czwartek, 29 maja 2014

Marynowany kurczak w sosie szpinakowym

Przepisy Fit Marynowany kurczak w sosie szpinakowym




Dorsz w sosie szpinakowym (klik) okazał się hitem, więc jestem przekonana, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu.

Filet kurczaka marynowany przez kilka godzin w sosie sojowym kruszeje i staje się bardzo delikatny. Dodatkowo przechodzi aromatem lekko słonego sosu sojowego.
Aby zamknąć pory, podsmażamy go delikatnie na oliwie z wcześniej przesmażonym czosnkiem, co nadaje fantastycznego aromatu.
Na koniec dusimy go w sosie szpinakowym, również z aromatem czosnku i sosu sojowego.
Przypuszczam, że sosu sojowego jeszcze nie jedliście w takim wydaniu, ale jestem przekonana, że smak Was bardzo pozytywnie zaskoczy.   

Kaloryczność:
Porcja kurczaka dla jednej osoby tj. 200 gramów to ok. 230 kcal 
4 łyżki sosu to ok. 76 kcal  


Składniki do kurczaka na 4 osób :

* 800 gramów fileta z kurczaka 
* sos sojowy
* sól, świeży koperek
* 2 łyżki oliwy 
* 4 ząbki czosnku 

 1. Kurczaka skrapiamy sosem sojowym i posypujemy delikatnie świeżym koperkiem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek (w całości) i smażymy go 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i delikatnie obsmażamy kurczaka (do zamknięcia mięsa). 
Odkładamy na bok.


























Składniki na sos dla 4 osób (cały sos ma ok. 300 kcal) :
Jedna łyżka sosu to ok. 19 kcal 

*  łyżka klarowanego masła 
* 4 łyżki śmietany 12 %
* 4 łyżki jogurtu greckiego
* ząbek czosnku 
* 2 łyżki sosu sojowego
* płaska łyżeczka miodu
* opakowanie młodego szpinaku baby
* sól 

1. Na rozgrzane klarowane masło wrzucamy szpinak i delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając.  Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 1-2 minuty, lekko odparowując wodę. 
2. Śmietanę mieszamy z jogurtem, dodajemy łyżkę szpinaku z patelni ,aby zahartować i mieszamy. Następnie kolejną łyżkę i jeszcze jedną, po czym wlewamy na patelnię. 
3. Do sosu dodajemy sos sojowy i miód. 

Do przygotowanego sosu wkładamy fileta z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 
Można dodać więcej koperku.


























72 komentarze:

  1. Musi być pyszne! Jestem w trakcie fazy na szpinak :D Ostatnio mój ulubiony przepis to razowy makaron spaghetti z sosem z cebulki, szpinaku, czosnku, pomidorów z puszki (następny razem muszę też dodać szuszonych, myślę, że będę świetnie pasować) i z kurczakiem albo łososiem. Na koniec jeszcze wrzucam tam trochę fety. Pychota!

    Pozdrawiam, J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammmmmmm :) a szpinak dajemy mrożony czy świeży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam świeżego, ale mrożony liściasty też mógłby być

      Usuń
  3. świetne danie bardzo lubię takie połączenie kurczaka i szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Gosiu! Ostatnio troszkę zamieszania w życiu i już troszkę popłynęłam, ale już się prostuję i wracam na właściwe tory - czyli na Twoje. Ale ja nie o tym. Gosieńko mam problem i liczę na Twoją poradę. Mój mąż jest bardzo otyły, waży ponad 110 kg na swoje 179 cm wzrostu, wcale się nie dziwię, jego sposób odżywiania się jest koszmarny. O czym już dostaliśmy odzew od jego organizmu - atak podagry. Musimy coś z tym zrobić, zaczynamy od Twojego żywienia i tutaj moje pytanie, zdaję sobie sprawę, że on musi mieć więcej kcal niż ja zatem, czy wystarczy, że zwiększę ilości z Twoich przepisów np. jak ja dwie kromki, to on trzy, jak ja jedna garść sałaty to on dwie itd., czy muszę zupełnie inaczej do tego podejść? Pozdrawiam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mąż powinien jeść przez pierwszy miesiąc 2200 kcal , później przez kolejne miesiące 2000 , niżej niech nie schodzi,
      zwiększcie kaloryczność:
      śniadania o 200 kcal
      obiadu o 200 kcal
      przekąsek o 100 kcal a kolacji o 50 kcal

