyła. Do gotowania należy również dosypać kminku i gotować bez przykrycia. Dzięki temu prostemu zabiegowi, fasola nie będzie wzdymała. 
Jeśli macie w domu twardą wodę, gotujcie fasolę w wodzie źródlanej. Pektyny zawarte w fasoli łączą się z wapniem, którego twarda woda zawiera bardzo dużo. To powoduje powstanie utrudniającego trawienie pektynianu wapnia.
Warto jeść fasolę ponieważ oprócz białka, jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i błonnika. Jest produktem zasadotwórczym, bardzo dobrze równoważącym zakwaszające działanie np. pieczywa. 
Uwaga !
Jeśli posolicie fasolę na początku gotowania, będzie się gotowała dłużej, ponadto spowoduje to znaczne straty białka. Fasolę solimy najwcześniej ok. 10 minut przed końcem gotowania.

Kaloryczność:
Cała pasta (dwa pojemniczki widoczne na zdjęciu) ma ok. 580 kcal 
1 łyżka pasty ma ok. 25 kcal 



Składniki:
* 400 gramów fasoli drobnej (warunek konieczny - dzięki temu nie trzeba ściągać skórki z fasoli)
* jedna cebula
* łyżeczka kminku
* 2 łyżeczki słodkiej papryki 
* kilka kropel sosu tabasco 
* łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 

1. Fasolę zalewamy gorącą wodą i moczymy 12 godzin. Po tym czasie, wylewamy wodę w której się moczyła, przepłukujemy 2-3 razy i wlewamy nową tak, aby zakryła fasolę. Dodajemy kminek i  i gotujemy do miękkości. Smak kminku, jest prawie niewyczuwalny, a dzięki niemu fasola, nie działa wzdymająco.
Fasola drobna ma tę przewagę, że ma cieniutką skórkę, której nie trzeba ściągać.  


2. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. 
3. Fasolę przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, słodką paprykę, kilka kropel sosu tabasco i sól. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.  


























4. Jeśli pasta ma być bardziej pikantna można dodać więcej sosu tabasco, lub ostrej papryki.

68 komentarzy:

  1. Rewelacyjna!!!!!!!!:) poproszę o więcej takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już kiedyś pastę z fasoli. Całkiem udany pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. więcej wegetariańskich i wegańskich dań poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu,dzięki Ci bardzo za te cenne informacje nt gotowania fasoli ! pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zamiast sosu tabasco dać papryczkę chili (np. suszoną)-uzyska się ten sam efekt? pozdrawiam,M.

    OdpowiedzUsuń
  6. jest genialna musze kupic sobie biała fasole bo mi sie skończyła

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja coś nie mogę się przekonać do past, robiłam z soczewicy, z ciecierzycy, z fasoli nie próbowałam ale podejrzewam że w smaku podobna by była, Sama fasola, ciecierzyca, soczewica jak najbardziej ale z chlebem już mi nie idzie, jakieś zapychające mi się wydaje. Może dlatego że nie lubię cebuli, czosnku a do pasty powinno się to dodawać żeby miała jakiś smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posmaruj pieczywo pastą, połóż na to sałatkę i pomidora lub ogórka i będzie pycha :)

      Usuń
  8. Gosiu wiem z praktyki, że jak zalejemy fasolę gorąca wodą to ona "odębieje" to znaczy będzie twarda i będzie się długo gotować. Proponuję zalać zimna wodą a na pewno namięknie :-)
    E.Ł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, wypróbuję na pewno :)

    Gosiu startuję od dziś z Twoimi jadłospisami, ale mam kilka pytań: pracuję od 13 do 19:30 w związku z czym kolację jem w domu około 20, spać chodzę między 23 a północą - czy w związku z tym mogę czasem zamienić miejscami posiłki IV z V albo II z IV? Koktajle są średnio mobilne ;) i lepiej byłoby mi je wypić w domu. I jeszcze czy w przypadku późnej kolacji powinnam na ten posiłek unikać jakiś produktów, np chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłospis możesz dowolnie modyfikować pamiętając aby na noc nie jeść obiadu :)

      Usuń
    2. Obiad jem w pracy, dziękuję Ci serdecznie :)

      Usuń
  10. A jak długo można przechowywać taką pastę w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź :) Chyba się skuszę, tym bardziej, że jest prosta w wykonaniu :)

      Usuń
    2. Gosiu powiedz a dlaczego pasta z fasoli jest dobra do 4 dni a pasta hummus o wiele dluzej?