      Usuń
    2. Super, dziękuję za pomoc! :)

      Usuń
  5. Małgosiu, a dlaczego masło klarowane jest lepsze od takiego zwykłęgo masła ekstra w kostce? w każdym Twoim przepisie jest masło klarowane, jakie są jego zalety? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na klarowanym możesz smażyć bo się nie opali (jest pozbawione białka i wody)

      Usuń
  6. Małgosiu mm ehh będzie w sobotę na obiadek ja to troszkę zmodyfikuje bo nie mogę śmietany a dam zamiast to ayran może z tortillą podam dziękuję za pomysł kochana jesteś

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że podajesz mięso z ziemniakami. Co myślisz o diecie rozdzielnej? Sporo ostatnio czytałam, że nie powinno łączyć się białka z węglowodanami, a ziemniaki szczególnie nie nadają się na łączenie ich z jakimkolwiek mięsem (zawierają bardzo dużo skrobi). Tak samo nabiał + owoce, to podobno nie najlepsze połączenie. Co Ty o tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie byłabym w stanie wytrzymać całe życie na diecie rozdzielnej i przypuszczam że większość osób także.
      Ja jadam mięso z ziemniakami i nabiał z owocami i nie odczuwam negatywnych skutków tych połączeń jeśli chodzi o metabolizm i trawieni.
      Owszem są osoby, które mogą odczuwać negatywnie i dla takich osób jesienią pojawią się jadłospisy spersonalizowane, tworzone indywidualnie pod konkretne schorzenia (jesienią będę już miała uprawnienia do tworzenia takich jadłospisów).

      Usuń
    2. super czekam z niecierpliwością ! bo mi na 99% nie służy takie połączenie :( a też kocham owoce z jogurtem, maślanką itd...daje rade ale nie zawsze

      Usuń
  8. A ten sos szpinakowy bedzie dobry z daniami wegetarianskimi? Nawet ze zwyklym makaronem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ja robiłam ten sos z makaronem tagliatelle bez mięsa

      Usuń
  9. Jakiego sosu sojowego używasz? Chodzi mi o firmę najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam Amoy - jest tańszy, słyszałaś może o tej firmie, jest ok??

      Usuń
  10. Wygląda smakowicie. Lubię takie dania. Proste, a pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Malgosiu a ile ziemniaczkow do tego dania, aby bylo rozsadnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kupilam sos sojowy indonezyjski okazał się okropny i słodki, bardzo się zrazilam czy mogłabyś podać firmę i nazwę jakiego używasz? :c

    OdpowiedzUsuń
  13. ja też używam kikkomann, to bardzo dobry sos sojowy

    OdpowiedzUsuń
  14. Kikkoman - Gosia pisała wcześniej

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu świetny przepis. Moja 14-miesięczna córcia je z nami Twoje dania. Czy dla malucha lepiej pominąć sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na jakiś czas w takiej małej ilości nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  16. mmm... jakie pysznosci, kradne przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zjadłam tego kurczaka, jest PYCHA! Czuje że będzie moim częstym gościem :P

    OdpowiedzUsuń
  18. A jakąś sałatkę można zjeść do tego dania ziemniaki tylko z czym można podać ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja podałam ostatnio z sałatką z samej rzodkiewki z łyżką jogurtu greckiego, możesz z brokułami, fasolką szparagową,

      Usuń
  19. Małgosiu zamiast śmietany 16% kupiłam 18% co teraz mam dziś na obiedzie gości Twoje danie jest głównym a nawet nie mam jak di sklepu podjechać bo mi mąż samochód
    zabrał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spoko, jak raz dodasz 18% to nic się nie stanie ;)

      Usuń
  20. jestem po obiedzie! to danie jest przepyszne i ten sosik wspaniały! dodałam sosu sojowego ciemnego (bo taki miałam), i sos wyszedł b.ciemny czy lepiej dodać sosu sojowego jasnego?czy czosnek, który smażysz w łupince wyrzucasz, czy można do czegoś dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też używam ciemnego, a czosnek smażę bez łupiny i później wyrzucam

      Usuń
    2. To dziwne... mi też sos wyszedł bardzo ciemny i nie wyglądał zbyt apetycznie, a dla moich dzieci to ważne. Twój sos jest jaśniutki, z czego może wynikać różnica, skoro również użyłaś ciemnego sosu sojowego?

      Usuń
  21. Polecam to danie GORĄCO! :)
    Jest przepyszne.
    Podałam je z brązowym ryżem (taką miałam ochotę na ryż, że ziemniak przegrał) ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Matko jakie do dobre pycha !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam wyszło wszystko pyszne, zjedliśmy ze smakiem :) Dziękuje Ci za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. a mi sos się rozwarstwił w czasie duszenia z kurczaczkiem i wyszła woda :( moze po prostu dusiłam na za dużym ogniu? wszystko robiłam wg przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podczas duszenia u mnie też sos zrobił się bardzo wodnisty. potrzymałam na ogniu troszkę dłużej bez przykrywki i trochę się zredukował

      Usuń
  25. Dziękuję za inspirację, zrobiłam dzisiaj w trochę zmodyfikowanej wersji - dodałam pokrojone pomidory, dużo czosnku, dymki, do tego żółta pasta curry i makaron. Zaskakująco dobre włosko - azjatyckie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu jakiej konkretnie śmietany użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak 12% ale 18% piątnicy ma okropny skład, same zagęstniki. Polecam śmietanę robioną dla tesco ma w sobie tylko śmietankę i kultury bakterii. Pozdrawiam.

      Usuń
  27. witam, czy sałata z jogurtem będzie do tego ok? planuję jutro zrobić na obiad, fasolka jeszcze w ogródku nie urosła, za to mam mnóstwo sałaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej ! Dorzuc jeszcze do tego jakieś warzywo np. rzodkiewke i pomidora.

      Usuń
  28. Gosiu czy mozna pominać lub moze czym zastapic sos sojowy?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odpowiedz
      Pozdrawiam
      Ania

      Usuń
  29. kurczak marynowany w sosie sojowym rewelacja ale całe danie okazało się nie moim smakiem :(
    Małgosiu opublikuj lunch box z kaszy gryczanej z suiszymi pomidorami i mozzarelą, które wrzuciłaś na fb. jestwyśmienite i przy tym mega szybkie. dzisiaj rano robiłam aby mieć dso pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy do tego kurczaka mogę zjeść kaszę? Jeśli tak to jaka jest najlepsza i jaka ilość na jedną osobę? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,
      polecam z jęczmienną np. pół szklanki

      Usuń
    2. Dziękuję! Dzięki Twojemu blogowi nauczyłam się zdrowo odżywiać. Widać, że to co robisz sprawia Ci przyjemność :)

      Usuń
  31. czym mozna zastapic ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
  32. wersja do druku powinna byc przygotowana bez zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kilknięciu w PRINT możesz wyrzucić zdjęcia których nie chcesz drukować.
      Obsługa tej funkcji jest bardzo prosta.

      Usuń
  33. Małgosiu,a zostawić w folii na kilka godzin czyli ile mniej wiecej?czy jak zamarynuje wieczorem,a następnego dnia zrobię po 14-ej to bedzie ok?czy za długo ?

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu w przepisie na kurczaka dla 4 osob oprócz koperku jest tez sól,tylko nie napisałas kiedy ta sól użyć !!!do zawinięcia w folie trzdba było użyć razem z sosem i koperkiem czy potem do smażenia ? Bo nie dodałam i teraz nie wiem czy jak bede smażyć to poprostu posypać ?

    OdpowiedzUsuń
  35. A szpinak świeży opakowanie takie 250 gram bedzie ok?bo sa rożnie pakowane:)

    OdpowiedzUsuń
  36. właśnie zrobiłam, pysznie i szybko.

    OdpowiedzUsuń
  37. czy można zamienić szpinak na jarmuż

    OdpowiedzUsuń
  38. Fantastyczne danie, właśnie kończy się dusić mięsko. Podam z razowym tagiatelle. Użyłam mrożonego szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ile sosu sojowego na łyżeczki do zmarnowane kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu przepyszne danie! Od ponad 2 lat jestem na Twoim blogu niemal codziennie, jesteś moją inspiracją :)
    Dziękuję Ci bardzo za to co robisz.Karolina

    OdpowiedzUsuń
  41. pierwszy raz zrobiłam - rewelacja, powtorzę przy następnej okazji. Dzięki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  42. Można szpinak zastąpić innym warzywem? Smakuje mi on tylko na surowo w sałatkach lub koktajlach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Zastąp go bazylią. W tej wersji jest też smaczny.

      Usuń