      Usuń
  11. Witam.Mam pytanie.Nie dawno przeszłam zatrucie pokarmowe po którym mało jadłam bo bałam się nawrotu choroby.Schudłam 6 kg w ciągu 10 dni.Teraz jestem zdrowa i chciałabym korzystać z Twoich przepisów.Jak mam zrobić aby zachować tą wagę co teraz mam? Mogę być na 1600 kcal czy więcej czy mniej?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.Mam w domu 15 miesięczną córkę.Chciałabym korzystać z Twoich jadłospisów.Czy mogę jej dawać? Dodam że mała nie ma na nic uczulenia.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj! Mam pytanie odnośnie suszonych owoców typu np. morele, figi etc. Na moich pojawił się biały nalot. Czyżby się popsuły? Dzięki z góry. Pa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, biały nalot to zjawisko naturalne, to wytrącający się cukier,
      spokojnie możesz jeść

      Usuń
  14. ja uwielbiam taka z koncentratem pomidorowym dodatkowo b/z....albo hummus i do tego papryka pokrojona w paski.....pychaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tez korzystam z Twoich przepisów,są świetne. Kiedy znajdujesz na to czas?Pracujesz zAwodowo?

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu,mam pytanie ,idę jutro z mężem na pizze,ile mogę zjeść kawałków w ramach obiadu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli zamówisz pizzę z dużą ilością warzyw to 3 kawałki
      unikaj pizzy mięsnej, tłustej,

      Usuń
  17. Witam, córcia skończyła niedawno roczek, szukałam jakiś ciekawych przepisów i tak trafiłam na tego cudownego bloga. Będziemy wspólnie jeść smacznie i zdrowo! Dzię-ku-je-my wszystko zjemy!!!
    Karolina i Kalinka

    OdpowiedzUsuń
  18. problem w tym,ze mój mąż je tylko pizze z mięsem, czy dwa kawałki to za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąż może zjeść 3 z mięsem a Ty z jedz 3 z warzywami i np.kurczakiem lub chudą szynką,
      zamówicie pół jednej, pół drugiej ;)

      Usuń
  19. Małgosiu co sadzisz o tym chlebie
    http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/06/chleb-zycia-bez-maki.html
    Dlaczego po zjedzeniu kromki czuję sie ociężała, jakby cos mi zalegalo w żołądku czy to przez siemie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyczyn może być wiele, chleb ma dużo błonnika, możesz mieć drażliwe jelito i tak reagujesz na zwiększoną ilość błonnika

      Usuń
  20. Małgosiu a co sądzisz o tak zwanym pieczywie chrupkim ? ja jem takie żytnie razowe i bardzo mi smakuje a do tego ma mało kalorii. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej możesz włączyć do jadłospisu,
      pieczywo chrupkie i wafle ryżowe są także w moich jadłospisach, które publikuję

      Usuń
  21. Małgosiu a ja piekłam w niedziele tylko po 2 tyg leżakowania masy w lodówce,wyszedł mi najlepszy :):):):):

    OdpowiedzUsuń
  22. brzmi pysznie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj Małgosiu. Mam takie pytanie:czy sushi na kolacje to dobry pomysł? Oczywiście popijane zieloną herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na specjalne okazje, jako wykwintna kolacja możesz zaszaleć :)

      Usuń
  24. Właśnie zrobiłam! Wyszła pysznie :) Zrobiłam z białej fasoli z puszki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Znasz jakis przepis z lososiem? NAjlepiej pieczony! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łososia oprósz solą i pieprzem cytrynowym, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem,
      zawiń w folię i piecz 25minut w temp. 180 st.

      Usuń
  26. Mam pytanie dotyczące przepisu na ryz smazony z warzywami. Czy jeśli użyje ryżu brązowego który gotuje się 30 minut a nie 15 musze duzo dłużej go smazyc na patelni? I ile mniej więcej czasu zajmuje ci usmazenie ryżu , koło 15 minut? Jest roznica pomiędzy takim a gotowanym?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli użyjesz brązowego smażysz go tyle samo czasu tylko jak już wlejesz bulion to musisz go dusić dłużej, ryż brązowy robi się dłużej i będzie wchłaniał więcej bulionu
      różnica między smażonym a gotowanym jest duża bo smażony wchłania bulion a gotowany gotuje się w wodzie, smak jest inny,

      Usuń
    2. Chodzi mi o przepis gdzie dolewa sie wody nie bulionu:)

      Usuń
    3. generalnie jeśli chodzi o sam proces smażenia to ryż brązowy smażysz na patelni taki sam czas co jaśminowy czy inny, wydłuży się tylko czas w którym ryż ma zmięknąć,
      w przypadku brązowego będziesz musiała dolać więcej wody,

      Usuń
  27. Dzięki za rady fasolowe! Cała rodzina lubi ale właśnie te wzdęcia:-S Napewno sprawdzę czy działa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu a mozna uzyc fasoli z puszki juz ugotowanej? i tylko zblendowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak ale nie wiesz jak była gotowana i czy nie będzie miała wzdymających właściwości,

      Usuń
  29. koniecznieee taka paste zrobie jutro..
    wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj Małgosiu. Czy można nie dodawać sosu tabasco lub zastąpić go czymś innym? Pozdrawiam. Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możesz pominąć tabasco , pasta będzie wtedy łagodniejsza w smaku

      Usuń
  31. Witam

    Czy można dodać do pasty 1-2 łyżki oliwy, bo wydaję mi się trochę sucha??? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. To ma być 400gr suchej czy ugotowanej fasoli? Zrobiłam pastę z połowy porcji (200gr suchej fasoli) i wyszła sucha i bez szczególnego smaku. Powinnam dodać więcej cebuli?

    OdpowiedzUsuń
  33. Tak, tylko z połowy porcji. 200gr fasoli, pół dużej cebuli i nie miałam tabasco, więc dorzuciłam płatki papryczki chili, pasta jest lekko pikantna. Może po prostu to nie nasz smak:)

    OdpowiedzUsuń
  34. A ja chyba zrobiłam cos nie tak bo pasta wyszla tak gesta ze wszystko wylądowalo w koszu...

    OdpowiedzUsuń
  35. Witaj Malgosiu a czy fasola ugotowana z puszki bedzie sie nadawac? I tak samo czy ciecierzyca z puszki do humusu bedzie ok?
    Milego dnia

    OdpowiedzUsuń
  36. Przepraszam teraz doczytalam ze w przpisie na humus jest ciecierzyca z puszki :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pasta wyszła mi bardzo gęsta, może dlatego, że nie dałam sosu tabasco. Co zrobić aby była odrobinę rzadsza?
    Pozdrawiam, Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
  38. Żałuję, że tak późno odkryłam Twój blog, Małgosiu, więc teraz nadrabiam i czuję się wśród Twoich starszych przepisów jak dziecko w sklepie z zabawkami ;-) Na nowe też oczywiście czekam.
    Dziękuję za dzielenie się cenną wiedzą - fajnie jest np. wiedzieć, co jest odpowiedzialne za wzdęcia i inne sensacje po grochowatych. O właściwościach kminku wiedziałam, ale nie wpadłabym na kilkakrotne płukanie fasolki, czy cieciorki w ciepłej wodzie.

    Kminek jednak zawsze był problemem… sam jego widok i perspektywa rozgryzienia w potrawie wzbudza u mnie dreszcze i ślinotok równocześnie ;-), ale znalazłam sposób! Wkładam łyżeczkę kminku do węzełka z gęstej bawełnianej gazy i zatapiam ten węzełek pośrodku gotującego się fasolki, grochu czy ciecierzycy, później się go pozbywam bez żalu ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń